Водопад Мари скок край село Младен, Севлиевско

Водопад Мари скок е един от Крушевските водопади. Те са няколко, намират се между двете севлиевски села Крушево и Младен и не бива да се бъркат с Крушунските водопади до село Крушуна, ловешко. Обща особеност на Крушевските водопади е, че те се захранват от малки реки и затова са доста капризни – хубаво е да се посещават в периоди на пълноводие, т.е. пролетно време и след обилни дъждове.

Водопад Мари скок край с. Младен
Водопад Мари скок край с. Младен

Тук ще ви разкажа за водопад Мари скок, който е на река Младенски дол и е по-близо до село Младен, отколкото до Крушево. Посетихме го миналата пролет, като тогава се надявахме да видим и останалите водопади в района. За жалост, случихме на нестабилно време и тъкмо като стихнахме при водопада, заваля силен порой и трябваше да се откажем от останалите.

Когато посетихме водопад Мари скок, той беше в силата си – широк, пълноводен, живописен. Той е от онези водопади, които създават усещане, че си в театър, защото се изливат като завеса от масивна скала във формата на полукръг, водите падат в малко езеро, а пространството встрани е някак затворено. Така не ти остава нищо друго, освен да гледаш право във водопада и през това време да усещаш хладните му водни пръски.

С водопада е свързана тъжна легенда за местна девойка на име Мария, която за да се спаси от потурчване се хвърлила от високите скали във водите на водопада, откъдето и името му.

До водопада води кратка пътека, голяма част от която е черен коларски път. Няма маркировка, но по-долу ще поясня как да го намерите.

Как се стига до началото на пътеката

Водопад Мари скок се намира в района на Севлиево, на около 183 километра североизточно от София. Пътеката започва на около 4 километра след село Крушево и на около километър преди село Младен. Отправна точка е шосейният мост над река Младенски дол.

Мостът преди началото на пътеката
Мостът преди началото на пътеката

Интересно е как мантинелата и перилата му са боядисани в жълто. Веднага след моста вляво започва пътеката. Там има информационно табло, а шосето завива надясно. Край информационното табло е удобно да се паркира.

Ориентировъчни координати <43.082552N, 25.170059E>.

Особености на маршрута

До водопад Мари скок се стига пеша за около 15 минути. Тръгва се по черния път. Той е равен, без стръмнини, успореден на реката, която ви остава вляво.

Към водопад Мари скок
Към водопад Мари скок

Докато вървите, реката шуми приятно и по нейното протежение могат да се видят отдалеч няколко водоскока. (Между другото, има едно място, където от черния път се отделя широка пътека, по която може да се слезе до реката. Там е разположен един от водоскоците.)

Водоскок по река Младенски дол
Водоскок по река Младенски дол

След около 10 минути ходене по черния път шумоленето на реката се засилва – знак за доближаването на водопада. Ориентир в този участък е малък поток, пресичащ пътеката. При маловодие този поток вероятно пресъхва, но коритцето му си личи. Малко след като пресечете този поток – на около 3 метра след това, от черния път се отделя тясна и стръмна пътечка надолу към реката, водеща до водопада. Пътечката е съвсем кратка, но е стръмна и хлъзгава и трябва да се внимава. Долу при реката вече се вижда водопадът.

До водопад Мари скок
До водопад Мари скок

За да го приближите, трябва да я пресечете. Тя е тясна, но буйна при пълноводие.

Водопад Мари скок
Водопад Мари скок

За финал

По време на нашето посещение – в разгара на пролетта – водопадът беше много красив. Жалко, че тогава не успяхме да видим и останалите Крушевски водопади, но все ще ги посетим някой път.

Съвсем близо до Крушевските водопади, само на около 10 километра, може да посетите крепост Хоталич, за която съм ви разказвала.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *