Варна: забележителности и идеи за добре прекарано време

This post is also available in English.

Варна – морската столица, третият по големина град в България, пристанище на Шумен 🙂 – все добре известни определения за красивия ни морски град. Освен всичко това, Варна е един от любимите ми български градове. В последните 25 години почти не съм пропускала година, без да се поразходя там по един или друг повод. Като цяло, през всичките тези години съм прекарвала лятната си отпуска по Северното Черноморие с много малко изключения.

Варна, морето и залезът
Варна, морето и залезът

Тук ще споделя информация за най-важните забележителности във Варна. Това са все интересни места, някои популярни, а други – не чак толкова. Повечето от тях могат да бъдат посетени почти по всяко време от годината. Вярвам, че споделената информация и впечатления ще ви бъдат полезни.

Археологически музей

За някои думата музей вероятно извиква асоциации с нещо скучно, но в случая с Варненския археологически музей не е така. В няколко зали на първия етаж от музея е изложено Варненското златно съкровище, което е най-старото открито обработено злато в света, датирано в края на 5 – началото на 4 хил. преди Христа. Открито е случайно през 1972 година при изкопни работи край северния бряг на Варненското езеро. Мястото е било некропол – постепенно били разкрити 294 гроба и златните предмети били намерени в някои от тях.

Забележителности във Варна: Археологически музей
Забележителности във Варна: Археологически музей

Като оставим настрана късмета, че сме наследници на много стари цивилизации, бих искала да подчертая друго – златните предмети и другите находки са изложени много интересно в музея. Наред с витрините и информационните табла в една от залите е направена възстановка на най-богатия от гробовете – гроб 43, този на владетеля. Така човек може да се почувства като изследовател почти на терен. Аз не съм археолог, но като ученичка съм участвала в археологически разкопки, та имам представа долу-горе какво е.

Когато ние бяхме в музея, той беше пълен, а повечето от посетителите бяха чужденци и видимо се впечатляваха от експонатите.

Ще споделя и нещо, което смятам, че би могло да се подобри – работното време. Музеят работи и зиме, и лете от 10.00 до 17.00 часа от вторник до събота. Аз прекрасно разбирам, че всичко това е свързано с разходи, но може да се помисли за някаква по-гъвкава схема – например през лятото два дни в седмицата музеят да отваря по-късно и съответно да затваря по-късно вечер. Добронамерен съвет от запален турист!

 • Работно време през летния период: 10:00 – 17:00ч., почивни дни: неделя и понеделник.
 • Цена на билета: 10 лв., за хора, ползващи с намаление – 3 лв.

Римски терми

Римските терми са сред най-интересните забележителности в сърцето на Варна, обект от римско време. Известни са още като Големите терми. Били са обществени бани на римския град Одесос, предшественик на днешна Варна. Били построени в края на 2-ри или в началото на 3-ти век при управлението на император Септимий Север. Със своите 7000 квадратни метра площ одесоските терми се нареждат сред най-големите известни римски терми в Европа.

Забележителности във Варна: Големите римски терми
Забележителности във Варна: Големите римски терми

Интересно е човек да се разходи сред тези старинни останки. Както споменах, те се намират в самия център на Варна, а наоколо са обградени от жилищни блокове със старинна гледка „на аванта“ 🙂 .

Забележителности във Варна: Големите терми
Забележителности във Варна: Големите терми

Да спомена, че има и Малки терми – също интересен обект. Можете да ги видите на бул. Приморски (улицата от ЖП гарата, успоредна на брега) малко преди началото на Морската градина.

Горната ми бележка за работното време важи и тук.

 • Работно време през летния период: 9:00 – 18:00ч., без почивен ден.
 • Цена на билета: 5 лв., за хора, ползващи с намаление – 3 лв.

Забележителности във Варна: катедралата

Варненската катедрала „Успение Богородично“ е най-голямата църква в град Варна и е сред символите на града. Намира се в централната градска част.

Морската градина

Морската градина е още един от символите на Варна. Това е голям градски парк, организиран по протежение на морето. Там ще се разходите по дълги и кратки поддържани алеи, обхождащи прекрасни градински площи с цветя и естествена растителност. Той е не просто забележителност, а дом на още няколко знакови забележителности във Варна.

Музей Аквариума

Музей Аквариума е едновременно изключително интересна атракция във Варна и база на Института по рибни ресурси от Селскостопанската академия. Негов проектант е архитект Дабко Дабков, български архитект родом от Трявна, учил в Мюнхен и живял във Варна.

Намира се в западната част на Морската градина.

Като дете съм посещавала музея поне десет пъти. В последните години също съм влизала. Много е интересно там винаги.

 • Работно време през летния период: 9:00 – 19:00ч., без почивен ден.
 • Цена на билета: 4 лв., за хора, ползващи с намаление – 2 лв.

Повече информация за музея може да намерите тук.

Военно-морски музей

Военно-морският музей е поредната емблематична забележителност във Варна. Експозициите в него проследяват хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от древността до днес. Част от музея е корабът „Дръзки”, единственият в света запазен торпедоносец от този клас. Музеят се намира в югозападния ъгъл на Морската градина.

 • Работно време през летния период: 10:00 – 18:00ч., почивни дни: неделя и понеделник.
 • Цена на билета: 8 лв., за хора, ползващи с намаление – 2 лв.

Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна

Тя е първият Eкопарк в страната и съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Не е толкова известна като ботаническата градина в Балчик, но е не по-малко интересна за посещение с голямото си разнообразие от екзотични цветя и растения. Мястото е много приятно за разходка.

Университетската ботаническа градина е разположена до главния път в района на курорта „Константин и Елена“.

 • Работно време през летния период: 8:00 – 20:00ч., без почивен ден.
 • Цена на билета: 6 лв., за хора, ползващи с намаление – 3 лв.

Ретро музей – машина на времето

Това е още един музей, който няма нищо общо със скуката. Място, което ме върна назад в детството ми. Основен акцент в Ретро музея са колите от онова време – емблематичните волга, чайка, москвич, жигули, вартбуг, шкода, заз, трабант. Всички експонати там бяха лъснати като нови.

Забележителности във Варна: Ретро музей
Забележителности във Варна: Ретро музей

Освен колите, могат да се видят и много вещи от „социализма“ – дрехи, обувки, дипломатическо куфарче, „любимата“ ми форматна тоалетна хартия, една идея по-нежна от шкурка, перални, прахове за пране, телевизори, радио-приемници с размерите на голям телевизор, особено богата колекция от детски играчки, множество надписи и лозунги, болшинството от тях отнасящи се до пожарна безопасност, обществена чистота и лична хигиена.

Ретро музей - един от най-забавните лозунги
Ретро музей – един от най-забавните лозунги

Музеят определено беше 5Д – освен трите пространствени измерения и времето, върнато назад, като фон звучеше музика от ония години. Много забавно беше всичко. Истинска атракция! Препоръчвам го на всеки, който поне малко е живял в „ерата на развития социализъм“ или просто иска да разбере какво е било тогава.

Ретро музей - игрите от детството ми
Ретро музей – игрите от детството ми

Намира се в Гранд мол, точно над автогарата. Един съвет – ако сте за първи път в мола и сте с кола, запомнете си паркинг нивото и после внимавайте в картинката на нивата в молския асансьор – не е изобщо „юзер френдли“, така да се каже. Върви разбери шифрите ок и 1к какво значат. Доста се лутахме, докато си намерим колата. Прозрението дойде, след като ни налегнаха съмнения, че „ок“ може би не е ОК (окей), а нула и К до нея, т.е. 0к. Е, варненци сигурно си го знаят, аз исках да „светна“ останалите.

Аладжа манастир

Въпреки че съм посещавала манастира три пъти, пак бих отишла. Там на място, по стабилно изградена стълба човек може да се изкачи до високите скали и да разгледа двете нива, на които са били различните помещения на светата обител – параклис на горното ниво, а на долното – църква, останки от стенописи, килии, кухня, трапезария.

Аладжа манастир край Варна
Аладжа манастир край Варна

Аладжа манастир бил създаден през 12-13-ти век и действал до края на 15-ти или началото на 16-ти век.

Аладжа манастир – параклисът на горното ниво
Аладжа манастир – параклисът на горното ниво

На 700 метра от манастира могат да се видят стари катакомби. До тях се стига за около 10 минути по горска пътека, започваща до музея, вляво от входа на обекта.

Аладжа манастир – катакомбите
Аладжа манастир – катакомбите

Манастирът не е действащ. Намира се на около 15 километра североизточно от центъра на Варна, отбивката за манастира е по шосето за Златни пясъци, има табелка.

 • Работно време през летния период: 10:00 – 17:00ч., без почивен ден.
 • Цена на билета: 5 лв., за хора, ползващи с намаление – 3 лв.

Панорама Галата

Панорамна площадка „Галата“ е обособена площадка за наблюдение на Варна и морето от квартал Галата. Мястото е облагородено, разполага с прилежащ паркинг, монтирани са пейки и парапет. Най-хубавите гледки са вечер по време и след залез слънце.

Освен чудесната гледка към Варненския залив и града, на парапета на площадката ще видите много затворени катинари, оставени от романтично настроени влюбени двойки, символично заключили по този начин своята любов. Ако сте пътували из Европа, навярно сте попадали на подобни романтични места с множество катинари.

Панорама Галата, Варна
Панорама Галата, Варна

Площадката се намира на 5 километра след отбивката от главния път за Бургас към кварталите Аспарухово и Галата. До нея освен с кола, може да стигнете и с градски автобус.

Kоординати: 43.172517, 27.926826

Следват няколко топ забележителности близо до Варна.

Побитите камъни

Побитите камъни са също място, което съм посещавала неведнъж. Намират се на около 25 километра западно от Варна, до село Слънчево – по стария път към София.

Побитите камъни край Варна
Побитите камъни край Варна

Няма да ви ги описвам в подробности, защото те са доста популярен обект. Само ще кажа, че новото при последното ми ходене там беше, че на някои от най-чудатите скали бяха дадени имена, зашифровани със символи от глаголицата. В информационния център ни дадоха едно листче с имената и символите и тръгнахме да търсим коя скала как е наречена. Не успяхме да разпознаем всички, тъй като символите доста трудно се различаваха в основата на камъните, но имахме известни попадения.

Побитите камъни
Побитите камъни

Другото ново нещо за мен беше енергийният кръг – място, обозначено с камъни, наредени в кръг. Намира се на около 800 метра южно от информационния център. Обясниха ни, че там са правили замервания и са установили, че това било второто най-енергийно място в България след Рупите. Звучеше много интересно и загадъчно.

 • Работно време през летния период: 10:00 – 19:30ч., почивни дни: понеделник и вторник.
 • Цена на билета: 5 лв., за хора, ползващи с намаление – 3 лв.

Крепост Петрич кале

Каменната антична крепост Петрич кале е кацнала на високото плато над село Разделна. Руините са чудесно място за раздвижваща разходка, гледки от високо и допир със стари времена.

Изкачването до крепостта си е малко предизвикателство – кратко е, стига се само за около 20-25 минути, но е по стръмна пътека с доста голям наклон, особено в последната част. Допълнителна трудност са трънливите храсти по склона. Но пък усещането да погледнеш отгоре и да се разходиш покрай старинни останки е вълнуващо и вдъхновяващо.

Крепост Петрич кале недалеч от Варна
Крепост Петрич кале недалеч от Варна

С. Разделна се намира на около 29 км западно от Варна. До него може да стигнете с кола или с влак от Варна. Отправна точка за маршрута към крепостта е чешмата в източните покрайнини на селото.

Координати: 43.16066932803618, 27.63886549012333.

Край чешмата е удобно да оставите колата (ако сте с кола). На 50-на метра вляво от чешмата започва пътеката. В началото ѝ има синя табелка за крепостта, закрепена за едно дърво. Повече за маршрута вижте тук.

Крепост Овеч

Крепостта Овеч в Провадия е интересно място на 49 км от Варна. Тя е разположена на високо плато и има данни, че е използвана в няколко различни исторически периода, като е населявана от траки, римляни, византийци, българи, турци. От крепостта се разкрива красива панорамна гледка към града.

Крепост Овеч, Провадия
Крепост Овеч, Провадия

Посещението на крепостта може да се комбинира с разходка из Исторически парк.

Атракции във Варна: круиз по залез с корабчето Пинта Варна

Посещението до всяко от местата по-горе си е атракция само по себе си. Само че да не забравяме, че става въпрос за Варна, а щом говорим за Варна, няма как да пропуснем морето. Тук ще споделя една забавна и типично морска атракция – морски круиз по залез с корабче. Започва по вечерно време от Морска гара Варна. Като времетраене е около час и половина.

Корабчето Пинта Варна
Корабчето Пинта Варна

Нашето преживяване преди време беше на борда на корабчето Пинта Варна и беше много забавно, дори леко романтично. Настанихме се в корабчето и отплавахме, като междувременно бяхме инструктирани за мерките за безопасност. Насочихме се към Варненското езеро. Минахме под Аспаруховия мост – не го бях виждала отдолу, а езерото го познавах само отдалеч. От езерото се откри прекрасна гледка към Варна от ъгъл, който не познавах до сега. А в това време слънцето бавно се плъзгаше към хоризонта.

Във Варненския залив по залез
Във Варненския залив по залез

По време на круиза персоналът на кораба организира различни атракции – почерпихме се с чаша шампанско, имахме възможност да се снимаме с пиратски дрехи, намерихме съкровище – „йо-хо-хо и бутилка ром“, да, сериозно – плаваща бутилка ром 🙂 .

По някое време направихме обратен завой в езерото и поехме обратно към пристанището. Слънцето се снижаваше и правеше краските наоколо много меки. Беше вълнуващо.

Информация за подобни круизи може да намерите тук.

Атракции близо до Варна: с корабче по Камчия

Камчия е една от най-големите реки в България. Тя се влива в Черно море. Около устието ѝ има обилна растителност и лонгозна гора, обявена за природен резерват и защитена местност. Ако искате да изпробвате нещо различно, то разходката с корабче, водно колело или каяк по река Камчия в близост до нейното устие сигурно ще ви хареса.

Плаж Камчия и устието на реката
Плаж Камчия и устието на реката

В допълнение, край устието на реката има обширен плаж, без бетон, без много заведения и без огромни хотели, които да го затискат. Не случайно комплексите с бунгала точно покрай плажа носят завидните имена – Романтика и Рай. Този плаж е част от 13 километрова плажна ивица, най-дългата в България, с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения, стигаща чак до Шкорпиловци. На плажа, може да се насладите на страхотни изгреви и залези.

Плаж Камчия по залез
Плаж Камчия по залез

Плаж Камчия се намира на 29 километра южно от Варна. Отбивката за плажа и курорта е от главния път Варна-Бургас в района на село Близнаци. Корабчетата тръгват от централната част на курортния комплекс. Там се наемат и водните колела. Но внимавайте: около реката има много комари, особено вечерно време, така че, вземете необходимите мерки!

Атракции близо до Варна: Исторически парк

Исторически парк е музеен комплекс на открито, в който може да видите много експозиции и реалистични възстановки на периоди от историята на България и атрактивното им представяне. Паркът е добре организиран и с прекрасна обстановка. Освен различните обекти и експозиции, там може да се насладите на езера, алеи и простор.

Исторически парк
Исторически парк

Исторически парк се намира в покрайнините на село Неофит Рилски на около 40 км западно от Варна.

Статията беше подготвена със съдействието на Varna city card.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Варна: забележителности и идеи за добре прекарано време

 1. П.Иванова каза:

  към Ели „Друми в думи“ – за Варна може да добавите и Парк-музей Владислав Варненичик – има какво да се научи , макар че полето на боя е квартал. Благодаря Ви за сведенията .Така се разхождам из цяла България

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за хубавите думи и интересното допълнение към тази статия за Варна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *