Берковица: забележителности, маршрути и малко селски туризъм

Берковица е градче, прегърнато от планината, само на час и 40 минути от София. Там може да си направите чудна еднодневна екскурзия, а може да прекарате и няколко дни, комбинирайки го с близки места като Вършец и Монтана. В статията ви разказвам за най-интересните забележителности в Берковица и наблизо.

През втората половина на май прекарахме два дни в Берковица и наоколо. Посетихме няколко интересни места, опитахме местно прясно козе сирене, направихме и чуден преход до близките водопади. Бях минавала и преди през града, но все не ми оставаше време да го разгледам, макар че Хайдушките водопади и къщата на Вазов отлежаваха отдавна в списъка ми с места за посещение.

Берковица
Берковица

Град Берковица се намира на 89 километра северно от София, които се изминават с кола за около час и 40 минути, като се минава през прохода Петрохан. Градчето е разположено на 24 км от областния център Монтана. През Берковица минава и ЖП линия, но няма директен влак от София. Може обаче да се пътува с автобус.

Забележителности в Берковица

Часовникова кула – една от най-старите в България

Тя се намира в центъра на града и е емблема на Берковица. Строена е от местни майстори в периода 1762-1764. Висока е над 21 метра и е с действащ часовников механизъм.

Часовниковата кула в Берковица
Часовниковата кула в Берковица

Къща-музей Иван Вазов

Недалеч от централния площад в Берковица се намира къщата, в която е живял Иван Вазов в периода 1879-1880, когато е бил председател на местния Окръжен съд. Къщата е с възрожденска архитектура. Съвсем разбираемо, най-интересната част от нея е стаята, в която е живял народният поет. В останалите помещения са изложени различни материали, свързани с Вазов, предимно от берковския му период. Интересно ми беше да видя в една от стаите негов портрет от младите му години.

Къща-музей Иван Вазов, Берковица
Къща-музей Иван Вазов, Берковица

Отдавна исках да посетя къщата, защото много почитам Вазов и се интересувам от неща и места, свързани с живота му.

За съжаление, не мога да ви покажа снимки от вътрешността на къщата, защото снимането с телефон там струва 5 лв., а с фотоапарат – 10 лв. Билетът за вход (без снимки) е 6 лв. и включва посещение на Етнографския музей, който се помещава в съседната къща.

Ще си позволя да дам един добронамерен съвет към управата на музея – това ограничение за снимане с телефон е повече от смешно и съм сигурна, че едва ли пълни бюджета. Тъкмо обратното, ако позволите снимки без заплащане, много хора, посещаващи музея, биха ги качвали в социалните мрежи и така бихте получавали безплатна реклама и съответно повече посетители.

Етнографски музей

В него е представена етнографска експозиция. В двора на музея може да се видят множество оброчни кръстове.

Етнографски музей, Берковица
Етнографски музей, Берковица

Лесопарк Калето

Лесопарк Калето е разположен на близкия до Вазовата къща хълм. Във високата част на хълма могат да се видят останки от крепост, откъдето и името на лесопарка. От там се открива и великолепна панорама към Берковица и околностите. Крепостта е късноантична и средновековна. До нея се стига с кола по асфалтов път, доста тесен в последната си част.

Берковско кале, една от главните забележителности в Берковица
Берковско кале, една от главните забележителности в Берковица

Как да стигнете до Калето в Берковица? От Къщата-музей „Иван Вазов“ поемате по улица Берковска река (това е главната улица отстрани на къщата в посока, противоположна на центъра. Няколко метра след къщата трябва да завиете наляво по моста над реката и после пак наляво и продължавате около 700 метра нагоре по тази улица, а после трябва да завиете по отбивката вдясно. На тази отбивка и на моста има табелки за Калето.

Берковското кале и красивата панорама
Берковското кале и красивата панорама

В редовете по-долу ще ви запозная с интересни места близо до Берковица.

Хайдушките водопади

Хайдушките водопади са чудесно място за приятна и сравнително лека разходка, подходяща за хора от всички възрасти. Пътеката се движи край Голяма река, която образува по течението си множество прагове и водоскоци. Най-атрактивни са двата водопада в края на маршрута. Там няколко по-малки реки се сливат и образуват Голяма река.

Отправна точка за маршрута са западните покрайнини на Берковица. Пътеката се движи изцяло по протежение на Голяма река, десен приток на Берковската река. Маршрутът е лек и приятен. Дълъг е около 5 километра в посока. До Хайдушките водопади се стига за около час и половина.

Хайдушки водопади, Берковица
Хайдушки водопади, Берковица

Подробно описание на маршрута вижте тук.

Изкачване на връх Ком

Ком сме го изкачвали преди години, но няма как да пиша за Берковица и да не го спомена. Той си е също емблема за района. В допълнение, моето първо посещение или по-точно минаване през града беше точно при прехода до върха.

На билото: гледка към връх Ком
На билото: гледка към връх Ком

Връх Ком е първенец на Берковския Балкан. Висок е 2016 метра. Маршрутът към него не е труден и е сравнително кратък като за планински първенец – отнема около 2 часа в посока. Може да се планира за кратки есенни или зимни дни с нелошо време. Ходенето и престоят на върха са съпроводени от красиви панорамни гледки.

Отправна точка за изкачването на връх Ком е новата хижа Ком, до която се стига с кола. Подробно описание на маршрута вижте тук.

Клисурски манастир

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ e paзпoлoжeн нa изĸлючитeлнo живoпиcнo мяcтo – пoднoжиeтo нa вpъx Toдopини ĸyĸли в Зaпaднa Cтapa плaнинa. Намира се на 10 километра югоизточно от Берковица, на отбивка по пътя към Вършец. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство. След това е бил многократно опустошаван и съграждан отново. В близък до сегашния си възрожденски облик манастирът е обновен през 1869г. Любопитен факт е, че светата обител има статут на отделно селище.

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“
Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“

Интересно място на 5 минути пеша от манастира в посока планината е аязмото с живата вода, която се смята за лековита.

И още: козеферма с мандра Каряна

Много близо до Клисурския манастир в покрайнините на съседното село Ягодово се намира козеферма Каряна със собствена мандра. Там козите си живеят на воля и всеки ден ходят на паша в околностите на селото.

Козеферма с мандра Каряна, с. Ягодово
Козеферма с мандра Каряна, с. Ягодово

В козефермата се произвеждат различни видове сирена, екологично чисти. Някои от сирената са по италиански рецепти – рикота, качота, халуми. Ние изпробвахме няколко вида, много вкусни всичките.

От козе мляко
От козе мляко

Козефермата е разположена в живописна котловина с чудесна гледка към върховете Тодорини кукли и Ком. Ние имахме възможността да прекараме известно време във фермата. Така видяхме козите и малките козлета съвсем отблизо и се запознахме с процеса на доене и млекопроизводство.

Козеферма с мандра Каряна
Козеферма с мандра Каряна

Ако имате път към Берковица или Вършец и сте почитател на различни видове млечни продукти, непременно се отбийте в козеферма Каряна. Тя се намира в края на Ягодово. В самото село има указателни табелки към козефермата. Те отвеждат до място в близост до тамошната река. Преди реката трябва да паркирате – има достатъчно място, и да пресечете реката по бетонен мост. След моста ще видите козефермата.

Други места наблизо

Само на 18 километра югоизточно от Берковица се намира още едно красиво планинско градче – Вършец, известно с минералните си води. В околностите на Вършец може да се разходите до два красиви водопада – Заножене и Райски кът.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към Берковица: забележителности, маршрути и малко селски туризъм

  1. Калинка Апостолова каза:

    Гледам снимките от Калето, на което преди две години видях няколко пепелянки и се отказах да стигна до края му, че все още няма никакво подобрение, става все по-превзето от растителност и се чудя дали толкова няма хора, наети по програми или общински служители от паркова дирекция или който и да е друг патриотично настроен жител, който да предприеме нещо. Скоро бях на крепостта в Минерални бани, която е невероятно добре изглеждаща и поддържана и се сетих за тази в Берковица. Разликата е в пъти в полза на Минерални бани, където има желание има и начин!

    • Ели Иванова каза:

      За съжаление, е точно така – крепостта е превзета от буйна растителност. Ние змии не сме виждали там. Би било чудесно да се погрижат за облагородяването на мястото, а не се иска кой знае колко – само малко разчистване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *