44 забележителности в Западните Родопи

Родопите са една от най-красивите планини в България. Планина, изобилстваща от природни забележителности и културно-исторически места. Освен това хората там са много добри и гостоприемни.

Преди доста време публикувах в блога статия за едни от най-интересните места в Източния дял на Родопа планина. Тук се постарах да събера в един кратък списък някои от най-интересните забележителности в Западния дял на Родопите. Места, които посетих през последните 4-5 години и които ми направиха голямо впечатление.

Язовир Батак

Западните Родопи обхващат голяма територия – повече от 8 732 квадратни метра и са по-високата част на Родопите в сравнение с Източните Родопи. Западните Родопи попадат в административните български области Пазарджик, Пловдив и Смолян. Базирайки се на това разделение, а и за по-лесна ориентация, структурирах статията за тази част от Родопите в съответствие с това административно деление.

Кратко съдържание:

Родопите: забележителности в област Пазарджик

Батак –  църквата Св. Неделя

Църквата Цвета Неделя в Батак е свидетел на невероятно трагични събития по време на Априлското въстание. В нея намират жестока смърт български невинни жени и деца. Всичко е толкова въздействащо в тази църква. Направо стените говорят. Отвсякъде те удря ужасът на онези събития.

Църквата се намира в центъра на Батак.

Батак: църквата Св. Неделя

Батак: църквата Св. Неделя

Баткунски манастир Св. св. Петър и Павел

Манастирът е разположен в Баташкия дял на Родопите. Намира се на около 18 км югозападно от Пазарджик и на по-малко от 3 километра от село Паталеница. Част от село Паталеница е някогашното село Баткун (присъединено към Паталеница през 1955 година), откъдето идва и името на манастира. Предполага, че е основан между 12-ти и 14-ти век. През 1867 г. в манастира живее художникът Станислав Доспевски, който по време на престоя си там рисува 4 икони и 2 портрета, съхранявани днес в Пловдивската митрополия.

Баткунски манастир "Свети свети Петър и Павел"

Баткунски манастир „Свети свети Петър и Павел“

Брацигово

Брацигово е още едно градче, дълбоко свързано с Априлското въстание. Човек може да си направи приятна разходка в това родопско градче и да разгледа историческия музей, който има солидна експозиция. Част от тази експозиция е едно напълно автентично, по думите на уредника на музея, черешово топче от Априлското въстание.

Брацигово - черешовото топче

Брацигово – черешовото топче

Крепост Перистера

Интересна крепост от византийско време в района на град Пещера, реставрирана наскоро със средства по европейска програма.

Крепост Перистера в Пещера

Крепост Перистера в Пещера

Пещера Снежанка

Един от 100-те обекта. Отбивката към пещерата се намира долу-горе на средата на пътя между Батак и Пещера. След тази отбивка има 3 километра тесен асфалтов път, по който се минава с кола. Следват паркинг и 830 метра екопътека нагоре към пещерата, която се преодолява за по-малко от половин час

Пещера Снежанка - вижда се :-)

Пещера Снежанка – вижда се :-)

Фотински водопади

Комплекс от няколко красиви и пълноводни водопада в Родопите, близо до село Фотиново. До тях се стига по много живописна екопътека.

Фотински водопади

Фотински водопади

Язовир Батак

Изкуствено езеро с красиви гледки и прекрасни условия за туризъм близо до град Батак.

Язовир Батак привечер

Язовир Батак

Язовир Голям Беглик

Още едно красиво място. Намира се в Западния дял от Родопите на пътя между Доспат и Батак.

Язовир Голям Беглик

Язовир Голям Беглик

Родопите: забележителности в област Пловдив

В този раздел съм описала накратко родопските забележителности около Пловдив.

Асенова крепост

Крепостта се намира на около 2 километра от Асеновград, известна още като Петришка крепост. Пър­вите строежи тук са извършени още през 9-10-ти век, но фактически крепостта е била изградена отново при българския цар Иван Асен II около 1231 г.

Асенова крепост

Асенова крепост

Бачковски водопади

Съвсем близо до Бачковския манастир – един от най-известните български манастири и вторият по големина след Рилския манастир – хвърля водите си в различни посоки един от най-красивите и чудати водопади в България – Бачковският водопад.

Бачковски водопад

Бачковски водопад

Бачковски манастир

Бачковски манастир

Бачковски манастир

Един от най-известните български манастири. В храма на манастира се намира чудотворната икона на света Богородица.

Белинташ

Белинташ се намира на около 30 километра от Асеновград и на 20 километра след село Червен. Последните 3 километра от тези 20 са черен път, който е твърд и стабилен и може да се мине с лека кола.

Белинташ е високо скално плато, енергийно и зареждащо място. Белинташ означава „Камък на познанието“. Предполага се, че мястото е било тракийско светилище.

Белинташ - отгоре на скалата

Белинташ

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало е висок около 50 метра, което го прави един от най-високите водопади в Родопите. Той не е от мощните и пълноводните, а струята му е тясна. Затова е най-добре да се посещава през пролетта. Пътеката до водопада започва веднага след първия тунел след Бачково по шосето Асеновград-Смолян. Веднага след този тунел вляво има отбивка на пътя, където може да се паркира. За ориентир, точно срещу тази отбивка на отсрещната страна на шосето има рибарник.

Водопад Сливодолско падало

Водопад Сливодолско падало

Караджов камък

Караджов камък представлява високо скално плато, тракийско светилище. За да се изкачи човек на платото, има леко екстремно изкачване. Изкачването става в един улей в скалата по две сдялани дървени стълби, придружени с метален парапет, по който човек да се държи и набира, ако е необходимо. А над улея виси огромна скала, заклещена между две големи канари. Погледне ли я човек отдолу, има чувството, че всеки момент скалата ще се изплъзне от хватката на канарите и ще се сгромоляса.

Караджов камък

Кричим

Кричим - панорамен поглед от резервата Изгорялото гюне

Кричим – панорамен поглед от резервата Изгорялото гюне

Град Кричим е разположен в северните склонове на Родопите на около 20 км югозападно от Пловдив. В покрайнините на града започва територията на резерват „Изгорялото гюне“, който е чудесно място за разходка. В близост се намират останки от древната крепост Кричим.

Косово

Село Косово е малко по площ и по брой жители село, наброяващи само 9 души. Но пък прекрасната обстановка там и чудните места за посещение наоколо го правят особено интересен обект за туризъм.

Косовските къщи

Село Косово

Кръстова гора

Кръстова гора е известно и посещавано място. Намира се на около 45 километра от Асеновград и на около 210 километра от София. До него се стига с кола, като пътувайки по шосето Асеновград-Смолян, на отбивката за град Лъки се завива наляво. От там до Кръстова гора има доста указателни табели.

Кръстова гора

Перущица

Градчето е известно предимно със събитията от Априлското въстание. Обектите за посещение са няколко – историческият музей, църквата св. Архангел Михаил и Дановото училище.

Перущица - Дановото училище

Перущица – Дановото училище

Рибната църква в Асеновград

В югоизточната част на Асеновград, недалеч от главния път за Бачково и Смолян, се намира църквата „Света Богородица Благовещение“, по-известна като Рибната църква.

В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки.

Рибната църква в Асеновград

Устински водопад

Устинският водопад е маловоден. Ето защо, подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи. Водите му падат от над 15 метра височина. В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на водопада съвсем отблизо.

Устински водопад

Устински водопад

Язовир Въча

Разположен е по течението на река Въча, на пътя от Кричим за Девин. По този път на един завой има заведение, от което гледката към язовира е чудесна. Язовир Въча е един от най-големите в България и язовирът с най-висока язовирна стена. Известен е също с многото понтонни къщи, плуващи в него.

Язовир Въча

Язовир Въча

Родопите: забележителности в област Смолян

Агушеви конаци, село Могилица

Титулуват ги като  архитектурен и художествен паметник от национално значение. Изградени са  в началото на 19 век от Салих Ага и тримата му сина. В тях е сниман част от култовия български игрален филм „Време разделно“. За съжаление тези Агушеви конаци в момента не се поддържат и се рушат поради разни имуществени спорове.

Агушевите конаци в село Могилица

Агушевите конаци в село Могилица

Агушевите конаци в село Могилица - този двор не го отварят за посетители

Агушевите конаци в село Могилица – този двор не го отварят за посетители

Връх Снежанка

Разположен в курорта Пампорово, на 15 километра от гр. Смолян. Върхът е висок 1926 метра. На него е изградена телевизионна кула с кафе-панорама в най-високата част на кулата. От това кафе се откриват страхотни панорамни гледки във всички посоки. Там в кафето се намира и печат номер 84 от 100-те обекта.

Връх Снежанка - кулата

Връх Снежанка – кулата

Връх Снежанка - гледка от кулата

Връх Снежанка – гледка от кулата

Екопътека Невястата

Екопътека Невястата е кратка екопътека, близо до Пампорово, чието начало започва на големия завой на пътя Пампорово-Смолян. Там е също началото на пътеката към Смолянската крепост и манастирът Свети Пантелеймон.

Екопътека Невястата

Екопътека Невястата

Екопътека Невястата се изминава за около 15-20 минути и води до горната част на едноименната скала, един от символите на Смолян. Пътеката е лека и приятна за ходене, а от скала Невястата се разкрива красива панорамна гледка към Смолян.

Загражденски водопади

Съвсем близо до родопското село Загражден се намира Загражденската екопътека – може би една от най-живописните, която съм посещавала. Пътеката криволичи покрай река Загражденска и преминава покрай множество красиви водопади и водоскоци. Обстановката чудесно се допълва от образувалия се с годините пролом на реката.

Загражденските водопади

Златоград

Етнографски комплекс на открито в Западните Родопи, подобен на Етъра в Габрово.  Комплексът се състои от няколко къщи, като едната от тях е етнографски музей, още няколко представляват занаятчийски работилници, а също така има кафене и заведения в къщи от комплекса. В Етнографския музей се намира и печат номер 86 от 100-те национални туристически обекта. Самото градче е малко, но много приятно и добре уредено.

Етнографски комплекс в Златоград

Етнографски комплекс в Златоград

Каньон Горло край село Кошница

Намира се на около 3 километра след с. Смилян, по средата между разклонението за къмпинг Трошачката и отбивката за крепост Калето. Красиво място с високи крайречни скали, тихи, дълбоки и много бавно леещи се води на река Арда и една особена загадъчност, тишина и спокойствие.

Каньон Горло

Каньон Горло

Каньон на водопадите

Екопътека „Каньона на водопадите“ се намира в красива местност и се вие живописно покрай река Еленска, а водопадите, които могат да се видят по нея са невероятно много.

Каньонът на водопадите

Каньонът на водопадите

Крепост Калето край село Кошница

За да стигнете до крепостта Калето, трябва да поемете от Смолян към село Смилян и след това в посока към село Могилица. Отбивката за крепостта се намира между селата Смилян и Кошница, на 5 километра и половина след Смилян.

Крепост Калето край Кошница

Крепост Калето край Кошница

Момчиловата крепост

Намира се на около 17 километра източно от Смолян. Изградена е по времето на  император Юстиниан I, управлявал Източната Римска империя в периода  527-565 г. Останките от Момчиловата крепост се намират на един хълм, близо до село Градът. Когато човек се качи на върха на хълма в границите на крепостта, се открива красива панорамна гледка към околните хълмове. Усещането е страхотно.

Момчиловата крепост - гледка от върха на хълма

Момчиловата крепост – гледка от върха на хълма

Орлово око

Орлово око е изградена панорамна площадка над село Ягодина в Родопите, даваща възможност на туристите да се насладят от високо на красиви гледки към Буйновското ждрело.

Панорамна площадка Орлово око

Панорамна площадка Орлово око

До площадката може да е стигне пеша за около час ходене от покрайнините на село Ягодина.

Панорамна площадка Орлово око: гледка към Буйновското ждрело

Панорамна площадка Орлово око: гледка към Буйновското ждрело

Орфееви скали

Намират се в района на кулата Снежанка – те са точно оттатък шосето спрямо кулата точно в противоположна посока и приблизително на същото разстояние. От тези скали се открива много интересна панорамна гледка към Смолянските езера.

Орфееви скали

Орфееви скали

Пещера Дяволското гърло

Дяволското гърло е пропастна пещера, съвсем близо до Триград. Естественият вход на пещерата, понастоящем изход за туристическия маршрут в нея, прилича на дяволска глава, в която се изливат водите на Триградската река. Смята се , че именно това е пещерата от легендата за Орфей и Евридика, според която след горещите молби на Орфей, богът на подземното царство Хадес освободил любимата му Евридика, но с уговорката Орфей да не се обръща назад, докато не излязат от пещерата. Орфей, обаче, се обърнал и любимата му Евридика завинаги останала в подземното царство.

Пещера Дяволското гърло

Пещера Дяволското гърло

Пещера Голубовица

Голубовица е пещерна система на 4 нива, всяко от което си има съответното име: Голубовица-1, 2, 3, 4. Името на пещерата идва от „гълъб“ – смята се, че е обитавана от скален гълъб. Пещерата допуска хора в своята паст само в късно лято и през есента, тъй като през останалото време от годината е пълна с вода.

Родопите: пещера Голубовица

Пещера Голубовица

Пещера Ухловица

В пещерата има доста чудати и красиви образувания. Намира се в Западните Родопи на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян. Пещерата е обект 83 от 100-те национални туристически обекта.

Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Рожен – обсерваторията

Националната астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Открита е през март 1981 г. и е част от Института по астрономия към БАН. Обсерваторията се намира на около 25 км от Смолян, в красива местност до връх Рожен. Отворена е за посещения и дневни така, и нощни.

Рожен - обсерваторията

Рожен – обсерваторията

Скален феномен Слона

Голяма скала, наподобяваща слон, недалеч от Девин.

Родопите: скален феномен Слона

Скален феномен Слона

Смолянска крепост

Смолянската крепост е част от Родопската укрепителна система по времето на Средновековието. Намира се много близко до Пампорово – пътеката за нея започва точно на големия завой на пътя Пампорово-Смолян. Няма как да се сбърка мястото, тъй като там на завоя има паркинг, катерачна стена и множество табели. Там от паркинга започва екопътека Невястата, водеща до едноименните скали с чудесни гледки, манастирът Свети Пантелеймон и пътеката към Смолянската крепост. До крепостта се върви около 10 минути.

Смолянска крепост

Смолянска крепост

Чаирски езера

Чаирските езера са няколко езера (да не кажа блата), които се намират в едноименната местност Чаири, недалеч от Триград. Пътеката към Чаирските езера започва малко преди Триград в самото ждрело. Пешеходният преход до езерата отнема около час и половина – два в посока в зависимост от темпото. Преходът не е труден, само в края на маршрута има едно изкачване, което се взема за около 20-30 минути.

Чаирските езера

Чаирските езера

 Чудните мостове

Това е интересен скален феномен в Западните Родопи, представляващ карстови образувания във формата на два големи скални моста. Намират се на 35 километра северозападно от град Чепеларе, близо до село Забърдо. Чудните мостове е и обект номер 85 от 100-те национални туристически обекта.

Чудните мостове

Чудните мостове

Чудните мостове

Чудните мостове

Харамийската пещера

Това е необлагородена пещера. Намира се близо до Триград, в Триградското ждрело, срещу входа на пещера дяволското гърло. Посещението на Харамийската пещера е истинско приключение, защото входът й е труднодостъпен и е разположен на 20 метра над земята в отвесна скална стена.

Харамийската пещера

Харамийската пещера

Влиза се с обезопасителни въжета под зоркия поглед на опитни водачи. Изживяването е страхотно. Ако човек има страх от високо, тъмно или тясно, посещението в Харамийската пещера е точното лечение. Споделям го от личен опит, без майтап! Инструкторите за влизане в Харамийската пещера може да намерите на масичките пред Дяволското гърло.

Харамийската пещера

Харамийската пещера

 Широка лъка

Намира се на 16 км от Пампорово и на 22 км югоизточно от Девин. Повечето къщи в селото са еднотипни и в  стил на автентични родопски къщи. Така цялото село прилича на един голям етнографски комплекс. Културно-образователна забележителност в селото е Националното училище за фолклорни изкуства. Село Широка лъка е и обект номер 87 от 100-те национални туристически обекта.

Село Широка лъка

Село Широка лъка

Ягодинската пещера

Това е една от най-красивите пещери в България. Намира се в Буйновското ждрело, близо до село Ягодина, откъдето носи името си.

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера

Язовир Доспат

Доспат е малко красиво и спокойно градче с прелестни гледки, пълнещи окото, подходящо за релакс и презареждане. Особена заслуга за обаянието на мястото се пада на язовир Доспат.

Язовир Доспат нощем

Язовир Доспат

Западните Родопи са изключително богати на природни и културно-исторически забележителности. В тази статия представих някои от тях. Със сигурност още повече места ме чакат да ги посетя (а и да разкажа за тях).

Booking.com

Оценка на читателите: 4.5 / 5 (84 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България.

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

6 отговора към 44 забележителности в Западните Родопи

 1. penka iankova каза:

  prekrasno!nezemna krasota!

 2. Димитър Димитров каза:

  Аз служих войник в Западните Родопи, но не видях тези красоти, с изключение на Асеновата крепост. А местността действително заслужава да бъде посетена. Преди няколко дни си купих пътеводител из Западните Родопи. там е заснето и село Ситово, близо до което служех като войник. И какво да видя все още в този район! Благодаря Ви!

 3. Донка каза:

  А село Забърдо посетихте ли?Уникално село!

  • Ели Иванова каза:

   До село Забърдо все още не сме стигали, имаме го пред вид за следващи посещения в Родопите.

 4. Илияна михайлова каза:

  Дяволска екопътека също… пак красота!

  • Ели Иванова каза:

   Непременно ще я включа в списъка, когато я посетим! Надявам се да е много скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *