Водопад Сини вир: истинско водно бижу в полите на Котленския Балкан

Лято. Време за море. Както винаги, набелязали сме си няколко интересни места по път към морето, които да посетим. Едно от тези места тази година е водопад Сини вир край Медвен. Първа спирка за деня.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Товарим багажа рано сутринта и потегляме. Поради ранния час, бързо излизаме от София и хващаме АМ Тракия. Има движение, но не е много натоварено – все пак е делничен ден. След няма и три часа подминаваме Зайчи връх и Кабиле – тракийският град и светилище, което посетихме миналата година на път към морето.

Малко след него е отбивката за Котел и Шумен. Отбиваме се и не след дълго минаваме през добре познатото кръстовище Петолъчката. Малко се е променило на вид в последните години, но като цяло си е същото.

Продължаваме да се движим към Медвен. Селцето се намира в сърцето на Котленския Балкан, но е закътано в ниското.

Влизаме в Медвен и караме по главната улица. Тук-там има табелки за еко комплекс Сини вир, които следваме за ориентир. Междувременно се любуваме на старинните къщи по главната улица.

Срещаме една жена и я питаме за водопада. Тя е много любезна и ни упътва да продължим по главната улица, в чийто край се намира еко-селището, кръстено на водопада. Обяснява ни, че там пред селището има и паркинг. След няколко минути вече паркираме на него, почти до табелката към водопада.

Поемаме пеша към водопада. Пътеката започва от паркинга пред еко комплекс Сини вир и се движи край реката. Тя е кратка и приятна за ходене. В един момент, долу-горе по средата на маршрута, пътеката се разклонява. Там трябва да се поеме по дясното разклонение. Правилото е „дръж реката близо“.

По пътеката към водопад Сини вир

По пътеката към водопад Сини вир

След около 15 минути ходене от паркинга стигаме до водопада. А там има толкова хора, част от които – къпещи се в езерцето под него.

Намираме си добро място за наблюдение и сядаме, за да се насладим на Синия вир.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Красив водопад, красиво място. Истинско водно бижу. Той не е много висок – около 4 метра, но е буен, пада в кръгло езерце на фона на високи скали. Реката, която го захранва се нарича река Медвенска.

Водопад Сини вир от близо

Водопадът от близо

Става обедно време и хората се разотиват – тъкмо да разгледаме картината на тишина и спокойствие. Стоим и се наслаждаваме на гледката. Сами.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Трудно успяваме да откъснем очи от красотата на пейзажа, но имаме план с още няколко интересни места за деня. Затова, тръгваме на обратно към колата.

Обратно по река Медвенска

Обратно по река Медвенска

Обратният път до колата отнема същото време – около 15 минути.

Чудесна разходка, чудесно място! Още един красив и лесен за достигане водопад.

Накрая, да отбележа, че село Медвен е родното място на Захари Стоянов.

След водопад Сини вир се насочваме към следващото място в плана – Сливен и по-конкретно крепостта Туида и Природен парк Сините камъни … но за тях – друг път 🙂 .

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Водопад Сини вир: истинско водно бижу в полите на Котленския Балкан

 1. Обяви каза:

  Да тук е красиво особено боровата гора наоколо. Гъсти, високи борове и прохладно време. В град Котел се разраства туризма тази година дори има жива музика пред единия хотел/ресторант.

 2. Дидо Крумов каза:

  Здравей, Ели!
  Преди седмица посетихмеводопада. Възползвахме се от твоя съвет за посещение по обедно време. Бяхме сами. Това ни даде възможност да се любуваме дълго време на играта на слънцето и облаците по скалите, водопада и вирчето под него.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Дани, много се радвам, че сте останали доволни! Красив е този водопад Сини вир, а лесният му достъп го прави много примамлив. Ние наскоро посетихме една много интересна крепост в района на Котел – Кипиловско кале. Писах за нея неотдавна. В коментар ми препоръчаха още една пак там долу-горе – Гавраилово кале край едноименното сливенско село. Да видим кога…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *