20 забележителни места в Източните Родопи

Първото ми по-дълго посещение на Източните Родопи беше преди десетина години. След това последваха още и още. Всички тези посещения мога да опиша с няколко думи: уникални, въздействащи, величествени и незабравими. Наистина смятам, че Родопите са нещо много специално по отношение на нашата не само география, но и история. В Родопите намерих на няколко пъти една невероятна атмосфера, красота, величественост и … тъга … тъга, заради злощастната им съдба по време на османското робство.

Тук представям най-интересните според мен места в Източните Родопи.

Язовир Кърджали - Източни Родопи
Язовир Студен кладенец – Източни Родопи

Меандърът на Арда до село Стар Читак – един от най-красивите меандри на река Арда е там, където река Боровица се влива в нея. Намира се на около 30 километра западно от Кърджали.

Този завой на реката имах късмета да го огледам от почти всички страни. Най-напред видях класическия му изглед недалеч от шосето до селото. След това го погледнах от срещуположната му страна, после от билото при панорамните пейки „Райски изглед“ и накрая от висините на крепостта Патмос в сърцето на подковата. Все невероятни гледки!

Меандърът на Арда край Стар Читак
Меандърът на Арда край Стар Читак

Пещера Утробата – намира се на около 20 км от Кърджали, в скалистата местност Тангардък кая. Представлява малка пещера, входът и вътрешността на която наподобяват женска утроба. Смята се, че по някакъв начин е използвана от траките в техните обреди в израз на култа им към Богинята майка. Входът на пещерата е малко нависоко и за да се влезе в нея се минава по една леко паянтова дървена стълба.

Пещера Утробата
Пещера Утробата

Перперикон – прорицалището на Дионис – безспорно най-големият културно-исторически феномен в Източните Родопи. Невероятно място – история, гледки, находки, усещане, изживяване … неповторимо!!! Едно от местата, които човек трябва да посети непременно.

Перперикон
Перперикон
Перперикон
Перперикон

Крепост Моняк (Мнеакос)  край Кърджали – една от най-големите, а също и най-високо разположените крепости в Родопите. Намира се недалеч от село Широко поле. Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като е разположена нависоко и пътеките до нея са доста стръмни. Все пак усилието за изкачване до крепостта си заслужава поради красивите гледки, които се откриват от върха към град Кърджали, язовирите Кърджали и Студен Кладенец и околните хълмове.

Крепостта Моняк край Кърджали
Крепостта Моняк край Кърджали

Крепост Вишеград – руините от крепостта Вишеград се намират на скалисто плато на десния бряг на язовир Студен кладенец в покрайнините на село Вишеград. Гледката от платото е завладяваща. Величествената Арда е сякаш в краката ти. В тази част на Родопите тя е под формата на язовир Студен кладенец.

Крепост Вишеград
Крепост Вишеград

Каменна сватба – уникален природен скален феномен на 3 км от Кърджали, близо до село Зимзелен. Представлява ансамбъл от множество скални фигури, наподобяващи сватбено шествие. Централно място, разбира се, заемат младоженците, застинали завинаги в страстна, макар и каменна целувка.

СкаленКаменна сватба - целувката на младоженците
Каменна сватба – целувката на младоженците

Тракийско светилище край село Татул – намира се на 200 метра южно от село Татул на около 15 километра от Момчилград. Представлява скално светилище съставено от различни изсичания. Интересно е и има много неща, които да се видят, но в същото време е малко неразбираемо за неспециалисти.

Тракийско светилище край село Татул
Тракийско светилище край село Татул
Тракийско светилище край село Татул - информация
Тракийско светилище край село Татул – информация

Харман кая – едно от най-интересните скално-изсечени светилища в Източните Родопи. Намира се на около 17 километра североизточно от Момчилград и недалеч от светилището в село Татул.

Светилището е изградено на невисоко скално плато около малка пещера, чийто вход е с формата на утроба. Централна част заемат две изсечени в скалите площадки – хармани (от тук и името на местността), определени от специалистите като като места за наблюдения на слънцето. Вижте повече.

Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи
Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи

Светилище Кара ин – намира се в землището на село Пчелари. Основен фокус на мястото е скалната гробница, чиято трапецовидна дупка виждате още по пътеката. Това е входът. Над него с течение на времето, вследствие на ерозия, се е образувала каменна козирка. Второто нещо, което се набива на очи е чудноватата форма и цвят на скалите. Щом се изкачите до входа на гробницата и погледнете назад, ще ви се открие красива панорамна гледка към долината на Арда и скалите на отсрещния ѝ бряг.

Скална гробница Кара ин до село Пчелари
Скална гробница Кара ин до село Пчелари

Меандърът на река Арда до Маджарово – заобикаляйки родопските възвишения, река Арда образува десетки красиви меандри – това са завои с формата на подкова. Завоят край Маджарово е сред най-красивите и емблематични форми на реката.

Меандърът на река Арда до Маджарово
Меандърът на река Арда до Маджарово

Кромлех до село Долни Главанак – това е мегалитно съоръжение с култово предназначение и представлява ансамбъл от вертикални каменни блокове, подредени в кръг с диаметър около 10 метра. Към момента са останали 9 вертикални камъка, а други три са полегнали във вътрешността на кръга. Светилището е датирано в ранножелязната епоха (VIII – VI в. пр.н.е.). Намира се на около един километър източно от село Долни Главанак.

Най-известният кромлех в света е английският Стоунхендж.

Кромлех при село Долни Главанак
Кромлех при село Долни Главанак

Скална гробница Фурнаджика – скалноизсечена гробница с отвор отгоре. Датировката е в периода XI – VIII в. пр. Хр. Намира се до с. Горно поле.

Скална гробница Фурнаджика до с. Горно поле
Скална гробница Фурнаджика до с. Горно поле

Тракийска крепост-светилище Сивридикме – от първо хил. пр. Хр. На място могат да се разгледат останки от крепостни стени, стъпала и ямки за религиозни ритуали.

Повече информация за Фурнаджика и Сивридикме ще намерите в тази статия.

Тракийска крепост и светилище Сивридикме
Тракийска крепост и светилище Сивридикме

Мемориал на загиналите тракийски българи край Маджарово – издигнат в памет на жестоко избитите български бежанци от Беломорска Тракия през есента на 1913 г. Включва пантеон-костница, параклис “Св. Петка Българска” и паметник-символ „Тракия без граници“.

Пантеон-костница, Маджарово
Пантеон-костница, Маджарово

Глухите камъни – едно от най-големите древно-тракийски светилища по нашите земи. Представляват четири огромни скали с издълбани в тях множество ниши, за които се предполага, че са били използвани като урно-хранилища. Светилището се намира около 10 км от с. Малко Градище по пътя от Любимец към Ивайловград.

Глухите камъни: стълбите
Глухите камъни

Средновековна Византийска крепост в покрайнините на село Мезек – една от най-запазените крепости в Родопите. Смята се, че съоръжението е използвано активно до падането на района под османска власт.

Средновековна Византийска крепост в село Мезек
Средновековна Византийска крепост в село Мезек

Тракийска гробница село Мезек – една от най-интересните, внушителни и запазени Тракийски гробници по нашите земи. Това е Тракийска куполна гробница от микенски тип, датираща от IV в. пр. н.е. и запазена в оригиналния си вид.

Тук е мястото да спомена, че имам много добри впечатления от екскурзовода, който ни разведе из гробницата – разказа ни за историята и находките, отговори изчерпателно на всичките ни въпроси. Нещо повече, хареса му това, че се интересуваме от подробности и продължи да разказва извън предвиденото, без да пести ни най-малко своите усилия и време.

Тракийската гробница при село Мезек: дромосът
Тракийската гробница при село Мезек: дромосът

Вила Армира – една от най-красивите антични вили по нашите земи, забележително археологическо и културно-историческо наследство, както с цялостната си архитектура, така и с невероятните мозайки, добре запазени и до днес. Вилата се намира на около 4 километра от Ивайловград.

Вила Армира - басейнът
Вила Армира

Крепост Лютица, позната още като Мраморния град и Цитаделата на Калоян. Намира се край Ивайловград. До нея се стига по черен път, дълъг около 7 километра, подходящ за високи коли. Намясто могат да се видят високи крепостни стени и красиви панорами.

Крепост Лютица край Ивайловград
Крепост Лютица край Ивайловград

Крепост Родостица или Балък дере се намира в околностите на Ивайловград. До нея се стига за около час и половина пеша от северните покрайнини на града. Смята се, че е изградена през 4-ти век и е функционирала до към 13-ти век, бидейки верен страж на Родопите.

Повече информация за крепост Родостица може да видите тук.

В крепост Родостица
В крепост Родостица

Десетина от тези места успяхме да посетим в рамките на три дни по време на онова първо посещение, за което споменах в началото. Получи се тогава чудесна екскурзия. С течение на времето, някои от тези забележителности в Източните Родопи посетихме отново, освен това открихме и други. Запленяващи са тези Родопи. Колкото и пъти да отидеш, все е интересно!

Този списък не изчерпва всички забележителности в Източните Родопи. Ако знаете още някое интересно място там, което липсва тук, ще ми бъде любопитно да споделите информация.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


60 Коментара към 20 забележителни места в Източните Родопи

 1. barin каза:

  Ходил съм на 9 от 10-те. Може би има място да се допълни и кромлеха при с. Долни главанак( българският Стоунхендж), както и римска вила Армира, след като са я възстановили и оправили. Харесват ми всичките, заслужава си да се посетят.

 2. Ели Иванова каза:

  тези места някак съм ги пропуснала, но пък благодаря за информацията – давате ми чудесна идея за следващото посещение в Родопите.

 3. Maria каза:

  Чудесни предложения! Нямам търпение да обиколя Родопите и да посетя всички тези забележителни места! Чудесен блог, поздравления! 🙂

 4. Ели Иванова каза:

  Благодаря ти, Мария! Наистина Родопите са нещо много специално и в тях има една особена магия.

 5. Райна Върбова каза:

  Благодаря, Ели! Чудесен БЛОГ!
  С една приятелка се каним да пообиколим Източните Родопи през май и така попаднах на Вас. Много искаме да се качим на Перперикон, но никъде не можах да намеря информация дали вече е направен нормален достъп за посетители. Ще Ви бъда много благодарна, ако ме осведомите по този въпрос. Става ли за хора в пенсионна възраст 🙂 ?

  • Ели Иванова каза:

   Райна, благодаря за хубавите думи! До Перперикон има много добър и сравнително нов асфалтов път, а в подножието на Светилището има удобен паркинг. Посещението е приятно и достъпно за всички. Ако планирате да отидете там през лятото, по-добре да се избягва посещение в обедните часове при силно слънце, защото там няма къде да се скрие човек на сянка, а камъните излъчват доста топлина.

   • Райна Върбова каза:

    Сърдечно благодаря! Надявам се, че през май няма да е чак толкова горещо. Нямам търпение!
    Поздрави!

   • Мариана каза:

    Здравейте, Ели! Утре поемаме за Родопите! 🙂 Благодаря Ви! Притеснявахме се, защото сме по-големи, но не се даваме. 😀

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Мариана, пожелавам Ви много хубаво време и да успеете да видите всичко, което сте си планирали в Родопите, а и другаде 🙂 !

 6. Красимир каза:

  Първите две снимки не са от яз. Кърджали,а са от яз Студен кладенец.
  Едно невероятно место в източните Родопи е и вила“Армира“ на десет км южно от Ивайловград.

 7. Ели Иванова каза:

  Здравейте Красимир, благодаря за уточнението относно язовирите. Наистина язовир Студен кладенец е много дълъг и стига почти до Кърджали. Сложих друга снимка – поглед от село Главатарци. А колкото до вила Армира – мястото ми беше препоръчано и от други хора, така че ще стигна и до нея 🙂 .

  • Виолета каза:

   Здравейте от Момчилград в посока село Биволяне се намира Вкаменената гора, а съвсем до село Биволяне е Харман кая. На мен Харман кая много ми хареса. Не е разработено за туристи, няма обяснения. Тракийско светилище е. Първата площадка на светилището няма как да я пропуснеш, но втората може и да не я намериш, ако не знаеш, че съществува. На Вкаменената гора не успяхме да отидем. Не ни стигна времето, но звучи обещаващо. 🙂

   • Ели Иванова каза:

    Здравейте, Виолета, благодаря Ви за отзива и прекрасните предложения! Харман кая вече сме го посещавали, но Вкаменената гора тепърва предстои да го посетим.

    Поздрави,
    Ели

 8. Благодаря за информацията! Много полезно за човек като мен, който не познава нищо от Родопите, чуди се от къде да започне, а и разполага с ограничено време за пътувания… Чудех се и къде сте отсядали и дали бихте споделила впечатления. Мислех за нашето пътуване да отседнем на едно място, което да ползваме само за спане, но май местата са доста разпръснати и ще е добре да се местим.
  Благодаря още веднъж!
  Поздрави!
  Ирена

 9. Ели Иванова каза:

  Здравей, Ирена, и благодаря за хубавия отзив! Относно настаняването: когато и ние бяхме по тези места, мислехме да отседнем на едно място, близо до Кърджали – бяхме планирали три нощувки – и да отскачаме всеки ден нанякъде. Наехме една вила в село Главатарци с прекрасен изглед към язовира, но за нещастие имахме лош късмет с канализацията и едвам изкарахме една нощ там. След това опитахме с една къща за гости на язовир Студена – не се сещам за името. До нея няма достъп с кола, а само по вода с лодка. Не беше зле, но там стаите нямаха собствен санитарен възел. Като се вземе пред вид и трудния достъп, не повторихме. Третата нощувка вече беше при много добри условия – и като обстановка, и като цена – отседнахме в хотел Конак в Момчилград.

  • И. Димитрова каза:

   Последвахме съвета Ви за хотел и също останахме много доволни! Поздрави!

 10. Nikolay Nikolov каза:

  аз със сигурност бих добавил Глухите камъни – за мен е на първо място, и да и кромлеха трябва да фигурира и станаха над 10 обекта

  • Ели Иванова каза:

   благодаря Ви за ценната информация, Николай, не го бях чувала досега това място. Ще го посетя при първа възможност.

 11. Ива каза:

  Често ходя по този край и все пак не съм посетила част от местата, които си представила. Природата там наистина е уникална! За сега фаворит ми е Дяволският мост. Според поверието, около обяд можеш да видиш отражението на дявола във водите на реката. Вие успяхте ли, защото ние не… 🙂

  • Ели Иванова каза:

   за съжаление, не успяхме. Бяхме там малко преди свечеряване. Но пак си беше страхотно.

 12. Димма каза:

  Когато стигнете до вила Армира, не пропускайте да посетите и другите вълшебни места около Ивайловград. Давам предложения, а който може да добавя. Римския мост и крепостта лютица могат бъдат комбинирани в един ден заедно с вила Армира, НО за да стигнете бързо до крепостта ще ви трябва високопроходимо мпс. Ако остане време след тези три места може да видите и Голямата могила в с.Свирачи- свързват я с вила Армира и при разкриването бяха открити невероятно красиви богатства.. В същата посока може също да се видят „къщите от коприна“ в с.Белополяне. Като казвам къщи от коприна имам предвид че хората които са живели в тези къщи са отглеждали буби от които буби се е произвеждала коприната. Малко след това е защитена местност “ ликана“ където расте и дивата орхидея – пясъчница. Следва с.Долно Луково известно с подземната църква, която пази в себе си вековни икони запазени идеално! Надявам се да съм била полезна. Пожелавам ви приятна разходка из Родопите.

 13. Ели Иванова каза:

  здравейте, Димма, благодаря Ви за ценния коментар и богатата информация. Наскоро бяхме около Ивайловград и региона и успяхме да посетим част от местата, които споменавате – вила Армира и могилата в Свирачи. До останалите, за съжаление не успяхме да стигнем, което пък е чудесен повод да се върнем пак.

 14. Ивайло каза:

  Благодаря много за интересната информация.Беше ни много полезна.Не можахме да посетим всички места,но ще се върнем пак.Поздрави!

 15. Павлина Зафирова каза:

  Възхитителни са красотите на България! Дъхът ми спира само от гледане на снимка. Пожелавам на всички българи да имат шанса да се докоснат на живо до този рай,събрал древен дух,свещена енергия и величествена природа в едно. Не съм била на повечето от тези места,но ние всички каточели в душите и гените си чувстваме тази неизказана, дълбока свързаност с тях. Казват, че Родопите са енергийният център на България,който през хилядолетията й дава силата да пребъдва.
  Благодаря ви,Ели,за вашите наистина великолепни пътеписи,които винаги събуждат в мен радост и най-вече надеждата,че благословена от Бога с такава красота, България не може да загине!
  Желая ви успех във вашето красиво, споделено с всички нас пътешествие!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Павлина! Благодаря Ви за прекрасния отзив! Подобни коментари са едно от моите вдъхновения. Поздрави!

 16. Илиян каза:

  В района на Татул не е лошо да се посетят и Харман кая, Ялмалъ теке, вкаменената гора.

  • Ели Иванова каза:

   Интересни предложения, не сме ги посещавали тези места. Благодаря Ви!

  • ПетърОвчаров каза:

   Здравейте Илиян ,
   прекрасни предложения !
   Но само за Харман кая не ни стигна
   едно пътуване . А и до Вкаменената гора си е доста ходене .

 17. Селата Ламбух и Хухла, разположени едно срещу друго на левия и десен бряг на Арда, до язовирната стена на язовир Ивайловград – църква и светилище съответно. Също и единственото албанско село у нас – Мандрица. Снимки :
  https://www.facebook.com/dim5805/media_set?set=a.10208444956393775.1073742462.1602526204&type=3
  https://www.facebook.com/dim5805/media_set?set=a.10208478366229000.1073742466.1602526204&type=3
  За останали впечатления от наши красоти и не толкова впечатляващи за мен от чужбина :
  https://www.facebook.com/dim5805/photos_albums?lst=1602526204%3A1602526204%3A1516914540

 18. Илиян каза:

  Забравих да предложа и като сте на Мезек качете се и до връх Шеиновец. От крепоста продължете нагоре. Открива се невероятна гледка към 3 държави. Турция, Гърция и разбира се България.

 19. Борислава каза:

  Здравейте! Благодаря Ви за винаги изчерпателната и увлекателно поднесена информация. От 5 години почивките на нашето семейство минават в обиколки от по 2000км из уникално красивите кътчета на България. Децата ни вече нямат желание да се спрат на едно място за повече от 2 дни 🙂 Към описаните по-горе забележителности мога да добавя Орлови скали.Пътят до тях минава през доста стръмни пътеки, но въпреки това си заслужава да бъдат видяни. Когато ние ги посетихме малката ни дъщеричка беше на 3 годинки, но се справихме с предизвикателството. Препоръчвам да посетите това магическо място.
  Поздрави с пожелание за още много незабравими пътешествия,които да споделяте с нас

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Борислава, много благодаря за хубавите думи и информацията за Орлови скали. Не сме посещавали мястото, но го записвам в плановете. Поздрави!

 20. Нели Христова каза:

  Здравейте! Наистина Родопите са невероятно красиви, към предложенията бих добавила:
  въженият мост към село Лисиците, единственият път към това село.
  На Маджарово организирано посещение за хранене на белоглавите лешояди
  Меандрите на река Арда край град Маджарово, където реката прави 180градусов завой, изключителна красота.
  Скалните ниши при село Дъждовница
  тракийските ниши край село Женда, самата панорама, която се открива от там е невероятна
  В град Кърджали историческият музей

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Нели, много благодаря за отзива и за интересните места!

 21. ПетърОвчаров каза:

  Здравейте ! От името на двучленната ни група за популяризиране на Родопските вълшебства „ PetOv “ Ви препоръчвам „ Чит кая ” — тракийски скални ниши над с. Лисиците , „ Калпак кая ” — над с. Ненково , на десетина километра от с. Лисиците , „ Пармак кая ” — над с. Ночево . Селото е в същия район , по пътя за Асеновград .
  И не на последно място „ Кумбурлар калеси ” — с. Ангел войвода , на трийсетина километра от Хасково , където си дават среща Желязната епоха , Античността и Средновековието .

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много благодаря за отзива и интересните предложения!

 22. movieman777 каза:

  само в село мезек не съм ходил всичко друго съм бил и е супер хубавиместенца

 23. Пламен Петков каза:

  Здравейте.
  Много сте добри. Поздравления.
  Красива е Родопа планина. Не 10. Спокойно можете да опишете 110 забележителни места в Източните Родопи, и пак вероятно няма да обхванете всичко което си заслужава да се види. Аз ви предлагам да посетите Шейтан дере. Намира се непосредствено под стената на язовир Студен кладенец. Лесно достъпно по сравнително добър асфалтов път и от Хасково, и от Крумовград. Мястото е доста популярно, и вероятно ви е познато, но ако случайно, не вярвам, но ако все пак наистина случайно не сте чували за него напишете Шейтан дере река Арда в търсачката на Гугъл мапс и след това гарантирано ще включите това местенце в бъдещите си планове.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Пламен, благодаря за хубавите думи и чудесното предложение, ще го имам пред вид!

 24. m .ali каза:

  zdraveyte haresah vsickite pokazani mesta no zaşto ne kazvate istinata za ..dyavolskiya most do ardino

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Не се сещам за какво говорите. Ще се радвам да споделите тази истина.

 25. Станислав Иванов каза:

  Меандъра на Арда,между селата Стар читак и Рибарци.Известен е още с имената Подковата или Оня завой.Феноменално красиво място,миналото лято го посетих.Идеята ми е това лято,живот и здраве да отида пак там и този път да посетя меандъра до съседното село Сухово.Освен това,на около 22 км оттам,се намират още два изумително красиви меандъра.При селата Любино и Русалско.

 26. Пламен Петков. каза:

  Интересно ако някой си направи труда да опише всички природни, и исторически забележителности в Източните Родопи / не в цялата Родопа планина / колко ли тома ще се получи книжката. Писах ви веднъж, но сега искам да ви предложа още едно красиво местенце което е сравнително лесно достъпно. Става дума за “ Водопада на сътворението “ до село Долна Кула, Крумовградско. До селото се стига по асфалтов път, който в началото е добър, а в края само проходим. Пътя се отбива от главния път Крумовград – Момчилград в село Горна кула. Като оставите колата в центъра на с. Долна кула, до голямата чешма местните любезно ще ви покажат посоката в която да вървите. Преди време пътеката беше маркирана, но не гарантирам че маркировката е запазена. След петнайсетина минутна приятна разходка ще видите впечатляваща гледка. Водопада е популярен и в нета има доста сполучливи пътеписи. Ако искате можете да се поровите малко и да видите за какво иде реч. Ако сте ходили вече там знаете колко е красиво.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много Ви благодаря за предложението и насоките. Не сме ходили на този водопад в Източните Родопи, но при следващото ни ходене ще го имаме предвид. Поздрави!

 27. Ивана каза:

  Водопада в с. Долна Кула е уникално красиво местенце, но моля ви поне вие не го наричайте водопад на сътворението, това не е истинското му име! Попаднах на вашата статия точно докато търся, къде най-назад във времето се появява подобно име и вашата статия от 2014 е най-старата, но коментара е от 2020. Това име е измислено от пишман местен краевед и екскурзовод, който къде що намери, го обявява за собствено откритие и му слага романтични имена, от него са пропищели дори управата на музеите в Кържали и Хасково

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за отзива и информацията! Аз за момента не съм го наричала никак, защото най-малкото нямам впечатления от него 🙂 . От друга страна, старая се това, което пиша да е достоверно, така че ако има подобни измислици за име и автентичност, не съм ок с тях.

 28. Пламен Петков. каза:

  Признавам. И на мен “ Водопада на сътворението “ ми идва малко прекалено помпозно, и префърцунено, но…. Как да го наречем. Водопада си няма име. Местните го знаят просто като Водопада. Поточето на което е водопада също си няма име. Най-близкото населено място е една малка махаличка на име “ Метла“. Тя е последната махала на село Долна кула. Появяват се като варианти „Водопад Метла “ ,“Метлински водопад “ „Долно кулски водопад“. Е, всеки може да измисли още поне дузина имена производни на метла, и кула, но съгласете се че нито едно от тях не резонира на красотата с която е дарено това местенце.
  За изненада на някои хора България е богата на водопади. Повечето обаче са малки, и общо взето са скучна гледка / до колкото може да бъде скучна гледката на течаща вода / . Водопада който коментираме през по-голямата част на година също не е кой знае колко впечатляващ защото водосбора на потока му е малък. След проливен дъжд обаче мястото наистина изглежда като частица от рая. Там където Господ ни е сътворил.
  И последно. Съгласен съм че името му е ново. Кой го е нарекъл така не знам. Госпожата говори за някакъв краевед. Вероятно е права. Аз знам че името е дадено от безименна туристка посетила го преди години. Факт е обаче че този водопад е отбелязан на картата на Гугъл с това име. Факт е че хората го приемат щом присъства в разказите им без да го коментират. Може би трябва да се примирим, и да го приемем. Все пак всяко име някога е било ново.

 29. Здравейте, приятели на Родопите! Възхищавам се на вашите пътешествия и опит! Аз съм от Русе и, като хора от Севера, с моя съпруг отдавна си мечтаем за едно пътуване из Източните или Западните Родопи. Тази вече решаваме къде ще почиваме и се колебаем. Разполагаме с 4- 5 дни и 3 нощувки свободно време през август. Иска ни се да имаме приятна база някъде, а денем да се движим в близките 50-60 километра до различни забележителности. Моля ви, ако някой иска да ни помогне – да ни предложи примерен маршрут за тези 3-4 дни и също къде би било най-добре да отседнем – като място – градче, село или язовир – за хотела ние също ще си потърсим. Не сме големи катерачи, така че не ни предлагайте големи пешеходни преходи. Бихме се справили добре в рамките на 2-3 километра максимум и то без катерене. С кола сме, но не е джип. Благодаря предварително за съветите ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, ако това Ви е първото ходене в Източните Родопи, според мен най-добре да започнете с най-известните забележителности – Перперикон, Татул, крепост Моняк, Каменна сватба, Каменни гъби. Относно място за настаняване, не мога да кажа някое конкретно, но като цяло Ви съветвам да изберете нещо в Кърджали. Вече самата програма най-добре вие да си я направите съобразно това какво харесвате и ритъма Ви. Поздрави!

 30. Петър каза:

  Ех, върнахте ме в детсвото.
  Има още една по-малка тракийска гробница близо до село Мезек в подножието на връх Шейновец (Курткале), но няма табели към нея и не е облагородена. На върхът горе има паметник на загиналите войници по време на Балканската война, два бункера (от соц. време) и чудесна гледка.
  Поклон пред паметта на всички сражавали се там – благодарение на тях на 05.10.1912 г. е освободен Свиленград и преминава в пределите на България – 34,5 г. след подписването на санстефанският предварителен мирен договор.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много за отзива! До връх Шейновец все още не сме стигали, но районът толкова много ми харесва, че един ден и до него ще стигнем.

 31. Боби каза:

  Здравейте,
  можете ли да ми кажете дневен маршрут? Колко забележителности могат да се видят за 1 ден, но да се разгледа наистина, а не на принципа дойдох-видях-потеглям?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за интереса! Зависи какво искате да видите и в коя част на Източните Родопи. Крепост Родостица например си е маршрут за един ден. Вила Армира и крепост Лютица могат да се съчетаят.

   За повечето от местата съм писала отделни статии и по-горе съм дала линкове към тях. Така може да видите време за място и маршрут и да си планирате това, което на Вас Ви харесва и което според Вас означава „да се разгледа наистина“.

   Поздрави и хубаво лято!
   Ели Иванова

   За конкретна програма, може да се обърнете към някой туроператор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *