Водопад Горен и Долен казан до махала Метла на с. Долна Кула, Източни Родопи

Водопади Горен и Долен казан са два пада – горен и долен – на един и същ водопад, поне по моето скромно мнение. Това е изящен, но не винаги активен водопад, който спуска водите си в тясно каменно корито в югоизточните околности на махала Метла на село Долна Кула, Източни Родопи. Двата пада се отичат в живописни езерца – казани, откъдето и името. Малко по-нагоре по течението си същата река образува популярния вече Водопад на Сътворението. Водопад Казаните (Горен и Долен) е негов събрат.

Водопад Горен и Долен казан, махала Метла
Водопад Горен и Долен казан, махала Метла

Ако този анонс ви се струва леко мъгляв и сложен, не се притеснявайте. Може да се усложни допълнително, предвид факта, че в някои карти водното бижу е отбелязано като водопад Целувката (Горен и Долен). Няма да опростя нещата, като ви кажа, че над Казаните има още един малък водопад, който не е съвсем отвесен, но си е пад.

За определеност, в краткото изложение по-долу ще наричам водопада Горен и Долен казан. Общата височина на падовете е 5-6 метра. Достъпът е кратък, но не е лесен, поради стръмните брегове на реката. В тази статия ще ви разкажа как да стигнете до него. Ако вече сте посетили Водопада на Сътворението, така и така сте там, вижте и този водопад. Дори и да не се спуснете в дерето, ще зърнете от пътя поне части от него и ще добиете представа за терена.

Долния казан отблизо
Долния казан отблизо

Къде се намира и как се стига

Отправната точка е същата като за Водопада на Сътворението – паркинга в началото на махала Метла на село Долна Кула. Вижте тук подробности. От паркинга, тръгвате по улицата нагоре и след няколко метра стигате малкия мегдан. За Сътворението трябва да завиете наляво, а за водопад Горен и Долен казан продължавате направо по тясната уличка между двете къщи. След това завивате по улицата надясно, която след няколко метра ви извежда от махалата. В ляво и успоредно на улицата е реката.

Долния казан, гледан отгоре
Долния казан, гледан отгоре

Водопадите се падат на стотина метра от последната къща. Точно до тях обаче, брегът е най-стръмен и труден за слизане. Ние първоначално подходихме от там. После намерихме що-годе добра пътека за слизане.

Пътеката към дерето, малко след последните къщи на махала Метла.
Пътеката към дерето, малко след последните къщи на махала Метла.

Как да я намерите? Първо, може да следвате приложения GPS трак. Второ – знайте, че пътечката се отделя вляво от изходната улица малко по-натам след водопадите. Мястото е обозначено с дървена стрелка и с три пластмасови туби от минерална вода. Пътечката е тип козя, има стръмнини и хлъзгави части, но все пак за опитни в преходите хора не би трябвало да има проблем.

По пътеката се слиза до реката и до езерото на Долния казан. Приближавайки водопада, преди финалното слизане има място, откъдето могат да се наблюдават всички падове на реката.

Водопад Горен и Долен казан
Водопад Горен и Долен казан

Мен лично този водопад ме очарова, дори изненада много приятно, защото нямах никакви очаквания за него. Ето поредното доказателство, че човек трябва да тръгва на път без очаквания, подготвен, но без предварителни нагласи. По време на нашето посещение до пътеката се беше разстлал чуден килим от свежи минзухари.

Техническа информация за маршрута до водопад Горен и Долен казан

Начало (паркинг)41.558369519189, 25.641438066959381
Водопад41.558194337412715, 25.645166672766209
Разстояние600 м
Денивелация(-) 46 м, (+) 15 м
Времетраене10-15 минути
GPS тракизтегли
Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *