Варшава: кулите, дворците, панорамните гледки и Старият пазар

This post is also available in English.

Преди години, като дете прекарах 3 седмици в Полша на ученически лагер, който беше награда по случай моето първо място в областната олимпиада по физика. Тогава пребивавахме предимно в градовете Шчечин и Краков, а преди това за 2 часа бяхме преминали през центъра на Варшава, за да го разгледаме.

Все още, смътно си спомнях площада пред Кралския дворец и много ми се искаше да подсиля спомените си. Получи се. Наскоро.

Варшава

Варшава

Посетихме Варшава преди месец на път за Талин. Бяхме си заделили два дни и малко, за да се запознаем отблизо с полската столица и най-интересните забележителности там. Тази статия е посветена на тях.

Още в началото ще споделя нещо, което ми направи голямо впечатление – в Стария град и в музеите, които посетихме беше пълно с големи ученически групи. Видяхме и доста паркирани автобуси наблизо – явно много от децата бяха на екскурзия. Така и нас ни водеха на времето – по няколко пъти в годината. Сега времената у нас са други, за съжаление.

В опознаване на Варшава

Полетът ни с LOT беше в ранни зори, така че се озовахме в центъра на Варшава към 8 сутринта. При това, бяхме минали през хотела да оставим куфарите. По това време в центъра беше много оживено, макар че кафенетата бяха все още затворени и трябваше да изчакаме със закуската. Не губихме време и започнахме да изучаваме града.

Бяхме слезли на спирка Нови свят, близо до университета. Тръгнахме по улица Нови свят към стария център на града. Най-напред минахме покрай Полската академия на науките. На площада пред академията се издигаше паметник на Николай Коперник. Бавно и с голямо любопитство продължихме разходката си.

На следващия ден привечер пак се разходихме по тези централни места и видяхме нови. Преди това бяхме ходили до два забележителни дворцови комплекса във Варшава – Виланов и Лаженки, с които ще ви запозная по-долу.

Варшава толкова ни хареса, че на връщане от Естония към България уплътнихме няколкото часа престой между полетите ни с кратка, но интензивна разходка по познатите вече места в центъра.

Като цяло, забележителностите във Варшава са свързани с двете основни линии в полската история – с Полското кралство, съществувало от края на 10-ти век до 1795 г., когато Прусия, Русия и Австрийската империя си разделят земите на Полша, и с 6-те милиона жертви, погрома и разрушенията по време на Втората Световна война.

Следващата част е посветена на най-интересните забележителности в центъра на Варшава. Тя е сборна и снимките са от различно време от деня – както ви казах обиколихме няколко пъти централната градска част.

Забележителности в центъра

Дворец на културата и науката

Сградата е построена през 1955 г., висока е 231 метра, подарък е от Съветския съюз, затова е в соц. стил, и е емблематична за Варшава. В нея се помещават кино, театър, офиси на множество фирми и обществени институции.

Варшава: Дворец на културата и науката

Варшава: Дворец на културата и науката

Една от многото атракции в сградата е терасата на 30-тия етаж, от която се откриват превъзходни гледки към всички части на Варшава във всички посоки. До терасата се стига с асансьор, тръгващ от централното фоайе, а удоволствието струва 15 злоти на човек.

Панорама по залез от терасата на Двореца на културата и науката

Панорама по залез от терасата на Двореца на културата и науката

Помежду гледките там горе на терасата, човек може да се подсили с кафе, сладолед и сладки в кафето на 30-я етаж – цените са нормални, не са космически като за такъв обект.

Панорама по залез в друга посока от терасата на Двореца на културата и науката

Панорама по залез в друга посока от терасата на Двореца на културата и науката

Районът около Двореца на културата и науката е новият модерен център на Варшава и изобилства от високи и чудати по архитектура небостъргачи. Районът е интересен и денем, и нощем. Денем човек може да се вгледа в някои детайли в сградите и около тях, а нощем – да ги погледа, облени в разноцветни светлини.

Дворецът на културата и спорта и небостъргачите в различни светлини нощем

Дворецът на културата и спорта и небостъргачите в различни светлини нощем

Паметник на незнайния воин

Както личи от името, монументът е посветен на незнайните герои, загинали за свободата на Полша. Паметникът се намира в приятен градски парк в централната част на Варшава, между Стария град и Двореца на културата и науките.

Варшава: паметник на незнайния воин

Варшава: паметник на незнайния воин

Университетска ботаническа градина

В корпуса на библиотеката на Варшавския университет и по-точно на покрива му, близо де река Висла, има много приятно място за разходка и кратка градска почивка (ако сте уцелили време 🙂 ). Това е ботаническа градина с типичните алпинеуми и лехи от растения. Посещението е безплатно.

Университетска ботаническа градина

Университетска ботаническа градина

Когато ние посетихме мястото валеше небивал порой и не успяхме много да му се порадваме, но определено си заслужава.

Църквата Св. Кръст

Тя се намира вдясно на площада с паметника на Коперник до Полската академия на науките. В тази църква се пази сърцето на Шопен.

Църквата Св. Кръст

Църквата Св. Кръст

Президентският дворец

Красива и модерна сграда. В градинката пред Президенския дворец има възпоменателната плоча на загиналия полски президент Лех Качински и други полски политици през 2010 г. в Смоленск.

Варшава: Президентският дворец

Варшава: Президентският дворец

Църквата Св. Ана

Църквата е на стария площад до Кралския дворец. Тя е голяма и пищна, с огромен музикален орган вътре.

Варшава: църквата Св. Ана

Варшава: църквата Св. Ана

Църквата има висока кула с камбанария. Интересно е да се качиш там и да погледаш Стария град от високо. Там се откриват страхотни гледки във всички посоки. Цената на това удоволствие е 6 злоти.

Панорама от кулата на църквата Св. Ана с поглед към небостъргачите

Панорама от кулата на църквата Св. Ана с поглед към небостъргачите

Старият град – Кралският замък и едноименния площад

Замъкът заема централно място в Стария град и е бил дом на полските крале от 16-ти до 18-ти век.

Варшава: Кралският замък в Стария град

Варшава: Кралският замък в Стария град

Когато ние посетихме замъка, входът беше свободен – да, не случайно избрахме срядата за посещение 🙂 . И разбираемо, там имаше още много, много посетители – предимно детски групи. Чакахме близо половин час, за да влезем.

Старият град - Кралският замък и едноименния площад

Старият град – Кралският замък и едноименния площад

Вътре в двореца имахме възможността да разгледаме много картини, помпозни зали, няколко тронни зали, действали по време на различните полски владетели. Дворецът е бил разрушен по време на Втората Световна война и по-късно е бил изцяло възстановен, като много от орнаментите са оригинални. На последния етаж се помещаваше музей на карти за игра, в който бяха изложени много и разнообразни колоди от 16 век насам.

Старият град – катедралата Св. Йоан Кръстител

Това е най-голямата и най-стара готическа катедрала в града. Тя се намира между Кралския замък и Стария пазар в центъра. Наистина впечатляваща и отвън, и вътре.

Катедралата Св. Йоан Кръстител

Катедралата Св. Йоан Кръстител

Старият град – площадът на Стария пазар

Пазарният площад е сърцето на Стария град във Варшава. Това е мястото, което най-много ме заплени във Варшава, най-вече с архитектурата, краските и атмосферата си – много красив старинен площад с интересни сгради, цветове и заведения.

Варшава: Стария пазар

Варшава: Стария пазар

Не пропуснахме да седнем там на по кафе и курабийки.

Площадът датира от края на 13-ти век, долу-горе от основаването на града. Сградите, обграждащи площада първоначално са били в готически стил, но по-късно са опожарени в голям пожар и са престроени в по-нов ренесансов стил, а още по-късно – в бароков.

Старият град - площадът на Стария пазар

Старият град – площадът на Стария пазар

Площадът и околните сгради търпят огромни разрушения по време на Втората Световна война, но са реставрирани в мирно време.

Варшава: Старият пазар отблизо привечер

Варшава: Старият пазар отблизо привечер

Това беше моето място във Варшава. Там ми хареса най-много.

Старият град – кулите Барбикан

Старинните крепостни кули Барбикан са една от емблемите на Варшава. Те са от малкото останали старини и част от мрежа от укрепления, която някога е обграждала града.

Варшава: кулите Барбикан

Варшава: кулите Барбикан

Много ни харесаха тези кули Барбикан, нали си падаме по старините. Обиколихме ги от всички страни.

Кулите Барбикан

Кулите Барбикан

При това идвахме при тях и денем, и нощем. Все си бяха интересни. Е, нощем май са по-впечатляващи заради поставеното в основите им осветление.

Кулите Барбикан нощем

Кулите Барбикан нощем

Новият град

Новият град граничи със Стария град и започва след кулите Барбикан. Новият град във Варшава, всъщност не е толкова нов, защото исторически датира от 15-ти век. Технически погледнато и той, като Стария град е бил значително засегнат през Втората Световна война и е бил възстановен след войната.

Варшава: Новият град

Варшава: Новият град

Тази част от града е също много приятна за разходка, повечето улици са паваж, сградите са в старовремски стил, има много църкви, даже и манастир. Тук туристите са значително по-малко. Има и няколко приятни заведения с маси на улицата. Заведенията тук отварят по обедно време и работят до към 11 – 12 часа вечерта.

Новият град вечер

Новият град вечер

Ние не пропуснахме да разгледаме Новия град по светло и да похапнем вкусни полски манджи по тъмно.

Мултимедиен фонтан

В границите на Новия град, близо до река Висла, има малък парк, централно място в който заема красив фонтан от няколко секции. Някъде бях чела, че това е един от най-големите фонтани в Европа.

Варшава: Мултимедиен фонтан

Варшава: Мултимедиен фонтан

Денем множеството струи на фонтана изпълняват сложен танц, а вечер този танц е декориран в различни светлини.

Монумент на Полското въстание

Монументът също е в границите на Новия град, недалеч от Барбикана, и е посветен на Полското въстание от 1944 г. Той е в соц. стил, но е внушителен и е хубаво да се види като още една емблема на Варшава.

Монумент на Полското въстание

Монумент на Полското въстание

Тук е моментът да споделя, че не успяхме да направим дълга разходка по крайбрежната алея на река Висла, най-важната и дълга река в Полша, а само съвсем кратка покрай Медийния фонтан. На някои от снимките по-горе, обаче, сте я видели.

Разходка по кралските дворци

В този раздел от статията ще ви разкажа за два от най-интересните обекти, които посетихме във Варшава – дворцовите комплекси Виланов и Лаженки. Посетихме ги през втория ден от визитата ни в Полша. Бяхме вече „подгрети“ от Кралския замък в центъра, за който ви споменах по-горе и който разгледахме предишния ден.

Дворец Виланов и градините му

Понастоящем това е един от най-значимите музеи в Полша. Разположен е в едноименния квартал в покрайнините на Варшава и е оцелял през двете Световни войни. Построен е в последната четвърт на 17-ти век за крал Джон III Собиески. След това е бил използван, разширяван и преустройван от следващите полски владетели.

Варшава: дворец Виланов

Варшава: дворец Виланов

В архитектурно отношение дворецът има характеристики на барокова крайградска резиденция, разположена между обширно дворно пространство отпред и живописни градини с езеро в задната част. Сградата съчетава архитектурни елементи от общо-европейското изкуство и типично полски черти. Виланов е много пищен бароков дворец.

Дворец Виланов и интересните статуи на покрива на фасадата

Дворец Виланов и интересните статуи на покрива на фасадата

Голям интерес, поне за мен, представляваха многото статуи, с които е декориран покривът на двореца. В една от залите имаше експозиция на гръцки и етруски реликви, които на мен ми се видяха тракийски, но не съм специалист.

Дворец Виланов: Балната зала

Дворец Виланов: Балната зала

Някъде бях прочела, че това бил полският Версай. Била съм и във Версай и мога да кажа, че наистина се доближава до него. Да, Версай е по-бляскав и мащабен, но пък, да не забравяме, че Франция дълго време е била люлка и център на европейския дворцов живот през Средните векове.

Дворец Виланов: задната фасада

Дворец Виланов: задната фасада

Аз лично бих сравнила двореца Виланов и с двореца Сан-Суси край Берлин. И Виланов, и Версай, и Сан-Суси си приличат по вида на сградите и огромните красиви градини.

Ние пътувахме с автобус около 40 минути до Виланов. Входът този ден беше свободен – за първия етаж на двореца и градините. Отново имаше много ученически групи. Персонал имаше във всяка една зала, така беше и в Кралския замък предния ден.

Дворецът има няколко тронни зали, все пак е бил резиденция на няколко поколения полски владетели и някои от тях са променяли функционалността на залите. Беше изложена солидна мебелировка – бюфети, всякакъв вид часовници, лапедариум, много картини, орнаменти. Докато бяхме там, течеше реконструкция и можехме да видим някои от нереставрираните стенописи в коридорите – бяха леко по-бледи.

В градините на Двореца Виланов

В градините на Двореца Виланов

След като разгледахме двореца, направихме разходка в градините – много красиви, макар и не така пищни откъм видове цветя, както са напр. мавританските градини в Испания, но все пак – там е юг, а тук – доста по-на север. В градините присъстваха много, много флорални форми и фонтани.

Още картини от градините на Двореца Виланов

Още картини от градините на Двореца Виланов

Най-живописно беше езерото Виланов, в което спокойно си плуваха патета, че и излизаха при посетителите да си просят храна 🙂 . Ние тъкмо бяхме седнали край езерото да се подкрепим с банан и кифла и едно пате дойде до краката ни. Е, споделихме с него обяда си 🙂 .

Парк Лаженки с многото дворци

Парк Лаженки, познат още като Парк Кралски бани, е най-големият градски парк във Варшава, заемащ забележителните 74 хектара площ, при това в централната градска част. Освен да се разходи в Лаженки парк, човек може да разгледа многото кралски резиденции там, превърнати в музеи.

Впечатление също прави едно кътче с паметник на великия полски композитор Шопен с езерце пред него.

Парк Лаженки: паметникът на Шопен

Парк Лаженки: паметникът на Шопен

Комплексът възниква през 17-ти век като парк с бани на благородника Станислав Хераклиус Любомирски – павилион с бани е бил построен първоначално в парка. През 18-ти век е превърнат в дворцов комплекс от крал Станислав Август.

Лаженки: една от кралските спални в главния дворец на комплекса

Лаженки: една от кралските спални в главния дворец на комплекса

Най-забележителен е централният дворец – наричан дворецът на острова, тъй като от двете си дълги страни е заобиколен от езеро. Този дворец е една от най-ценните полски исторически сгради, в която се помещава Кралската картинна галерия.

Парк Лаженки: дворецът на острова

Парк Лаженки: дворецът на острова

Интересна е също принцовата резиденция, построена за принц Йозеф Пониатовски.

Лаженки: принцовата резиденция

Лаженки: принцовата резиденция

Ние посетихме парк Лаженки веднага след Виланов. Направихме кратка разходка по малка част от алеите и бързо се насочихме към дворците, за да не изпуснем работното им време – беше вече късен следобед. Влязохме и разгледахме две от резиденциите – основната на острова и къщата на принц Йозеф Пониатовски. Дворецът на острова, макар и по-малък като размер от Виланов, впечатляваше с разкош и кралски блясък. Освен към интериора, голям интерес проявихме към богатата картинна галерия. Един от експонатите беше известната картина Мадоната със спящото бебе от неизвестен автор. А в друга от залите – какво да видим – беше изложен изящния тракийски златен венец, открит през 2005 г. в Голямата могила край с. Маломирово, Елховско. Да бием хиляди километри, за да си видим нашенското. Стана ни приятно. Доста хора се трупаха да го гледат, макар и да не беше много на мястото си там.

На втория етаж имаше още зали за разглеждане с много картини и много часовници. От вън пред двореца се натъкнахме на забележителен слънчев часовник, добро допълнение към многото часовници вътре.

След двореца на острова разгледахме къщата на принца – малка и по-скромна, но също тънеща в разкош. Не ни останаха сили за другите резиденции, а имаше …

Продължихме разходката си в парка покрай езерото пред големия дворец. Направи ни впечатление, че имаше големи шарани в езерото пред двореца.

Полезна информация

Къде да оставим багажа си на летището, ако сме транзит през Варшава

Ако Варшава не е крайната ви дестинация – летище Шопен е голямо транзитно летище, но все пак имате няколко часа между полетите и искате да разгледате макар и набързо полската столица и ако сте с голям ръчен багаж, не е много удобно с него да се влачите по центъра. Летището предлага удобни сейфове за багаж на приемливи цени. Те се намират на терминал А на нивото на Пристигащи, вляво от изхода на тротоара до автобусната спирка.

Цената за наем на сейф е 14 злоти за 24 часа и може да бъде платена в брой с монети или с кредитна карта на съответното устройство де сейфовете.

Ние се възползвахме от тази услуга, когато се връщахме от Талин към София и имахме няколко часа между полетите.

Имайте пред вид, обаче и времевите ограничения, ако сте за малко: от летището до центъра на Варшава се пътува само с наземен транспорт и придвижването е бавно – отнема 40 минути и повече, ако сте с градския транспорт и има задръствания.

Транспорт от летището до центъра, билети за градския транспорт

Разстоянието от летище Шопен до центъра на Варшава е около 11 км. Ако вземете такси, ще ви струва около 50 злоти и ще ви превози за около 30 минути. Ако сте с градския транспорт – предимно автобусен – ще стигнете за около 40 минути, като цената на билета е 3,40 злоти.

Ако сте цял ден във Варшава, може би ще ви е по-изгодно да си купите билет за един ден – 15 злоти. Ние си бяхме взели билет за 3 дни – 36 злоти, което си беше много изгодно в нашия случай. Цените, които ви посочих са за зона 1 във Варшава. Покрайнините попадат в зона 2 и билетите до там са по-скъпи. Ние не сме излизали извън зона 1. Най-далечното място, което посетихме – дворецът Виланов в едноименния квартал – попадаше в зона 1.

Безплатни дни за посещение на музеите

Когато проучвахме забележителностите във Варшава, отбирахме кои да посетим и се мъчихме да оптимизираме разходите си, установихме, че почти всеки музей във Варшава има безплатен ден за посещение. Ние така, без да плащаме, посетихме Кралския замък в центъра на Варшава (безплатен за посещение всяка сряда) и дворците Виланов и Лаженки (безплатни всеки четвъртък).

Пълна информация за безплатни посещения в музеите на Варшава може да намерите тук.

Къде да отседнем

Общо взето, вариантите са два – или в центъра на Варшава, или в района на летището. Както и предполагате, няма пълно щастие – в центъра е скъпо, а от летището си трябва време и някакви транспортни разходи, за да се стигне до центъра.

Ние си избрахме хотел Sangate Hotel Airport в района на летище Шопен. Бяхме много доволни от обстановката в стаята и обслужването, а и от добрата цена.

Къде да хапнем

Със сигурност има доста добри места за хапване във Варшава. Ние се спряхме на едно от заведенията в Стария град на пазарния площад и на ресторантче в Новия град, където предлагаха и опитахме типично полска кухня.

В заключение

Както споменах вече, Варшава много ни хареса – и забележителностите, и хората – така учтиви и готови да помогнат. Градският транспорт е в по-голямата си част наземен, затова и малко бавен (или пък ние се разглезихме с метрото в София), но автобусните линии са много и сравнително начесто. Цените във Варшава са малко по-високи от нашите. Старите панелки като цяло са много добре обновени. Има много, много какво да се види! Препоръчвам Варшава като по-малко позната туристическа европейска дестинация.Booking.com

Публикувано в Полша, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Варшава: кулите, дворците, панорамните гледки и Старият пазар

  1. Изключително красив и полезен Блог .Мерси.

  2. Радомила Радева каза:

    Благодарение на Вашия интересен и полезен блог, успях да видя доста неща от Варшава, да усетя духа на града, за много кратко време. Благодаря Ви от сърце!

    • Ели Иванова каза:

      Здравейте, Радомила, радвам се, че Ви е била полезна статията! Благодаря за хубавите думи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *