Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи – силно ехо от праисторията

Харман кая беше едно от най-изумителните и загадъчни места, които посетихме при седемдневното ни приключение в планината на Орфей, когато я обходихме открай до край. Според проф. Валерия Фол, това е „най-импозантното“ от документираните досега скално-изсечени светилища в Родопите.

Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи
Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи

Съвсем естествено ще се запитате защо? Веднага отговарям кратко с обективните факти:

  • светилището е доста мащабно;
  • различни изследвания го определят като праисторическо.

Към тях добавям и три мои субективни причини:

  • там отново се почувствах като изследовател;
  • мястото е сравнително лесно достъпно;
  • гледките от платото са много красиви.

Накратко за светилището

Светилището е изградено на невисоко скално плато в Източните Родопи, около малка пещера, чийто вход е с формата на утроба. Централна част заемат две изсечени в скалите площадки – хармани (от тук и името на местността), определени от специалистите като като места за наблюдения на слънцето.

Югозападен харман
Югозападен харман

Площадките имат овална форма и са с диаметър съответно 10 метра (североизточната площадка) и 15 метра (югозападна). По тях са вдълбани концентрични полуокръжности, предполагаеми слънчеви линии. На място могат да се видят още скални изсичания с различни форми, улеи, стъпала, скални масиви с ниши.

Североизточен харман
Североизточен харман

Обектът е регистриран за първи път през 1941 г. от видния български археолог и праисторик проф. Васил Миков. Археоастрономически проучвания на скалния комплекс сочат, че той е бил създаден около 2000 г. пр. Хр. Живот в района е имало много преди това. Учените правят този извод по намерената до пещерата керамика, която е датирана от времето на късния халколит – края на 5 хил.пр. Хр.

Как се стига до Харман кая

Светилището се намира на около 17 километра североизточно от Момчилград. За Харман кая от Момчилград се насочвате към Татул и на село Равен вместо да завиете надясно към Татул, продължавате направо. Там на кръстовището има голяма кафява указателна табелка за Харман кая.

От село Равен продължавате около 7 километра, минавате през едно село без табела и малко след него от шосето се отделя черен път. Има табелка: „Харман кая 1 км“. С лека кола може да се изминат около 200 метра от този път. Стига се до уширение. Вляво от пътя има широко и удобно място за паркиране.

По маршрута към Харман кая
По маршрута към Харман кая

Черният път продължава почти до Харман кая, но натам има няколко лоши участъка и не е подходящо да пробвате с лека кола.

От уширението до светилището разстоянието е кратко – около 800 метра, които се изминават за 10-15 минути. Върви се леко, защото пътят е широк и няма големи денивелации. Малко преди началото на светилището има още една указателна табелка. Вдясно след нея вече ще го видите.

Общ поглед към светилището: двете площадки, а над тях е платото с пещерата
Общ поглед към светилището: двете площадки, а над тях е платото с пещерата

Координати на:

  • отбивката: 41.578726, 25.511211;
  • обекта: 41.573635, 25.519622.

Видяното

Ние направихме пълен обход на мястото. Започнахме от втората голяма скала вдясно след указателната табелка. Разгледахме нишите в скалата, минахме до задната ѝ част и продължихме напред към останалите скали. Изкачихме се по следващата скала до югозападния харман. Беше целия набразден с линии. В единия му ъгъл видяхме корито с две щерни. После продължихме към близкото малко скално плато, за да търсим пещерата с форма на утроба.

Скално корито и две щерни
Скално корито и две щерни

Една скоба: най-известната и знакова пещера с подобна форма е пещера Утробата, недалеч от Кърджали. Повече информация за нея може да прочетете тук. Край Арбанаси също има пещера, чийто вход е с подобна характерна форма. За пътеката до нея ви разказах в тази статия.

На платото с пещерата
На платото с пещерата

Да се върна към Харман кая. Подходихме към възвишението по пътеката в ляво и започнахме да обикаляме скалата, издигаща се в центъра му. В задната ѝ част камъните имат доста чудати форми. Там се откриват и много хубави панорамни гледки. Входът към пещерата се оказа точно от западната страна, малко навътре от основната пътека. Там малка пътечка се отделя и след нея отворът на пещеричката е добре видим. Има прилепи, така че, внимавахме да не ги подплашим.

Входът на пещерата
Входът на пещерата

От височината на платото огледахме добре района. Долу в ниското видяхме две сърнички.

Една от сърничките
Една от сърничките

В посоката, от която бяхме дошли се открояваше входа на друга пещера в основата на един от големите скални блокове някъде зад указателната табелка.

Харман кая и изсичанията
Харман кая и изсичанията

Оттук се върнахме в основата на платото и продължихме да изследваме североизточния харман. В него също видяхме изсечени линии, вероятно свързани с наблюдение на Слънцето. Площадката е оградена от изправени камъни в полукръг.

Харман кая
Харман кая

После слязохме вдясно от хармана (от източната му страна) и там се натъкнахме на един много странен символ, издълбан в скалата, оформен от няколко ямки, оградени с овал.

Харман кая - символът
Харман кая – символът

Отне ни около 1 час да обходим мястото.

Страхотно място, при това сравнително леснодостъпно и напълно безплатно за посещение!

Booking.com
Публикувано в древни светилища с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *