Шумски манастир „Свети архангел Михаил“ и оброците в землището на село Шума

Малкото годечко село Шума не само се радва на изключително чист въздух, но е разположено съвсем близо до София и край него могат да се видят стар манастир и няколко оброчни кръста, за три от които ще ви разкажа по-долу. Тези места не е проблем да се обходят в рамките на един следобед, като маршрутите до всяко от тях са леки. Все пак, трябва да се има предвид, че няма указателни табелки и е хубаво да се ползва навигация.

Шумски манастир "Св. Архангел Михаил"
Шумски манастир „Св. Архангел Михаил“

Оброците са свещени места, белязани обикновено с голям камък или кръст. Те се срещат най-вече в западната част на България. Разполагали са се във важни места – ниви, извори, воденици и край тях периодично са се правели различни ритуали – за здраве, защита от суша, градушки, наводнения, пожари. Правели са се курбани. Някои са позабравени, но други се почитат редовно и до днес.

Лично за мен има някаква странна тръпка в намирането на стари оброци – от една страна стои почитанието ми към тези свети места, а от друга – макар и да имам приблизителни координати, в общия случай не е съвсем ясно къде да търся знака и в момента на намирането се чувствам истински откривател на съкровище.

Шумски манастир „Св. архангел Михаил“

Светата обител се намира на около 3 километра югозападно от село Шума и на около 6,5 километра югоизточно от град Годеч. До манастира води черен път, който може да се измине с по-висока кола. Отправна точка за разходката към манастира е автобусната спирка в махала Рекето.

Пред портите на Шумския манастир
Пред портите на Шумския манастир

Координати:

 • на спирката: 42.984655, 23.067769;
 • на манастира: 42.977177, 23.071703.

Там има малко площадче и достатъчно място да оставите колата. Тръгвате по пътя надолу вдясно от спирката, който малко след нея става черен. За около 10 минути пеша по него се стига до манастира. Разстоянието е около един километър.

Той се състои от малка църква и манастирски сгради. За съжаление, рядко може да се види с отворени врати. Ние сме ходили неведнъж до там и все сме го хващали заключен. При второто ни посещение край оградата беше добре разчистено, та успяхме да огледаме двора добре.

Според оскъдната информация, която намерих за него в интернет, манастирът бил основан през 11-ти век. През турското робство бил разрушен и възстановен в началото на 60-те години на XIX век.

После се насочихме към оброка без име, недалеч.

Оброк край Шумския манастир

Оброчният каменен кръст е опрян на голямо дърво в края на една нива.

Координати: 42.9819362,23.0671618.

Над Шумския манастир
Над Шумския манастир

За да стигнете до него, тръгвате от същото място – по черния път до спирката в Рекето. Продължавате малко, докато свършат къщите и след тях поемате вдясно покрай нивите. Вървите още няколко минути и се оглеждате за голямо дърво край нивата, в чиято основа е опрян кръста. Запишете си координатите най-добре, защото кръстът не се вижда почти до последно.

Оброкът до Рекето, недалеч от манастира
Оброкът до Рекето, недалеч от манастира

Така и не успях да установя на кой светец е наречен този кръст.

Оброк Гергьовски кръст

Той също се намира в близост до манастира и отправната точка е същата. Тръгва се по черния път към манастира, но след около 750 метра, на първото разклонение, трябва да се отклоните наляво по черен път който пресича Шумска река. Веднага след реката следвайте някоя от многото пътеки в ляво на пътя и после нагоре по баира. Реално трябва да се върнете обратно към махала Рекето, но от дясната страна на реката.

Запишете си координатите, но все пак имайте предвид, че координатите са ориентировъчни и може да има разминаване в зависимост от устройството което ползвате. Кръстът е разположен в малка горичка и е с внушителни размери на височина и ширина.

Оброк Гергьовски кръст
Оброк Гергьовски кръст

Координати: 42.981811, 23.074403.

Гергьовски кръст
Гергьовски кръст

Оброк Свети Илия до село Шума

Намира се на малко възвишение, южно от Шума, недалеч от близката изоставена махала Вакарел. Координати: 42.9833033, 23.0810430.

Оброк Свети Илия
Оброк Свети Илия

До оброка водят няколко черни пътя. Ние подходихме от черния път, който се отделя вляво от шосето на влизане в Шума. Оброкът е полегнал.

Махала Вакарел край Шума
Махала Вакарел край Шума

След оброка се разходихме до призрачната махала Вакарел, за да поразгледаме. Тъжна гледка – масивни стари къщи, в които някога е кипял живот, сега се поддават тихо, бавно и невъзвратимо на все по-гъста и жадна за територии растителност.

Махала Вакарел - обрасла и забравена
Махала Вакарел – обрасла и забравена

После за разнообразие се върнахме по друг път – покрай стопанския двор на Шума.

Ако тръгнете по гореописаните места и решите да ги посетите в един ден, най-добре започнете с оброка без име до Шумския манастир, след това се разходете до манастира, после до оброка Гергьовски кръст и накрая до кръста Св. Илия.

В района на Годеч могат да се обиколят още няколко манастира, за които вече съм писала:

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Радвам се да споделя, че излезе от печат нова книга с мое участие "Най-красивите кътчета по Черноморието".

Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Другите ми две книги също може да поръчате тук чрез същата форма.


2 Коментара към Шумски манастир „Свети архангел Михаил“ и оброците в землището на село Шума

 1. Димитър Тонин каза:

  Старото гробище на махала Вакарел e впечатляващо – в него разгледах поне стотина огромни и разнообразни надгробни кръста – своеобразна галерия на гинската каменоделска школа. Близо до гробището и малко встрани до пътя, който се спуска към него на юг от оброка Свети Илия има още един оброчен кръст (има го на картата на BGMountains).
  Последно като ходих до Свети Илия, кръстът беше изправен.
  Препоръчвам за посещение Гергьовския, защото е разположен до огромен дъб, а срещу него има още един с подобни размери.
  От махалата Вакарел може да се тръгне и на югоизток и да се посети оброка Света Богородица, също под огромен дъб, а наблизо е и пещерата Меча дупка, в един скалист склон, до който се стига само с ножица и мачете:)

  • Ели Иванова каза:

   Хубаво, че са изправили оброка Св. Илия. Ние си бяхме набелязали и района около гробището на Вакарел, но за съжаление там вършееха ловджии и трябваше да го оставим за друг път. Благодаря за информацията за другите оброци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *