Водопад Сини вир: истинско водно бижу в полите на Котленския Балкан

Лято. Време за море. Както винаги, набелязали сме си няколко интересни места по път към морето, които да посетим. Едно от тези места тази година е водопад Сини вир край Медвен. Първа спирка за деня.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Товарим багажа рано сутринта и потегляме. Поради ранния час, бързо излизаме от София и хващаме АМ Тракия. Има движение, но не е много натоварено – все пак е делничен ден. След няма и три часа подминаваме Зайчи връх и Кабиле – тракийският град и светилище, което посетихме миналата година на път към морето.

Малко след него е отбивката за Котел и Шумен. Отбиваме се и не след дълго минаваме през добре познатото кръстовище Петолъчката. Малко се е променило на вид в последните години, но като цяло си е същото.

Продължаваме да се движим към Медвен. Селцето се намира в сърцето на Котленския Балкан, но е закътано в ниското.

Влизаме в Медвен и караме по главната улица. Тук-там има табелки за еко комплекс Сини вир, които следваме за ориентир. Междувременно се любуваме на старинните къщи по главната улица.

Срещаме една жена и я питаме за водопада. Тя е много любезна и ни упътва да продължим по главната улица, в чийто край се намира еко-селището, кръстено на водопада. Обяснява ни, че там пред селището има и паркинг. След няколко минути вече паркираме на него, почти до табелката към водопада.

Поемаме пеша към водопада. Пътеката започва от паркинга пред еко комплекс Сини вир и се движи край реката. Тя е кратка и приятна за ходене. В един момент, долу-горе по средата на маршрута, пътеката се разклонява. Там трябва да се поеме по дясното разклонение. Правилото е „дръж реката близо“.

По пътеката към водопад Сини вир

По пътеката към водопад Сини вир

След около 15 минути ходене от паркинга стигаме до водопада. А там има толкова хора, част от които – къпещи се в езерцето под него.

Намираме си добро място за наблюдение и сядаме, за да се насладим на Синия вир.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Красив водопад, красиво място. Истинско водно бижу. Той не е много висок – около 4 метра, но е буен, пада в кръгло езерце на фона на високи скали. Реката, която го захранва се нарича река Медвенска.

Водопад Сини вир от близо

Водопадът от близо

Става обедно време и хората се разотиват – тъкмо да разгледаме картината на тишина и спокойствие. Стоим и се наслаждаваме на гледката. Сами.

Водопад Сини вир

Водопад Сини вир

Трудно успяваме да откъснем очи от красотата на пейзажа, но имаме план с още няколко интересни места за деня. Затова, тръгваме на обратно към колата.

Обратно по река Медвенска

Обратно по река Медвенска

Обратният път до колата отнема същото време – около 15 минути.

Чудесна разходка, чудесно място! Още един красив и лесен за достигане водопад.

Накрая, да отбележа, че село Медвен е родното място на Захари Стоянов.

След водопад Сини вир се насочваме към следващото място в плана – Сливен и по-конкретно крепостта Туида и Природен парк Сините камъни … но за тях – друг път 🙂 .

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към Водопад Сини вир: истинско водно бижу в полите на Котленския Балкан

 1. Обяви каза:

  Да тук е красиво особено боровата гора наоколо. Гъсти, високи борове и прохладно време. В град Котел се разраства туризма тази година дори има жива музика пред единия хотел/ресторант.

 2. Дидо Крумов каза:

  Здравей, Ели!
  Преди седмица посетихмеводопада. Възползвахме се от твоя съвет за посещение по обедно време. Бяхме сами. Това ни даде възможност да се любуваме дълго време на играта на слънцето и облаците по скалите, водопада и вирчето под него.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Дани, много се радвам, че сте останали доволни! Красив е този водопад Сини вир, а лесният му достъп го прави много примамлив. Ние наскоро посетихме една много интересна крепост в района на Котел – Кипиловско кале. Писах за нея неотдавна. В коментар ми препоръчаха още една пак там долу-горе – Гавраилово кале край едноименното сливенско село. Да видим кога…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *