Изкачване на връх Братия: един от панорамните в Същинска Средна гора

В предишна статия ви разказах за чудесния уикенд в Панагюрище, който изкарахме в последните дни на август. Негов финал беше изкачването на обзорния връх Братия (с ударение на и). Той беше залегнал от близо година в плановете ми заради панорамите от него, а също и като нетруден маршрут до планински връх на един ден от София. Следват подробностите.

Връх Братия
Връх Братия

Как се стига до началото на маршрута към връх Братия

Отправна точка е езерото в село Панагюрски колонии. Селото е курортно и е разположено на 15 километра северно от Панагюрище, а надморската му височина е значителна – над 1000 метра.

Панагюрски колонии
Панагюрски колонии

Марщрутът започва от самото езерото. Има табелка и удобно за паркиране място.

  • Координати на началото: 42.584285, 24.196028.
  • Координати на връх Братия: 42.594665, 24.159319.

Тръгва се по алеята през парка, както сочи табелката. Алеята свършва в улица, по която трябва да завиете наляво и после да държите дясно на следващите две отклонения.

Особености

Пешеходният маршрут от Панагюрски колонии до връх Братия е дълъг около 5 километра, които се изминават за около час и половина. Маршрутът не е дълъг, но е само нагоре и във втората си половина е доста стръмен. Като цяло се върви все направо в просеката под жиците на електропреносната мрежа, но на места пътеката напуска просеката.

По маршрута: в просеката под жиците
По маршрута: в просеката под жиците

Част от маршрута попада в гора. Пресича се и шосе, обслужващо Асарел-Медет.

По маршрута
По маршрута

Маркировката по маршрута е частична – в началото няма и трябва да следвате табелките за хижа Братия, после се появява червена маркировка за кратко, която се отделя от маршрута малко преди шосето, за което споменах. От там нагоре има зелена маркировка почти до върха.

Не е трудно за ориентация. Още в началната част на маршрута върхът се вижда право напред и нагоре над просеката.

Поглед към връх Братия в началната част от маршрута
Поглед към връх Братия в началната част от маршрута

В увода ви споделих, че връх Братия е обзорен. Така е, но имайте предвид, че панорамите се откриват във финалната част на маршрута, когато пътеката излиза от гората.

Извън гората на слизане, малко под върха
Извън гората на слизане, малко под върха

Тук би трябвало да ви споделя за невероятно омайните гледки от върха. За жалост, когато ние го изкачвахме, точно горе падна лека мъгла, та не видяхме кой знае колко много – част от пейзажа назад към Панагюрски колонии, близките околни хълмове и малко гледки на север към Стара планина.

Подобна ситуация ни се получи, когато изкачвахме връх Белмекен в Рила – налегна ни мъгла на метри преди върха. Но и в двата случая остана тръпката от прехода и удовлетворението за още един изкачен връх.

Ето и кратко видео от изкачването на връх Братия в Средна гора.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *