Богородична стъпка, връх Големия Кайрак и водопад Казането – 3 места за приятна разходка край Стара Загора

Богородична стъпка е свято място и местност, близо до Стара Загора, чудесно за разходка. Ние го посетихме през един първи юли, влажен, горещ и тежък като усещане, но въпреки това останахме очаровани от мястото. Лично мен, то ме заплени с три неща:

  • свято и почитано място, облагородено и поддържано, с множество зони за отдих;
  • любопитен скален феномен и тайнствен саркофаг в близост;
  • до него се стига сравнително лесно, но все пак си има преход.
Местност Богородична стъпка
Местност Богородична стъпка

Освен него, посетихме по план и местност Казането, що-годе наблизо. Без план се запътихме, подтикнати по видяна табелка до параклиса на Богородичната стъпка към връх Големия Кайрак. Оказа се сравнително близо, а и видяхме хубави гледки от билото.

Пристигнахме в района по случай 3-то издание на Мидалидаре рокфест (Midalidare Rock In The Wine Valley 2023). Концертите, страхотни и запомнящи се, се провеждаха по вечерно време в село Могилово, където се намира винарната. През деня, в очакване на втората фестивална вечер, имахме достатъчно време за туризъм.

В редовете по-долу описвам местата, през които минахме. Те съставляват интересен маршрут за разходка до Стара Загора, който може да се измине в рамките на няколко часа. Към статията прилагам GPS трак на маршрута до Богородична стъпка и връх Големия Кайрак – вижте съответните глави.

Съдържание

Природен феномен Богородична стъпка

Богородична стъпка е местност до Старозагорските бани. Почитано е от вярващи. Считано е за силно енергийно. Използвано е от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. В сърцето на мястото е голяма скала с интересна ямка на нея, която има формата на човешко стъпало. Любопитен факт е, че „водата в стъпката нито се изпарява в жегите, нито замръзва в студовете“, думите са на човека, който се грижи за мястото.

Богородичната стъпка
Богородичната стъпка

В основата на скалата отляво се е оформил тесен процеп – провиралка. Вярва се, че преминаването през него носи здраве.

Провиралката
Провиралката

На метър от скалата е построен малък параклис, наречен „Рождество Богородично“. Като идвате към мястото, първо ще зърнете параклиса. Богородичната стъпка се пада зад параклиса.

Съвсем близо до параклиса може да се види античен саркофаг, за който не се знае много. Има си табелка към него.

Античен саркофаг в местността Богородична стъпка
Античен саркофаг в местността Богородична стъпка

Изключително приятно е мястото, с прекрасна природа, много добре облагородено и поддържано, някак успокояващо. Не ми се тръгваше от там.

Ще се повторя, но времето по време на нашето посещение беше страшно влажно и горещо. Жегата не се траеше. Все пак искам да отбележа, че по път към Богородична стъпка и в местността имаше обособени зони за отдих на сенчести и прохладни места. Явно хората от поддръжката ги бяха помислили тези неща.

Легендата за Богородична стъпка

Според нея, по времето на древния Рим отпреди Християнството, римски воини измъчвали ревностен християнин. Той дълго време понасял мъченията, като не спирал да се моли. Трогната от вярата на мъченика, света Богородица се спуснала с младенеца и спасила човека, а там, където стъпила върху скалата, се появила вдлъбнатина като човешка стъпка. В нея започнала да извира вода, чиста като сълзите на Дева Мария.

Богородична стъпка: много добре облагородено и поддържано място
Богородична стъпка: много добре облагородено и поддържано място

Как се стига до Богородична стъпка?

Природния феномен Богородична стъпка се намира на около километър северно от Старозагорските минерални бани. По път от Стара Загора към баните и в самия курорт има множество кафяви указателни табели. За да стигнете до началната точна на пешеходния маршрут, следвайки табелките, завивате в северна посока край комплекс Щастливците и карате още около 300 места до плавен ляв завой на пътя. От завоя надясно се отделя черен път. Там е поставена табелка, указваща, че Богородична стъпка се намира на 900 метра от това място.

Край завоя има удобни за паркиране места. Черният път тръгва през голяма поляна и плавно се изкачва нагоре.

Ние стигнахме за около половин час до Богородичната стъпка. По път, долу-горе на половината от маршрута, направихме кратка почивка под дебелата сянка на голям дъб с пейки под гъстата му корона. В тази луда жега глътката въздух в прохладата край дървото беше зареждаща.

Някои хора продължават с леки коли нагоре по черния път. Като цяло той е стабилен и без големи неравности, но все пак аз ви препоръчвам да оставите колите и да отидете пеша.

GPS трак на маршрута от Старозагорските минерални бани през Богородична стъпка до връх Големия Кайрак изтеглете тук.

Параклис "Рождество Богородично"
Параклис „Рождество Богородично“

Фолклорен събор Богородична стъпка

Интересно ежегодно събитие, което се провежда в Старозагорските минерални бани е Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Неговите цели са:

  • Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.
  • Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка“ и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.

Тази година фестивалът ще се проведе на 26 и 27 август като това ще бъде 17-то му издание. Подробна информация за събора може да прочетете тук.

Връх Големия Кайрак

За Големия Кайрак разбрахме пътьом от табелка. Не се и замислихме. Хукнахме нагоре по стръмния баир, въпреки невероятната жега.

Към Големия кайрак
Към Големия кайрак

Връх Големия Кайрак (636 м) е един от високите планински върхове край Стара Загора. Той е част от Сърнена Средна гора и не, не беше в плановете ни за тази разходка. Просто стигнахме до феномена Богородична стъпка и близо до него нагоре по пътеката видяхме туристическа табелка-стрелка към Големия Кайрак. Не знаехме какво е това. Част от табелката беше изтрита. Потърсих в интернет, но не намерих читава информация. Както и да е. Бяхме любопитни. Имахме време. Поехме нагоре по пътеката. Тя се оказа камениста и стръмна. За около 20 минути се изкачихме до билото. Гледките назад бяха много красиви – в ниското сред няколко заоблени хълма се беше сгушило село Сулица, следваха още няколко възвишения от Сърнена Средна гора, след тях се беше удобно ширнала Тракийската низина, а на хоризонта се виждаше дългата верига на Родопите.

Поглед назад към средногорските възвишения
Поглед назад към средногорските възвишения

Пътеката беше маркирана със стара жълта маркировка и по-нова под формата на зелени точки. Покрай билото бяха изградени каменни пирамидки, указващи маршрута.

Гледки от билото над Богородична стъпка
Гледки от билото над Богородична стъпка

За още около 15 минути се стига до връх Големия Кайрак, като се върви все по билото. От върха се откриват още невероятни гледки.

От линка може да изтеглите GPS трак на маршрута от Старозагорските бани през Богородична стъпка до връх Големия Кайрак.

По пътеката към връх Големия кайрак
По пътеката към връх Големия кайрак

Човекът, поддържащ Богородична стъпка ни каза, че от билото над скалния феномен картините по залез са удивителни. Нашето посещение там се състоя в най-голямата жега по пладне. Успяхме да видим гледките от билото, живописни и надалеч. За жалост, залезът беше твърде далеч във времето, пък и ни чакаше втората рок вечер феста. Нямаше как да останем за него. Но и това, което видяхме като гледки и усещане, беше запомнящо се.

Чуден цветен килим
Чуден цветен килим

Още нещо, за мен думата „кайрак“ беше непозната и тъй като вече бях на мястото ми се искаше да разбера значението ѝ. Намерих я в един речник по интернет на Николай Киров, математик и университетски преподавател по програмиране. От този речник прочетох, че:

Кайрак тур. – каменист рът с трева и дребни храсти.

Наистина, пътеката нагоре над Богородична стъпка и билото са точно такива. Подобна турска дума, която знам отпреди е „кая“ – камък. Явно „кайрак“ е производна.

Водопад Казането в местност Казането

Водопад Казането се намира в едноименната местност между Старозагорските бани и село Казанка. Водопадът се захранва от река Казанка. Непосредствено след водопада реката е издялала интересни дупки в скалите, приличащи на казани. Това са т.нар. абразивни кладенци – големи дупки в камъка, образувани от течаща вода. В България има няколко подобни природни феномена – единият е Шейтан дере, Дяволският каньон, образуван от река Арда. Пада се малко след язовирната стена на язовир Студен кладенец. Друго такова място са абразивните кладенци на река Ботуня. За тях може да прочетете тук.

Водопад Казането
Водопад Казането

Как се стига до водопада в местността Казането?

Местността се намира на 2.5 километра югоизточно от село Казанка. Ако идвате от Старозагорски бани, поемате в западна посока към село Казанка и на около 4.5 км след баните се оглеждайте за кафява табела, указваща, че Казането е вляво от шосето. Малко след табелата вляво от шосето има голямо уширение, удобно за паркинг.

Координати на паркинга: 42.456327, 25.444428.

Водопад Казането отблизо
Водопад Казането отблизо

След паркинга се отделя пътека към реката. Тръгваме по нея и след 2-3 минути ходене вече сме при реката и виждаме горната част на водопада. Преди водата да падне, тя се завърта интересно в горния казан. С няколко крачки по камъните слизаме до самата река и поглеждаме към целия водопад. Той не е много висок, може би около 2 метра, но е живописен и пада интересно.

Местност Казането
Местност Казането

Под водопада река Казанка е образувала няколко казана, преливащи един в друг. Всички те, поне според моето око, имаха формата на сърце. Особено правилна форма има едно по-малко, леко встрани от главния поток.

Къде да отседнем в района

Ако решите да нощувате в района на Стара Загора, аз ви препоръчвам да си наемете хотел в Старозагорските бани – от една страна те са си курорт, а от друга там е прохладно дори и в летните жеги, тъй като са разположени в полите на Средна гора. На този линк от Букинг вижте предложения.

Ако решите да отседнете в града, мога да ви препоръчам хотел Ла Рока в центъра, който предлага добри условия за нощувка и закуска. Отсядала съм в него и имам лични добри впечатления.

Финални думи

В тази статия ви запознах с три забележителности до Стара Загора, идеални за еднодневна разходка. Ако решите да тръгнете към тях, съветвам ви това да не е в жегите. Като най-подходящ сезон препоръчвам пролет или есен.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Богородична стъпка, връх Големия Кайрак и водопад Казането – 3 места за приятна разходка край Стара Загора

  1. Гергана Стамова каза:

    Здравейте , благодаря за информацията, която откривам всеки път при Вас.Вие сте ни като пътеводител 😊.Тази година на фестивала в Мидалидаре (2024)ще се радвам да се запознаем лично и да почерпим .
    Поздрави и ще пиша допълнително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *