Водопадите Варовитец и Врана вода – още две забележителни места в района на Етрополе

Преди малко повече от година публикувах статия за три от забележителностите на град Етрополе. В коментар към статията получих информация за интересен водопад в района – Варовитец, който сме пропуснали при нашето посещение на градчето и околностите му тогава. През тази закъсняла пролет, в това подходящо за посещение на водопади време решихме да наваксаме пропуснатото. Преди да тръгнем натам потърсихме информация и за други интересни места наблизо. Така попаднахме на още един водопад – Врана вода, който се намира в землището на село Ямна. Два водопада за един ден. Звучеше обещаващо. Така се и оказа.

Водопад Варовитец

Водопад Варовитец

Водопад Врана вода при село Ямна

Водопад Врана вода е живописен неголям водопад, висок около 15 метра, сипещ водите си от ръбата висока скала, позеленяла от многото мъх, обрасъл по нея. След като се разбие в подножието на скалата, водата пада свободно по целия склон надолу, което затруднява ходенето по склона.

Водопад Врана вода

Водопад Врана вода

Местността около водопада е много красива клисура. Срещу него се вижда билото на Стара планина и върховете на Етрополския балкан.

Гледка от водопада към върховете на Етрополския балкан

Гледка от водопада към върховете на Етрополския балкан

Самото село Ямна се намира на 15 километра от Етрополе. От Етрополе трябва да се тръгне по пътя за Етрополския манастир света Троица, но вместо да се отклоните към манастира, трябва да продължите по главния път.

По интернет нямаше много информация точно как се стига до водопада, така че се наложи да питаме в селото.

Пътеката към водопада започва навътре в селото. Намира се вдясно от главния път, малко след като пътят започне да се спуска надолу, след една стара дървена постройка. Там при отклонението за водопада трябва да се остави колата.

Пътеката към водопад Врана вода в село Ямна

Пътеката към водопад Врана вода в село Ямна

Старата постройка, гледана от пътеката към водопада

Старата постройка, гледана от пътеката към водопада

Разстоянието  по пътеката към водопад Врана вода се изминава пеша за около 15 – 20 минути. Пътеката е лесна за ходене, сравнително равна е, но тук-там по нея има доста шубраци. Хубаво е да си носите резервни обувки, тъй като почвата на места е мека, дори наводнена.

Има още една пътека за водопада, която започва в началото на селото – на един голям обратен завой се отклонява един черен път вдясно. Разстоянието до водопада по тази пътека е малко по-дълго. Малко преди водопада двете пътеки се събират.

Ето и кратко видео от водопад Врана вода.

Водопад Варовитец

Етрополският водопад Варовитец се намира точно зад Етрополския манастир „Света Троица“. До пътечката към него може да се стигне или излизайки през задната порта на манастира, или поемайки по пътя в дясно от манастира. А до Етрополския манастир се стига лесно, тъй като в Етрополе има указателни табелки за него.

Няма и пет минути ходене от манастира и се разкрива поредното водно чудо на природата. Водопад Варовитец представлява една широка, прозрачна, пищно нагъната и приятно ромоняща водна завеса. Висок е около 12 метра. Водите му мият обилно склона под него.

Водопад Варовитец и водите му надолу по склона

Водопад Варовитец и водите му надолу по склона

Около водопада е изградена много добра екопътека с дървен парапет, беседки и маркировка.

Екопътека около водопада Варовитец

Екопътека около водопада Варовитец

Посещението на двата водопада е още една интересна и пълнеща окото екскурзия. Ние включихме в тази екскурзия и крепостта Боженишки урвич.

Публикувано в водопади, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

19 Коментара към Водопадите Варовитец и Врана вода – още две забележителни места в района на Етрополе

 1. Веселин Георгиев каза:

  Едно-две уточнения за маршрута: За тези, които изберат пътеката от дървената барака – 20 метра след началото има отбивка, остро надясно и назад. Това не е верния път – дръжте пътя вляво. Скоро след това се излиза на широка поляна – трябва да я прекосите и навлизайки в гората ще се озовете на пътеката.
  За тези, които ще изберат маршрута от началото на селото – след 7-8-10 минути по пътеката ще стигнете до разклон. Има стрелка надясно, чийто текст не се чете. Ако изберете да я последвате, ще се озовете над водопада. Ако не я последвате, буквално 5 метра по-късно има нова отбивка вдясно – тази вече е правилната. Според табелката в началото на пътеката, бихте могли да продължите и по горната пътека. Тя минава над водопада и би трябвало опише ляв завой и да слезете под водопада. Веднъж стигнали под водопада, изкачването към подстъпите на водопада е за предпочитане да стане по левия бряг (т. е. отдясно, гледайки нагоре). Другият бряг е много мек и мочурлив.
  За финал – благодарности на авторката за чудесните статии и идеи за разходки.

 2. Ваня Еленова каза:

  Благодаря за полезната информация .

 3. Таня Лозанова каза:

  В началото на юли посетихме с.Ямна,водопад Врана вода и Самодивската пътека.Много красива природа,многобройни пътечки в гората,стара тепавица и невероятни гледки.

 4. Иво найденов каза:

  През цялата година ли е пълноводен водопадът?

  • Ели Иванова каза:

   Врана вода, предполагам пресъхва, а Варовитец съм го виждала на снимки със съвсем малко вода. Ние ги посетихме през пролетта и бяха в силата си. Принципно, това е сезонът на водопадите.

 5. ясен каза:

  публикуваите по дълги клипове филми забележитителностите и историческите места в нея по този начин хората щте разберът кое забележително място къдесе намира то и в кои краи на българия

 6. Валентин каза:

  Като се влезе в селото на първия голям ляв завой се спира, има недовършена постройка.
  От тук започва леката пътека до водопада около 30 мин, вече има стълб с табелки, маркировката е жълта. върви се по черния път.

  След около 15 мин има разклон нагоре вдясно за Етрополския манастир, който се подминава и след 10 метра се хваща пътеката вдясно в гората.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива!

   • Ира каза:

    Здравейте Ели, преди няколко дни посетихме манастира Света Троица и водопада Варовитец, като се движихме по екопътеката Екот от камбанен звън. Колата оставихме в края на село Рибарица.
    За съжаление, в последния участък преди манастира, еко пътеката беше разрушена и се наложи да се изкачим до пътя – екстремно ни се стори.
    Добре е са се сложат някакви обозначения или просто да се поправи пътеката. Ще се радвам, ако можете да съдействате! Поздрави, Ира

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Ира, благодаря Ви за актуалната информация! Жалко, че пътеката се е разрушила. Не знам мога да съдействам. Може би трябва да се пише до община Етрополе.

 7. Ива каза:

  Здравейте! Благодаря за хубавото описание. Ще ни е много полезно, тъй като мислим да се разходим до там с бебе. Бих искала да попитам – дали е удобно за бебешка количка? Има ли сенчести места? Ще се придържаме към съветите за разходка предоставени от Ва си хората в коментарите.
  Благодаря отново!
  Ива

  • Ели Иванова каза:

   Край Етрополския манастир ще може да се разходите с бебешка количка, но надолу по пътеката, която е в гората, ще трябва да го носите бебчето. Маршрутът към Врана вода не е подходящ за бебешка количка. Приятна разходка!

 8. Ива каза:

  Здравейте, искам да споделя, че пътечката, която е до дървената постройка и сочи към 15 минути до водопада, вече не е опция, тъй като има ограда и катинар. Пътеката в началото на селото, която е след табелата и пише 40 минути на нея, е Ок до есин момент, а след това става изключително тясна и обрасла в шубраци. (Следвайки маркировката). Уви, не успяхме да видим Враня вода. Google maps дава още една опция от по-долния край на селото, но не успяхме да я пробваме. 🙂

 9. Радостина Славчева каза:

  Към юли 2021 пътят Рибарица – Ямна е в ужасно състояние с много големи дупки. Намерихме описаните дървени постройки, вдясно от които пътят беше много разкалян, по-скоро – говедарски, малко по-нагоре беше толкова гъсто обрасла пътеката, че извървяхме не повече от 80-100 м и се отказахме. Сигурно е прекрасен водопадът Врана вода, но не успяхме да го видим. Самото село също е доста западнало – не срещнахме кого да попитаме за пътя към водопада. За разлика от това преживяване, Варовитец и околностите са отлични! Горещо препоръчвам!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за актуалната информация! Жалко, че не сте успели да видите Врана вода… Но пък Варовитец е много по-красив и атрактивен.

 10. Биляна каза:

  Здравейте, Ели, и благодаря за статията! Успяхме да стигнем до водопада (ноември 2021 г.). Тъй като не успях предварително да фиксирам върху картата местата, които се явяват начало на пътеките, решихме, че ще пробваме от първото място, което открием по пътя като маркирано. Това стана на левия завой малко след началото на селото, откъдето тръгва черният път вдясно. Имаше голяма поизбеляла информационна табела за пътеката и малки, нови и свежи табелки със стрелки за водопад Врана вода и за Етрополски манастир. Тръгнахме по черния път. На едно място имаше табела вдясно (откъдето се отделяше пътечка нагоре) за Етрополски манастир, и вляво (т.е. продължавайки по черния път) – за водопада Врана вода. След няколко метра, точно както и един господин по-горе е коментирал, вдясно се отделяше друга пътечка, по която се забелязваше жълта лентова маркировка по дърветата. Тръгнахме по нея и тя ни отведе до водопада. Продължавайки по черния път, също може да се стигне, но трябва да се прекоси една поляна (ние оттам се върнахме), обаче на отиване човек вероятно малко трудно би се ориентирал откъде да нацели пътеката в горния край на поляната. А вървейки по другата пътечка, просто я следвате и като чуете силен ромон на вода – съвсем близо сте, огледайте се! Всичко останало е точно така, както Вие, Ели, описвате – и местата с шубраци, които създават известни затруднения в преминаването, и мокрият склон, по който текат ручейчета и внимателно трябва да се подбира изкачването по него. През тази късна есен водопадът сигурно не беше в най-пълноводния си вид, но все пак беше много интересен и красив! Даже се шегувах, че за този водопад това е най-подходящият сезон, защото не е чак толкова мокро и кално като през пролетта, а дебелите есенни дрехи пазят от одраскване от къпините, за разлика от леките летни дрешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *