Водопад Котлите до село Разбоище, Годечко – малко капризен, но много живописен

Ранна пролет закъсняла. Свежа зеленина и разцъфващи храсти. Цветчета пъстри, подаващи главици от всякъде. Пойни птички, жабки и кълвач. Една лисица. И накрая – водопад.

Водопад Котлите
Водопад Котлите

Това накратко беше картината при второто ни посещение на водопад Котлите, което се състоя през пролетта на 2015 година.

Преди това бяхме пробвали да го видим няколко месеца по-рано, но тогава, за съжаление, от него не беше останало много – само околните скали и лека влага в коритото на реката. Въпреки сухите скали, местността наоколо беше чудно живописна – високи зъбери, стръмно издигащ се обширен хълм насреща, а ниско долу – падина.

При това първо посещение си обещахме да дойдем друг път в по-добро за водопади време. И ето на, претъркули се дългата снежна зима, времето за водопади дойде и съответно изпълнихме обещанието 🙂 .

Високите скали край водопада
Високите скали край водопада

Водопад Котлите много ни хареса и през годините от тогава до сега сме се връщали към мястото още няколко пъти. От общо 5 ходения, в само 2 от тях сме го хващали с вода. Последното беше в средата на този януари.

Водопад Котлите през януари
Водопад Котлите през януари

Къде се намира водопад Котлите и как се стига до него

Водопад Котлите се намира до Букоровския манастир, недалеч от село Разбоище, годечко. Няколкостотин метра след входната табелка за Разбоище трябва да се отклоните вляво от главното шосе. Има табелки за манастира. Продължавате по добър път с трошено-каменна настилка, който е дълъг около 2 километра и се изминава за по-малко от 10 минути с кола. Стига се до самия манастир, където е широко и може да се паркира.

По пътеката

От манастира до водопада е много близко, около 10 минути пеша. Пътеката, за която има указателни табелки и която е добре видима води до рекичката и горната част на водопад Котлите.

Водопад Котлите - горната част
Водопад Котлите – горната част

От там се вижда съвсем малка част от водопада, при това трябва много да се внимава, че е високо и стръмно.

Един от големите скални котли
Един от големите скални котли

Истинската красота на водопада се разкрива в долната му част. До нея води не дотам добре видима пътека. За да се хване тази пътека, трябва да се свие вдясно някъде там където хълмът започне да се спуска надолу към водопада. Пътеката наляво е добре утъпканата и води към горната част на водопада. Дясната пътечка е за долната част.

За ориентир в тази част има скала с маркировка. От там насетне пътеката продължава вдясно покрай скалата и се очертава доста добре. 5-10 минути ходене по тази пътечка и водопадът се вижда.

Скалата с маркировката и пътечката надолу
Скалата с маркировката и пътечката надолу

Красотата на водопада

Когато има достатъчно вода, водопад Котлите е много живописен. Водата се спуска по камъните на няколко пада с обща височина около 30 метра. Падовете падат в естествени скални дупки – котли, откъдето и името. Около водопада се издигат високи скали, а най-отдолу се е образувало малко езеро, най-големият котел. Великолепна картина и то със звук.

Водопад котлите в почти целия си ръст
Водопад котлите в почти целия си ръс

От малко по-далеч се вижда и горния пад на водопад Котлите.

Водопад Котлите в целия си ръст
Водопад Котлите в целия си ръст

За жалост, през голяма част от годината водопадът пресъхва, дори пролетно време.

Други интересни места наблизо

Други интересни места наблизо, които могат да се посетят са Букоровският манастир с петте си църкви, за когото вече споменах, и Разбоишкия манастир с чудната църква в скалите покрай река Нишава.

Ако разполагате с повече време бих ви препоръчала след село Букоровци, което е под Букоровския манастир, да продължите по шосето към Драгоман и да се отбиете в село Беренде, за да видите една от най-старите църкви в България.

После, може да продължите към Драгоманското блато и да се включите в шосето от Калотина към София, за да затворите кръга 🙂 .

Публикувано в водопади, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *