Столо – интересен скален феномен в Понор планина

Тази година Великденските празници се отличаваха не само с много почивни дни, но и с щедро слънце. В един от тях решихме да се разходим до скалния феномен Столо, недалеч от село Брезе. По целия маршрут бяхме съпътствани от много цъфнали минзухари и други пролетни цветя, а гледките бяха изобилни.

Скален феномен Столо
Скален феномен Столо

По-долу ще ви разкажа за този маршрут, който макар и не толкова нависоко е с високопланински релеф – красиви нагънати билни поляни, планински дипли и гледки надалеч. В хода на описанието ще намерите и линк за изтегляне на GPS трак на маршрута.

Столо се издига на около 1340 метра височина и представлява интересен скален венец, набразден с напречни линии и разцепен вертикално на няколко места. Това, че скалата е разцепена и в цепките зейва дълбока пропаст придава още по-голяма чудатост на феномена.

Мястото с право попада сред интересните идеи за разходка около София.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Отправна точка за пешеходния маршрут към скалния феномен Столо е горната махала на село Добравица. То се намира на около 58 километра северно от София и на около 19 километра северозападно от град Своге. За да стигнете до началото на маршрута, влизате в село Искрец и долу-горе в централните му части трябва да завиете на север към село Брезе. В Искрец има пътни указателни табелки към Брезе.

Стигате Брезе, подминавате мегдана му – малко площадче с паметник – и малко след това трябва да завиете остро надясно към село Добравица. На завоя има указателна стрелка. След завоя продължавате нагоре по хълма още около 4 км по тесен асфалтов път (сравнително добър с изключение на последните 400 метра) и стигате до махала Горна Добравица в подножието на скалния феномен Столо. Малко преди махалата вляво от пътя ще видите стар оброчен кръст. След кръста е удобно да оставите колата и да поемете пеша.

Оброчен кръст в покрайнините на Добравица
Оброчен кръст в покрайнините на Добравица

Координати на началото: 43.025911, 23.243712.
Координати на Столо: 43.029633, 23.249020.

Особености на маршрута

Още преди да се впуснете в прехода, погледнете скалите насреща, за да се ориентирате. Платото над тях са основната ви цел. За да стигнете до него, трябва да го заобиколите от запад (отляво), да минете в задната му част и да го атакувате от север през седловината със съседния връх Преспаница. Това е накратко.

В началото на маршрута
В началото на маршрута

Към момента маршрутът все още не е маркиран, но доколкото имам информация, скоро и това ще стане, благодарение на местното туристическо дружество Понория.

И така, оставяте колата и продължавате пеша. Минавате през цялата махала Горна Добравица. Тя е разположена точно под скалния феномен Столо. Тук е моментът да го огледате добре от ниското.

По черния път след Добравица към Столо
По черния път след Добравица към Столо

Излизате от селото и продължавате по черния път на север. Не след дълго, точно като подминете платото на Столо, стигате до подножието на нисък хълм с борова гора отгоре. Там някъде на хълма главният черен път продължава на север, а от него на изток (надясно) се отделя друг по-малък през боровата гора, по който вие трябва да хванете.

Една скоба – по главния черен път може да се стигне до село Зимевица над Искърското дефиле. В селото има интересна стара църква, а недалеч от Зимевица е разположено село Заселе, от което започва (или свършва) Вазовата екопътека към водопад Бовска Скакля. Затваряме скобата 🙂 .

На около 150 метра след боровата гора се завива надясно и се тръгва по ясно откроена пътека към седловината. Постепенно се набира височина, а гледките започват все повече да пълнят окото. В северна посока все по-ясно започва да се откроява връх Ком.

Към седловината
Към седловината

Като стигнете седловината, поемате в посока югозапад (надясно) и се насочвате към Столо. Преди да стигнете до него, трябва да изкачите близкия връх, който е с антена, и след това да се спуснете надолу към целта.

Приближаваме Столо
Приближаваме Столо

В тази част от прехода панорамите ви съпътстват в почти всички посоки.

Столо: любопитен скален феномен в Понор планина
Столо: любопитен скален феномен в Понор планина
Забележителност Столо и Добравица в ниското
Забележителност Столо и Добравица в ниското

Пешеходният маршрут от Добравица до Столо е дълъг около 4 километра, с 351 метра положителна денивелация и 108 – отрицателна. На нас ни отне около час и 40 минути да го изминем.

Столо и отвесните цепнатини
Столо и отвесните цепнатини

От тук може да изтеглите GPS трак на описания към Столо маршрут.

Гледка към Добравица и Брезе
Гледка към Добравица и Брезе
Поглед към връх Ком
Поглед към връх Ком

За информация, има маршрут и от другата страна на Столо, но той почти изцяло попада в частни пасища, обградени с електропастир и на места „подсигурени“ със зли кучета и аз не ви препоръчвам да навлизате в него. Още повече, че е и по-дълъг.

И още

Към близките скали
Към близките скали

Ако не сте изморени и имате време, преди да се върнете по обратния път към Добравица, от Столо може да продължите за кратко в посока обратна на тази, от която сте дошли. Целта са съседните скали, от които се откриват още гледки.

Теренът наблизо
Теренът наблизо

Преходът до Столо може да се комбинира с разходка до близкия водопад Добравишка Скакля и с посещение на Искрецкия манастир „Успение Богородично“.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Столо – интересен скален феномен в Понор планина

  1. Марго каза:

    Благодаря ви! Чаках описанието с нетърпение!!!

  2. Даниел Тодоров каза:

    Хаха,страхотна снимка това сме ние с моторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *