Край село Липница: пещери, водопади, пейка с панорама и крепост

Преди известно време във ФБ групата „България, изумителна и загадъчна“ се появиха няколко поста с множество снимки на красиви природни забележителности от околностите на ботевградското село Липница. Постовете постепенно предизвикаха солиден интерес, породи се дискусия къде точно се намират тези места и как се стига до тях. Така моят списък с желания за посещение се обогати с поредната жадувана дестинация.

Край село Липница, ботевградско
Край село Липница, ботевградско

Обходът ни в района се състоя в средата на този май. Денят беше леко особен – някои от нас по неволя си измиха краката в реката, други пак по неволя се окъпаха и изпраха във водопад, а драскотините и синините в края на деня бяха малко повече от обикновено. Както и да е. Който го е страх от мечки, не ходи в гората … или пък тръгва с някой друг, който не го е страх. Районът на село Липница се оказа наистина интересен. Там намерихме както леки, така и по-трудни за достигане места, за които ви разказвам в тази статия.

Недалеч от този район се намира село Боженица и тамошната крепост Боженишки урвич, за която съм ви разправяла. Пак там край Ботевград е и средновековната църква сред нивите на с. Трудовец.

Къде се намира и как се стига

Местата, с които ви запознавам по-долу се намират до ботевградското село Липница, на около 82 км североизточно от София и на около 14 км северно от Ботевград. За да стигнете до началото на маршрута, след Ботевград трябва да поемете към Новачене и след това към Липница.

Кратко видео от разходката край Липница.

Основната пътека: от шосето – край водопад Скочи вода – до пещера Водната пещ

Основната туристическа пътека се отделя вляво от шосето на върха на един завой между селата Новачене и Липница. Мястото е обозначено с голямо информационно табло и няколко указателни стрелки. От другата страна на шосето точно срещу отправната точка има удобна за паркиране отбивка. Пресичайте шосето с повишено внимание!

В края на статията ще дам списък с полезни координати. До крайната точка Водната пещ се стига за около 45 минути. Връщането е малко по-бързо. По маршрута няма големи денивелации и има множество указателни стрелки.

Накратко за особеностите на маршрута. Тръгва се по черния път. След около 15-20 минути се стига до бетонна тръба с водохващане. От нея натам се върви по горска пътека.

Малък Липнишки водопад
Малък Липнишки водопад

Точно преди водохващането може да се види горната част на Малкия Липнишки водопад. Още няколко метра по-назад има подход към него – бавно и внимателно може да се слезе при реката и да се види в цял ръст. Слизането обаче не е леко – брегът е стръмен, а после трябва да се пресече реката.

Голям Липнишки водопад с пещера зад него
Голям Липнишки водопад с пещера зад него

След водохващането се продължава към Големия Липнишки водопад и пещера Водната пещ. Пътеката към водопада се отделя вдясно от основната. Има си табелки. Водопадът пада от висока скала, а зад струята му има малка пещера.

В пещерата зад водопада
В пещерата зад водопада

За съжаление, реката, която го захранва е малка и съответно той не е от буйните.

За Водната пещ трябва да се върнете на основната пътека, която ще ви отведе точно там. Преди „пещта“ се минава през малка поляна с кът за отдих – Мечата поляна, а малко преди поляната се пада най-стръмната част от пътеката.

Пещера "Водната пещ"
Пещера „Водната пещ“

От пещера Водната пещ извира поток. Пещерата позволява да се влезе навътре в нея. В началото има входно стеснение с решетка- отворена, което се преминава клекнал. След това основната галерия е по висока, но все пак трябва да се внимава.

Вътре във Водната пещ
Вътре във Водната пещ

Други места наоколо с лесен достъп

Оброк „Свети Илия“

От върха на завоя при началото на основната пътека, но този път надясно се отделя път, който в началото изглежда като черен път, но после си личи, че е бил асфалтов. За около 15 минути пеша по този път се стига до оброчен кръст, посветен на свети Илия. Кръстът е опрян на голям дъб.

Оброк "Свети Илия" край с. Липница
Оброк „Свети Илия“ край с. Липница

Желязната вода

Желязната вода е чешма в района. До нея се стига за 5 минути, като се тръгва по пътека срещу началото на основната пътека. Има си табелки. Чешмата с времето е придобила кафяв цвят, вследствие на желязото в течащата от нея вода.

Панорамна пейка в местност „Пожарака“

За панорамната пейка се поема с кола по шосето към Липница, минава се покрай първите къщи на селото, след това през голяма каменоломна. Малко след нея и един обратен завой се стига до пейката. Панорамата от там е чудесна – виждат се Ботевград и старопланинските хълмове над него.

За любителите на по-екстремни подстъпи

Достигането до местата по-долу е малко или по-голямо предизвикателство – не се намират лесно, а до някои се иска катерене и спускане по скали. Отправната точка е едно заравнено място вляво от шосето малко по-нагоре от пейката. Съжалявам за недотам точните описания, но пък и GPS-ът не беше в силата си в този район.

В края на статията в раздела с координатите ще намерите началото на пътеката. Ето тук може да изтеглите трак към местата в този раздел.

Ако мога тук да дам някакъв конкретен съвет, той се състои в това да се впуснете в опознаване на района, както ви идва отвътре – отидете там, докъдето ви отведат краката или интуицията. Местата по-долу биха могли да бъдат ваша цел. Какво ще видите намясто си зависи от вашата любознателност, упоритост и физическа подготовка.

Кулата с поглед откъм гората
Кулата с поглед откъм гората

Част от крепост с висока кула

Навлиза се в гората и за около 10-15 минути по тясна пътека се стига до останки от крепост, които включват стена, висока кула и помещение.

Крепостна кула
Крепостна кула

От крепостта, до помещението, се открива чудесна панорама надалеч, а под близките скали в ниското напред се пада пещера Водната пещ.

Гледка от крепостта
Гледка от крепостта

Проходна пещера

Проходната пещера се намира вляво от пътеката към крепостта. Като стигнете пещерата, опитайте да я подходите от лявата страна, там е по-удобно. Вдясно ще трябва минете през голям отвор и от него да скочите в пещерата.

Пещера Очите

От Проходната пещера стръмно надолу се спуска камениста пътека, която отвежда до друга пещера с интересни отвори – пещера Очите.

Пещера "Очите" до село Липница
Пещера „Очите“ до село Липница

Още места

В изследване на гледките, водопадите и пещерите край Липница прекарахме близо 5 часа. Това време обаче не ни беше достатъчно да видим всичко интересно, което районът предлага. Някои от местата, които оставихме за друг път включват:

 • крепостта Паница, чиито останки се намират на близкия до панорамната пейка хълм;
 • още един оброк;
 • пещера Козарника под панорамната пейка.

Информация за тях ще намерите във ФБ поста на Иван Радулов.

Координати

 • начало на основната пътека: 42.998432, 23.757964;
 • оброк Св. Илия: 42.998837, 23.761572;
 • Желязната вода: 42.997506, 23.757764;
 • панорамна пейка: 43.011189, 23.75285;
 • начало на пътеката в гората към крепостната кула и проходната пещера: 43.0114860, 23.7521150;
 • крепостна кула: 43.012009, 23.719153 ;
 • проходна пещера: 43.011777, 23.749522 ;
 • пещера Очите: 43.011667, 23.750270.
Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *