Крепост Бялград и самотната донжон кула, Източни Родопи

Крепост Бялград в Източните Родопи е малко позната и слабо посещавана, но впечатлява с масивните си бели руини и високата си главна кула. Край нея се вие родопската Бяла река. Стига се по родопски черен път. На път към крепостта може да се види добре запазен долмен, а недалеч в района може да се посети и друг, който е с внушителни размери.

Крепост Бялград в Източните Родопи
Крепост Бялград в Източните Родопи

Статията е посветена на крепостта Бялград и на двата долмена, три интересни места в Източните Родопи, които могат да се посетят в един ден, дори в половин. В края ще намерите ориентировъчни координати на обектите.

Крепост Бялград

Средновековната крепост Бялград (или Бялградец) е една от най-добре запазените крепости в Родопите. За жалост, тя е толкова обрасла в треви, храсти и дървета, че човек трудно може да добие там на място пълна представа за нейните размери. Все пак е интересна да се види заради масивните си и добре запазени останки, които упорито се подават над храсталаците или прозират в гората.

Крепостта е датирана в XII век. Разположена е до село Гугутка на високо скалисто плато, в подножието на което се вие родопската Бяла река. Любопитна особеност на земния релеф при крепост Бялград е това, че нивото на терена вътре в крепостта е по-високо от това извън крепостните стени, на места с около 4- 5 метра, което е затруднявало тяхното подкопаване и разрушаване при евентуална обсада.

Крепостните стени са с височина до 7-8 метра на места, но не изпъкват, предвид избуялата растителност. Най-интересната част от крепост Бялград е добре запазеният донжон (главната кула), гордо извисен над дървета и храсти. Стените на кулата са високи над 8 метра.

Масивните зидове на крепостта
Масивните зидове на крепостта

Ако в района на крепостта още в началото на пътеката свиете вляво в гората (без пътека), ще видите висока и дълга стена, която е добре запазена, макар и обрасла. Няколко метра по основната пътека вдясно ще се натъкнете на друга стена. От тази вътрешна за крепостта част стената не изглежда голяма, но ако се стъпи на нея (много внимателно) се вижда колко е висока.

В главната кула на крепост Бялград
В главната кула на крепост Бялград

Още по-напред по пътеката се намира масивната висока донжон кула, в която може да се влезе. С просто око се забелязва, че някога тя е била още по-висока и на няколко етажа, като към момента се открояват долните два.

Как се стига

Отправна точка за крепост Бялград е село Гугутка, което се намира южно от главния път Ивайловград – Крумовград, след Железино. Отбивката е вляво от пътя на около 19 километра след Ивайловград. Минавате през Железино, виждате долмена (виж по-долу), после влизате в Гугутка и след моста над Бяла река завивате по първата пряка вляво. На електрическите стълбове на кръстовището има червена стрелка от маркировка наляво. Излиза се от селото и пътят става черен, на места с трошенокаменна настилка. Разстоянието от последните къщи на село Гугутка до крепостта е около 4 километра по черния път. Разстоянието може да се измине пеша за около час. Друг вариант е изминаване с високопроходима кола. Ако скоро не е валяло, може внимателно и бавно да се измине и с по-висока лека кола.

Към крепост Бялград
Към крепост Бялград

Преди крепостта, на един завой надясно има уширение на пътя и табелка Кале. Вдясно от нея започва тясна пътека и почти веднага в ляво се виждат първите крепостни стени.

И още: два близки долмена

Долмените са мегалитни съоръжения, които са изградени от няколко отвесно положени каменни плочи, покрити с друга каменна плоча, като по този начин плочите образуват камера. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Изграждането им е свързано с религиозните вярвания и ритуали през древността и много често са използвани за погребения. Разпространени са в Европа, Азия и Африка.

На територията на България най-голяма е концентрацията на долмени в Сакар, Странджа и Източните Родопи. Един от най-големите и добре запазени долмени у нас е този в местността Нъчеви чаири край село Хлябово, недалеч от Тополовград. Тук ще ви разкажа за два леснодостъпни долмена в Източните Родопи, които са сравнително близо един до друг и могат да се посетят в един ден, заедно с крепостта Бялград.

Долменът до село Железино

Село Железино и долменът
Село Железино и долменът

За село Гугутка на път за крепостта Бялград минавате първо през село Железино. В неговите покрайнини ви съветвам да разгледате стар долмен. Той е интересен с това, че е единственият долмен в Родопите, заобиколен с побити плочи. Плочите образуват пръстен с диаметър около 4 метра. Самият долмен е ориентиран по оста изток-запад и се състои само от камера. Изграден е от гнайсови скали, характерни за района на Ивайловград.

Долменът край Железино - леко обрасъл
Долменът край Железино – леко обрасъл

За да стигнете до долмена, трябва да минете през цялото село, на стотина метра след него се отделя от шосето черен път в ляво. На това отклонение долменът се вижда от шосето. Още 100-на метра по черния път и сте до него.

Долменът отблизо - част от обикалящите го побити плочи
Долменът отблизо – част от обикалящите го побити плочи

Долменът край село Плевун

Този долмен е внушителен по размери – състои се от дълъг коридор (дромос), преддверие и камера, а общата му дължина е 7,50 метра. Ориентиран е в посока изток-запад, като входът му е от изток.

До с. Плевун: долменът в цялост и наоколо
До с. Плевун: долменът в цялост и наоколо

Светилището представлява нещо средно между долмен и гробница – изграден е с големи каменни плочи като долмените, но е с архитектура на гробница – преддверие, дромос, камера, което го прави уникален в сравнение с другите долмени, открити по нашите земи. Според информационното табло до долмена, смята се, че той е бил използван от траките след V век пр. Хр. (Късножелязна епоха) при погребения на тракийски аристократи.

Долменът до Плевун
Долменът до Плевун

Как се стига до долмена

За село Плевун трябва да се отбиете в южна посока от главния път Ивайловград – Крумовград. Отбивката е вляво от пътя на около 16 километра след Ивайловград. Всъщност тази отбивка е точно предишната спрямо тази към Железино, ако пътувате от Ивайловград в посока Крумовград.

След като завиете от главния път към село Плевун, трябва да продължите около 4 километра. След това се оглеждайте вдясно на шосето за малка табелка-стрелка на едно дърво. Това е укзание към долмена. Той се намира на около 25 метра от шосето. Върви се само 2-3 минути до него. В близост е поставено информационно табло.

Към долмена до село Плевун
Към долмена до село Плевун

Ако посетите мястото в разгара на лятото, може да го намерите доста обрасло с трева. Все пак, долменът е масивен и отблизо се откроява добре.

Пазете се от змии при обхода на всяко от горните места!

Координати

  • крепост Бялград: 41.398111, 25.952756;
  • долмен до Плевун: 41.4810556, 26.0022002;
  • долмен до Железино : 41.469444, 25.957778.
Публикувано в древни светилища, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *