Звезделски водопади Боялъ кая, Рудника и Щолнята, Източни Родопи

Обект на настоящата статия са три водопада до момчилградското село Звездел. Това са водопад Боялъ кая, водопад Рудника (Сучлу кая) и водопад Щолнята. Освен че са до село Звездел, общото между тези водопади е, че реките им са с малък водосбор и затова са активни предимно в края на зимата, ранна пролет и след обилни дъждове.

По-долу ще ви разкажа как се стига до звезделските водопади. Ще намерите и GPS тракове на маршрутите.

Звезделски водопади: Боялъ кая
Звезделски водопади: Боялъ кая

И трите водопада са разположени южно от Звездел. От главния път Момчилград – Крумовград (част от Родопската магистрала 🙂 ) трябва да се отбиете в южна посока към рудник Звездел на около километър и половина западно от селото. На разклона има табелка за рудника. Водопад Боялъ кая е до махала Божур, а водопадите Рудника и Щолнята са на броени метри един от друг и са разположени близо до рудник Звездел.

Водопад Боялъ кая (водопад Боялък)

Мой фаворит сред трите водопада е Боялъ кая – висок, с разчупен рисунък и внушително каменно корито. Той е и с най-труден достъп от трите. Височината му е около 25 метра. В горната част водите му падат на тясна струя, която се извива интересно по-надолу по скалите, а в долната част му част струята се разклонява, за да се излее в малко изумрудено езерце. Такъв поне го видяхме ние.

На картата Bgmountains.org е означен с името Боялъ кая („кая“ е камък, „боялъ“ – не знам). На гугълската карта и на OpenStreetMap е обознаен като Боялък.

Как се стига до водопад Боялъ кая

Отправна точка е махала Божур до село Звездел. Както споменах, от главния път се отклонявате към рудник Звездел. След това трябва да поемете по първото разклонение наляво, което се пада на около 1.4 км след отбивката от главния път. Има си табелка за махала Божур.

Една скоба – малко след отбивката за махалата, вляво от шосето ще видите ясно очертан хълм. На него се намира тракийската крепост Асара или каквото там е останало от нея. Ние нямахме време да се качим на хълма, защото бързахме да видим колкото се може повече водопади в Източните Родопи, а те като цяло са непостоянни и трябва да се дебне подходящо време.

Към махала Божур се слиза по тесен път, който първоначално е с нов асфалт, после с трошенокаменна настилка. Спира се на отбивка с трева (вижте координатите по-долу).

Махала Божур на с. Звездел, паркинга до водопада
Махала Божур на с. Звездел, паркинга до водопада

На отсрещната страна на пътя кратка пътека отвежда до горната част на водопада. От него не се вижда много от тази позиция, но пък каньона на реката очарова с теснината и височината си.

Каньонът на водопад Боялъ кая
Каньонът на водопад Боялъ кая

За да отидете до долната част на водопад Боялъ кая, се връщате на пътя и тръгвате по пътеката наляво под пътя. Тя е кратка, но много стръмна и камениста, слизането си е екстремно. Затова пък, като се стигне подножието на водопада, гледката към него е хипнотизираща (ако има вода).

В подножието на водопад Боялъ кая
В подножието на водопад Боялъ кая

Ако решите да слезете до подножието на водопад Боялъ кая, съветвам ви да си вземете щеки за опора. Определено има нужда.

Техническа информация за маршрута до Водопад Боялъ кая

Начало (паркинг)41.460102600976825, 25.512571083381772
Водопад Боялъ кая41.459318641573191, 25.512708211317658
Разстояние135 м
Денивелация(-) 26 м, (+) 8 м
Времетраене5-10 минути
GPS тракизтегли
Водопад Боялъ кая
Водопад Боялъ кая

Водопад Рудника (Сучлу кая)

Водопад Рудника, наричан още Сучлу кая, е висок около 10 метра и се излива до рудник Звездел от интересна скала с полукръгла форма.

Как се стига до водопад Рудника (Сучлу кая)

За да стигнете до водопад Рудника продължавате по пътя към рудник Звездел (ако сте се отбили към Боялъ кав, трябва да се върнете на шосето за рудника). Малко след рудника вдясно от шосето има отбивка с чешмичка, която е удобна за паркиране. Няколко метра след отбивката вляво от шосето започва широка пътека към реката. Стига се за няколко минути. Последните метри са каменисти.

Водопад Рудника до Звездел
Водопад Рудника до Звездел

Техническа информация за маршрута до водопади Рудника и Щолнята

Начало (паркинг)41.452377336099744, 25.508638629689813
Водопад Рудника41.452836077660322, 25.509406914934516
Водопад Щолнята41.452670870348811, 25.509417979046702
Разстояние193 м
Денивелация(-) 6 м, (+) 0 м
Времетраене10 минути
GPS тракизтегли

Водопад Щолнята

Само на няколко метра от водопад Рудника, се намира водопад Щолнята. Той се излива от каменен канал в реката на водопад Рудника. Висок е само 3-4 метра, но е доста по-мощен от събрата си Сучлу кая.

Водопад Щолнята до Звездел
Водопад Щолнята до Звездел

Думата „щолня“ е термин от минното дело и означава вид подземна хоризонтална мина. В интернет не успях да открия много информация за рудник Звездел, освен, че е функционирал между 1950 и 2005 г.

Финални думи

В тази статия ви разказах за Звезделските водопади Щолнята, Рудника и Боялъ кая. Село Звездел е част от община Момчилград. Други интересни места в района са:

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *