Един прекрасен ден в Аликанте

Преди близо 10 години посетихме за първи път Испания и по-точно южната й част. Останахме очаровани от местата, които видяхме там и най-вече от хората. Доста често през годините с радост и с някаква особена топлина си спомняхме за тази наша екскурзия, затова решихме да я повторим с някои допълнения. И така – ангажирахме полети, хотели и кола под наем и през последните 10 дни на този октомври от късната есен в България се пренесохме във все още продължаващото лято в Южна Испания. Кацнахме в Аликанте и това беше първият град от нашето октомврийско пътешествие.

Аликанте

Аликанте

Аликанте беше ново място за нас – преди години само минахме покрай него. Сега си бяхме обещали да го разгледаме по-обстойно.

В тази статия ще ви представя забележителностите в Аликанте, които успяхме да видим по време на престоя си в града.

Повече информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Замъкът Санта Барбара

Аликанте: замъкът Санта Барбара

Аликанте: замъкът Санта Барбара

Първото място, което посетихме беше този средновековен замък. Той се издига на 169 метра надморска височина, разположен е на хълм с името Бенакантил и от него се разкриват чудесни панорамни гледки към морето и града.

Замъкът Санта Барбара - панорама към плажа и пристана

Замъкът Санта Барбара – панорама към плажа и пристана

Виждат се също другият замък Сан Фернандо и арената за борба с бикове. Освен красивите панорамни гледки, вътре в пределите на замъка могат да се видят различни видове кактуси.

Замъкът Санта Барбара - панорама

Замъкът Санта Барбара – панорама

Замъкът Санта Барбара - поглед към арената

Замъкът Санта Барбара – поглед към арената

Замъкът е разположен на няколко нива, като освен покрай крепостните стени, човек може да се разходи покрай няколко сгради, порти и други крепостни съоръжения и атракции – бойници, оръдия, караулки, стълби, музейни експозиции.

Замъкът Санта Барбара

Замъкът Санта Барбара

Замъкът Санта Барбара

Замъкът Санта Барбара

Бих казала, че замъкът Санта Барбара в Аликанте е като градски парк. Входът е свободен, а самото място предлага добри възможности за разходка и дори джогинг.

Замъкът Санта Барбара

Замъкът Санта Барбара

На територията на замъка Санта Барбара има няколко паркинга, като този най-горе е най-голям. Сутрин е спокойно и има достатъчно места, но с напредването на деня местата за паркиране стават все по-оскъдни, особено в почивни дни.

Замъкът Сан Фернандо

Замъкът Сан Фернандо

Замъкът Сан Фернандо

Този замък е разположен на по-нисък хълм – хълмът Тосал. От замъка се открива гледка към морето и замъка Санта Барбара. Този замък също е със свободен вход и още повече прилича на място предимно за разходка – приятно е, има гледки и  крепостни стени, вярно, изградени предимно от съвременен бетон. Ние замък там не видяхме, но мястото си е приятно за разходка.

Замъкът Сан Фернандо - панорама към замъка Санта Барбара

Замъкът Сан Фернандо – панорама към замъка Санта Барбара

Двата замъка се намират в самия град и то в централната му част. И до двата замъка има градски транспорт.

След посещението на замъците слязохме и в централната градска част. Там паркирахме в един подземен паркинг срещу 1,65 евро на час, което е долната граница на цената за паркиране в обществени паркинги на час в Испания.

Ето кои места видяхме при нашата разходка в центъра на Аликанте.

Каса Карбонел

Каса Карбонел

Каса Карбонел

Намира се на крайбрежната улица и е титулувана като една от най-красивите сгради в Аликанте. Лично аз, не знам дали е най-красивата, но действително е много красива и интересна обществена сграда.

Кметството

Аликанте - кметството

Аликанте – кметството

Кметството на Аликанте също е впечатляващо като архитектура и е разположено на един интересен площад на втора линия – малко зад крайбрежната алея.

Аликанте - до кметството

Аликанте – до кметството

Катедралата Сан Николас де Бари

Катедралата Сан Николас де Бари

Катедралата Сан Николас де Бари

Намира се недалеч от кметството. Построена е през XVII в. и е известна още под името съ-катедрала. Патронът на катедралата – Сан Николас де Бари е считан за покровител на Аликанте.

Базиликата Санта Мария

Базиликата Санта Мария

Базиликата Санта Мария

Малко по на изток от кметството и катедралата Сан Николас, в подножието на замъка Санта Барбара, се намира базиликата Санта Мария – най-старата църква в Аликанте.

Крайбрежната алея в Аликанте

Аликанте - крайбрежната алея

Крайбрежната алея

Много приятна алея с палми до морето. Плочките по алеята наподобяваха морски вълни. По алеята имаше множество сергии и тълпи от хора – нещо типично за морските градове в разгара на туристическия сезон. Ние посетихме Аликанте в края на октомври, но въпреки това успяхме да усетим малко поне от туристическата атмосфера там.

Аликанте е крайбрежен испански град и курорт, чиито брегове се мият от Средиземно море. В града и наблизо има големи плажове. Един от тях е плажът Постиге, който се вижда от замъка Санта Барбара. За съжаление, краят на октомври не е идеалното време за плаж. Затова нямам лични впечатления от плажуването в Аликанте.

Ще отворя една скоба и ще кажа, че на мен са ми достатъчни българските плажове във всяко едно отношение. Затова, ходим ли зад граница, избираме да посещаваме предимно интересни места – природни и исторически. Рядко ни остава време за плаж там, но и не го търсим специално.

Да кажа също, че ние пристигнахме в неделя с директен полет на WizzAir. Имайте пред вид, че много малко магазини работят в неделя в Испания. Така беше и в Аликанте – градът с многото хълмове, хубав плаж и ширнало се море, откъдето започнахме нашето пътешествие в Южна Испания. Малко по малко ще ви запозная и с останалите интересни места, които видяхме.Booking.com

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация за всяка от тях ще намерите тук.

Може да поръчате сега чрез тази форма!

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


2 Коментара към Един прекрасен ден в Аликанте

  1. Борислав каза:

    Макар да съм живял в близък нему град, признавам си, че не съм отдавал голямо внимание на Аликанте и не съм се разхождал много из него. Следващия път, когато съм в този район ще му отделя нужното време за посещение. Благодаря за хубавата статия.

    • Ели Иванова каза:

      И аз благодаря за отзива! Ние първоначално мислехме да отпътуваме директно към другите места, но останахме за един ден там и сме доволни от видяното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *