Водопад Котлите до село Туден, Годечко – малко капризен, но много живописен

Ранна пролет закъсняла. Свежа зеленина и разцъфващи храсти. Цветчета пъстри, подаващи главици от всякъде. Пойни птички, жабки и кълвач. Една лисица. И накрая – водопад.

Водопад Котлите

Водопад Котлите

Опитахме да видим водопад Котлите още миналата есен, но тогава, за съжаление, от него не беше останало много – само околните скали и лека влага в коритото на реката. Въпреки сухите скали, местността наоколо беше чудно живописна – високи зъбери, стръмно издигащ се обширен хълм насреща, а ниско долу – падинка.

Обещахме си да дойдем друг път в по-добро за посещение на водопади време. И ето на, претъркули се дългата снежна зима и времето за водопади дойде 🙂 .

Високите скали край водопада

Високите скали край водопада

В една хубава слънчева неделя поехме по познатия път към град Годеч и от Годеч към село Туден. Както и преди, оставихме колата точно преди входната табелка на Разбоище и поехме по черния път вляво от шосето към водопад Котлите. Минахме през добре познатия ни Букоровски манастир и продължихме към водопада. По-подробно описах как се стига до манастира тук.

От манастира до водопада е много близко, около 10 минути пеша. Пътеката, за която има указателни табелки и която е добре видима води до рекичката и горната част на водопад Котлите.

Водопад Котлите - горната част

Водопад Котлите – горната част

От там се вижда съвсем малка част от водопада, при това трябва много да се внимава, че е високо и стръмно.

Един от големите скални котли

Един от големите скални котли

Истинската красота на водопада се разкрива в долната му част. До нея води не дотам добре видима пътека. За да се хване тази пътека, трябва да се свие вдясно някъде там където хълмът започне да се спуска надолу към водопада. Пътеката наляво е добре утъпканата и води към горната част на водопада. Дясната пътечка е за долната част.

За ориентир в тази част има скала с маркировка. От там насетне пътеката продължава вдясно покрай скалата и се очертава доста добре. 5-10 минути ходене по тази пътечка и водопадът се вижда.

Скалата с маркировката и пътечката надолу

Скалата с маркировката и пътечката надолу

Когато има достатъчно вода, водопад Котлите е много живописен. Водата се спуска по камъните на няколко пада с обща височина около 30 метра. Около него се издигат високи скали, а отдолу се е образувало малко езерце. Великолепна картина и то със звук.

Водопад котлите в почти целия си ръст

Водопад котлите в почти целия си ръст

Други интересни места наблизо, които могат да се посетят са Букоровският манастир с петте си църкви, за когото вече споменах, и Разбоишкия манастир с чудната църква в скалите покрай река Нишава.

Ако разполагате с повече време бих ви препоръчала след село Букоровци, което е под Букоровския манастир, да продължите по шосето към Драгоман и да се отбиете в село Беренде, за да видите една от най-старите църкви в България.

После, може да продължите към Драгоманското блато и да се включите в шосето от Калотина към София, за да затворите кръга 🙂 .

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *