Летовнишки водопад, недалеч от Кърджали

Отскачали сме неведнъж до магичните Източни Родопи, за да видим древни светилища, крепости, живописни селца и природни красоти. До сега водопад в тази част на България не бяхме посещавали. Летовнишкият водопад се оказа първият. Той не е висок и пълноводен, но водите му падат интересно от кухина между обли скали, а реката, която го захранва – Буюк дере, образува малък каньон. Височината на водопада е около 8-9 метра и е лесно достъпен.

Летовнишки водопад
Летовнишки водопад

Ние посетихме водопада в разгара на лятото и той все още работеше, въпреки че реката му е маловодна. Вдясно от водопада в скалите се вижда малка пещера, а от ляво има следи и от друг по-висок пад, захранван от странично дере, но той работи вероятно само през пълноводните месеци.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Летовнишкият водопад се намира в малък каньон покрай шосето между селата Груево и Летовник на около 13 км от центъра на Кърджали и на 3.5 км от комплекс Маказа. Пътят преминава през село Груево като се следват табелките за Дамбалъ чешма. Пътеката за водопада започва от асфалтовия път на около 1.5 км от училището на с. Груево.

По път към водопада
По път към водопада

Следете за кафяви табели за Дамбалъ и Езерото с лилиите, закачени на дърво в дясно от пътя. Там е удобно да оставите колата.

Горната част на Летовнишкия водопад
Горната част на Летовнишкия водопад

Координати на:

 • началото на пътеката са: 41.578380, 25.409045;
 • водопада: 41.577848, 25.408494.

Вижте кратко видео от посещението ни до водопада.

Особености на маршрута към Летовнишкия водопад

Поемате вляво от пътя покрай оградата на някакви селскостопански постройки и след 70 метра ще видите каньона и водопада отгоре. За да стигнете до подножието му, трябва да тръгнете по скалите срещу течението на рекичката и след около 30 метра ще видите обособена пътека която пресича реката и югозападно от каньона го обикаля и слиза в него, след което трябва да се върнете по реката до подножието на водопада. Преходът трае около 10 минути, а като разстояние са около 350 метра.

Летовнишкият водопад и пещерата
Летовнишкият водопад и пещерата
Летовнишкият водопад и съседният пресъхнал пад
Летовнишкият водопад и съседният пресъхнал пад

И още: Дамбалъ чешма

Дамбалъ е древно скално светилище, запазено и до наши дни и почитано през вековете от хора с различни религии – езически вярвания, Християнство, Ислям. Представлява висока скала, от която извира вода. Изворът е наречен Живата вода като онзи карстов извор до Боснек. Изградена е чешма.

Дамбалъ чешма
Дамбалъ чешма

И до днес съществува легенда, че в нощта срещу Гергьовден водата, извираща от скалата става лековита. Затова по традиция всяка година вечерта на 5-ти срещу 6-ти май там се събират много хора.

По шосето към Дамбалъ чешма
По шосето към Дамбалъ чешма

Дамбалъ чешма се намира на около 8 километра след отбивката към Летовнишкия водопад. Минава се през село Летовник и се продължава в югоизточна посока. Пътят след Летовник е с нов асфалт, тесен е и на места доста стръмен (което си е предизвикателство за лека кола), но е изключително живописен. Шосето се движи по хребета и се откриват страхотни гледки към Кърджали и язовир Студен Кладенец.

Гледки пътьом
Гледки пътьом

Друго интересно място в района, само на 3 км от водопада и на около 700 метра от село Летовник е Езерото с водните лилии. До него се стига по черен път. За съжаление, времето не достигна и така езерото остана един от поводите да се върнем там в района.

Публикувано в водопади, древни светилища с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Радвам се да споделя, че излезе от печат нова книга с мое участие "Най-красивите кътчета по Черноморието".

Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Другите ми две книги също може да поръчате тук чрез същата форма.


2 Коментара към Летовнишки водопад, недалеч от Кърджали

 1. Пламен Петков каза:

  Здравейте.
  Източните Родопи са един малък Клондайк за българския туризъм. Все още неразработен, но предлагащ от всичко, и то по много. Вие, разбира се знаете това не по-зле от мен. Що се отнася до водопадите в този край на България, без да си позволявам да ви критикувам , ще кажа че сте направили пропуск пре голям. В тази част на Родопите има грубо около трийсет водопада които си заслужават да бъдат посетени, и много хора вече ги откриват. Най-популярния безспорно е водопада до махалата Метла, на крумовградското село Долна кула. Местните го знаят просто като Водопада. Някои хора го наричат Кара ин, но водопада е истински популярен с името дадено му от един местен краевед – Водопада на сътворението. В нета вече има безброй снимки на това място. Сигурен съм че сте го виждали. Много красиво местенце. Лесно достъпен. Деветдесет процента от хората които го посещават не знаят че на по малко от километър надолу по течението на реката / по скоро дерето / има още една поредица от три, по-малки водопадчета. При тях красотата на самото място идва не толкова от падащата вода, а от тясното, и скалисто дере. Водопада на сътворението е над махалата, а другите три по-малки са под нея. Едно евентуално посещение на това място може да комбинирате с един не по-малко ефектен, но в пъти по непопулярен водопад – този при махала Батковци на село Звездел. Километър и половина след като излезете от Звездел в посока Крумовград в дясно ще видите табелата за махала Батковци. Пътя не е много добър, но напълно проходим. Минавате през махалата. / В нея има интересно етнографско музейче направено от любител ентусиаст / . Стотина метра след края на махалата намирате отбивка, оставяте колата и поемате в дясно, надолу към дерето, директно през нивите. Разстоянието до водопада е не повече от половин километър. Село Звездел е богато на водопади. Освен този до махала Батковци до махала Божур има още един.
  Няма да ви отнемам повече време. Ако решите да пообиколите водопадите на Източните Родопи трябва да знаете че деветдесет и девет процента от тях са на деренца, и рекички с малък водосбор, и най-добре е да се посещават пролетно време след проливен дъжд.
  В планинарския форум има отделна тема за водопадите в Източните Родопи – http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=152334&fbclid=IwAR3juHWQDVJjqr14BKiqpxXAIF6B2UVUZM-HU_jDSho_wsOUWm5GlY88VFg#152334.
  Във Фейса има група “ Водите на България „. От тези местенца може да намерите много повече информация, включително разкошни снимки, и да си планирате една водопадна разходка в този край на България. С нетърпение ще очакваме вашите пътеписи. Сигурен съм че няма да останете само с Летовнишкия водопад.

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за чудесните идеи! За Водопада на Сътворението и още 1-2 в района съм чела информация и гледала снимки. Доста ме спира фактът, че са с малко или никаква вода през голяма част от годината и трябва да се дебнат, а сме надалеч. Ще стигнем и до тях някой ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *