Пътеката на Белоглавите лешояди край село Долно Озирово във Врачанския Балкан

В тази статия ще ви разкажа за един слабо познат маршрут във Врачанския Балкан, който съчетава разходката из планината с наблюдение на лешояди, макар и отдалеч. Аз изминах тази пътека в горещ юлски ден заедно с няколко души запалени туристи като мен, двама от които – страстни орнитолози. Към ползите от разходката в този ден – раздвижване, чист въздух и наблюдение на птици, прибавих и ароматен букет от водна мента и риган, които изобилстваха в района.

Пътека на Белоглавия лешояд във Врачанския Балкан
Пътека на Белоглавия лешояд във Врачанския Балкан

Официалното име на пътеката е „познавателен маршрут „Белоглавият лешояд в ПП „Врачански Балкан“.

Наш водач и страхотен гид беше Гогата, Георги Стоянов, който от 20 години се занимава с реинтродукцията на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан. Той, освен че познава отлично района, е изключително ерудиран биолог и деен член на Дружеството за защита на хищните птици.

По време на нашето посещение Гогата ни разказа толкова много неща за района, гледките, билките, птиците и най-вече за лешоядите.

Край Долно Озирово: букетът ми с билки
Край Долно Озирово: букетът ми с билки

Какво е реинтродукция на белоглавия лешояд

Това е възстановяване на популацията на белоглавия лешояд като гнездящ вид в даден район. В случая, той е изчезнал като гнездящ от Врачанския Балкан и Западна Стара планина около средата на XX век. Реинтродукцията е в рамките на дългосрочен проект на Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП), започнал през 2003 г. в землищата на селата Долно и Горно Оризово, недалеч от Вършец. Проектът е част от Международен план за опазване на лешоядите на Балканския полуостров. През 2008-2009 година по проекта се изгражда волериера в околностите на село Долно Озирово. Това е голяма клетка, в която лешоядите се отглеждат в продължение на година, докато се адаптират към околния терен и климатичните условия. След това птиците се пускат на свобода. Нарича се волиера, точно защото е просторна и птиците живеят в нея (почти) на воля.

На 15.04.2009 г. във волиерата са настанени първите 6 белоглави лешояда. Те пристигат от Испания. Това се повтаря всяка година в продължение на определен период от време.

Край Долно Озирово, наблюдение на белоглавите лешояди във волиерата
Край Долно Озирово, наблюдение на белоглавите лешояди във волиерата

В района към момента има над 80 лешояда общо белоглави и черни. Всички те гнездят там. Регистрирани са и няколко приходящи египетски лешояда. Ние ги наблюдавахме в полет с бинокли и просто око, а във волиерата – през зрителна тръба с голямо увеличение.

Лешоядите и волиерата, поглед през тръбата
Лешоядите и волиерата, поглед през тръбата

Отправна точка за маршрута

Пътеката на Белоглавия лешояд започва от северните покрайнини на село Долно Озирово, след моста на река Черна. До там се стига с кола по асфалтов път.  След моста главният път завива наляво, а пътеката се отделя направо под формата на коларски път. Там е удобно да се остави колата. Малко след това има поставено информационно табло за маршрута на Белоглавия лешояд.

По маршрута на Белоглавия лешояд
По маршрута на Белоглавия лешояд

Особености на маршрута

Общата дължина на маршрута е около 10 км в двете посоки. Няма големи денивелации. На места са поставени големи информационни табла, но за съжаление маркировка липсва. Препоръчвам ви да ползвате трака (вижте в края на статията). Изградени са 3 зони за отдих.

Село Долно Озирово
Село Долно Озирово

Черният път извежда на панорамна поляна над селото с красиви панорами. Освен покривите на селото, назад се виждат върховете Тодорини кукли, хълма с кулата до Петрохан, връх Ком, връх Миджур. В общи линии се върви все по този черен път. Правим само едно отклонение до място с директна  гледка към волиерата.

По пътеката над Долно Озирово, близо до панорамното място
По пътеката над Долно Озирово, близо до панорамното място

За панорамното място – на 1.8 км от началото вдясно се отделя друг черен път, по който се тръгва. Вървим по него за кратко и го напускаме вляво към въпросното място – следвайте трака. От панорамното място се вижда добре волиерата с белоглави лешояди. Край нея има и свободни вече птици, а също и черни лешояди. През тръбата виждаме и чакал, а в небето – множество лешояди в полет.

Гледка към волиерата от панорамното място
Гледка към волиерата от панорамното място

След отклонението към панорамното място се връщаме на главния черен път и продължаваме по него.

Местност Извора до с. Долно Озирово
Местност Извора до с. Долно Озирово

Не след дълго стигаме под волиерата, откъдето пак наблюдаваме лешоядите. После продължаваме към края на маршрута. Той е в местността Извора. Нарича се така, заради извор. Там си има и зона за почивка. Мястото се пада в подножието на скалния масив Котля.

Гледки в края на маршрута: оттатък баира е Враца.
Гледки в края на маршрута: оттатък баира е Враца.

Няколко съвета

Както споменах, по маршрута няма добра маркировка, затова най-добре следвайте трака.

До обяд се препоръчва да не се минава по пътя под волиерата, за да не се плащат лешоядите. Преди обяд е най-добре да се наблюдават от панорамното място. След обяд няма проблем за цялостното изминаване на маршрута.

В дъждовен период черните пътища там са много кални и трудно проходими.

Кратка техническа информация за познавателния маршрут „Белоглавият лешояд в ПП „Врачански Балкан„.

Начало43.2423709, 23.3486442
Край43.2547071, 23.3880861
Разстояние5.83 км
Денивелация+ (226 м.) -(103 м.)
Времетраене2 часа
GPS Тракизтегли
Публикувано в екопътеки и маршрути, разни с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *