Тракийското светилище край село Татул: едно от 10-те чудеса на България

This post is also available in English.

Светилището до село Татул е древен мегалитен комплекс, определян като един от най-значимите по нашите земи. Някои изследователи смятат, че преди 3500 години там е бил погребан тракийски цар, а неговата гробница по-късно започнала да служи като място за поклонение на траките. Според други, това е било светилище на Орфей. Дали това е така, не е съвсем ясно, но пък е факт, че през 2011 година тракийското светилище край Татул е избрано чрез национално гласуване за едно от чудесата на България в инициатива на в-к Стандарт.

Тракийското светилище край село Татул: скалата с гробниците и стъпалата
Тракийското светилище край село Татул: скалата с гробниците и стъпалата

По моето скромно мнение туристическият обект Татул е сред най-добре направените и уредени в България. Ходила съм там два пъти за период от 7 години, затова смея да твърдя, че съм го видяла не само статично, но и в развитие. И двата пъти мястото беше добре обозначено, уредено и поддържано.

Тази статия е посветена на светилището в Татул от гледна точка на туристическия интерес: ще ви разкажа как да стигнете до мястото, кратка информация за него и какво да очаквате, накрая ще ви дам идея къде може да се настаните в района.

Как се стига до светилището Татул

Светилището се намира в южните покрайнини на село Татул, на 15 км североизточно от общинския център Момчилград, на 27 км от областния център Кърджали и на 306 км югоизточно от София. До обекта се стига с кола. В самото село Татул има добре видими указателни табели.

Координати: 41.542167, 25.545622.

Няколко съвета:

  • отделете си поне половин час за разглеждане на светилището;
  • вървете с удобни за ходене обувки;
  • ако го посещавате през лятото, избягвайте часовете с най-горещо време.
Светилището в с. Татул: панорамни гледки
Светилището в с. Татул: панорамни гледки

Леко отклонение. Нашето второ посещение се състоя точно по обед в ужасно горещ августовски ден, в който камъните почти омекваха под жаркото слънце. Не беше добър избор на време за разходка, но просто нямахме друга възможност тогава. Е, имахме един малък бонус – освен нас, други туристи нямаше. Все пак, от опит ви казвам, най-добре да избягвате горещите часове. 

Светилище в Татул: крепостта и алеята към обекта
Светилището в Татул: крепостта и алеята към обекта

Кратка информация за светилището в Татул

Комплексът край село Татул се състои се от древно езическо светилище и останки от крепост. Светилището се е оформило около масивна монолитна скала с формата на пресечена пирамида, в която са изсечени две скални гробници. До тях водят каменни стъпала. Укреплението било построено много по-късно на мястото на светилището.

Край село Татул: крепостта
Тракийското светилище край село Татул: крепостта

Периодът на използване е доста обширен – от около второ хилядолетие пр. Хр. до към средата на XIII век. Основната част на скалното светилище е възникнала през късната бронзова епоха XVII-XI в.пр.Хр. През втората половина на III век светилището е унищожено при нашествието на готите. Следващ период на активно използване и преустройства е VI-XII, когато мястото е било използвано като укрепена  римска аристократична вила. Вековният живот на хълма край Татул завършва през XIII век. От този период там е проучен средновековен некропол.

В наши дни светилището в Татул е регистрирано и описано за първи път през 1933 г. от краеведа Никола Иванов, запознат отблизо с много от археологическите паметници в Източните Родопи. Преди време ви бях разказвала за крепостта Патмос, прегърната от онзи изящен меандър на река Арда при вливането на река Боровица в нея. Тази крепост също била открита за науката от Никола Иванов.

През 1940 г. археологът Васил Миков посещава мястото и изказва хипотеза, че това вероятно е било голямо тракийско светилище. Изследванията години след това я потвърждават. Професор Миков е изследовател и на близкото скално светилище Харман кая.

Обектът е проучен основно през 60-те и 70-те години на XX век. Основни изследователи в този период са археолозите Иван Венедиков и Николай Виходцевски, а по-късно и Иван Балкански. Последните проучвания са провеждани след 2004 г. и са под ръководството на Николай Овчаров.

Какво може да се види

Още в началото на комплекса се минава покрай останките от крепостта. Те са защитени под масивен навес. Централна част от светилището заемат два гроба с формата на саркофаг – голям и малък, изсечени в скалата в най-високата част на терена. До тях водят добре оформени каменни стъпала.

Поглед към цялото сакрално място
Тракийското светилище до Татул: поглед към цялото сакрално място

На мен по-малкия скален гроб ми прилича по форма на подобен в друго едно тракийско светилище – Глухите камъни до село Малко Градище, за което може да прочетете тук.

По околните скали на светилището край Татул се наблюдават още оформени олтари, улеи и стъпала към тях. В по-ниската част може да се разгледа свещен скален кладенец. В допълнение към тези сакрални старини от мястото се откриват красиви панорамни гледки.

Татул: околни скали с ритуални ямки и улеи
Татул: околни скали с ритуални ямки и улеи

В обекта са поставени информационни табелки, с чиято помощ човек лесно се ориентира какво вижда. 

Други места до светилището в Татул

Цялата местност около село Татул се е смятала за свещена още от прастари времена. Като доказателство за това са и местата наоколо, които могат да се посетят. Най-значимо сред тях по мое мнение е светилището Харман кая.

Харман кая

Харман кая е едно от най-интересните скално-изсечени светилища в Източните Родопи. Намира се на около 14 километра северно от светилището в село Татул, а по права линия са по-малко от 2.5 км. Светилището е изградено на невисоко скално плато около малка пещера, чийто вход е с формата на утроба. Централна част заемат две изсечени в скалите площадки – хармани, за които се смята, че са били места за наблюдения на слънцето. Вижте повече за Харман кая тук.

Вкаменената гора

Вкаменената гора е съвсем близо до светилището Татул и представлява струпване на скали, подобни на вкаменени дървета.

Големия и Малкия казан

Това са два каньона с интересни скални форми. За съжаление, нямам лични впечатления от последните две места. Надявам се това скоро да се промени, а дотогава повече за тях вижте тук.

Къде да отседнете край Момчилград

На два пъти съм отсядала в района на Момчилград и мога да ви препоръчам хотел Конак. Стаите там са просторни и приветливи, а храната в ресторанта беше много добра, когато ние бяхме отседнали там. Цената за нощувка също е приемлива. Справката с платформата Booking.com показва, че общата оценка на хотела към момента е 8.9 на база 353 отзива, което си е доста добре.

Вижте тук за свободни дати и актуални цени в хотел Конак.

Друг вариант е да отседнете в Кърджали или Главатарци. В карето по-долу ще откриете актуални оферти.

Booking.com

Финални думи

Светилището Татул е част от съкровищата на Източните Родопи и едно от задължителните за посещение забележителности в България. Информация за още интересни места в района ще намерите в сборната ми статия за Източни Родопи. А в книгата ми „Седем дни в Родопите“ съм събрала забележителности по цялото протежение на Родопите.

Публикувано в древни светилища с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *