Край село Липница: пещери, водопади, пейка с панорама и крепост

Преди известно време във ФБ групата „България, изумителна и загадъчна“ се появиха няколко поста с множество снимки на красиви природни забележителности от околностите на ботевградското село Липница. Постовете постепенно предизвикаха солиден интерес, породи се дискусия къде точно се намират тези места и как се стига до тях. Така моят списък с желания за посещение се обогати с поредната жадувана дестинация.

Край село Липница, ботевградско
Край село Липница, ботевградско

Обходът ни в района се състоя в средата на този май. Денят беше леко особен – някои от нас по неволя си измиха краката в реката, други пак по неволя се окъпаха и изпраха във водопад, а драскотините и синините в края на деня бяха малко повече от обикновено. Както и да е. Който го е страх от мечки, не ходи в гората … или пък тръгва с някой друг, който не го е страх. Районът на село Липница се оказа наистина интересен. Там намерихме както леки, така и по-трудни за достигане места, за които ви разказвам в тази статия.

Недалеч от този район се намира село Боженица и тамошната крепост Боженишки урвич, за която съм ви разправяла. Пак там край Ботевград е и средновековната църква сред нивите на с. Трудовец.

Къде се намира и как се стига

Местата, с които ви запознавам по-долу се намират до ботевградското село Липница, на около 82 км североизточно от София и на около 14 км северно от Ботевград. За да стигнете до началото на маршрута, след Ботевград трябва да поемете към Новачене и след това към Липница.

Кратко видео от разходката край Липница.

Основната пътека: от шосето – край водопад Скочи вода – до пещера Водната пещ

Основната туристическа пътека се отделя вляво от шосето на върха на един завой между селата Новачене и Липница. Мястото е обозначено с голямо информационно табло и няколко указателни стрелки. От другата страна на шосето точно срещу отправната точка има удобна за паркиране отбивка. Пресичайте шосето с повишено внимание!

В края на статията ще дам списък с полезни координати. До крайната точка Водната пещ се стига за около 45 минути. Връщането е малко по-бързо. По маршрута няма големи денивелации и има множество указателни стрелки.

Накратко за особеностите на маршрута. Тръгва се по черния път. След около 15-20 минути се стига до бетонна тръба с водохващане. От нея натам се върви по горска пътека.

Малък Липнишки водопад
Малък Липнишки водопад

Точно преди водохващането може да се види горната част на Малкия Липнишки водопад. Още няколко метра по-назад има подход към него – бавно и внимателно може да се слезе при реката и да се види в цял ръст. Слизането обаче не е леко – брегът е стръмен, а после трябва да се пресече реката.

Голям Липнишки водопад с пещера зад него
Голям Липнишки водопад с пещера зад него

След водохващането се продължава към Големия Липнишки водопад и пещера Водната пещ. Пътеката към водопада се отделя вдясно от основната. Има си табелки. Водопадът пада от висока скала, а зад струята му има малка пещера.

В пещерата зад водопада
В пещерата зад водопада

За съжаление, реката, която го захранва е малка и съответно той не е от буйните.

За Водната пещ трябва да се върнете на основната пътека, която ще ви отведе точно там. Преди „пещта“ се минава през малка поляна с кът за отдих – Мечата поляна, а малко преди поляната се пада най-стръмната част от пътеката.

Пещера "Водната пещ"
Пещера „Водната пещ“

От пещера Водната пещ извира поток. Пещерата позволява да се влезе навътре в нея. В началото има входно стеснение с решетка- отворена, което се преминава клекнал. След това основната галерия е по висока, но все пак трябва да се внимава.

Вътре във Водната пещ
Вътре във Водната пещ

Други места наоколо с лесен достъп

Оброк „Свети Илия“

От върха на завоя при началото на основната пътека, но този път надясно се отделя път, който в началото изглежда като черен път, но после си личи, че е бил асфалтов. За около 15 минути пеша по този път се стига до оброчен кръст, посветен на свети Илия. Кръстът е опрян на голям дъб.

Оброк "Свети Илия" край с. Липница
Оброк „Свети Илия“ край с. Липница

Желязната вода

Желязната вода е чешма в района. До нея се стига за 5 минути, като се тръгва по пътека срещу началото на основната пътека. Има си табелки. Чешмата с времето е придобила кафяв цвят, вследствие на желязото в течащата от нея вода.

Панорамна пейка в местност „Пожарака“

За панорамната пейка се поема с кола по шосето към Липница, минава се покрай първите къщи на селото, след това през голяма каменоломна. Малко след нея и един обратен завой се стига до пейката. Панорамата от там е чудесна – виждат се Ботевград и старопланинските хълмове над него.

За любителите на по-екстремни подстъпи

Достигането до местата по-долу е малко или по-голямо предизвикателство – не се намират лесно, а до някои се иска катерене и спускане по скали. Отправната точка е едно заравнено място вляво от шосето малко по-нагоре от пейката. Съжалявам за недотам точните описания, но пък и GPS-ът не беше в силата си в този район.

В края на статията в раздела с координатите ще намерите началото на пътеката. Ето тук може да изтеглите трак към местата в този раздел.

Ако мога тук да дам някакъв конкретен съвет, той се състои в това да се впуснете в опознаване на района, както ви идва отвътре – отидете там, докъдето ви отведат краката или интуицията. Местата по-долу биха могли да бъдат ваша цел. Какво ще видите намясто си зависи от вашата любознателност, упоритост и физическа подготовка.

Кулата с поглед откъм гората
Кулата с поглед откъм гората

Част от крепост с висока кула

Навлиза се в гората и за около 10-15 минути по тясна пътека се стига до останки от крепост, които включват стена, висока кула и помещение.

Крепостна кула
Крепостна кула

От крепостта, до помещението, се открива чудесна панорама надалеч, а под близките скали в ниското напред се пада пещера Водната пещ.

Гледка от крепостта
Гледка от крепостта

Проходна пещера

Проходната пещера се намира вляво от пътеката към крепостта. Като стигнете пещерата, опитайте да я подходите от лявата страна, там е по-удобно. Вдясно ще трябва минете през голям отвор и от него да скочите в пещерата.

Пещера Очите

От Проходната пещера стръмно надолу се спуска камениста пътека, която отвежда до друга пещера с интересни отвори – пещера Очите.

Пещера "Очите" до село Липница
Пещера „Очите“ до село Липница

Още места

В изследване на гледките, водопадите и пещерите край Липница прекарахме близо 5 часа. Това време обаче не ни беше достатъчно да видим всичко интересно, което районът предлага. Някои от местата, които оставихме за друг път включват:

 • крепостта Паница, чиито останки се намират на близкия до панорамната пейка хълм;
 • още един оброк;
 • пещера Козарника под панорамната пейка.

Информация за тях ще намерите във ФБ поста на Иван Радулов.

Координати

 • начало на основната пътека: 42.998432, 23.757964;
 • оброк Св. Илия: 42.998837, 23.761572;
 • Желязната вода: 42.997506, 23.757764;
 • панорамна пейка: 43.011189, 23.75285;
 • начало на пътеката в гората към крепостната кула и проходната пещера: 43.0114860, 23.7521150;
 • крепостна кула: 43.012009, 23.719153 ;
 • проходна пещера: 43.011777, 23.749522 ;
 • пещера Очите: 43.011667, 23.750270.
Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *