В село Плана: параклисът и ступата

От дискусия в една ФБ група научих, че параклисът Свети Киприян в софийското село Плана е един от най-сниманите обекти в Софийско. Признавам си, до този момент не бях чувала за това толкова известно на фотографите място. Затова се разрових в Гугъл за повече информация.

Параклисът св. Киприян в село Плана
Параклис Свети Киприян в село Плана

В резултат, разбрах къде се намира праклиса Св. Киприян, но разбрах и нещо друго – там близо до него има още един интересен обект – будистки паметник, наречен ступа, предназначен да умиротворява хората и земята.

Така си организирахме поредната интересна еднодневна екскурзия – до параклиса Св. Киприян и ступата в село Плана. Планирахме още, че ако остане време (все пак зима е, денят е кратък и не се знае докъде ще стигне), ще посетим и естествения СПА център в село Железница и някой от Бистришките манастири.

Изпълнихме цялата набелязана програма. По-долу помествам информация за посетените обекти.

Параклисът

За да се стигне до село Плана от София, се преминава последователно през Симеоново, Бистрица и Железница, а след Железница трябва да се завие в ляво. Отбивката е след някакво заведение Брезите, носещо името на местността. Има си табелка.

Параклисът Свети Киприян се намира на около 50-ина метра от последните къщи на махала Турмачка в село Плана. Вероятно опорната точка „махала Турмачка“ нищо не ви говори. Така беше и с мен, когато търсих информация в интернет за местоположението на параклиса. Сега, след нашето посещение до село Плана, мога да дам малко по-точни пояснения за местоположението.

Селото всъщност е съставено от няколко махали, разположени на известно разстояние една от друга. При влизане в селото се пропуска отбивката вляво за първите махали и се продължава по главния път. След много малко, следва още една отбивка вляво за други махали, която също се пропуска. След това се стига до разклонение на пътя – лявото шосе води до кметството, а дясното – до въпросната махала Турмачка, която е и целта. Там, на разклонението има добра упътваща табелка.

Преминава се през цялата махала Турмачка и след последните къщи вдясно от пътя вече се вижда параклисът „Свети Киприян“.

Параклисът св. Киприян в село Плана
Параклисът Св. Киприян в село Плана

Мястото е много интересно – малък параклис, мераклийска беседка и вековна бреза; място с почти 360 градусови гледки, най-впечатляващата от които по моему, е към Витоша.

Параклисът св. Киприян в село Плана - беседката
Параклис Св. Киприян в село Плана – беседката
Гледка към Витоша
Гледка към Витоша

Самият параклис, сякаш свит в подножието на вековното дърво, също е внушаващ. Имахме желанието да запалим по свещичка в него, но, уви! … беше заключен, въпреки че по интернет бяхме прочели, че се влиза в параклиса, но явно това е било някога преди.

Параклисът св. Киприян - още един поглед
Параклисът Св. Киприян – още един поглед

Ступата

Другият интересен обект в село Плана, който посетихме, беше Ступата на просветлението – будистки паметник, символизиращ съвършената хармония във вселената. От една табелка с пояснения в близост до ступата разбрах, че тя носи благополучие и сбъдва желания, но не на всички, а само на хората с добри намерения.

Ступа на Просветлението в село Плана
Ступа на Просветлението в село Плана

Думата „ступа“ беше нова за мен. В уикипедията прочетох, че тя означава „вид будистка постройка с конусовиден или пирамидален силует, монументален обект на религиозен култ“.

Ступата на просветлението също се намира в района на махала Турмачка в село Плана. За да се стигне до нея, се завива вдясно по разклонението от главния път, точно преди първите къщи на махалата. От това разклонение до Ступата са около 500 метра.

Още обекти в близост

Другите два обекта, които ние посетихме след параклиса и ступата в село Плана бяха:

Термалните извори и естествен спа център в Железница

Термалните извори в Железница
Термалните извори в Железница

Преди време мислехме да ги посетим като отделна разходка, но след като ги видях, мога да кажа, че не си заслужава да се ходи до там само за разходка – или като част от друга екскурзия – като нашата например, или трябва да се ходи специално за къпането.

Железнишката река
Железнишката река

Църквата Свети Георги в Бистрица

Църквата св. Георги в Бистрица
Църквата Св. Георги в Бистрица

Сега това е сравнително нова църква, но в миналото мястото е било важен манастирски център от Софийската Мала Света гора.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


23 Коментара към В село Плана: параклисът и ступата

 1. гтънчарова каза:

  Взхитена съм от кратка и художествена разходка до приказни места. на крачка от нас вчера бях на местата които показвате ВЪЗХИЩЕНИЕ ПОКЛОН пред българската природа

 2. Иванка Трънкарова каза:

  Благодаря за интересния разказ и хубавите снимки!

 3. Уау, тази ступа! Ако я извадиш от контекста на село Плана и България, спокойно можеш да кажеш, че си в Тибет 🙂
  Обожавам когато културите се преплитат на неочаквани места!

 4. Марвин каза:

  Като камъчета по друма прашен се нижат думите. Някъде някой преоткрива света, а друг намира себе си. И миг, като прашинка, отлетява това време. Да запазим спомена и да дадем възможност на мига да стане безсмъртен.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за коментара, макар и да не успах да разбера връзката му със статията за забележителностите в село Плана 🙂

 5. Гергана каза:

  Здравейте! Параклисът Св. Киприян бе построен преди 10-тина години. През пролетно-летните-ранноесенни месеци е отворен. Миналото и това лято почти всеки уикенд си правехме и правим разходки в този район и често се отбиваме в параклиса. Доколкото знам, е построен с дарение/я. Поддържа го човек от махалата. През август т. г. не сме го посещавали, но в началото на септември влязох да запаля свещичка. Бях огорчена, че бабаити, крадци, вандали или както и да ги наречем отрепки, са правили опит (както разбирам, успешен) да разбият и окрадат дървената касичка, в която хората оставят пари за свещите и дарения. Пролетта, лятото и есента са сезоните за разходка в Плана планина. Много, много е красиво……

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Гергана, много благодаря за отзива и полезната информация за параклисчето Св. Киприян и много съжалявам да чуя за това нечовешко вандалство …

 6. Надин каза:

  Здравейте!
  Тук намирам изключително интересни възможности за разходка, харесва ми, че всичко е описано (маршрут, по-важни съвети) и просто искам да кажа едно „Благодаря“ за това прекрасно място от което можем да черпим идеи.
  Вчера ходих до Параклиса, беше отворен – изненадах се приятно. Едно малко, уютно местенце за уединение на човек със себе си и Господ! Запалих свещичка за здраве, пуснах монети в дървената кутия, чух звъна на камбаната отпред, постоях на беседката под дървото и се почувствах добре! Много ми хареса кратката съботна разходка – преди това бях на Ступата – интересно място, което не бих предположила, че може да съществува у нас. И за двете места разбрах от тук!

 7. Милена каза:

  Вчера посетихме параклиса (открихме го съвсем случайно по път за обсерваторията) и е невероятно красиво! Bеше отворен, по мое мнение добре поддържан. Множество такива параклиси , които са постоянно отворени има и в полите на Рила, над село Сапарево. Плана е страхотно място за живеене, стига да не ви се налага да ходите всеки ден до София. В околността има и възможности за конна езда.

 8. Полина Маринова каза:

  Здравейте, много интересно посещаваме село Плана редовно заради уникалния билкар инж. д-е Васил Канисков, но не сме и подозирали какви невероятни места има! Много благодаря за инфото, следващият път задължително ще ги потърсим!

 9. Ивет Тодорова каза:

  Много интересна и полезна статия! Имаме толкова красиви места, но за съжаление толкова малко се знае за тях. Благодаря, че споделихте вашите впечатления!

 10. Людмила Николаевна Цветанова каза:

  Никой да не ходи в село Плана,там хората са много лоши,Днес реших ме да посетим Будистки храм,като преди години ходихме там и човека,който стопанисва това място,беше много гостеприемен.Отидохме днес,искахме да седнем на тяхните маси да изпием кафе,ние го носехме,те не ни разрешиха,седнахме на тревата от страни,дойдоха 2 жени,които ни казаха да се махаме,че това е частна собственност,пратиха ни някакъв бодигард,който ни каза,да изчезваме веднага,че ще ни бие,ще ни нарита!Това нормално ли е?Мафията да се простира и там ли?В никакъв случай никой да не ходи там,защото ще ви бият,може и да ви убият,като гледам какво копеле са ни пратили да ни сплаши….Направо убиец!!!!!!

 11. Веселина Величкова каза:

  Днес направихме есенна разходка до ступа София и параклис Св Киприян в Плана. За няколко часа преживяхме много красиви гледки и събрахме хубави емоции и спомени. Параклисът беше отключен и можахме да запалим свещ за празника на Св. Иван Рилски. Около стъпката кипи живот- продължава облагородяването й. Направихме пикник и разходка по импровизирания път, който минава покрай нея до боровата гора наблизо… Разходката ни зареди с въздух и слънце за зимата! Благодаря за идеята!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Веселина, радвам се, че Ви се е получило толкова добре 🙂 ! Благодаря Ви за отзива!

 12. Румяна каза:

  Изненадващо приятна разходка на час път от София. Препоръчвам я за един ден сред природата. Параклисът на снимка е по-впечатляващ отколкото на живо, Ступата те кара да се чустваш все едно не си в България. По време на нашето посещние имаше и медитиращи хора, валеше дъжд и това създаваше една различна атмосфера. Съчетахме разходката и с връх Манастирище пак с изходна точка с. Плана. Маршрутът е кратък и лек и разкрива много красиви гледки. Дава възможност и за пикник сред природата.
  Благодаря Ви за добрата идея:)

 13. Калина каза:

  Здравейте.
  Честит 3 март!
  Има ли някъде място, където може да се спре колата, за да се отиде до параклиса „Свети Киприян“?
  На картата има селски път, и после явно се върви по черен път. Не ми се иска чак до параклиса да ходя с кола, няма да е уважително някак. А и сигурно черният път е в лошо състояние.
  Вие къде спряхте?

  • Ели Иванова каза:

   Параклисът „Свети Киприян“ е много близо до асфалтирано шосе. Ние спряхме до шосето край параклиса. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *