До връх Райловско градище в Люлин планина

Връх Райловско градище, висок 1199 метра, е част от Люлин планина. На него се е издигала стара крепост, откъдето идва и втората част от името му – градище. По-долу ще ви запозная с най-краткия маршрут за изкачването на върха. Той започва от хижа Люлин или по-точно от нейните величествени останки, сравнително лек е и трае около 20-25 минути в посока. Самият връх е панорамен и гледките, които се откриват от него са надалеч и във всички посоки. Единствено достъпът до хижа Люлин е неприятен, защото голяма част от някогашния асфалт липсва. Това е накратко.

Връх Райловско градище в Люлин планина
Връх Райловско градище в Люлин планина

Ние се изкачихме до върха в средата на този март. Денят беше сравнително топъл за сезона и на моменти – слънчев. По път видяхме щъркел, та приключихме с мартениците за тази година 🙂 .

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката към връх Райловско градище започва от хижа Люлин над село Люлин, пернишко. Селото се намира на около 28 километра западно от София, които се изминават за около 30 минути с кола. След селото към хижа Люлин започва трудната част от пътя, дълга около 3,5 километра. Трудна, защото на много места асфалтът е изровен и има големи неравности. Теренът е за джип, не е подхоходящ за лека кола.

Ние бяхме с Тойота Ярис (къса и не от най-ниските) и минахме бавно и с повишено не, а с превишено внимание, и си беше изпитание. Имайте го предвид.

Начало на маршрута към връх Райловско градище
Начало на маршрута към връх Райловско градище

Както и да е. Съвсем малко преди хижата има широко място за паркиране. От там се тръгва пеша. Минава се покрай хижата и после се следва маркировката – жълта и синя.

Хижа Люлин
Хижа Люлин

От покрайнините на село Люлин само преди 4 седмици тръгнахме да изкачваме още един панорамен връх в Люлин планина – връх Криви камик, за когото вече ви разказах.

Особености на маршрута

Изкачването до върха ни отне около 25 минути. В по-голямата си част маршрутът е по черен коларски път. Следва се двойна маркировка – синя и жълта. Като цяло изкачването представлява кратка и лека разходка, само в един участък черният път е с изключително голям наклон, но може да се мине на зиг-заг леко встрани от него в горичката. След стръмния участък пътеките се разкланят – наляво (северно) и надясно (южно). За връх Райловско градище се поема надясно. Има табелка. След завоя надясно, ако се продължи по черния път също има стръмен участък, но маркираната пътека го заобикаля и плавно се изкачва към върха.

Към върха
Към върха

Връх Райловско градище е обзорен – откриват се гледки във всички посоки. Виждат се Витоша, зад нея – Рила, магистрала Струма, квартал Люлин в София. Срещу Райловското градище се вижда връх Криви камик, за който ви споменах по-горе.

Ето последователно гледките във всички посоки от връх Райловско градище.

Гледка на североизток към София
Гледка на североизток към София
Източно - Витоша и Копитото
Източно – Витоша и Копитото
Гледка към Витоша, Рила и магистрала Струма
Гледка към Витоша, Рила и магистрала Струма
Рила на хоризонта
Рила на хоризонта
Към Перник
Към Перник
Поглед на запад - връх Криви камик
Поглед на запад – връх Криви камик

И още

Ние бяхме чули за крепостта в района на върха. Слязохме малко надолу от другата му страна, за да потърсим останки. Видяхме известна концентрация на камъни, но не и цял градеж.

След това се върнахме на върха, полюбувахме се още малко на гледките и тръгнахме наобратно. Слязохме за 15-20 минути. А асфалтовият път от някогашната хижа Люлин до селото ми се видя още по-ужасен. Не тръгвайте по него с ниска и дълга кола. Той си е за джип.

До върха може да се подходи и от Дивотинския манастир. Някой друг път ще пробваме и от там да се качим.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към До връх Райловско градище в Люлин планина

  1. Жана Манолчева каза:

    Здравейте, Ели! Благодаря за споделените преживявания и идеи за кратки или по-дълги разходки! Съвсем наскоро изкачихме връх Райловско градище по друг, малко по-дълъг маршрут – от последната спирка на автобус №42 в кв. „Михайлово“ по черен път, който плавно се изкачва по долината на реката. Маркиран е отлично със зелено. Преминава се през скала „Панорама“, после следва билото, по което край поредица от върхове, които пътят подсича, се достига до върха. Панорамата е наистина впечатляваща и напълно си заслужава усилието! Поздрави!

    • Ели Иванова каза:

      Здравейте, Жана! Благодаря за отзива и информацията за този друг маршрут към връх Райловско градище. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *