До връх Виден, първенец на Конявската планина

В последната събота на февруари решихме, че е крайно време да видим какво се вижда от връх Виден. Той е висок 1487 метра и е първенец на Конявската планина. Почти до върха е изграден асфалтов път, затова изкачването му е лесно. Отдавна го бяхме набелязали като вариант за разходка близо до София, но си го бяхме оставили за не дотам добро време и за ден, в който нямаме много време. Обикновено през лятото се целим в по-високи и предизвикателни планински върхове.

Връх Виден, първенец на Конявската планина
Връх Виден, първенец на Конявската планина

Отправната точка за изкачването на връх Виден е от главния път Перник-Кюстендил между селата Драгомирово и Цървеняно, долу-горе на границата между Пернишка и Кюстендилска област. Местността се нарича Стражата.

За ориентир точно на шосето има дървен ресторант със същото име. На отбивката до ресторанта е обособено обширно място за паркинг. За връх Виден се тръгва по асфалтовия път, който се отделя от главния точно до ресторанта.

По маршрута към връх Виден, тв станцията и върха
По маршрута към връх Виден, тв станцията и върха

Координати на:

 • началото на маршрута: 42.373773, 22.807771;
 • панорамни скали: 42.358939, 22.822086;
 • връх Виден: 42.344004, 22.839694.
Поглед към Рила
Поглед към Рила

Разстоянието от началото на отбивката до върха е 6.8 км като 6.5 от тях са асфалтов път. Пътят води до телевизионна станция на 300 метра от връх Виден. Тези 300 метра са по каменистото ребро към връх Виден и се изминават само пеша.

Връх Виден - последни метри
Връх Виден – последни метри

Асфалтовият път е доста тесен. Първите два километра от него, точно до една махала, са наскоро подновени. След махалата пътят е лош, но бавно и внимателно почти до горе може да се измине с по-висока лека кола. Долу-горе на половината разстояние до връх Виден, на върха на един остър завой наляво има място с красиви панорамни гледки надалеч. Освен че е на завоя, вдясно от шосето, ще го познаете по ръбатите скали.

Към връх Виден: гледка от панорамните скали по средата на маршрута
Към връх Виден: гледка от панорамните скали по средата на маршрута

Наклонът от отбивката до върха е плавен. Пеша се стига за по-малко от два часа.

Заслонът преди върха
Заслонът преди върха

Ако нямате много време, възможен смесен вариант е да съчетаете кола и ходене пеша. Качвате се с колата до заслон, който е на около километър преди телевизионната станция. Заслонът е при един остър завой надясно, координати 42.354451, 22.836947. От заслона до върха се стига за по-малко от половин час.

На върха - откриват се гледки надалеч
На върха – откриват се гледки надалеч

Връх Виден напълно оправдава името си. От него се откриват чудесни панорами много надалеч и във всички посоки – ние различихме Витоша, Рила, Пирин, Славянка, Осоговската планина, Радомир, Перник, Кюстендил, село Лиляч и язовира до него, Невестино.

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

4 Коментара към До връх Виден, първенец на Конявската планина

 1. Христо Димитров каза:

  Благодаря за подробното описание и най-вече за красивите снимки!

 2. Боряна Генова каза:

  Здравейте,
  Благодаря отново за хубавите идеи за пътешествие.
  Тъй като повечето маршрут е по асфалтов път, дали има голямо движение на коли по него през почивните дни?

  • Ели Иванова каза:

   Не мога да кажа. Когато ние бяхме там, срещнахме само още две коли, но все пак си беше зима.

 3. РАЙНО КУРДОВ каза:

  ИСКАМ ДА ПОСЕТЯ ТОВА МЯСТО .ВРЪХ „ВИДЕН „- (1485 )МЕТРА …ЗАРАДВА МЕ ИНФОРМАЦИЯТА,ЧЕ ДО ТАМ ИМА ТЕСЕН ,НО АСФАЛТОВ ПЪТ И КРАСИВ КРЪГОЗОР КЪМ ПЕРНИК,РАДОМИР,КЮСТЕНДИЛ И ПЛАНИНИ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *