Маршрути в Рила: Смрадливото езеро, Рибни езера, връх Йосифица

В този октомврийски ден Рила беше не само красива, но и някак пленяваща, защото пъстрите есенни багри в по-ниските части ярко изпъкваха на фона на белеещите се високи била. Това беше и първият ми допир със сняг, далеч преди официалното настъпване на зимата. Пейзажите, които видяхме през този ден бяха не само цветни, но и разнообразни – езера, стръмнини, скалисти върхове. Предишните няколко дни бяха дъждовни, което допълнително беше напълнило потоците и мочурливите места.

Смрадливото езеро
Смрадливото езеро

Започнахме прехода от кантон Тиха Рила – покрай Смрадливото езеро – хижа Рибни езера – връх Йосифица – хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила. Разстоянието, което изминахме беше около 14 километра, а като време ни отне 8 часа и половина. Беше страхотно – есенни багри, сняг, гледки, висини, раздвижване, а и трудности с част от терена. В последните метри от прехода Рила ни изпрати с небе, поруменяло от залеза.

Няколко години по-рано, точно по същото време направихме друг подобен силно впечатляващ преход – до Урдините езера.

В тази статия ще ви запозная с кръговия маршрут от кантон Тиха Рила – Смрадливо езеро – хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила, който не е с висока трудност. За хората с опит в планината ще опиша и изкачването на връх Йосифица от хижа Рибни езера. Върхът не е от лесните, затова трябва внимателно да си прецените силите. Също така, не се препоръчва преход по тези места в периоди на лавинна опасност. Накрая ще ви разкажа накратко за нова туристическа услуга от Топ гайдс, свързана с планински преходи, която може да ви бъде от полза.

Как се стига до началото на маршрута

И така – към описанието на маршрута. Началото е от кантон Тиха Рила. Той се намира на 15 километра източно от Рилския манастир. От тях първите 7 километра представляват добър асфалтов път до местността Кирилова поляна.

Кирилова поляна
Кирилова поляна

Следващите около 8 километра са с трошено-каменна настилка и НЕ са подходящи за ниска кола.

Ако сте с високопроходима кола, добре, но ако сте с лека кола, най-добре да я оставите на Кирилова поляна и от там да продължите пеша. Това значително удължава прехода – по около 2 часа в посока, които ще ви трябват за изминаване на 8-те километра черен път.

Кръгов преход: кантон Тиха Рила – Смрадливото езеро – хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила

В този раздел ще ви разкажа за кръговия преход по гореспоменатия маршрут. Той не е труден и е съпроводен с множество приятни за окото гледки. Ако се чувствате добре подготвени и имате достатъчно време (+4 часа), може да пробвате да изкачите и връх Йосифица. С маршрута към него ще ви запозная отделно в следващия раздел.

Етапи на кръговия преход:

 • етап 1: кантон Тиха Рила – Смрадливото езеро: 1 час и 20 минути;
 • етап 2: Смрадливото езеро – хижа Рибни езера: 1 час;
 • етап 3: хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила: 1 час и 10 минути.

Така, общото време за изминаване на този кръгов маршрут (БЕЗ изкачване на върха) е около 3 часа и 30 минути без почивките. Той е маркиран с жълта маркировка.

Ето и някои детайли за прехода.

Етап 1: кантон Тиха Рила – Смрадливото езеро

Тиха Рила - начало на маршрута
Тиха Рила – начало на маршрута

Пътеката започва малко преди кантон Тиха Рила вдясно от пътя. Тръгва се през мочурлива поляна, по която е прокарана дървена пътека. После се пресичат няколко потока и се поема през гората нагоре по хълма. Следва сравнително стръмно изкачване. След гората пътеката навлиза в клек и става доста камениста на места. За сметка на това назад започват да се виждат и първите гледки. Малко след клека се стига до Смрадливото езеро. Уау!

Смрадливото езеро в Рила
Смрадливото езеро в Рила

Етапът се изминава за около час и 15-20 минути в зависимост от темпото.

По време на нашето посещение случихме на много боровинки по пътеката към езерото, които реално овкусиха (а може би и малко забавиха) тази част от прехода.

Смрадливото езеро и връх Рилец
Смрадливото езеро и връх Рилец

Смрадливото езеро е много красиво, почти отвсякъде е заобиколено от върхове. Разположено е на височина 2294 м. То е най-голямото ледниково езеро в България и на Балканския полуостров. Вдясно от него (западно) се издига скалистия връх Рилец (2713). На север от езерото се открива красива панорама към рида Водни чал, който при нашето посещение плътно се белееше.

За информация, на север от Водния чал се пада връх Мечит, а северозападно от рида са разположени Йончевото езеро и Страшното езеро.

Легенда за Смрадливото езеро

Сигурно се питате защо Смрадливото езеро носи това име. Според книгата „Достигнало до нас“ на Елена Огнянова с езерото са свързани няколко легенди. Според една от тях някога в Рила се извила страшна върхушка, от която водите на езерото се развълнували и изхвърлили навън всичката му риба. Минали няколко дни и рибата така се вмирисала, че напълнила със смрад околните усои и бърда. Смрадта се отмирисала едва след три години, но риба в това езеро няма и до ден днешен.

Етап2 : Смрадливото езеро – хижа Рибни езера

За ориентация, хижа Рибни езера се намира в съседния източен циркус по отношение на Смрадливото езеро.

От северната страна на езерото (тази, от която идваме) има изградена каменна стена за водоотвеждане. Поемаме наляво по стената и след това по пътеката към близкия рид, който разделя двата циркуса – този на Смрадливото езеро и този на Рибни езера.

Към Рибни езера - в далечината е седловината между върховете Йосифица и Канарата
Към Рибни езера – в далечината е седловината между върховете Йосифица и Канарата

Следва кратко изкачване в покрайнините на рида и после спускане от другата му страна. Гледките се сменят. И пак са красиви. От ляво Водният чал продължава да ни съпътства. Насреща се показва връх Йосифица, а долу пред нас се откриват двете големи Рибни езера. Между тях ни посреща едноименната хижа.

Към хижа Рибни езера
Към хижа Рибни езера
Връх Йосифица се оглежда в езерцето
Връх Йосифица се оглежда в езерцето

До хижата минаваме покрай няколко по-малки езера и потоци с мочурливи зони покрай тях. На места са изградени дървени пътеки и мостчета, някои от които за съжаление не са в добро състояние. Следваме си жълтата маркировка.

По пътеката към хижа Рибни езера
По пътеката към хижа Рибни езера
Връх Йосифица и пътеката към хижа Рибни езера
Връх Йосифица и пътеката към хижа Рибни езер

Етапът се изминава за близо час.

Над Долното Рибно езеро се извисява връх Йосифица, а над Горното – върховете Канарата и Зъбците.

Зъбците и връх Канарата, които се издигат над Горното Рибно езеро
Зъбците и връх Канарата, които се издигат над Горното Рибно езеро
Долното Рибно езеро и ридът Водни чал насреща
Долното Рибно езеро и ридът Водни чал насреща

Рилска река

Интересно е да се отбележи, че от Горното Рибно езеро изтича река Рилска, в която малко по-надолу се влива река Маринковица. Според някои карти горното течение на река Рилска се нарича река Кьоравица. По-надолу по течението си Рилска река минава покрай Рилския манастир, а недалеч от Кочериново се влива в река Струма.

Етап 3: хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила

Тук ще кажа накратко за пътеката от Рибни езера към кантона. Тя започва зад хижата надолу покрай Долното Рибно езеро и върви само надолу. Ориентацията е ясна, но си следим и жълтата маркировка. Няма някакви особени трудности по нея.

Река Рилска и връх Йосифица - по пътеката към кантон Тиха Рила
Река Рилска и връх Йосифица – по пътеката към кантон Тиха Рила

Етапът се изминава за около час и 10 минути.

Есен в Рила
Есен в Рила

Бонус за понапреднали: хижа Рибни езера – връх Йосифица

Ако имате опит в планината, метеорологичните условия позволяват и имате достатъчно време на разположение, преди да затворите кръга към Тиха Рила може да изкачите връх Йосифица.

Рилска река и хижа Рибни езера на фона на заснежения Воден рид в Рила
Рилска река и хижа Рибни езера на фона на заснежения Воден рид в Рила

Връх Йосифица се издига над Долното Рибно езеро.

Рибните езера и хижата - на път към билото
Рибните езера и хижата – на път към билото
Горното Рибно езеро и началото на река Рилска
Горното Рибно езеро и началото на река Рилска

За върха се пресича реката и се поема по пътеката към Семково и хижа Грънчар. Тя заобикаля Горното Рибно езеро от изток и е маркирана със синя и червена маркировка.

Долното Рибно езеро
Долното Рибно езеро
Горно Рибно езеро
Горно Рибно езеро

Пътеката ни отвежда до седловината между върховете Йосифица и Канарата, където трябва да я напуснем и да завием наляво, за да се насочим директно към върха по билото. Набирайки височина, гледките назад към двете Рибни езера и хижата се разгръщат.

Поглед към връх Йосифица
Поглед към връх Йосифица
На седловината между връх Йосифица и връх Канарата
На седловината между връх Йосифица и връх Канарата

От билото вече маркировка към връх Йосифица няма, а трябва да се избира най-доброто за минаване място. Върхът е пред нас, което е добре от гледна точка на ориентацията.

Открива се нова порция страхотни панорами. Съседният връх от юг е Канарата, вдясно от него са Зъбците, а езерото под Канарата е Канарското езеро.

Срещу Йосифица - Канарата и Зъбците
Срещу Йосифица – Канарата и Зъбците
Канарско езеро
Канарско езеро – в подножието на връх Канарата

Преди самия връх се минава през още две възвишения. Теренът е каменист. Понякога се налага да се заобиколи клека върху камъните. На места трябва да откатерваме, има и теснини, което би било проблем за хора със страх от височини.

Заснеженото рилско било
Заснеженото рилско било

Стигаме до подножието на връх Йосифица, където следва леко екстремен финал с елементи на скално катерене по известния в някои планински краища метод „со гъзо“ 🙂 .

Малко преди връх Йосифица - поглед назад
Малко преди връх Йосифица – поглед назад
Гледки в мъглата - Горно Рибно езеро и Рилска река
Гледки в мъглата – Горно Рибно езеро и Рилска река

По време на нашето изкачване зимата беше дошла във високите части, което допълнително затрудни достъпа ни към върха. Не ми беше лесен за изкачване връх Йосифица, особено в тези зимни условия. Едвам намерих кураж да го направя, но се радвам, че успях.

Връх Йосифица
Връх Йосифица

Беше прекрасен и запомнящ се ден в Рила. Целият преход от кантон Тиха Рила – Смрадливото езеро – хижа Рибни езера – връх Йосифица – хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила беше с дължина около 14 километра и ни отне общо 8 часа и половина.

Обратно към хижа Рибни езера
Обратно към хижа Рибни езера

На преход в планината – организирано, но без водач

В този раздел ще ви запозная с една нова туристическа услуга от Топ гайдс, която имах възможността да изпробвам при прехода, обект на тази статия. Услугата се нарича „Без водач по българските планини“ и се състои в организационна и логистична помощ при самостоятелни преходи в планините.

Какво представлява услугата? Най-напред трябва да уточните на кое място искате да отидете и да се свържете с Топ гайдс. Те ще ви изпратят:

 • важна обща информация, включително съвети за безопасност, за продължителен преход в планината;
 • пълен списък с необходимата екипировка;
 • подробно описание на маршрута до мястото и обратно;
 • GPS трак и инструкции за инсталация на съответни приложения за трака.

В допълнение, при желание от ваша страна, от Топ гайдс ще ви осигурят трансфер до началото на маршрута, различни активности като вело турове, водни спортове, посещения на пещери, дори бивачен лагер.

Ако ви се иска да се насладите на някое по-затънтено кътче в планината, далеч от тълпите, но не знаете как да си проектирате маршрута, какво да очаквате, как да се подготвите, смятам, че тази услуга би ви свършила работа.

Повече информация за услугата и идейни маршрути може да намерите на сайта на Топ гайдс.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Маршрути в Рила: Смрадливото езеро, Рибни езера, връх Йосифица

 1. Магдалена Г. каза:

  Привет, Ели,
  Прекрасен маршрут! Относно участъка Кирилова поляна- кантон Тиха Рила, където е с трошено-каменна настилка – вие с каква кола го преминахте и бихте ли казали, че за SUV кола ще е ок (Renault Captur)?
  Благодаря предварително.

  • Ели Иванова каза:

   Ние бяхме с бусче. За SUV кола няма да има проблем. Там на кантона имаше няколко такива подобни.

 2. Боряна Джунева каза:

  Благодаря Ви за прекрасния маршрут!
  Само да допълня – малко след Рилския манастир покритие на Виваком и Теленор (не зная за А1) няма- нито мобилна мрежа, нито интернет.
  През целия маршрут: Кирилова поляна, кантон Тиха Рила, Смрадливо езеро, Рибни езера, Кантон Тиха Рила покритие продължава да няма. Казвам го, не защото ми е липсвало, а защото моите роднини се бяха притеснили мнооого. Нека Вашите роднини и приятели имат предвид, че отивате на един невероятно красив и впечатляващ преход, по време на който няма да могат да се свържат с Вас.
  Успешни, изпълнени с положителни емоции преживявания желая!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боряна, благодаря Ви за отзива и полезното допълнение относно липсата на всякаква връзка. Аз също си мислех да спомена това в статията, защото и нас ни издирваха цял ден, но съм го пропуснала. Важно е хората да го знаят. Поздрави и всичко най-добро!
   Ели

Коментари са забранени.