Вила д’Есте и нейните невероятно живописни фонтани – само на половин час път от Рим

Вила д’Есте е аристократичен ренесансов дом в градчето Тиволи, недалеч от Рим, известна със своите стъпаловидни градини, украсени с множество изящни фонтани. Място, което си струва да се посети. Вилата е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вила д'Есте и нейните живописни градини
Вила д’Есте и нейните живописни градини

През годините съм посетила няколко европейски кралски дворци, измежду които – Лувъра, Версай, Сан Суси до Берлин, Ал-Хамбра в Гранада, дворецът Кадриорг в Талин, замъкът Мирамаре в Триест, дворецът Виланов край Варшава… Всички тези знатни резиденции са известни не само заради историята, архитектурата си и кралските особи, живели в тях, но и заради забележителните си градини. Лично за мен, градините на вила д’Есте държат едно от челните места по красота. Самата вила, макар и ограбена, е също доста мащабна и пищна и според мен трябва да се нарича дворец д’Есте (а не просто вила).

В следващите редове ще се опитам да ви разведа за малко в живописния воден свят на вила д’Есте. Но преди това – малко информация.

Кратка история на вила д’Есте

Построяването на вила д’Есте е възложено от кардинал Иполито II д’Есте, син на Алфонсо I д’Есте и Лукреция Борджия. Есте и Борджия са стари аристократични италиянски фамилии. Кардинал Иполито II д’Есте е внук по майчина линия на папа Александър VI. Баща му Алфонсо е бил херцог на Ферара, Модена и Реджо.

Вила д'Есте: вътрешен двор
Вила д’Есте: вътрешен двор

Кардиналът бил назначен за губернатор на Тиволи през 1550 г. от папа Юлий III. Иполито II д’Есте пристига в Тиволи и се настанява в губернаторската резиденция, която се помещавала в стар манастир. Кардиналът решил да построи на мястото на манастира разкошна вила, като за това наема Пиро Лигорио – неаполитански архитект и археолог. За прототип е използвана античната вила Адриана на римския император Адриан. Вила д’Есте била открита официално през септември 1572 г., като за откриването пристига и папа Григорий XIII, папата, въвел григорианския календар.

Поглед от вилата към градините
Поглед от вилата към градините

Два месеца след откриването на вилата кардинал Иполито ІІ′Есте умира и вилата става собственост на неговите наследници, които правят мащабна реконструкция. В периода 1660 – 1670 г. в градините на вилата работи големият скулптор Джан Лоренцо Бернини, създал площадът с колоните пред базиликата Свети Петър и Фонтанът на четирите реки на площад Навона в Рим. За вила д’Есте Бернини създава фонтаните „Големият бокал“ и „Нептун“ (реставриран през 20-ти век).

Вила д'Есте
Вила д’Есте

През 18-ти век вилата запустява за дълго. През 1814 г. преминава в собственост на австрийския император Франц II Хабсбург.

Голям почитател на вилата е унгарският композитор Ференц Лист, който я посещава няколко пъти в периода 1865 г. – 1885 г. В резултат там той се вдъхновява да създаде три пиеси за пиано. Във вилата може да се види паметна плоча на Ференц Лист.

Вила д'Есте: в градините
В градините

Последен собственик на вилата преди Първата световна война е ерцхерцог Франц Фердинанд, който бил племенник на Франц Йосиф – внук на Франц II Хабсбург и съпруг на известната баварска принцеса Сиси – Елизабет Баварска. Ерцхерцог Франц Фердинанд е убит заедно със съпругата си на 28 юни 1914 г. от Гаврило Принцип при Сараевския атентат, превърнал се в повод за избухването на Първата Световна война.

От 1918 г. насам вила д’Есте е собственост на италианската държава. По време на Втората Световна война вилата търпи значителни разрушения, след което е реставрирана. През 2001 г. е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 г. паркът на вилата е обявен за „Най-красив парк на Европа“.

Къде се намира и как се стига до вила д’Есте

Градчето Тиволи се намира на висок хълм на около 30 километра североизточно от Рим и до него се стига с кола за около половин час, при силен трафик и по-бавно.

Тиволи и вила д'Есте
Тиволи и вила д’Есте

Също така, може да се ползва обществен транспорт. Има удобни влакове и автобуси, които тръгват от гара Тибуртина доста начесто и пътуват около един част до Тиволи. Цената на билета е 3-4 евро в едната посока. По-подробна информация ще намерите в този сайт. До гара Тибуртина може да се стигне със синята линия на метрото.

Най-интересното от вила д’Есте

Вила д’Есте и нейните невероятно красиви градини заемат площ от около 4.5 хектара и включват 51 фонтана, 398 чучура, 64 водопада и 220 езерца, захранвани от 875 метра канали и каскади и задвижвани изцяло по естествен път от силата на гравитацията, без намесата на помпи.

Много, много фонтани
Много, много фонтани

Вилата се намира в най-високата част на архитектурно-ландшафтния комплекс. Входът му е бил откъм градините и посетителят постепенно се е изкачвал по алеите до самата вила, бавно разкривайки една след друга изящните водни форми.

Оригиналната входна алея на вила д'Есте
Оригиналната входна алея на вила д’Есте

Днес туристическият маршрут започва (и завършва) директно от вилата и след обхождането на помещенията се спуска надолу към градините. Денивелацията на маршрута е около 150 метра – доста солидно като за резиденция.

В просторната вила стаите са празни, но могат да се видят красиво изписани стени и тавани, мозайка на тавана в един от коридорите и на пода в една от залите. Чест спътник на посетителите и във вилата, и при фонтаните е гербът на фамилия д’Есте – стилизиран орел. В някои от стенописите е представена вилата и нейните градини, което дава ценни сведения за вида на вилата в първите й години (което е важно, за да се сравни с по-късните реставрации).

Вила д'Есте: Овалният фонтан
Вила д’Есте: Овалният фонтан

От терасите на вила д’Есте се разкрива красива панорамна гледка към Рим, като при ясно време в далечината се вижда характерният купол на базиликата Свети Петър.

Вила д'Есте: фонтан Органа
Вила д’Есте: фонтан Органа

Посещението във вилата продължава с разходка в стъпаловидните градини покрай множеството статуи и фонтани. Чувството е невероятно вдъхновяващо, защото всичко е не само много красиво и фино направено. Нещо повече – от водните струи и техните силно осезаеми пръски те обзема някакъв възторг и ентусиазъм от цялата хармония между красота и свежест.

Поглед от фонтан Органа към градините на вила д'Есте
Поглед от фонтан Органа към градините на вила д’Есте

Като най-красиви и впечатляващи се открояват Овалният фонтан, фонтаните Нептун и Органът, Богинята на плодородието, 3-те басейна с риба и алеята на стоте фонтана.

Вила д'Есте: фонтан Нептун
Вила д’Есте: фонтан Нептун

Стоиш си там пред всеки един от тях, гледаш и не можеш да откъснеш очи.

Фонтан на Диана - богиня на плодородието
Фонтан на Диана – богиня на плодородието

Много красиво място. По-горе ви споменах само малка част от него.

Вила д'Есте: алея на Стоте фонтана
Вила д’Есте: алея на Стоте фонтана

Ако ходите до Рим, непременно си планирайте и посещение на вила д’Есте. Билетът за посещение е 10 евро. Аз ви съветвам да си отделите 2-3 часа (че и повече при възможност) за разглеждане на вилата.

Стоте фонтана: алеята и поглед към вилата
Стоте фонтана: алеята и поглед към вилата

Определено вила д’Есте е едно от топ местата (заедно с Колизеума, Ватикана и гробът на свети Константин-Кирил философ в църквата Сан Клементе), с които ще запомня моето първо посещение в Рим.

Booking.com
Публикувано в Италия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *