Бачковският водопад – един от най-красивите и чудати водопади в България

Съвсем близо до Бачковския манастир – един от най-известните български манастири и вторият по големина след Рилския манастир – хвърля водите си в различни посоки един от най-красивите и чудати водопади в България – Бачковският водопад.

Бачковски водопад

Бачковски водопад

Водопадът и скалите под него, позеленели в различна степен от водния мъх, образуват един малък приказен свят, нещо като амфитеатър, различен от всичко наоколо.

Бачковски водопад - красив и чудат

Бачковски водопад – красив и чудат

Водопадът е висок около 15 метра.

Бачковският водопад - един малък приказен свят

Бачковският водопад – един малък приказен свят

Местността около него е резерват и се нарича Червената стена. В този резерват, малко по-нагоре от Бачково, се намира и един от най-високите водопади в Родопите – Сливодолското падало.

Ние посетихме тези водопади в рамките на един уикенд – единият водопад на отиване, а другият на връщане от Пампорово. Ако и вие имате път натам, струва си да отделите по малко време и да отскочите до водопадите.

Как се стига до Бачковския водопад

Пътеката за Бачковския водопад започва точно срещу Бачковския манастир – от другата страна на паркинга. Има поставена информационна табелка с близките забележителности. Пътеката е широка и по нея се върви леко и приятно – няма стръмни участъци. След 10-на минути ходене пътеката се разклонява. Там трябва да се хване левия ръкав, който продължава покрай реката. От там до водопада остават 5 минути ходене.

Началото на пътеката за водопада срещу Бачковския манастир

Началото на пътеката за водопада срещу Бачковския манастир

Така общо от манастира до водопада се върви около 15-20 минути, в зависимост от темпото.

Ако сте с кола, може да я оставите на паркинга пред Бачковския манастир (ако няма много хора). Долу край пътя също има паркинг. За двата паркинга се заплащат отделни такси.

Другият Бачковки водопад

Точно на отбивката за манастира, в двора на тамошния ресторант се намира още един водопад. Той е на същата река. Не е толкова висок и очарователен, но все пак е приятно да се поседне пред него и да се потопи човек под звуците на падащите води и водните пръски.

Водопадът в ресторанта

Водопадът в ресторанта

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Бачковският водопад – един от най-красивите и чудати водопади в България

 1. Иво найденов каза:

  Днес, 28 септември 2019 г., се разходих до Бачковския манастир. Като цел си бях поставил и Бачковския водопад. Но……стигайки до там, с разочарование видях, че водопад няма, просто няма вода. Няма капка вода! Защо? Не знам. Нямаше и кого да попитам. Дали е пресъхнал ррез лятото или водата му е каптирана, мога само да гадая. Ако някой знае нека сподели тук.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Иво, посещавала съм водопада два пъти и това, което мога да кажа от собствени наблюдения е, че реката не е голяма и пълноводна. Вероятно е попресъхнала в тази суша в последно време и затова водопадът не е бил активен. Препоръчвам Ви да планирате посещения до водопади пролетно време, когато са в силата си.

 2. Кольо Калев каза:

  Водопада беше много красив, но водата е “ хваната “ за водоснабдяване на Асеновград. Поне така ми отговори хазайна, като го попитах защо няма вода. А водопада на ресторанта си “ работи “ постоянно защото помпата работи постоянно.

 3. Мариета каза:

  Водопада е с постоянен източник, но тъй като реката минава през карстово корито от бигор, често се образуват нови ями и пещери, в които водате се отклонява и интензитета на каскадите намалява, когато е сух период. Пролет след снеготопене и в дъждовни периоди водата се увеличава и интензитета на водния пад също. Водопада не е сезонен има постоянен източник на вода, но пещерните дупки често отнемат водата, ако продължите нагоре по течението ще се убедите в това. Водата не е хваната от никой и за нищо, защото водопада попада в защитения резерват Червената стена и никой не може да прави каквото и да било с водата. Местните може да разказват много легенди, но истината е във фактите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *