През горичка по малка екопътечка до водопад Горица в Рила

Овчарченски водопад Горица в северните склонове на Рила планина. Красив, висок, буен, шумен, пълноводен, далечен. Малко ходене, лесен достъп, приятна и добре поддържана и обозначена екопътека. Хубаво място за кратка разходка. Твърде кратка разходка. Следват подробностите.

Водопад Горица в Рила
Водопад Горица в Рила

В една юлска неделя решихме да посетим поредния водопад – водопад Горица, наричан още Овчаренски водопад, тъй като лее водите си над рилското село Овчарци. Водопадът е висок около 39 метра. Водите му са буйни и шумни. Реката също се казва Горица, както и екопътеката, която отвежда до водопада.

Как се стига до началото на пътеката към водопад Горица

Екопътека Горица започва над село Овчарци, което се намира на около 4 километра западно от Сапарева баня. Отбивката за водопада е вляво, на влизане от Сапарева баня, веднага след централния площад на селото. След това се продължава право нагоре към планината по асфалтов път. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици.

Водопад Горица над село Овчарци – в началото на екопътеката
Водопад Горица над село Овчарци – в началото на екопътеката

Вляво от паркинга е началото на пътеката. Има информационни табла.

По екопътека Горица
По екопътека Горица

Особености на маршрута

Екопътеката започва с няколко широки стъпала, продължава като горска пътека, следват поредица каменни стълби, а след тях – дървено мостче вдясно, още малко ходене и водопадът се вижда.

Пешеходната разходка по екопътеката от паркинга при тепавиците до мястото за наблюдение на водопада отнема около 15 минути. По-малко от четвърт обиколка на Северния парк в София.

Водопад Горица – каменните стълби по екопътеката
Водопад Горица – каменните стълби по екопътеката
Водопад Горица – екопътеката
Водопад Горица – екопътеката
Дървеното мостче преди водопада
Дървеното мостче преди водопада

Има изградена малка площадка за наблюдение с пейка.

Площадка за наблюдение на Овчаренския водопад
Площадка за наблюдение на Овчаренския водопад

Красива гледка, но за съжаление от това далечно спрямо водопад Горица място не може да се усети самият водопад. Не могат да се почувстват пръските и свежестта му.

Това, разбира се си има своето обяснение – там се намира вододайната зона на региона и достъпът до нея е ограничен. Разбираемо е, но малко разочароващо за любителите на природни забележителности.

Водопад Горица в целия си ръст
Водопад Горица в целия си ръст

Продължение на разходката

Ние решихме да продължим с разходката и да я превърнем в поход. Върнахме се при мостчето, което отклоняваше пътеката вляво и от там поехме нагоре по една естествена горска пътека. Бяхме чели, че по реката нагоре има още няколко водопада, но не намерихме информация къде са точно и как се стига до тях. Затова тръгнахме да ги търсим. Вървяхме повече от половин час право нагоре. Пътеката ставаше все по-тясна, все по-стръмна и все по-обрасла. По едно време пресякохме малко поточе, но като цяло се отдалечавахме от река Горица, по която трябваше да се намират водопадите. Накрая проходимостта по пътеката стана съвсем трудна поради гъстата растителност и се отказахме. Върнахме се безславно до началото на екопътеката. Но все пак ни остана тръпката от горския преход и горските ягоди, с които се освежихме.

Други две забележителности в района, които посетихме през този ден бяха гейзерът в Сапарева баня, всъщност с този гейзер започнахме, и Ресиловският манастир „Покров Богородичен“.

Гейзерът в Сепарева баня
Гейзерът в Сепарева баня
Ресиловски манастир
Ресиловски манастир

След има-няма пет години повторихме разходката до водопад Горица. Този път беше в началото на февруари. Очаквахме да видим водопадът по-буен, но не беше. Рила си е Рила – най-високата планина – и разбираемо все още беше рано за снеготопенето. Все пак ни хареса – направихме си хубава зимна разходка, а и водопад Горица си беше красив и така.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към През горичка по малка екопътечка до водопад Горица в Рила

 1. Александър каза:

  От публикацията Ви разбрахме за водопада „Горица“ и за красивият манастир над Ресилово и днес се разходихме до там, като посетихме и Сепарева баня за обяд. Водопадът е много красив и наистина е жалко, че пътеката е толкова кратка и явно плановете да бъде продължена нагоре са останали някъде в миналото.

 2. Татяна каза:

  Днес се разходихме до водопад Горица и благодарим за чудесните идеи, упътвания и пояснения. Искам да споделя, че има и друга пътека за разходка с гледка към водопадите. Тръгва от селото, а не от водопада (ако вървите от центъра на селото към водопада се пада в ляво). Има маркировка по цялата пътека – бяло, зелено, бяло. Дълга е, според мен, малко повече от час и на места е доста стръмна. За около 30-40 мин. се стига до място с прекрасна гледка към водопадите. Пътеката продължава нагоре още толкова до Големия камък. Ние стигнахме само до гледката, понеже бяхме с дете, но срещнахме други хора, които бяха ходили до края.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Татяна, благодаря Ви за интересното допълнение!

 3. Асен каза:

  А ако искате да видите водопада от въздуха – потърсете Петьо Кюркчийски от гр.Дупница.

 4. Галина Георгиева каза:

  Току що го по сетихме, беше си истинско изпитание! Пътеката беше цялата заледена като стъкло и много трудно стигнахме, а още по-трудно слязохме, въпреки, че сме с хубави зимни туристически обувки. Със сигурност ще го посетим пак когато няма сняг!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за отзива и актуалната информация! Дано да ви хареса повече мястото следващия път!

 5. Виолета каза:

  Навистина преубаво место и прекрасен водопад.

  Има приказна за да не се потурчи девојката Горица
  се фрлила во водите на реката и по неа е именувано Горица.

 6. Супер водопадче, леснодостъпно и пълноводно през цялата година. Има пътека, която води до върха с кръста горе над скалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *