Големи връх и връх Каменитица в Ерулската планина – трудно е да кажеш в коя посока е по-красиво

Обект на тази статия са два изключително панорамни и в същото време нетрудни за изкачване върхове в Трънския край – Големи връх, висок 1481 метра и първенец на Ерулската планина, и връх Каменитица, висок 1327 метра, извисяващ се над село Ерул, дало име на планината. Двата върха са сравнително близо един до друг и имат чудесна пряка визуална връзка помежду си.

Големи връх и морето от планински дипли около него
Големи връх и морето от планински дипли около него

Напоследък наблягаме на кратки и леки пешеходни маршрути главно заради късия ден по това време от годината. Точно такива са маршрутите до тези два върха. Изпробвахме ги в последната събота на този ноември, която ни дари със слънце и почти тотална липса на вятър, време-подарък предвид факта, че есента е към края си. Два дни по-късно след тази ни разходка заваля първият градски сняг.

До колкото ми е известно, има още два популярни върха с името Големи връх – това са първенците на Парамунската планина (познат още като връх Стража) и Ездимирската планина. А връх Каменитица има и в Пирин. Тук разказвам за Големи връх и Каменитица в Ерулската планина.

Маршрутът Ерулски манастир – Големи връх

До Големи връх има три популярни маршрута – от село Душинци, от Ерулския манастир и от село Горочевци, последните два от които са маркирани. Ние избрахме този от Ерулския манастир като най-лек.

По-долу описвам точно него.

Начало: Ерулски манастир

Началото е от портата на Ерулския манастир. Той се намира на около 80 километра западно от София и на около 45 километра северозападно от Перник.

Начало на маршрута до Големи връх, от Ерулския манастир
Начало на маршрута до Големи връх

Пред портата на манастира има обширно място за паркинг и табелка към Големи връх. Поемате по черния път над манастира.

  • Начална точка на маршртута: 42.721976, 22.653971.
  • Големи връх: 42.699319, 22.657006.

За информация – Ерулският манастир „Света Троица“ е разположен в подножието на Големи връх. Централно място заема църквата, която според надпис на фасадата ѝ била построена на 10.06.1802 г. Според друг надпис, тя е паметник на културата. Иначе, за самия манастир се смята, че е наследник на много стар средновековен манастир.

Ерулски манастир
Ерулски манастир

Красиво и много приятно е мястото край манастира. Пред църквата човек може да види две високи, дебели и явно многовековни дървета, сплели клони нависоко – ясен и бук. Смята се, че са на повече от 900 години. Според една легенда, дърветата израсли на мястото, където в първите векове на турското робство били посечени Бука и Ясен – хубава местна девойка и нейния любим.

И още – в двора на манастира може да видите спретната манастирска сграда, интересна чешма, маси и пейки за отдих и паметник на загинали герои за България.

Особености на маршрута

От Ерулския манастир до Големи връх се стига за около час и 20 минути без бързане. Голяма част от маршрута е черен коларски път. Следва се червена маркировка, която е добра и на често. Още в началните части на маршрута върхът се вижда вляво нагоре.

По пътеката - върхът се вижда
По пътеката – върхът се вижда

Маршрутът може да се раздели на три части:

  • етап 1: Ерулски манастир – ловен заслон: 50 минути по черен коларски път с плавно изкачване;
  • етап 2: ловен заслон – билото: 20 минути по стръмна горска пътека;
  • етап 3: билото – Големи връх – билна панорамна пътека: 5 – 10 минути.

В етап 2 се стига до реброто на върха и от там се върви все по него. Накрая има камениста част. Това приключва на билото. Този етап е доста сенчест и стръмен, но не е много труден.

Преди гората
Преди гората
Стръмната част в гората
Стръмната част в гората
На реброто, малко преди билото
На реброто, малко преди билото

Етап 3 е само по билото и е наситен с прелестни панорами.

Ерулска планина: на билото към Големи връх
Ерулска планина: на билото към Големи връх

Самият Големи връх е изключително обзорен.

Големи връх, първенец на Ерулската планина
Големи връх, първенец на Ерулската планина

Аз успях да различа Витоша, Рила, Стража, Любаш, Руй. Малко натам по пътеката към село Горочевци се открива и гледка към село Душинци, което е в подножието на върха.

Големи връх - поглед към Руй
Големи връх – поглед към Руй
Големи връх - поглед към връх Каменитица, в средата на кадъра със сградите в подножието.
Големи връх – поглед към връх Каменитица, в средата на кадъра със сградите в подножието.
Големи връх - поглед към Витоша
Големи връх – поглед към Витоша

Слизането е доста по-леко и бързо, защото е само надолу и по-голямата част от него е по черния коларски път. Отнема около час. Единствено стръмната част, близо до върха е по-бавна за слизане, но според мен – нищо сложно.

Маркировката по целия маршрут е перфектна – червена, добре видима и начесто.

Нашето изкачване беше в разгара на ловния сезон. Имаше ловци по самата пътеката. Съобразиха се с нас, поздравиха ни и предупредиха по радиостанцията останалите да не стрелят, но по време на целия ни преход се чуваха далечни гърмежи.

Като слязохме, посетихме и манастира – тихо и спокойно място с обширен двор.

Маршрутът село Ерул – връх Каменитица

Начало

Маршрутът към връх Каменитица започва от обширен почти обратен завой при махала Мучи баба на У-образно кръстовище преди централната част на село Ерул. Там има стара автобусна спирка и широко място за паркиране. Всъщност, завоят обикаля върха – това ви го казвам за ориентация.

  • Начална точка на маршрута: 42.740757, 22.656677.
  • Връх Каменитица: 42.734578, 22.659275.

Особености

Превалили завоя, оставяте колата и тръгвате по тясната пътека вляво от табелката за двата вело маршрута. След гората излизате на открито и търсите пътека пак наляво, накъдето се намира върхът. Точно в подножието му има широко място като площадка. Още малко нагоре и сте на върха. А от там – гледките са неимоверно красиви и във всички посоки.

Връх Каменитица - поглед към Големи връх
Връх Каменитица – поглед към Големи връх

Изкачването до връх Каменитица отнема около 20 минути, а слизането дори по-малко време – около 15 минути. Маркировка няма, но според мен трудно може да се обърка.

Връх Каменитица - връх Руй на хоризонта
Връх Каменитица – връх Руй на хоризонта

Лично на мен гледките от връх Каменитица ми харесаха повече от тези на първенеца Големи връх.

На връх Каменитица в Ерулската планина
На връх Каменитица в Ерулската планина

В заключение, маршрутът от Ерулския манастир до Големи връх, с допълнението – връх Каменитица, е чудесна идея за еднодневна разходка. Маршрутът не е труден и е сравнително кратък, а гледките са зашеметяващи. Препоръчвам!

Публикувано в български манастири, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *