Столо – интересен скален феномен в Понор планина

Тази година Великденските празници се отличаваха не само с много почивни дни, но и с щедро слънце. В един от тях решихме да се разходим до скалния феномен Столо, недалеч от село Брезе. По целия маршрут бяхме съпътствани от много цъфнали минзухари и други пролетни цветя, а гледките бяха изобилни.

Скален феномен Столо
Скален феномен Столо

По-долу ще ви разкажа за този маршрут, който макар и не толкова нависоко е с високопланински релеф – красиви нагънати билни поляни, планински дипли и гледки надалеч. В хода на описанието ще намерите и линк за изтегляне на GPS трак на маршрута.

Столо се издига на около 1340 метра височина и представлява интересен скален венец, набразден с напречни линии и разцепен вертикално на няколко места. Това, че скалата е разцепена и в цепките зейва дълбока пропаст придава още по-голяма чудатост на феномена.

Мястото с право попада сред интересните идеи за разходка около София.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Отправна точка за пешеходния маршрут към скалния феномен Столо е горната махала на село Добравица. То се намира на около 58 километра северно от София и на около 19 километра северозападно от град Своге. За да стигнете до началото на маршрута, влизате в село Искрец и долу-горе в централните му части трябва да завиете на север към село Брезе. В Искрец има пътни указателни табелки към Брезе.

Стигате Брезе, подминавате мегдана му – малко площадче с паметник – и малко след това трябва да завиете остро надясно към село Добравица. На завоя има указателна стрелка. След завоя продължавате нагоре по хълма още около 4 км по тесен асфалтов път (сравнително добър с изключение на последните 400 метра) и стигате до махала Горна Добравица в подножието на скалния феномен Столо. Малко преди махалата вляво от пътя ще видите стар оброчен кръст. След кръста е удобно да оставите колата и да поемете пеша.

Оброчен кръст в покрайнините на Добравица
Оброчен кръст в покрайнините на Добравица

Координати на началото: 43.025911, 23.243712.
Координати на Столо: 43.029633, 23.249020.

Особености на маршрута

Още преди да се впуснете в прехода, погледнете скалите насреща, за да се ориентирате. Платото над тях са основната ви цел. За да стигнете до него, трябва да го заобиколите от запад (отляво), да минете в задната му част и да го атакувате от север през седловината със съседния връх Преспаница. Това е накратко.

В началото на маршрута
В началото на маршрута

Към момента маршрутът все още не е маркиран, но доколкото имам информация, скоро и това ще стане, благодарение на местното туристическо дружество Понория.

И така, оставяте колата и продължавате пеша. Минавате през цялата махала Горна Добравица. Тя е разположена точно под скалния феномен Столо. Тук е моментът да го огледате добре от ниското.

По черния път след Добравица към Столо
По черния път след Добравица към Столо

Излизате от селото и продължавате по черния път на север. Не след дълго, точно като подминете платото на Столо, стигате до подножието на нисък хълм с борова гора отгоре. Там някъде на хълма главният черен път продължава на север, а от него на изток (надясно) се отделя друг по-малък през боровата гора, по който вие трябва да хванете.

Една скоба – по главния черен път може да се стигне до село Зимевица над Искърското дефиле. В селото има интересна стара църква, а недалеч от Зимевица е разположено село Заселе, от което започва (или свършва) Вазовата екопътека към водопад Бовска Скакля. Затваряме скобата 🙂 .

На около 150 метра след боровата гора се завива надясно и се тръгва по ясно откроена пътека към седловината. Постепенно се набира височина, а гледките започват все повече да пълнят окото. В северна посока все по-ясно започва да се откроява връх Ком.

Към седловината
Към седловината

Като стигнете седловината, поемате в посока югозапад (надясно) и се насочвате към Столо. Преди да стигнете до него, трябва да изкачите близкия връх, който е с антена, и след това да се спуснете надолу към целта.

Приближаваме Столо
Приближаваме Столо

В тази част от прехода панорамите ви съпътстват в почти всички посоки.

Столо: любопитен скален феномен в Понор планина
Столо: любопитен скален феномен в Понор планина
Забележителност Столо и Добравица в ниското
Забележителност Столо и Добравица в ниското

Пешеходният маршрут от Добравица до Столо е дълъг около 4 километра, с 351 метра положителна денивелация и 108 – отрицателна. На нас ни отне около час и 40 минути да го изминем.

Столо и отвесните цепнатини
Столо и отвесните цепнатини

От тук може да изтеглите GPS трак на описания към Столо маршрут.

Гледка към Добравица и Брезе
Гледка към Добравица и Брезе
Поглед към връх Ком
Поглед към връх Ком

За информация, има маршрут и от другата страна на Столо, но той почти изцяло попада в частни пасища, обградени с електропастир и на места „подсигурени“ със зли кучета и аз не ви препоръчвам да навлизате в него. Още повече, че е и по-дълъг.

И още

Към близките скали
Към близките скали

Ако не сте изморени и имате време, преди да се върнете по обратния път към Добравица, от Столо може да продължите за кратко в посока обратна на тази, от която сте дошли. Целта са съседните скали, от които се откриват още гледки.

Теренът наблизо
Теренът наблизо

Преходът до Столо може да се комбинира с разходка до близкия водопад Добравишка Скакля и с посещение на Искрецкия манастир „Успение Богородично“.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Столо – интересен скален феномен в Понор планина

  1. Марго каза:

    Благодаря ви! Чаках описанието с нетърпение!!!

  2. Даниел Тодоров каза:

    Хаха,страхотна снимка това сме ние с моторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *