Топ 10 забележителности във Валенсия: да се доближиш до Светия Граал

Валенсия беше първият град в Испания, който преди време посетихме. Бяхме очаровани както от старинните сгради в центъра на града, така и от модерната му космополитна част около Града на изкуствата и науките, покрай който тогава се разходихме набързо. На тръгване от Испания тогава, Валенсия ни изпрати с фойерверки, защото беше кулминацията на фестивала Лас Фаяс.

Валенсия: параклисът със Светия Граал
Валенсия: параклисът със Светия Граал

По време на последното ни посещение в Испания обогатихме впечатленията си от Валенсия с посещения на няколко нови за нас места, като доста време отделихме на катедралата – много исках да видя знаменития Свещен Граал.

Статията е посветена на най-интересните, според мен, забележителности във Валенсия.

Накратко за Валенсия

Градът е основан от римляните през 137 г. пр.н.е. на мястото на старо иберийско селище. След това се владее от вестготи и маври. През 15-ти век испанците си връщат властта над него. Валенсия играе важна роля по време на Гражданската война в Испания (1936 – 1939).

Днес град Валенсия е трети по население град в Испания след Мадрид и Барселона и е административен център на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Разположен е на устието на река Турия при вливането й в Средиземно море.

Хубавото е, че има директен полет от София до Валенсия.

Катедралата на Валенсия (Catedral de Santa María de Valencia)

Катедралата се казва Успение Богородично или Света Мария. Построена е между 13-ти и 15-ти век на мястото на стара вестготска катедрала, преустроена в джамия по времето на маврите. В архитектурно отношение, катедралата е готическа, макар да съдържа елементи и от други стилове – романски, ренесансов, бароков, неокласически.

Валенсия: катедралата
Валенсия: катедралата

Катедралата е действаща. В нея могат да се видят много ценни картини, предимно от 15-ти век. От скоро в катедралата е ситуиран малък музей, в галериите на който човек може да се запознае с историята на Валенсианската катедрала.

Валенсия: катедралата - интересни елементи
Валенсия: катедралата – интересни елементи

В един от параклисите е изложен предполагаемия Свети Граал. Той е там от 15-ти век насам. По света има няколко претендента за истинския Свещен Граал, но този се счита за автентичен с най-голяма вероятност.

Светият Граал в Катедралата на Валенсия
Светият Граал в Катедралата на Валенсия

Особено впечатляваща е осмоъгълната камбанария на катедралата – кулата Мигелете, един от символите на града. Човек може да се изкачи по вити стълби до върха й, откъдето да погледне Валенсия от високо.

Площадът на Девата (Plaza de la Virgen)

Това е един от най-красивите и интересни площади във Валенсия. Намира се в сърцето на града и е от римско време. Заобиколен е от Катедралата на Валенсия, Базиликата Дева Мария на изоставените (Basílica de la Virgen de los Desamparados) и дворецът Генералитат.

Забележителности във Валенсия: площадът на Девата
Забележителности във Валенсия: площадът на Девата

В центъра на площада има изящен фонтан, изобразяващ Нептун, заобиколен от осем голи жени. Създаден от местния скулптор Силвестър Едета, фонтанът символизира река Турия и нейните осем напоителни канали.

Фонтанът Турия на площада на Девата
Фонтанът Турия на площада на Девата

Кулите Серано

Кулите Серано са една от портите, през които в миналото се влизало във Валенсия. Тогава градът е бил заобиколен от солидни крепостни стени. Кулите Серано са в широкия център на града.

Кулите Серано
Кулите Серано

Централният пазар (Mercato Central)

Пазарът е считан за един от най-старите все още действащи пазари в Европа. Сградата е строена през 1914 г. и е декорирана с красиви витражи. На мен ми заприлича малко на нашите Централни хали в София. На един от щандовете дори видяхме надпис на стоката на кирилица.

Централният пазар
Централният пазар

Пазарът е в центъра на града и е отворен от понеделник до събота.

Копринената борса (La Lonja de la Seda)

Тройната готическа сграда е построена между 1482 и 1533 година и някога е била използвана за търговия с коприна, а днес е туристическа атракция. Намира се срещу Централния пазар.

Красивата сграда на Копринената борса
Красивата сграда на Копринената борса
Елемент от красивата сграда на Копринената борса
Елемент от красивата сграда на Копринената борса

Музеят на керамиката

В музея са изложени керамики от различни епохи, датиращи от древни времена до днес. Музеят се помещава в красива сграда от 15-ти век и се намира в централната градска част.

Музей на керамиката
Музей на керамиката

Музеят на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes de Valencia)

Това е художествена галерия, създадена през 1913 г., която се помещава в двореца „Св. Пий V“ от 17-18-ти век. В музея са изложени около 2000 произведения, повечето от които, датират от 14-ти до 17-ти век. Там може да видите автопортрет на Веласкес, картината Свети Йоан Кръстител от Ел Греко, творби от Гоя, Хосе Рибера и Сорола.

Градът на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Представлява огромен музей за естествени науки, разположен край река Турия в югоизточните покрайнини на града и състоящ се от няколко гради с модерна архитектура. Най-известната част от Градът на науките и изкуствата е Музеят по Океанография. Билетът за него е 30 евро на човек, като няма опция за намаление. В него могат да се видят над 40 000 животни от различни видове.

Плаж Малвароса

Това е главният градски плаж на Валенсия. Огромен е. До плажа има голяма крайбрежна алея за разходка.

Валенсия: плажът
Валенсия: плажът

Фестивалът Лас Фаяс

Това е известният фестивал на Валенсия, който се провежда в памет на Свети Йосиф, покровител на дърводелците, и се чества с много фойерверки и огньове и с изгаряне на огромни кукли. Провежда се всяка година в средата на март. Предполага се, че традицията на фестивала е възникнала през Средновековието, когато занаятчиите горели счупени артефакти и парчета дърво, събирани през зимата, по случай пролетното равноденствие.

Фестивалът Лас Фаяс
Фестивалът Лас Фаяс

Фестивалът Лас Фаяс във Валенсия е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Фестивалът Лас Фаяс
Фестивалът Лас Фаяс

Преди време, ние случихме последния ден от фестивала. Не знаехме за него до онзи момент. Паркирахме в центъра на града и се сляхме с множеството хора. Повечето жени, дори малките момиченца, бяха облечени с очарователни старинни рокли с кринолини, навсякъде се пукаха много пиратки, площадите бяха заети от огромни кукли, които впоследствие биваха изгаряни. Всичко беше много весело и тържествено.

Лас Фаяс шествия
Лас Фаяс шествия

Шопинг

Като във всеки съвременен град, в централната градска част на Валенсия има множество магазини и няколко големи търговски центрове.

Настаняване

По време на второто ни посещение във Валенсия бяхме отседнали в хотел Белерет – приятен като обстановка и с добро обслужване. И двете ни вечери в хотела завършихме с вкусна паеля и чаша червено вино.

Паеля
Паеля Валенсиана

В Booking.com ще намерите много и разнообразни варианти за нощувка във Валенсия.

Финални думи

Това беше последната (поне за сега) статия от серията за Испания. Ако се интересувате от информация за други градове и забележителности там, вижте статиите за Аликанте, Малага, Ронда, Кордоба, Гранада и общата статия за последното ни пътуване до Испания.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към Топ 10 забележителности във Валенсия: да се доближиш до Светия Граал

  1. Galya Vasileva каза:

    mnogo crasivo

  2. В пътеписа не е споменава за манастира Св. КЛАРА,
    който също представлява интерес за туристите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *