Забележителности в Троян и наоколо: природа, занаяти, култура, малко СПА и троянска сливова

През последните години натрупах доста впечатления от забележителностите в Троян и региона. Многократно съм минавала през градчето и околностите му, а няколко пъти съм отсядала из района. Последното ми посещение се състоя през този юни. Случи се през възможно най-дъждовния уикенд за настоящата пролет. Въпреки това, видях няколко нови за мен интересни места и други, които вече познавах.

Троянският манастир "Успение Богородично"
Троянският манастир „Успение Богородично“

В статията по-долу ви запознавам с всички забележителни места в Троян и наоколо, които съм посетила през последните години. В края ѝ ще намерите няколко добри варианти за настаняване.

Съдържание

Накратко за Троян

Троян е китно планинско градче в Централна Стара планина. През него протича река Бели Осъм. През епохата на Българското възраждане Троян става люлка на занаятите, чиито традиции пази и до днес. Друга местна емблема е троянската сливова ракия с характерния си златист цвят, аромат и мек вкус. В центъра на градчето зад Музея на занаятите съвсем свободно може да разгледате музейна експозиция, посветена на ракията.

За произхода на името на Троян съществуват две основни хипотези. Според първата, то произхожда от славянския бог Троян, повелител на трите свята – горен, поднебесен и подземен. Втората е свързана с император Марк Улпий Траян (98-117 г.). На него в по-късни години бил кръстен римският град, който се развил около кастела Состра и който бил познат като Траянхисар (Траянов град). Руините на Состра могат да се видят и днес много близо до Троян.

Град Троян се намира 153 км източно от София, 125 км северно от Пловдив и 33 км южно от областния център Ловеч.

Преди да се впусна в подробно описание на забележителните места в Троян и наоколо, ви представям видео от последното ми посещение.

Интересните забележителности в Троян и региона

Троянски манастир „Успение Богородично“

Троянският манастир „Успение Богородично“ е най-големият в Балкана и трети по големина в България след Рислкия и Бачковския манастири. Няма да е преувеличено, ако кажа, че това е една от най-значимите забележителности около Троян. Светата обител се намира в живописна местност до село Орешак на брега на река Черни Осъм. Смята се, че е основан в началото на XVII век от неизвестен монах-отшелник, който построил край реката малка дървена църква. По време на турското робство манастирът е бил ограбван няколко пъти. През 1871 г. Васил Левски основава там първия в страната монашески революционен комитет. На този период е посветен музеят на Апостола в едно от крилата на манастира. Там може да се види интересен таен отвор за тавана, откъдето Левски при опасност е напускал манастира.

Троянски манастир - сградите
Троянски манастир – сградите

Основно място в манастира заема храмът „Успение Богородично“, така красиво изписан от големия Захари Зограф. Сегашната църква била построена на мястото на старата през 1835 г. В нея човек може да види и да се помоли за здраве на чудодейната икона „Света Богородица Троеручица“, донесена от Света Гора. В манастирския комплекс интерес будят още високата кула-камбанария, аязмото и няколко параклиса.

Троянски манастир: църквата и камбанарията
Троянски манастир: църквата и камбанарията

До манастира се стига с кола. По пътя към него има добри указателни табели. На място е обособен голям паркинг.

Зелено и дъждовно през юни в Троянския манастир
Зелено и дъждовно през юни в Троянския манастир

Последното ми посещение в манастира се случи точно на големия християнски празник „Света Троица“ (Петдесетница). Бяхме там доста рано, та изпреварихме многото хора и успяхме да го разгледаме на спокойствие. При моите предишни посещения все е имало много хора.

Изложение на художествените занаяти

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак, се намира точно до Троянския манастир и е интересно допълнение към посещението в манастира. Създадено е през 1971 г. Представлява голям изложбен комплекс с капацитет от 9 изложбени зали с обща площ от 4.2 дка. В залите могат да се видят различни предмети, изработени от майстори-занаятчии от цялата страна.

Освен пасивно разглеждане на експонатите, човек може съвсем активно да присъства и дори изпробва някой от занаятите. Всяка зала е оборудвана със специално място за демонстрации.

Изложение на художествените занаяти, с. Орешак
Изложение на художествените занаяти, с. Орешак

По време на нашето посещение през юни в залата с керамиката се запознахме как се изработват произведения на грънчарското изкуство. Имахме си вещ и много умел инструктор – Надежда Христова, майстор-грънчар с над 20 годишен стаж. Във видеото по-горе може да видите част от демонстрацията. В зала Керамика имаше специална маса с произведения на Надежда Христова, които лично на мен много ми харесаха.

В една от сградите е обособен базар, откъдето може да си закупите различни предмети от глина, дърво, включително дърворезба, текстилни пана, ковано желязо и мн. др.

Музей на занаятите в Троян

Цялото му име е Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Идеята за създаването му възниква през 1962 г. на проведена в Троян конференция, посветена на състоянието и развитието на народните художествени занаяти в Ловешки окръг. Тази година музеят чества 60 годишен юбилей.

В Музея на занаятите в Троян
В Музея на занаятите в Троян

Музеят се помещава в стара обществена сграда, която първо е била училище, а после е приютявала общината. Сградата е построена от уста Генчо Кънев, известен тревненски майстор. Негово дело са много български църкви и обществени сгради, най-известни от които са Варненската катедрала „Успение Богородично“ и сградата на Априловската гимназия в Габрово.

Експозициите на музея представят най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, горянство, бъкличарство, бъднарство, дърворезба, ковачество и др.

Забележителности в Троян: старият турски конак, днес музей
Забележителности в Троян: старият турски конак до Музея на занаятите

Хубаво е, когато посещавате музея да си поръчате беседа, за да научите любопитни подробности от занаятчийския живот в троянския край.

Троян: старият турски конак зиме
Троян: старият турски конак зиме

Лесопарк Турлата

Лесопарк Турлата е привлекателно място за разходка в покрайнините с великолепна панорама към Троян. Лесопаркът е разчистен и облагороден от местното горско стопанство. В ниските му части е изграден забавен детски кът с катерушки и тролей. Малко по-нависоко е обособен дендрариум с различни видове плодни дръвчета, като всяко си има табелка. В детския кът и край дръвчетата са изградени пейки за отдих.

Троян: лесопарк Турлата
Троян: лесопарк Турлата

Лесопаркът също беше обект от юнското посещение. По време на разходката в лесопарка имахме интересна беседа лично от директора инж. Милко Станчев на тема биоразнообразие и планински туризъм.

Язовир Сопот до с. Голяма Желязна

Язовир Сопот предлага чудесни гледки и прекрасни възможности за риболов и водни спортове. Като цяло не е особено популярен или поне аз не знаех за него до скоро. Облагородената част от бреговете му е до село Голяма Желязна. Има си указателни табелки към язовира и по-точно към Райски залив – това е семеен хотел близо до брега.

Язовир Сопот
Язовир Сопот

Ние посетихме язовира по покана на спортен клуб Осмос – клуб за водни спортове от Троян с база на брега на язовира в непосредствена близост до въпросния Райски залив, т.е. там, където водят табелките. Тъй като времето беше лошо, успяхме да изпробваме единствено разходка с водно колело. Беше си интересно въпреки сърдитото време.

Клуб Осмос, чието име идва от античното име на река Осъм, разполага със собствена леглова база на брега на язовира – масивна триетажна къща, построена от членове на клуба. С предимство за настаняване са хората от клуба, но след предварително записване се приемат и външни, като цената е доста приемлива – 25 лв. на легло. Милен Петков, нашият домакин от Осмос ни обясни, че всеки дошъл в базата може да ползва напълно безплатно наличните лодки, каяци и водни колела. През зимата базата не работи.

Крепост Состра

Крепостта Состра се намира до с. Ломец близо до Троян. Крепостта се вижда от главния път към града, след като сте се отбили от пътя София-Варна. Пред крепостта е обособен малък паркинг. Тя била римски кастел, изграден в средата на II век по заповед на император Антонин Пий и използван до края на V век, когато окончателно е разрушен от хуните. Останките от твърдината са масивни, но не всичко е съвсем автентично – има и реставрации. Руините се разполовяват от ЖП линия. Пред портата на крепост Состра може да се види много добре съхранен римски път.

Крепост Состра: Източната стена и порта
Крепост Состра: Източната стена и порта

Водопад Скока до с. Калейца

Водопад Скока, недалеч от Троян, е красив и атрактивен с шуртящите си води, езерото под тях, скалите и стълбата вдясно, която се оказва, че някои младежи я използват за скокове … Страхотно място! Намира се до Троянското село Калейца. До водопада се стига по кратка обособена пътека, започваща от моста над реката малко след селото.

Край Троян: водопад Скока до село Калейца
Край Троян: водопад Скока до село Калейца

Крепост Калето в с. Дебнево

Калето е слабо позната, но многообещаваща като потенциал крепост в Балкана, защитавала Русалийския проход от неприятелски набези. Тя се издига на едноименния хълм в село Дебнево на левия бряг на река Видима. Крепостта може да се види от пътя Троян – Севлиево. Повече за крепостта ще научите в тази статия.

При крепостта в Дебнево в сезона на маковете
При крепостта в Дебнево в сезона на маковете

Село Гумощник

Село Гумощник е пръснато в няколко махали в сърцето на Троянския балкан. Освен природата и гледките, най-голяма забележителност в него е възрожденската църква „Св. Николай Летни“ (1838 г.). Тя впечатлява с огромните си размери и красивия си иконостас, шедьовър на българското резбарско изкуство. Изработен е от Никола Матеев и сина му Йонко, майстори от Ново село.

Село Гумощник, църква "Св. Николай Летни" (1838 г.)
Село Гумощник, църква „Св. Николай Летни“ (1838 г.)

До църквата се намира възстановената сграда на местното килийно училище от 1829 г. Според туристическия сайт на община Троян, това е единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област.

Село Гумощник, килийното училище
Село Гумощник, килийното училище

Още нещо интересно. Село Гумощник е място, в което потъването на кораба Титаник е не само някаква отдалечена световна катастрофа, но и лична трагедия за 8 семейства, загубили близките си в катастрофата. В двора на църквата е издигнат паметник на загиналите местни жители, отправили се на гурбет и останали завинаги в ледените води в северната част на Атлантическия океан през 1912 г.

Класна стая в килийното училище в с. Гумощник
Класна стая в килийното училище в с. Гумощник

Интересен материал за всички наши 38 загинали на Тираник сънародници може да прочетете тук.

За църквата и килийното училище се грижи една невероятна жена Ангелина Георгиева. Всъщност по време на юнската ни обиколка из Троянския край, точно Ангелина ни заведе и разказа за църквата и килийното училище.

Глинената къща, село Гумощник
Глинената къща, село Гумощник

След това беше така мила да ни покаже и родната си къща – стара кирпичена къща (Глинената къща) в горната махала на Гумощник – Лакарова махала. Има табелки към махалата. От там се откриват невероятни панорамни гледки надалеч към централните части на Стара планина. Е, по време на нашето посещение само можех да предполагам за тази далечна видимост. За съжаление, времето беше лошо и погледът ни стигаше едва до близките хълмове, а по-нагоре и по-надалеч всичко беше в облаци и мъгла.

Гумощник, гледка към Централна Стара планина от Лакарова махала
Гумощник, гледка към Централна Стара планина от Лакарова махала

Ако решите да се отправите към Гумощник, имайте предвид, че ключът за църквата се намира в читалището, за контакти – тел. 0889 99 15 87.

СПА туризъм

Троянският Балкан е богат и на минерални извори с лечебни води. Добре познати СПА дестинации са селата Чифлик и Шипково. От Шипково нямам лични впечатления, но преди време прекарахме много забавен уикенд в Чифлик. Там отпразнувах рожденния си ден с най-близките ми хора.

Хотел Балкан***, село Чифлик

Бяхме отседнали в хотел Балкан, от който имам хубави спомени. Цялостната обстановка беше много приятна, по време на вечерята хапнахме вкусния ястия. Единственото нещо, което на мен лично не ми допадна беше, че имаше страшно много гости на хотела по време на нашия уикенд. Но явно съотношението цена/качество се оказва добро за много хората.

Зиме в с. Чифлик: времето не ми пречи
Зиме в с. Чифлик: времето не ми пречи

Беше средата на февруари. На идване времето беше топло за сезона и ни позволи да се разходим до крепостта Состра и до водопад Скока. През нощта обаче температурите рязко паднаха и заваля пухкав сняг. Но пък откритият басейн беше с топла минерална вода и не пропуснахме на сутринта да се изкъпем в него в снежното време.

👉 Вижте тук актуални цени и варианти за настаняване в хотел Балкан.

Хотел Блян, Чифлик

В село Чифлик край Троян има още един хотел с много високи отзиви, това е хотел Блян** с Booking.com рейтинг: 8.9 и цена на нощувка със закуска и вечеря: 189 лв. На разположение на гостите има открит басейн с топла вода, който се превръща в закрит басейн през зимата. 👉 Вижте повече тук.

В село Чифлик край Троян
В село Чифлик край Троян

Места за хапване

Мой фаворит от местата за хапване в Троян, които познавам отблизо, е „Гостилница на дворЪт“ . Заведението се намира в центъра. Направено е във винтидж стил с любопитен интериор от ретро предмети. Дори посудата, в която се сервира е ретро порцелан и ретро кристал. Освен приятната обстановка, храната е прясно приготвена и много вкусна.

Гостилница на дворЪт - местната салата Капрезе
Гостилница на дворЪт – местната салата Капрезе

На място опитах интересна интерпретация в български стил на салата „Капрезе“ – сладки домати с плочки от местно овче сирене и песто от магданоз. Гъбената им супа беше най-вкусната, която съм яла до момента. Основното блюдо от свински джолан и бузи беше ароматно и крехко.

Гостилница на дворЪт
Гостилница на дворЪт

Друг вариант за хапване в Троян е Механата на хотел Троян Плаза, също в центъра на града.

В околностите на Троян мога да препоръчам механа Ханъ в село Балканец. Механата се намира на шосето към Беклемето и е много близо до с. Горно Трапе. Ако отсядате в Азарея, двете места се комбинират много добре.

В механа Ханъ: мезето към троянската сливова, с. Балканец
В механа Ханъ: мезето към троянската сливова, с. Балканец

Настаняване

Троянският край предлага доста места за настаняване както в общинския център, така и наоколо. При едно от предишните ми посещения бях отсядала в къща за гости с малък басейн в село Орешак. За съжаление, беше отдавна и не се сещам коя точно беше тя, но пък в селото могат да се намерят доста такива.

За хотел Балкан в Чифлик ви разказах накратко по-горе. Малко по-долу ви разказвам за вилно селище Азарея.

Няколко добри опции за нощувка в Троян и околностите може да видите в таблицата.

ХотелЛокацияЗвездиРейтингЦенаРезервации
Студио апартамент ТроянНедалеч от центъра на Троян.9.360 лв.Вижте тук
Стаи за гости TODAВ центъра на град Троян.9.4100 лв.Вижте тук
Хотел Троян ПлазаВ центъра на Троян. Нощувката е със закуска.****8.7130 лв.Вижте тук
Вилно селище АзареяВ село Горно Трапе на 10 км от Троян. Цената е за 1 нощувка за 1 къщичка.150 лв.Вижте тук
Хотел Балкан в с. Чифлик, 15 км от Троян.В село Чифлик.***8.1173 лв.Вижте тук
Хотел Блян в с. ЧифликВ село Чифлик, 15 км от Троян. Цената включва нощувка, закуска и вечеря.**8.9189 лв.Вижте тук

При последния ми тур в района на Троян нощувахме във вилно селище Азарея в село Горно Трапе. Азарея се намира на 10 км югозападно от Троян. Състои се от 6 кръгли дървени екологични къщички. Създадено е от екип архитекти като са използвани най-съвременни строителни материали за екосъобразен начин на живот и работа.

Вилно селище Азарея, с. Горно Трапе
Вилно селище Азарея, с. Горно Трапе

Според собственика на екоселището Светослав Вълчев съчетанието между тази архитектура и природните дадености на мястото доказано води до укрепване на имунната система, нормализиране на кръвното налягане и нивата на кръвната захар и до увеличаване на енергийния статус на човека. Това може да се усети с няколкодневен престой там. Ние бяхме само за една вечер, но мога да кажа, че мястото е тихо, спокойно, въздухът е наситен с кисород, пеят птички, изобщо всичко предразполага към пълен релакс.

Екоселище Азарея, където бях в Хармония
Екоселище Азарея, където бях в Хармония

Всяка къщичка в екоселище Азарея си има име. Аз нощувах в къща „Хармония“.

За финал

Районът на Троян ще ви очарова с невероятните си природни дадености, културни и исторически забележителности. Човек може да прекара интересно поне няколко дни там.

Последното ми (за сега) посещение в Троян и региона се състоя по покана на туристическо сдружение Тур Клуб РеМарк с финансовата подкрепа на Община Троян, за което благодаря.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


11 Коментара към Забележителности в Троян и наоколо: природа, занаяти, култура, малко СПА и троянска сливова

 1. Петя Андреева каза:

  При следващото ходене около Троян не пропускайте да се отбиете и на Конна база Алфа Даниел 🙂

 2. Теодор Тошев каза:

  Много красиво сте описали всичко,
  Искам само да допълня за едно малко селце на близо – Старо Стефаново.
  Не е никак далеч от Троян, а от пътя София – Варна е само на 5км.
  Няма да разказвам за него, в мрежата има много снимки и отзиви.

 3. Калинка Апостолова каза:

  Когато имате път отново към Троян бихте могли да посетите и панорамната площадка над село Врабево, гледката от която е уникална, особено пролетта.

 4. Георги Танчев каза:

  Прекрасен пътепис!
  Имате ли и линк към фейсбук?

 5. един такъв каза:

  при изворите на река осъм дали не е нарушение да се строи и да има човешка активност с превозни средства и развиване на бизнеса ? възможно е да се наруши дебита на изворите. да се замърсява питейна вода с каво ли не.

 6. Боряна каза:

  Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *