Берковица: забележителности, маршрути и малко селски туризъм

През втората половина на май прекарахме два дни в Берковица и наоколо, градче, прегърнато от планината. Посетихме няколко интересни места, опитахме местно прясно козе сирене, направихме и чуден преход до близките водопади. Бях минавала и преди през града, но все не ми оставаше време да го разгледам, макар че Хайдушките водопади и къщата на Вазов отлежаваха отдавна в списъка ми с места за посещение.

Берковица
Берковица

Град Берковица се намира на 89 километра северно от София, които се изминават с кола за около час и 40 минути, като се минава през прохода Петрохан. Градчето е разположено на 24 км от областния център Монтана. През Берковица минава и ЖП линия, но няма директен влак от София. Може обаче да се пътува с автобус.

Забележителности в Берковица

Часовникова кула – една от най-старите в България

Тя се намира в центъра на града и е емблема на Берковица. Строена е от местни майстори в периода 1762-1764. Висока е над 21 метра и е с действащ часовников механизъм.

Часовниковата кула в Берковица
Часовниковата кула в Берковица

Къща-музей Иван Вазов

Недалеч от централния площад в Берковица се намира къщата, в която е живял Иван Вазов в периода 1879-1880, когато е бил председател на местния Окръжен съд. Къщата е с възрожденска архитектура. Съвсем разбираемо, най-интересната част от нея е стаята, в която е живял народният поет. В останалите помещения са изложени различни материали, свързани с Вазов, предимно от берковския му период. Интересно ми беше да видя в една от стаите негов портрет от младите му години.

Къща-музей Иван Вазов, Берковица
Къща-музей Иван Вазов, Берковица

Отдавна исках да посетя къщата, защото много почитам Вазов и се интересувам от неща и места, свързани с живота му.

За съжаление, не мога да ви покажа снимки от вътрешността на къщата, защото снимането с телефон там струва 5 лв., а с фотоапарат – 10 лв. Билетът за вход (без снимки) е 6 лв. и включва посещение на Етнографския музей, който се помещава в съседната къща.

Ще си позволя да дам един добронамерен съвет към управата на музея – това ограничение за снимане с телефон е повече от смешно и съм сигурна, че едва ли пълни бюджета. Тъкмо обратното, ако позволите снимки без заплащане, много хора, посещаващи музея, биха ги качвали в социалните мрежи и така бихте получавали безплатна реклама и съответно повече посетители.

Етнографски музей

В него е представена етнографска експозиция. В двора на музея може да се видят множество оброчни кръстове.

Етнографски музей, Берковица
Етнографски музей, Берковица

Лесопарк Калето

Лесопарк Калето е разположен на близкия до Вазовата къща хълм. Във високата част на хълма могат да се видят останки от крепост, откъдето и името на лесопарка. От там се открива и великолепна панорама към Берковица и околностите. Крепостта е късноантична и средновековна. До нея се стига с кола по асфалтов път, доста тесен в последната си част.

Берковско кале
Берковско кале

Как да стигнете до Калето в Берковица? От Къщата-музей „Иван Вазов“ поемате по улица Берковска река (това е главната улица отстрани на къщата в посока, противоположна на центъра. Няколко метра след къщата трябва да завиете наляво по моста над реката и после пак наляво и продължавате около 700 метра нагоре по тази улица, а после трябва да завиете по отбивката вдясно. На тази отбивка и на моста има табелки за Калето.

Берковското кале и красивата панорама
Берковското кале и красивата панорама

В редовете по-долу ще ви запозная с интересни места близо до Берковица.

Хайдушките водопади

Хайдушките водопади са чудесно място за приятна и сравнително лека разходка, подходяща за хора от всички възрасти. Пътеката се движи край Голяма река, която образува по течението си множество прагове и водоскоци. Най-атрактивни са двата водопада в края на маршрута. Там няколко по-малки реки се сливат и образуват Голяма река.

Отправна точка за маршрута са западните покрайнини на Берковица. Пътеката се движи изцяло по протежение на Голяма река, десен приток на Берковската река. Маршрутът е лек и приятен. Дълъг е около 5 километра в посока. До Хайдушките водопади се стига за около час и половина.

Хайдушки водопади, Берковица
Хайдушки водопади, Берковица

Подробно описание на маршрута вижте тук.

Изкачване на връх Ком

Ком сме го изкачвали преди години, но няма как да пиша за Берковица и да не го спомена. Той си е също емблема за района. В допълнение, моето първо посещение или по-точно минаване през града беше точно при прехода до върха.

На билото: гледка към връх Ком
На билото: гледка към връх Ком

Връх Ком е първенец на Берковския Балкан. Висок е 2016 метра. Маршрутът към него не е труден и е сравнително кратък като за планински първенец – отнема около 2 часа в посока. Може да се планира за кратки есенни или зимни дни с нелошо време. Ходенето и престоят на върха са съпроводени от красиви панорамни гледки.

Отправна точка за изкачването на връх Ком е новата хижа Ком, до която се стига с кола. Подробно описание на маршрута вижте тук.

Клисурски манастир

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ e paзпoлoжeн нa изĸлючитeлнo живoпиcнo мяcтo – пoднoжиeтo нa вpъx Toдopини ĸyĸли в Зaпaднa Cтapa плaнинa. Намира се на 10 километра югоизточно от Берковица, на отбивка по пътя към Вършец. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство. След това е бил многократно опустошаван и съграждан отново. В близък до сегашния си възрожденски облик манастирът е обновен през 1869г. Любопитен факт е, че светата обител има статут на отделно селище.

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“
Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“

Интересно място на 5 минути пеша от манастира в посока планината е аязмото с живата вода, която се смята за лековита.

И още: козеферма с мандра Каряна

Много близо до Клисурския манастир в покрайнините на съседното село Ягодово се намира козеферма Каряна със собствена мандра. Там козите си живеят на воля и всеки ден ходят на паша в околностите на селото.

Козеферма с мандра Каряна, с. Ягодово
Козеферма с мандра Каряна, с. Ягодово

В козефермата се произвеждат различни видове сирена, екологично чисти. Някои от сирената са по италиански рецепти – рикота, качота, халуми. Ние изпробвахме няколко вида, много вкусни всичките.

От козе мляко
От козе мляко

Козефермата е разположена в живописна котловина с чудесна гледка към върховете Тодорини кукли и Ком. Ние имахме възможността да прекараме известно време във фермата. Така видяхме козите и малките козлета съвсем отблизо и се запознахме с процеса на доене и млекопроизводство.

Козеферма с мандра Каряна
Козеферма с мандра Каряна

Ако имате път към Берковица или Вършец и сте почитател на различни видове млечни продукти, непременно се отбийте в козеферма Каряна. Тя се намира в края на Ягодово. В самото село има указателни табелки към козефермата. Те отвеждат до място в близост до тамошната река. Преди реката трябва да паркирате – има достатъчно място, и да пресечете реката по бетонен мост. След моста ще видите козефермата.

Други места наблизо

Само на 18 километра югоизточно от Берковица се намира още едно красиво планинско градче – Вършец, известно с минералните си води. В околностите на Вършец може да се разходите до два красиви водопада – Заножене и Райски кът.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Берковица: забележителности, маршрути и малко селски туризъм

  1. Калинка Апостолова каза:

    Гледам снимките от Калето, на което преди две години видях няколко пепелянки и се отказах да стигна до края му, че все още няма никакво подобрение, става все по-превзето от растителност и се чудя дали толкова няма хора, наети по програми или общински служители от паркова дирекция или който и да е друг патриотично настроен жител, който да предприеме нещо. Скоро бях на крепостта в Минерални бани, която е невероятно добре изглеждаща и поддържана и се сетих за тази в Берковица. Разликата е в пъти в полза на Минерални бани, където има желание има и начин!

    • Ели Иванова каза:

      За съжаление, е точно така – крепостта е превзета от буйна растителност. Ние змии не сме виждали там. Би било чудесно да се погрижат за облагородяването на мястото, а не се иска кой знае колко – само малко разчистване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *