До връх Виден, първенец на Конявската планина

В последната събота на февруари решихме, че е крайно време да видим какво се вижда от връх Виден. Той е висок 1487 метра и е първенец на Конявската планина. Почти до върха е изграден асфалтов път, затова изкачването му е лесно. Отдавна го бяхме набелязали като вариант за разходка близо до София, но си го бяхме оставили за не дотам добро време и за ден, в който нямаме много време. Обикновено през лятото се целим в по-високи и предизвикателни планински върхове.

Връх Виден, първенец на Конявската планина
Връх Виден, първенец на Конявската планина

Отправната точка за изкачването на връх Виден е от главния път Перник-Кюстендил между селата Драгомирово и Цървеняно, долу-горе на границата между Пернишка и Кюстендилска област. Местността се нарича Стражата.

За ориентир точно на шосето има дървен ресторант със същото име. На отбивката до ресторанта е обособено обширно място за паркинг. За връх Виден се тръгва по асфалтовия път, който се отделя от главния точно до ресторанта.

По маршрута към връх Виден, тв станцията и върха
По маршрута към връх Виден, тв станцията и върха

Координати на:

 • началото на маршрута: 42.373773, 22.807771;
 • панорамни скали: 42.358939, 22.822086;
 • връх Виден: 42.344004, 22.839694.
Поглед към Рила
Поглед към Рила

Разстоянието от началото на отбивката до върха е 6.8 км като 6.5 от тях са асфалтов път. Пътят води до телевизионна станция на 300 метра от връх Виден. Тези 300 метра са по каменистото ребро към връх Виден и се изминават само пеша.

Връх Виден - последни метри
Връх Виден – последни метри

Асфалтовият път е доста тесен. Първите два километра от него, точно до една махала, са наскоро подновени. След махалата пътят е лош, но бавно и внимателно почти до горе може да се измине с по-висока лека кола. Долу-горе на половината разстояние до връх Виден, на върха на един остър завой наляво има място с красиви панорамни гледки надалеч. Освен че е на завоя, вдясно от шосето, ще го познаете по ръбатите скали.

Към връх Виден: гледка от панорамните скали по средата на маршрута
Към връх Виден: гледка от панорамните скали по средата на маршрута

Наклонът от отбивката до върха е плавен. Пеша се стига за по-малко от два часа.

Заслонът преди върха
Заслонът преди върха

Ако нямате много време, възможен смесен вариант е да съчетаете кола и ходене пеша. Качвате се с колата до заслон, който е на около километър преди телевизионната станция. Заслонът е при един остър завой надясно, координати 42.354451, 22.836947. От заслона до върха се стига за по-малко от половин час.

На върха - откриват се гледки надалеч
На върха – откриват се гледки надалеч

Връх Виден напълно оправдава името си. От него се откриват чудесни панорами много надалеч и във всички посоки – ние различихме Витоша, Рила, Пирин, Славянка, Осоговската планина, Радомир, Перник, Кюстендил, село Лиляч и язовира до него, Невестино.

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


4 Коментара към До връх Виден, първенец на Конявската планина

 1. Христо Димитров каза:

  Благодаря за подробното описание и най-вече за красивите снимки!

 2. Боряна Генова каза:

  Здравейте,
  Благодаря отново за хубавите идеи за пътешествие.
  Тъй като повечето маршрут е по асфалтов път, дали има голямо движение на коли по него през почивните дни?

  • Ели Иванова каза:

   Не мога да кажа. Когато ние бяхме там, срещнахме само още две коли, но все пак си беше зима.

 3. РАЙНО КУРДОВ каза:

  ИСКАМ ДА ПОСЕТЯ ТОВА МЯСТО .ВРЪХ „ВИДЕН „- (1485 )МЕТРА …ЗАРАДВА МЕ ИНФОРМАЦИЯТА,ЧЕ ДО ТАМ ИМА ТЕСЕН ,НО АСФАЛТОВ ПЪТ И КРАСИВ КРЪГОЗОР КЪМ ПЕРНИК,РАДОМИР,КЮСТЕНДИЛ И ПЛАНИНИ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *