Аневско кале – късчета история с прекрасни панорами и малко адреналин

Аневското кале беше обект, който исках да посетя отдавна. Видях кафявата пътна табелка за него преди две години на връщане от Карлово към София – тогава си бяхме направили двудневен преход от Беклемето през Козя стена до хижа Ехо и на връщане към София за „по-напряко“ минахме през Карлово, за да видим водопад Сучурум. Някъде в далечината на фона на Балкана зърнах и самото кале. Видя ми се някак самотно и загадъчно. Още тогава реших, че въпросът не е дали, а кога ще го посетя.

Крепост Аневско кале
Крепост Аневско кале

Възможността се откри в началото на този март, когато посетихме за няколко дни района на Розовата долина в частта ѝ около Карлово. Аневското кале надмина всички мои очаквания. Знаех си, че не е толкова лека разходката до него, но това беше част от приключението.

Крепостта може да се види от Подбалканския път в района на Анево. До нея се стига за около 50 минути пеша по стръмна пътека. Изкачването на крепостта си е приключение, защото първата част от маршрута е стръмно изкачване, а втората – тясна пътека с пропаст надолу.

Накратко, Аневското кале е средновековна българска крепост с невероятно красиви панорами, до която води атрактивна и солидно раздвижваща пътека, на места леко екстремна.

С какво е интересна крепостта Аневско кале

Местоположение

Аневското кале се намира в южните поли на Стара планина в района на село Анево близо до Сопот. Крепостта е кацнала на висок каменен рид, висок 958 метра по картографски данни от bgmountains.org. В сайта на Национален парк Централен Балкан я дават на 960 метра надморска височина, което е приблизително същото. Въз основа на тези два, според мен достатъчно достоверни, източника приемам, че наистина височината е около 960 метра, а не както е отбелязано в повечето сайтове 850 метра.

Крепост Аневско кале, кацнала на високия каменен рид
Крепост Аневско кале, кацнала на високия каменен рид

От изток и от запад е заобиколена от реките съответно Асар дере и Куру дере. От крепостта се вижда и едната станция на Сопотския лифт.

В района на крепостта могат да се видят масивни крепостни останки и очарователни гледки към Карловската котловина и Средна гора.

Аневско кале - поглед от северната кула към южната
Аневско кале – поглед от северната кула към южната

История

Крепостта Аневско кале е описана накратко от Иван Вазов в пътеписа „Един кът от Стара планина“:

„Недалеко, въз един скалист, остър, непристъпен рът на ребрата на планината, меланхолно изглеждаше полуразрушената старовремска крепост, въз буренясалите стени на която зееха големи черни дупки, направени от времето. Аз съм ходил и друг път при тези развалини, но никакъв знак или надпис не съм намерил, по който да би се узнало нещо за миналото на този скелет. Никакво предание тоже не съществува в народа.“

Крепостта Аневско кале е наричана още крепост Копсис. Защо Копсис? В исторически план е известно, че през Средновековието и по-точно през втората половина на 13-ти век районът на днешните Сопот и Карлово е бил автономна област, владение на братята Смилец, Радослав и Войсил. В периода от 1292 до 1298 г. Смилец е български цар. Център на тази област бил българският средновековен град Копсис, за който, освен че е споменаван в историческите писмени извори, не се знае много.

Знае се обаче, че от името Копсис произлиза името Гьопса – така била наречена река Стряма по време на турското робство. Реката протича на няколко километра южно от крепостта. Гьопса било турското име на административната турска област (нахия) в Стрямската долина. От тук и изводът, че стария град Копсис е бил разположен по долината на река Стряма.

През 1983 г. започват археологически проучвания на останките от крепостта под ръководството на археолога Иван Джамбов. В резултат на проучванията Джамбов свързва средновековния град Копсис с крепостта край Анево, като доказва това в редица научни публикации. Откритите в района на крепостта монети, керамика, строителни орнаменти и др. дават основание за датиране на активното функциониране на крепостта в периода от втората половина на 13-ти век до 70-те години на 14-ти век, като също са установени следи от живот там в района още от Античността и Ранното средновековие..

В интеренет попаднах и на някои противоречиви мнения. Знам, че звучи несериозно да правя какъвто и да било паралел между официалната българска историческа наука и интернет, но тъй като самата аз посетих крепостта и видях какво предизвикателство е да се изкачи този хълм, в някои от тях намирам известна логика, без да правя заключения. Така напр. в някои от тях се споменава, че крепостта край днешното село Анево е само част от средновековния град Копсис, който е заемал територията на съвременен Сопот.

Ще спомена още, че в подножието на крепостта е разкрит манастирски комплекс от 13-14-ти век. Останките от него могат да се видят още в началото на маршрута към Аневското кале.

Къде се намира и как се стига до крепост Аневско кале

Крепостта се намира в околностите на село Анево, Сопотско. Селото отстои на 2.2 км западно от Сопот и на 134 км източно от София, които се изминават за около 2 часа по живописния Подбалкански път.

За да стигнете до пътеката още на влизане в Сопот откъм Анево, на стотина метра от входната табела на града, завивате наляво (северно, към планината), следвайки кафявата указателна табела. Малко след селото пътят става черен, но е проходим с лека кола. На около 2 километра след завоя наляво се стига до началото на пътеката. Там има широка поляна, удобна за паркинг.

Гледка към крепостта от поляната за паркинг
Гледка към крепостта от поляната за паркинг

Пешеходният маршрут към твърдината се изминава за около 50 минути и може да се раздели на два етапа:

 • етап 1: изкачване на хълма – 30 минути;
 • етап 2: отгоре на хълма към крепостта – 20 минути.

Накратко ще опиша особеностите на всеки от етапите.

Етап 1: изкачване на хълма

От поляната за паркинг се тръгва пеша по черният път през горичката. Натам вече той не е подходящ за лека кола. В самото начало на маршрута, вляво от пътя ще видите останките на средновековен манастирски комплекс. До него е поставена информационна табелка.

Средновековен манастир в подножието на Аневско кале
Средновековен манастир в подножието на Аневско кале

Малко след това за крепостта трябва да завиете надясно и нагоре по хълма.

След още малко стигате до рекичка, която трябва да пресечете. Не е трудно, защото тя е малка и има място, на което е съвсем тясна. Няколко метра по-нагоре реката образува малък водопад, на който може да се полюбувате.

Крепост Копсис: водопадът в началото на маршрута
Водопадът в началото на маршрута

Следва изкачването по хълма – върви се бавно, защото е много стръмно. Все пак с малки почивки за поемане на въздух се преодолява. Щеките тук вършат чудесна работа.

Макар че пътеката е ясно обособена, на ключови места на някои дървета са поставени стрелки за ориентация.

Етапът завършва с изкачването на хълма, откъдето се открива страхотна гледка към крепостта. Изминава се за около 30 минути.

Етап 2: отгоре на хълма към крепостта

В тази си част пътеката се насочва към крепостта и като я приближи я подсича източно в скалите от страни.

Към крепостта - долу вдясно от нея се вижда пътеката
Към крепостта – долу вдясно от нея се вижда пътеката

На места има леко екстремни участъци (да не кажа страшнички), обусловени от това, че пътеката е тясна, а вдясно надолу е пропаст.

Поглед на югоизток
Поглед на югоизток

На едно място е поставена дъска като мост над пропастта, по която трябва да се пази равновесие. Едно от предизвикателствата. Все пак, като се внимава, не е проблем да се измине.

Импровизиран мост над пропастта
Импровизиран мост над пропастта

Етапът се изминава за около 15-20 минути.

В крепостта

Стигне ли човек крепостта вижда, че всички усилия са си заслужавали. На място могат да се обходят (с повишено внимание) масивните останки: две големи кули – северна и южна, крепостна стена, която ги свързва и останки от помещения.

Аневско кале: поглед от южната кула към северната
Аневско кале: поглед от южната кула към северната

Ако адреналинът дотук не ви е бил достатъчен, може да се изкачите в южната кула.

Аневско кале - южна кула
Аневско кале – южна кула

Подходът към северната кула също е интересен.

Подход към северната кула
Подход към северната кула

Табелки какво се вижда няма, но щом сте тук, явно имате достатъчно добро въображение.

В по-ниските части на крепостта
В по-ниските части на крепостта

От крепостта се откриват невероятни панорами надалеч към Стрямската долина и Средна гора и към по-близките старопланински хълмове.

Други интересни места в района

Сопотски манастир Св. Спас, Сопотски водопад и още много места в района на Сопот и Карлово.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Аневско кале – късчета история с прекрасни панорами и малко адреналин

 1. Николай каза:

  Страхотен пътепис. За първи път чета за тази крепост и това ме кара да искам да я посетя 🙂

 2. Валя Дончева каза:

  Благодаря. И мен отдавна ме примамва табелата за тази крепост.

 3. Svetlana каза:

  Заинтригува а съм

 4. Теодора Захариева каза:

  Ние ходихме.Явно бяхме объркали маршрута , но беше интересно предизвикателство

 5. Татяна Георгиева каза:

  Много добре написан пътепис ! Помогна ни много да се ориентираме. Прекрасен маршрут за разходка! Има катерене , но с почивки за красивите гледки , всички стигнахме до целта. След разглеждане на снимките имахме притеснения за сниманите мостчета. Минават се спокойно . Могат да се избегнат. Препоръчвам да се избере сухо , но не прекалено горещо време. Ако е кално , може наистина да е опасно , защото пътечките са излъскани и има места със сипеи. Почти целият преход е на открито и ако е много горещо , предполагам ще е неприятно. По пътя няма чешми. Вземете си вода. Ако сте забелязали това място , не се колебайте , ще ви хареса !

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Татяна, благодаря Ви за хубавите думи и за споделените впечатления за прехода до Аневското кале! Радвам се, че Ви е харесала разходката!

 6. Цветана каза:

  Живея в раьона и отдавна се каня да посетя този средновековен паметник на културата. Вашият живописен маршрут от „думи за друми“ ме плени моментално . Само дъждовното прекрасно време възпира магнетичното ми привличане към върха !

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива! Ще се радвам да споделите впечатления, щом посетите Аневското кале.

 7. Мирчо каза:

  С удоволствие чета Вашите уникални пътеписи и чудесни снимки. Благодаря за полезната и професионално поднесена информация за особеностите и спецификите на всеки маршрут- много е полезно и предпазващо! Старопланинските маршрути, е не само тях, никога не трябва да се подценяват. Екипировка и никакво подценяване! Пожелавам Ви здраве и да бъдете все така ентусиазирана!

  • Ели Иванова каза:

   Така е, трябва винаги да подхождаме с подготовка и почит към планината! Благодаря Ви за отзива!

 8. Ангелина каза:

  Вчера посетихме Аневско кале – наистина доста страшничко за мен, но си заслужава определено. Исках само да дам актуална информация – мостчето, което показвате, е заменено с ново и здраво. Все пак си остава опасността по ръба на скалите. И още една препоръка – стигайки точно пред крепостта не видяхме полегатата пътечка вдясно и продължихме нагоре по камъните, което беше опасно. На връщане видяхме пътечката и там е доста по-безопасно.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря много за отзива и актуалната информация за Аневското кале!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *