Водопад Котлите до село Туден, Годечко – малко капризен, но много живописен

Ранна пролет закъсняла. Свежа зеленина и разцъфващи храсти. Цветчета пъстри, подаващи главици от всякъде. Пойни птички, жабки и кълвач. Една лисица. И накрая – водопад.

Водопад Котлите

Водопад Котлите

Опитахме да видим водопад Котлите още миналата есен, но тогава за съжаление от него не беше останало много – само околните скали и лека влага в коритото на реката. Въпреки сухите скали, местността наоколо беше чудно живописна – високи зъбери, стръмно издигащ се обширен хълм насреща, а ниско долу – падинка. Обещахме си да дойдем друг път в по-добро за посещение на водопади време. И ето на, претъркули се дългата снежна зима и времето за водопади дойде 🙂 .

В една хубава слънчева неделя поехме по познатия път към град Годеч и от Годеч към село Туден. Както и преди, оставихме колата точно преди входната табелка на Разбоище и поехме по черния път вдясно от шосето към водопад Котлите. Минахме през добре познатия ни Букоровски манастир и продължихме към водопада. По-подробно описах как се стига до манастира тук.

От манастира до водопада е много близко, около 10 минути пеша. Пътеката, за която има указателни табелки и която е добре видима води до рекичката и горната част на водопад Котлите. От там се вижда съвсем малка част от водопада, при това трябва много да се внимава, че е високо и стръмно.

Водопад Котлите - горната част

Водопад Котлите – горната част

Истинската красота на водопада се разкрива в долната му част. До нея води не дотам добре видима пътека. За да се хване тази пътека, трябва да се свие вдясно пред един голям бор, точно там където хълмът започне да се спуска надолу към водопада. От лявата част на този бор минава добре утъпканата пътека за горната част на водопада. Дясната пътечка е за долната част.

Борът, покрай който се разклонява пътеката

Борът, покрай който се разклонява пътеката

Няколко крачки след бора се появява и скала с маркировка. От там насетне пътеката продължава вдясно покрай скалата и се очертава доста добре. 5-10 минути ходене по тази пътечка и водопадът се вижда.

Скалата с маркировката ня няколко крачки след бора

Скалата с маркировката на няколко крачки след бора

Скалата с маркировката и пътечката надолу

Скалата с маркировката и пътечката надолу

Когато има достатъчно вода, водопад Котлите е много живописен. Водата се спуска по камъните на няколко пада с обща височина около 30 метра. Около него се издигат високи скали, а отдолу се е образувало малко езерце. Великолепна картина и то със звук.

Водопад котлите в почти целия си ръст

Водопад котлите в почти целия си ръст

Други интересни места наблизо, които могат да се посетят са Букоровският манастир с петте си църкви, за когото вече споменах, и Разбоишкия манастир с чудната църква в скалите покрай река Нишава.

Оценка на читателите: 4.3 / 5 (19 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *