Един прекрасен ден в Гент – съвременна разходка с ехо от средновековна Фландрия

Гент, един от големите градове в Белгия, за който нямах големи очаквания предвид приказката в Брюж, която изживах на два пъти. Все пак, винаги ми е интересно да видя някое ново място. Затова направих план за Гент при последното ми посещение в Белгия миналия декември.

Започнах да проучвам интересните места в Гент и осъзнах, че има много какво да се види, но въпреки това оставах леко скептична. Мислех си, че след Брюж едва ли мога да се изненадам много.

Сега, месец и нещо след разходката в Гент признавам, че се бях излъгала. Градът се оказа интересен и уникален по своему – със сградите си, каналите, замъка и атмосферата – нещо като средновековен отзвук върху съвременно оживление от местни и туристи.

Гент - средновековен замък Гравенстейн
Гент – средновековен замък Гравенстейн

В тази статия ще ви разкажа за най-интересното, което видях и научих за Гент. Също така, ще ви споделя информация за една леко скрита тераса, от която се открива най-красивата гледка към замъка Гравенстейн.

Кратка история на Гент

Гент е част от северната Фламандска част на Белгия.

Проведени археологически проучвания в района на Гент са установили следи от живот още от праисторически времена. По-голямо селище възниква по време на римския период около сливането на реките Лис и Шелда. Смята се, че името на града „Гент“ произлиза от келтската дума „Ganda“, която означава „сливане“.

Гент - река Лис и крайбрежните улици Грейслей и Коренлей
Гент – река Лис и крайбрежните улици Грейслей и Коренлей

В края на 4-ти век в района се установяват франките като заместват келтския и латинския език по тези земи със старонидерландски. Около 650 г. свети Аманд основал две абатства в Гент: Свети Петър и Свети Баво. През 11-ти и 12-ти век Гент се превръща във важен търговски център благодарение на производството на плат, изработен от вносна английска вълна. По това време е построен впечатляващият градски каменен замък Gravensteen – Замъкът на графовете. До 13-ти век Гент е бил втори по големина град в Европа след Париж и по-голям от Лондон с население от около 60 000 жители.

Кулите Работ - от средновековното укрепление на Гент
Кулите Работ – от средновековното укрепление на Гент

В края на 15-ти век търговията с платове започва да запада, но градът запазва икономическата си мощ, като пренасочва икономиката си към корабоплаването, благодарение на реките Лис и Шелд. По-късно обаче започва търговски упадък, поради затваряне на река Шелд.

В края на 18-ти и началото на 19-ти век Гент става част от Френската империя и възвръща икономическата си мощ. Градът продължава да се разраства като индустриален център през целия 19 век, а броят на жителите се утроява. Мизерните условия на живот и труд на работническата класа довеждат до създаването на първия белгийски синдикат през 1857 г., чийто приемник в момента е General Federation of Belgian Labour (ABVV-FGTB) – втори по големина профсъюз в Белгия.

През 1913 г. в Гент се провежда световно изложение, посветено на състоянието на науката, архитектурата и обществото към онзи момент. Градът се представя в пълен блясък като домакин на изложението. По случай изложението в Гент се подновяват стари обекти и се строят нови, измежду които ЖП гарата Св. Петър (Gent-Sint-Pieters railway station), построена през 1912 г. и неоготическият мост Сан Мишел (St Michael’s Bridge).

Гент привечер
Гент привечер

По време на двете световни войни Гент претърпява сравнително малки щети от бомбардировки, поради което историческото наследство на града остава до голяма степен непокътнато и до наши дни. Днес Гент, който е столица на белгийската провинция Източна Фландрия, има население от около 260 000 жители.

Как се стига от Брюксел до Гент

Гент се намира на около 56 километра северозападно от Брюксел, които се изминават с кола за около 50 минути и за около час с влак. Ние пътувахме с влака.

Ако решите да използвате кола под наем, вижте на линка най-изгодните опции за коли под наем в Белгия.

Пътувала съм доста с белгийските железници и мога да кажа, че те са с голямо покритие и на доста приемливи (дори за нас) цени. От летището например има директни линии до всички по-големи градове, при това – няколко пъти на ден. В самата столица Брюксел има три ЖП гари. Може би затова белгийците доста пътуват. Когато съм в чужбина и ми се налага да пътувам извън съответната столица, обикновено избирам да пътувам с влак. Някак ми е по-комфортно и по-широко от автобус. Така стигнах и до Гент – с влак.

Относно разписанието и цените на Белгийските железници, може да използвате сайта им. Билети се купуват направо на гарата.

Главната ЖП гара на Гент е Св. Петър (Gare St. Peter ). От нея до центъра е най-удобно да стигнете с трамвай номер 1, билетът струва 3 евро.

От личен опит споделям, че Гент е малко труден за първоначална ориентация, тъй като всички надписи са на фламандски. Но пък за сметка на това, колкото пъти ми се наложи да питам местни хора за информация и упътвания на английски, нямах никакъв проблем. И преди съм констатирала, че в Белгия като цяло говорят добре английски.

В допълнение, всички главни забележителности се намират в историческия център, съвсем близко една спрямо друга. Веднъж попаднете ли там, няма как да пропуснете интересните места.

Какво да видим в Гент – забележителности и атракции

Тук ще ви разкажа как аз видях Гент. Предварително бях направила проучване в интернет за основните забележителности в Гент и имах план, но той се поразшири в движение.

Беше събота, в началото на декември. Взехме влак от Брюксел и някъде по обяд слязохме на гара Свети Петър в Гент. Излязохме от гарата и тръгнахме да търсим спирката на трамвая. Тя се оказа точно пред гарата – леко вляво от площада пред гарата. Трамвай номер 1 се задаваше, но нямахме билети. Освен това, искахме да погледнем маршрута му за всеки случай. Затова останахме да чакаме следващия трамвай, до идването на който според таблото оставаха 20 минути. Част от тях използвахме, за да се разходим по предгаровия площад покрай дърветата със странни корони.

Градинката пред ЖП гарата в Гент
Градинката пред ЖП гарата в Гент

Качихме се в трамвая, вътре си купихме билети и пътувахме близо половин час до центъра. Беше претъпкан. Слязохме на спирка Korenmarkt – последна и първа за линията в центъра. От там започнахме да опознаваме Гент.

Кулата-камбанария (Belfort)

Първото място, което посетихме беше високата над 90 метра кула-камбанария. Тя беше основна точка в плана и се оказа съвсем близо до трамвайната спирка, на която слязохме. Затова започнахме от нея.

Кулата-камбанария (Belfort)
Кулата-камбанария (Belfort)

Кулата-камбанария е обект на ЮНЕСКО и е средната от трите емблематични за града кули. Другите две са съвсем на близо – това са кулите на катедралата Свети Баво и на църквата Свети Никола. Строежът на кулата-камбанария започва през 1313 г. Завършена е чак през 1380 г. поради различни неволи, сполетели града в този период – войни, чума, политически сътресения.

Панорамна гледка от кулата
Панорамна гледка от кулата

Кулата е символ на независимостта на Гент. Днес тя е превърната в музей. По много тясна и стръмна вита стълба човек може да се изкачи почти до върха ѝ и да огледа целия град. Модерните времена са допринесли към вътрешната архитектура на кулата с бърз асансьор, но той е отнякъде до някъде – стълбите в най-ниската и най-високата част трябва да се изкачат пеша.

Билетът за посещение е 8 евро.

Ние нагоре се изкачихме по тесните стълби. На слизане се възползвахме от асансьора. Изкачването е предизвикателство не само защото са много, но и защото е доста трудно разминаването заради теснотията. Подобен опит имахме преди време в Талин като изкачвахме кулата на църквата Свети Олаф.

Гледките от кулата са впечатляващи. Това, че кулата беше първото място, което посетихме се оказа добра идея, защото от панорамните гледки във всички посоки успяхме да се ориентираме добре кое къде се намира.

Катедралата Св. Баво (Sint-Baafs Cathedral)

След кулата влязохме да разгледаме величествената готическа катедрала на Гент Свети Баво. Входът за нея е свободен.

Катедрала Свети Баво (Sint-Baafs Cathedral)
Катедрала Свети Баво (Sint-Baafs Cathedral)

Строежът ѝ започва през 1274 г. на мястото на стар дървен параклис с патрон „Св. Йоан Кръстител“, който бил осветен през 942 г.

Църквата Свети Никола (Sint-Niklaaskerk)

Църквата е голяма като катедрала и е една от най-старите и знакови забележителности на Гент.

Църква Свети Никола (Sint-Niklaaskerk)
Църква Свети Никола (Sint-Niklaaskerk)

Мостът Сан Мишел

След църквата се насочихме към реката и минахме по моста Сан Мишел, изграден до едноименната църква. Мостът е също емблематичен за Гент и от него се открива прекрасна гледка към трите известни кули, за които ви споменах по-горе.

Поглед към трите кули на Гент от моста Сан Мишел
Поглед към трите кули на Гент от моста Сан Мишел

Грейслей и Коренлей

Мостът Сан Мишел свързва двете крайбрежни улици Грейслей и Коренлей, по протежението на които могат да се видят красиви старинни сгради във фламандски стил – тесни, но високи, с назъбени покриви и орнаменти.

Грейслей и Коренлей
Грейслей и Коренлей

В миналото Грейслей и Коренлей са били два кея от двете страни на реката, част от средновековното пристанище на града.

Грейслей, мост Сан Мишел и църква Сан Мишел в далечината
Грейслей, мост Сан Мишел и църква Сан Мишел в далечината

Замъкът Гравенстейн

Замък Гравенстейн (или замъкът на графовете) е измежду основните забележителности на Гент. Той бил построен през 1180 г.

Замъкът Гравенстейн - поглед откъм реката
Замъкът Гравенстейн – поглед откъм реката

Намира се на брега на реката. Посещението в него ще ви потопи в далечни времена и ще ви накара да почувствате духа на отдавна отминали епохи.

В замъка Гравенстен
В замъка

Тези усещания се пресъздават както от автентичната средновековна обстановка в замъка, така и от актьорския разказ, който звучи от аудио устройствата за туристи. Наистина впечатляващо.

Покрай крепостните стени на замъка Гравенстейн
Покрай крепостните стени на замъка Гравенстейн

В допълнение, от високите нива в замъка се откриват красиви панорамни гледки.

Гледка от замъка към Рибния площад
Гледка от замъка към Рибния площад

Билетът за посещение на замъка Гравенстейн е 10 евро. Съветвам ви да си предвидите поне час – час и половина за посещение. Входът към замъка е от ъгъла на улиците Burgstraat и Geldmunt.

На красива гледка към замъка може да се насладите от моста над реката на улица Burgstraat. Мостът е част от пешеходните турове в града.

Ще ви открия и една по-малко позната площадка за наблюдение на замъка. За да стигнете до нея, пресичате улица Burgstraat малко преди моста към замъка и се насочвате по първата улица, успоредна на реката. Вървите няколко метра по нея и завивате по първата пряка вдясно. Тя отвежда до реката. Там има малка тераса с хубава гледка към замъка Гравенстейн. Приблизителните координати на тази тераса са <51.057612, 3.719908>.

Между другото, оказва се, че Белгия е страната с най-много средновековни замъци на квадратен метър в света.

Разходка с корабче

Близо до моста Сан Мишел, от двата бряга на река Лис тръгват туристически корабчета, които отвеждат до главните забележителности по реката в историческия център. Беседата е на няколко езика, а разходката по вода е супер приятна и опознавателна. Когато ние бяхме в Гент, разходката с корабче беше на цена от 7,50 евро и траеше около 50 минути. Беше вълнуващо.

Тук на линка може да си ангажирате предварително разходка по реката.

В Гент - с корабче по реката
В Гент – с корабче по реката

Площади

Разхождайки се в централната градска част неминуемо ще попаднете на някои от площадите, които са също забележителности на Гент.

Площад Коренмаркт и сградата на старата поща
Площад Коренмаркт и сградата на старата поща

Площад Коренмаркт е един от тях. Намира се близо до реката и моста Сан Мишел. На площада може да видите още една емблематична сграда – тази на старата поща, в която днес се помещават бирария, магазини и скъп хотел

И още

Ние посетихме града през декември и тамошният коледен базар беше в разгара си, оказал се наш малък бонус. Освен това, всичко беше в коледна украса – празнично и красиво.

В Гент преди Коледа
В Гент преди Коледа

Повече информация за Гент ще намерите на туристическия сайт на града.

За финал

Харесах Гент. Много. Може би, защото нямах големи очаквания, а видях много. Може би, защото времето беше благосклонно в тази декемврийска събота, а предния ден ни издуха и подгизнахме от дъжд в Лийр и Антверпен. И най-вече, защото Гент е много красив град с любопитни места, плод на богатата му и отколешна история.

Ако някога имам възможност, ще го посетя отново в някой друг сезон за разнообразие.

Публикувано в Белгия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Един прекрасен ден в Гент – съвременна разходка с ехо от средновековна Фландрия

  1. Мира каза:

    Много полезен и интересен блог.Преди повече от 10 г. посетихме Брюксел,Антверпен и Брюж.За 1 ден отидохме и дои Ротердам с влак от Брюксел.Съжалявам,че не разгледахме Гент и Остенде.Приказно красиви градчета.Благодаря за блога и уникалните снимки.☺

    • Ели Иванова каза:

      Благодаря и аз за хубавите думи! Пожелавам Ви да имате възможност да посетите Гент и Остенде! Всичко най-добро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *