Водопад Марф: още едно водно изящество в Източните Родопи

Водопад Марф ми беше мечта отдавна. Преди известно време се запознах с него виртуално като видях вдъхновяващи снимки по ФБ. Споменаваше се името му и това, че се намира нейде из Източните Родопи. Точното му местонахождение беше загадка, но пък при въпрос „къде се намира“ се предлагаше платено организирано посещение. Е, това на мен ми е най-силната мотивация да го намеря, отида и разкажа за него. Безплатно! Не считам за редно някой да приватизира която и да е забележителност в България.

Водопад Марф, Източни Родопи
Водопад Марф, Източни Родопи

В интерес на истината, мина време и преди да се наканя да го посетя, се появиха и други снимки в интернет от водопад Марф и информация как да се намери. Аз исках да отида в подходящо време, исках да го видя активен. И да го комбинирам с други водопади наоколо. Това не беше съвсем лесно предвид отдалечеността от София и активността на водопада във времето – след снеготопене и дъждове. След няколко пропуснати възможности, нещата се наредиха и го посетихме в края на този февруари. Беше интересно и дори още по-вълнуващо, отколкото очаквах. Водопад Марф беше в силата си. Емоцията се подклаждаше и допълваше от това, че бяхме посетили и други водопади в района. Атрактивният достъп до тях подсилваше адреналина.

Водопад Марф е висок около 5 метра. Много е красив и мощен през пролетта. Излива се на сравнително широка струя от дъгообразна каменна козирка в малко езеро. Когато се върнахме от водопада към колата, там в покрайнините на село Желъдово беше поседнала една местна жена, та се поразговорихме с нея. Тя ни каза, че водопадът тече почти през цялата година, но в този период февруари-март е най-красив. През август-септември обикновено пресъхвал.

Водопад Марф и езерото под него
Водопад Марф и езерото под него

Водопадът като цяло не е с труден достъп. В следващите редове ще ви разкажа в подробности как да стигнете до него. В края на статията ще намерите точни координати и GPS трак.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Водопад Марф се намира в югоизточните околности на село Желъдово, община Джебел. Селото отстои на 34 километра от областния център Кърджали и на 276 километра югоизточно от София. Ако тръгвате от София, ще ви трябват поне 4 часа и то без много спирки, за да стигнете до селото. Може да минете през Пловдив, Асеновград и Кърджали, но малко по-бързо, макар и с 36 км по-дълго, излиза да се шофира през Хасково и после Кърджали. След Кърджали пътищата се събират, минава се през Джебел и Устрен. Отбивката към Желъдово се пада на около 2 километра след Устрен.

Като влезете в село Желъдово, за водопад Марф минавате през цялото село и карате до малко площадче в югоизточните му покрайнини. Вижте в таблицата по-долу точните координати на началото на маршрута. На площадчето е удобно да оставите колата. От там започва пешеходният маршрут до водопада.

Особености на маршрута до водопад Марф

Съветвам ви да ползвате приложения в таблицата по-долу GPS трак. Прочетете внимателно и описанието по-долу. По маршрута има марки, но това не е типичната туристическа маркировка. Като ниво на трудност, маршрутът е сравнително лек.

Село Желъдово: начало на маршрута към водопад Марф
Село Желъдово: начало на маршрута към водопад Марф

От площадчето тръгвате по уличката наляво. Тя е тясна, затревена и може да се окаже кална. На една от къщите край площадчето, тази в долната му част, която се пада под него, има надпис с червена боя и стрелка наляво, указваща посоката. Малко след като тръгнете по уличката, на друга сграда ще видите още една стрелка с боя към водопад Марф. Улицата ви извежда от селото и не след дълго, още преди гората пресича коларски път, по който трябва да завиете надясно. В този участък може да видите знаци за маршрута под формата на завързани лентички по храсти и табелки а апел да се пази чисто, които са със снимка на водопада.

Малко след това коларският път се включва в друг черен път и завива наляво, съответно завивате и вие. Черният път, в който се включихте, идва от селото. (Можеше да дойдете от площадчето и по този път, но хората от селото ни препоръчаха маршрута, който описах току-що. Сега, след посещението ми там, моята препоръка е същата).

След събирането на пътищата навлизате в горски пояс и черният път преминава в пътека, която плавно се спуска в дерето. В тази част от маршрута също има указания под формата на лентички и табелки с молба за чистота. Аз също ви моля, пазете чисто!

Пътеката ви отвежда до реката, която трябва да пресечете на две места. На около 400 метра след второто пресичане пътеката приближава горната част на водопад Марф. Ориентацията е по засиления шум на реката. Там трябва да поемете по едва отличима тясна пътечка надясно директно към реката.

Тук моментът с уцелването на тази пътечка е малко тънък. Оглеждайте се за знаци вдясно от пътеката. По време на нашето посещение, там беше поставена шапка на едно дърво и каменна пирамидка на земята. Следвайте GPS трака.

Пътечката е кратка и бързо ви води до реката. При нея ще видите горната част на водопада. За да слезете до подножието му, трябва да пресечете реката. Там коритото е широко и тя е плитка, но ако е супер пълноводна, може да се окаже малко трудно. При нас си беше пълноводна, но нямахме проблем с пресичането. Още само няколко метра и се слиза до подножието на водопад Марф. Красота!

Пешеходният маршрут от село Желъдово до водопад Марф се изминава за около час.

Нека спомена и още нещо. Ако случайно пропуснете пътечката към реката вдясно, пътеката направо също ще ви заведе до реката, но по-надолу от подножието на водопада. Вариант е да пресечете реката там и да се върнете до него нагоре. Трябва да знаете обаче, че близо до реката тази пътека става много обрасла. Освен това, реката там е по-широка и трудна за пресичане.

Техническа информация за маршрута до водопад Марф

Начало (паркинг)41.440341593697667, 25.230777617543936
Водопад Марф41.437161331996322, 25.247036162763834
Разстояние2 км
Денивелация(-) 142 м, (+) 28 м
Времетраенеедин час
GPS тракизтегли
Водопад Марф отблизо
Водопад Марф отблизо

Други интересни места наблизо

Преди известно време ви запознах с още два водопада в района на село Желъдово – атрактивният водопад Дупката и водопад Сарп, леко невзрачен, според мен.

От близкото село Устрен започва маршрут до една от най-интересните крепости в Родопите – крепост Устра, от която се откриват запомнящи се гледки.

Финални думи

Водопад Марф се оказа прекрасен, мощен и шумящ. Не ме разочарова. Малко след нашето посещение попаднах на информация от РИОСВ Хасково, че започва процедура по обявяването му за Природна забележителност. Трябва си.

Ако и вие имате впечатления от водопад Марф или въпроси, ще се радвам да споделите в коментар.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *