8-те най-важни забележителности в Аликанте

Аликанте беше първият град от нашето октомврийско пътешествие в Южна Испания.

Преди близо 10 години посетихме за първи път Испания и по-точно южната й част. Останахме очаровани от местата, които видяхме там и най-вече от хората. Доста често през годините с радост и с някаква особена топлина си спомняхме за тази наша екскурзия, затова решихме да я повторим с някои допълнения. И така – ангажирахме полети, хотели и кола под наем и през последните 10 дни на октомври в сезона на късната есен в България се пренесохме във все още продължаващото лято в Андалусия. Кацнахме в Аликанте, настанихме се и веднага се отправихме към центъра на града, за да го разгледаме.

Аликанте
Аликанте

Аликанте беше ново място за нас – преди години само минахме покрай него. Сега си бяхме обещали да го разгледаме по-обстойно.

В тази статия ще ви представя забележителностите в Аликанте, които успяхме да видим по време на престоя си в града. Според мен, те са и най-важните. Бях ги планирала предварително на база различни статии, пътеводители и информация. В края на статията ще ви предложа и няколко места за настаняване в Аликанте.

Повече информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Аликанте е административен център на едноименната провинция в автономната област Валенсия. Разположен е на Средиземно море, на 165 километра южно от град Валенсия.

Планирайте лесно и изгодно своето пътуване в Аликанте

 • Кола под наем в Испания: тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни компании за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.
 • Настаняване: Най-добрите варианти за настаняване в Аликанте ще намерите в Booking.com. Те предлагат много отстъпки и са една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Аликанте. Ако търсите по-бюджетни опции, вижте в Hostelworld.
 • Турове: може да се включите в организирани турове, за да опознаете по-добре Аликанте и да посетите повече места по време на пътуването си. Богат избор от турове ще намерите в Get Your Guide.

Замъкът Санта Барбара

Аликанте: замъкът Санта Барбара
Аликанте: замъкът Санта Барбара

Първото място, което посетихме беше този средновековен замък. Той се издига на 169 метра надморска височина, разположен е на хълм с името Бенакантил и от него се разкриват чудесни панорамни гледки към морето и града.

Замъкът Санта Барбара - панорама към плажа и пристана
Замъкът Санта Барбара – панорама към плажа и пристана

Виждат се също другият замък Сан Фернандо и арената за борба с бикове. Освен красивите панорамни гледки, вътре в пределите на замъка могат да се видят различни видове кактуси.

Замъкът Санта Барбара - панорама
Замъкът Санта Барбара – панорама
Замъкът Санта Барбара - поглед към арената
Замъкът Санта Барбара – поглед към арената

Замъкът е разположен на няколко нива, като освен покрай крепостните стени, човек може да се разходи покрай няколко сгради, порти и други крепостни съоръжения и атракции – бойници, оръдия, караулки, стълби, музейни експозиции.

Замъкът Санта Барбара
Замъкът Санта Барбара
Замъкът Санта Барбара
Замъкът Санта Барбара

Бих казала, че замъкът Санта Барбара в Аликанте е като градски парк. Входът е свободен, а самото място предлага добри възможности за разходка и дори джогинг.

Замъкът Санта Барбара
Замъкът Санта Барбара

На територията на замъка Санта Барбара има няколко паркинга, като този най-горе е най-голям. Сутрин е спокойно и има достатъчно места, но с напредването на деня местата за паркиране стават все по-оскъдни, особено в почивни дни.

Замъкът Сан Фернандо

Замъкът Сан Фернандо
Замъкът Сан Фернандо

Този замък е разположен на по-нисък хълм – хълмът Тосал. От замъка се открива гледка към морето и замъка Санта Барбара. Този замък също е със свободен вход и още повече прилича на място предимно за разходка – приятно е, има гледки и  крепостни стени, вярно, изградени предимно от съвременен бетон. Ние замък там не видяхме, но мястото си е приятно за разходка.

Замъкът Сан Фернандо - панорама към замъка Санта Барбара
Замъкът Сан Фернандо – панорама към замъка Санта Барбара

Двата замъка се намират в самия град и то в централната му част. И до двата замъка има градски транспорт.

След посещението на замъците слязохме и в централната градска част. Там паркирахме в един подземен паркинг срещу 1,65 евро на час, което е долната граница на цената за паркиране в обществени паркинги на час в Испания.

Ето кои места видяхме при нашата разходка в центъра на Аликанте.

Каса Карбонел

Каса Карбонел
Каса Карбонел

Намира се на крайбрежната улица и е титулувана като една от най-красивите сгради в Аликанте. Лично аз, не знам дали е най-красивата, но действително е много красива и интересна обществена сграда.

Кметството

Аликанте - кметството
Аликанте – кметството

Кметството на Аликанте също е впечатляващо като архитектура и е разположено на един интересен площад на втора линия – малко зад крайбрежната алея.

Аликанте - до кметството
Аликанте – до кметството

Катедралата Сан Николас де Бари

Катедралата Сан Николас де Бари
Катедралата Сан Николас де Бари

Намира се недалеч от кметството. Построена е през XVII в. и е известна още под името съ-катедрала. Патронът на катедралата – Сан Николас де Бари е считан за покровител на Аликанте.

Базиликата Санта Мария

Базиликата Санта Мария
Базиликата Санта Мария

Малко по на изток от кметството и катедралата Сан Николас, в подножието на замъка Санта Барбара, се намира базиликата Санта Мария – най-старата църква в Аликанте.

Съвсем близо до църквата, в сградата вляво от нея се помещава Музеят за съвременно изкуство на Аликанте, където се съхранява значима колекция от експонати от XX век. Ако имате повече време, посетете го, той е с вход свободен.

Крайбрежната алея в Аликанте

Аликанте - крайбрежната алея
Крайбрежната алея

Много приятна алея с палми до морето. Плочките по алеята наподобяваха морски вълни. По алеята имаше множество сергии и тълпи от хора – нещо типично за морските градове в разгара на туристическия сезон. Ние посетихме Аликанте в края на октомври, но въпреки това успяхме да усетим малко поне от туристическата атмосфера там.

Улицата с гъбите

Само на десетина минути пеша от крайбрежната алея в западна посока може да се разходите по интересна улица с гъби-статуи, превърнала се в гордост на местните жители. Тя се казва „Сан Франциско“ и е доста тясна, но пък е изцяло пешеходна. Гъбите „изникват“ през 2013 г. в резултат от проект на градската управа и с течение на времето се превръщат в забавна и запомняща се атракция за туристите.

Плажове

Аликанте е крайбрежен испански град и курорт, чиито брегове се мият от Средиземно море. В града и наблизо има големи плажове. Един от тях е плажът Постигет, който се вижда от замъка Санта Барбара. За съжаление, краят на октомври не е идеалното време за плаж. Затова нямам лични впечатления от плажуването в Аликанте.

Все пак, за пълнота ще спомена няколко:

 • плаж Сан Хуан де Аликанте (San Juan Playa);
 • плаж Саладарес-Урбанова (Playa de los Saladares – de Urbanova);
 • плаж Постигет (Playa del Postiguet);
 • плаж Ла Албуферета (Playa de la Albufereta).

Ще отворя една скоба и ще кажа, че на мен са ми достатъчни българските плажове във всяко едно отношение. Затова, ходим ли зад граница, избираме да посещаваме предимно интересни места – природни и исторически. Рядко ни остава време за плаж там, но и не го търсим специално.

Къде да отседнем в Аликанте

Ето няколко добри предложения за настаняване в Аликанте.

ХотелЛокацияЗвездиРейтингЦенаРезервации
Къща за гости La LonjaВ центъра на Аликанте, на 15 минути пеша от плаж Постигет.8.1 110 лв.Вижте тук
Хотел Campanile AlicanteНа 2.3 км от центъра, удобен транспорт.***7.6140 лв.Вижте тук
Хотел AlbahiaНа 8 минути пеша от плаж Албуферета.***7.8150 лв.Вижте тук
Хотел CervantesВ центъра и в непосредствена близост до плаж Постигет.**7.9160 лв.Вижте тук

Личен опит

Нека споделя и мой горчив опит с настаняване в Аликанте. Бях ангажирала частен апартамент, новичък, комфортен и на добра цена. Апартаментът се оказа точно като на снимките и бяхме доволни от него. Един проблем, който имахме беше, че хазайката не ни чакаше според уговорката и трябваше да се свържем с booking.com, откъдето го бяхме резервирали, за да се свържем с нея. Както и да е, всичко на място се получи добре.

Само че… Шест месеца по-късно от кредитната ми карта бяха източени 175 лв. Моето кратко проучване установи, че парите са дръпнати от въпросния апартамент, в който бяхме нощували в Аликанте. Там бях платила точно с тази си кредитна карта. Подадох оплакване до банката ми със съответните обяснения и два месеца по-късно парите ми бяха възстановени. Не се задоволих с това. Оплаках се и на booking.com и броени дни по-късно това място за нощувка в Аликанте повече не фигурираше в сайта им. Нещата в крайна сметка свършиха добре, но ми костваха известни разправии и време.

Изводът: не само в Аликанте, но и на други места, ако наемате апартаменти или къщи от частни домакини, плащайте кеш. В хотели подобни проблеми си мисля, че са доста по-редки, заради многото регулации.

За финал

Да кажа също, че ние пристигнахме в неделя с директен полет на WizzAir. Имайте предвид, че много малко магазини работят в неделя в Испания. Така беше и в Аликанте – градът с многото хълмове, хубав плаж и ширнало се море, откъдето започнахме нашето пътешествие в Южна Испания. Малко по малко ще ви запозная и с останалите интересни места, които видяхме.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към 8-те най-важни забележителности в Аликанте

 1. Борислав каза:

  Макар да съм живял в близък нему град, признавам си, че не съм отдавал голямо внимание на Аликанте и не съм се разхождал много из него. Следващия път, когато съм в този район ще му отделя нужното време за посещение. Благодаря за хубавата статия.

  • Ели Иванова каза:

   И аз благодаря за отзива! Ние първоначално мислехме да отпътуваме директно към другите места, но останахме за един ден там и сме доволни от видяното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *