Вълнуваща вечер в операта: Бал с маски от Джузепе Верди

Довършвам с облекчение последната за днес задача. За сетен път хвърлям поглед в долния десен ъгъл на екрана. Време е! Кратка справка с огледалото. Бива! Глътка вода. Затварям компютъра, навличам палтото, шала, ръкавиците … Летя по стълбите надолу. Ето ме на тротоара. Метрото идва бързо. Сядам. Мисля си. Очаквам с нетърпение. Усещам леко притеснение. Не съм била на опера отдавна. Дали ще я разбера? Знам, че е Бал с маски и че е от Джузепе Верди, но не съм прочела нищо повече. Нарочно. Искам да се отпусна в залата и да се понеса с музиката и героите.

Бал с маски в Софийската опера и балет

Бал с маски в Софийската опера и балет

Сепвам се. Спирката идва. Слизам. Тръгвам пеша. Очаквам с нетърпение. Дано я разбера! Все пак е представление, надявам се да изпълни и моята душа!

Отпред е пълно с хора. На касите има опашка. Заставам на едната. Изненада! Точно пред мен е актьорът Владо Пенев. Радвам се да го видя на живо. Снемам поглед, за да не го притеснявам, но той тъкмо се обръща и ме разкрива, че го гледам. Ах, не е с лошо. Просто се радвам да зърна отблизо толкова добър и обичан български актьор.

Идва моят ред. Вземам билетите. Влизаме. Оставям палтото. Сядам. Оглеждам се. Пълно е. Един съсед в съседния сектор … не ни вижда. Е, нищо. Бучи сигнал и приветстващ глас. Светлините угасват. Започва се!

Музиката е тиха, още е тъмно, само леко проблясва плах прожектор на сцената. Завесата си стои – неподвижна преграда. Оркестърът постепенно усилва. Сцената се открива, обляна от светлина, изпълнена с хора, оцветена с красиви декори. Започва се!

Балет, хор, соло, пак хор. Има субтитри на български и на английски, достатъчно информативни, но ненатрапчиви. Страхотно! Героите пеят на италиянски, но всъщност няма езикова преграда. Потапям се там някъде, където ме отвеждат героите.

Първо действие, първа картина. Въведение. Готви се заговор срещу граф Ричард, а графът подготвя бал, на който се надява да присъства любимата му Амелия, жена на Ренато – негов приятел, защитник и довереник. Какъв конфликт?! Всичко разбирам и изживявам. Субтитрите вършат своята работа – информират за какво става въпрос в стихотворна форма с кратък и ясен изказ, а в сюблимните моменти се скриват, за да не разсейват от това, което се пее, играе и въобще – става на сцената.

Втора картина – в подземията при магьосницата Улрика, подобаващ декор с тъмни краски, хор, солисти, завръзка – предсказание, че добрият граф ще умре много скоро от приятелска ръка. Какви изпълнения – и певчески, и актьорски!

Бал с маски: в подземията при магьосницата Улрика. Снимка: Александър Богдан Thompson

Бал с маски: в подземията при магьосницата Улрика. Снимка: Александър Богдан Thompson

Второ действие – тъмнина, гробище, зловеща картина и изключителен дует на главните герои – Ричард и Амелия. Изпълва ме някакво особено чувство, слушайки изпълненията. Настръхвам! Слушам още, там съм и аз в самото действие, пея на ум, страхотна музика, изпълнение, кулминация.

Следва антракт. Не, не ми се излиза. Стоя си на мястото. Оглеждам се. Припомням си какво съм видяла. Не искам да забравя нито миг …

Ето, пак започва. Трето действие. Красив пастелно-кафяв декор, драма, още страхотни вокални и артистични изпълнения, развитие … Попивам всичко.

Последна картина и развръзка – балът с маски. Като за финал, всичко е много въздействащо – обстановката, крещящо-червените костюми, финалните арии. Истинска магия!

Бал с маски в Софийската опера и балет - финал. Снимка: Светослав Николов

Бал с маски в Софийската опера и балет – финал. Снимка: Светослав Николов

Все пак, всичко си има край, свършва и постановката. Сцената се изпълва с всички участници. Аплодисменти. Много аплодисменти. Още и още аплодисменти. Напълно заслужени! Не, не ни се тръгва. Заповядайте, скъпи актьори, нашите аплодисменти! Това можем да ви дадем. Вие ни дадохте много повече – пренесохте ни в различен свят, накарахте ни да забравим къде сме.

А, като се замисля – бях притеснена – дали ще разбера … Знайте – то няма как човек да не разбере и да не се понесе на вълните на действието в операта. Усещанията са вълнуващи.

Приземяване

Тук искам да благодаря на главните участници в представлението в Софийската опера и балет, което гледахме:

  • Пламен Карталов – режисьор;
  • Юрий Флореа – диригент;
  • Камен Чанев в ролята на Рикардо;
  • Габриела Георгиева в ролята на Амелия;
  • Александру Агение в ролята на Ренато;
  • Андрада Рошу в ролята на магьосницата Улрика;
  • Марта Санду в роляра на Оскар, пажът на Рикардо.

Предстоящо

Съвсем скоро Софийската опера и балет ще представи своята най-нова постановка „Янините девет братя“ на големия български композитор Любомир Пипков.

Постановките са на 22.03., 28.03., 29.03. и 30.03. от 19:00 часа. Заповядайте и се наслаждавайте! Има творби, които със своята тематика и проблеми оживяват в различни времена с особена актуалност.

С програмата на Софийската опера и балет може да се запознаете на техния сайт. Също там можете да ангажирате и закупите билети онлайн. Приятно гледане!

Янините девет братя от Любомир Пипков

Янините девет братя от Любомир Пипков

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *