По селата в планината: Делчево, Лещен и Ковачевица

Отдавна си търсихме сгоден момент да посетим някое от китните планински селца – Делчево в полите на Пирин и Лещен и Ковачевица в южните склонове на Западните Родопи. Удобният случай се откри под формата на прекрасен завършек на един мързелив спа уикенд в Банско, когато си направихме разходка в един ден до трите живописни села.

Макар и само за няколко часа успяхме да се потопим в тази нереална за ежедневния забързан ритъм атмосфера на тишина и спокойствие, да се оставим да ни водят тесните калдъръмени улички покрай старинните къщички в тези малки планински селца, да се насладим на много красиви гледки.

Лещен
Лещен

Тази година ни вървеше на подобни картини и впечатления (или пък си ги търсихме нарочно 🙂 ). Няколко месеца преди разходката до Делчево, Лещен и Ковачевица посетихме село Косово в сърцето на Родопите, което също се вписва в горната формула – живописно планинско селце със старинни къщи от друго време, обгърнати в тишина и спокойствие.

Делчево

Най-напред посетихме село Делчево в склоновете на Пирин над град Гоце Делчев. Селото се намира на около 10 километра от град Гоце Делчев и на около 60 километра от град Банско.

Делчево
Делчево

Спряхме на мегдана, слязохме от колите и започнахме да оглеждаме къде какво има наоколо. Разглеждахме старите къщи, простирахме взор към невероятната панорамна гледка надолу към град Гоце Делчев.

Делчево: панорамна гледка към град Гоце Делчев
Делчево: панорамна гледка към град Гоце Делчев

Сетне тръгнахме нагоре по калдъръма, за да видим колкото може повече от селцето.

Лещен

Втората спирка беше Лещен. От полите на Пирин се прехвърлихме в полите на Родопите. Разстоянието от Делчево до Лещен не е голямо – около 24 километра, но се пътува сравнително бавно заради завоите. Пътят минава през небезизвестното напоследък село Гърмен. За пълнота, да отбележа, че в района на Гърмен се намира балнеокурортното селище Огняново.

Лещен
Лещен

Спряхме на мегдана, оставихме колите и тръгнахме нагоре по тесните калдъръмени улички.

Лещен
Лещен

Бяхме чували за Глинената къща в Лещен, така че се насочихме към нея. Пътьом си разглеждахме старите къщи и каменните дувари. Времето беше тихо и слънчево, а зелените баири наоколо приятно допълваха обстановката.

Лещен
Лещен

Продължихме още малко нагоре по друма, още няколко старинни къщи и ето – най-после прекрачихме портата на голямата атракция – Глинената къща.

Глинената къща
Глинената къща

До този момент си мислех, че и тя е от старинните, дори от най-старите, къщи на Лещен. Нищо подобно. Къщата е една обикновена хотелска стая в глинена опаковка, поне за мен. Да, необичайна стая, сред необичайна обстановка, но не бях особено впечатлена. Повече харесах малките улички и схлупените стари къщи, покрай които продължихме да се разхождаме.

Лещен
Лещен

Ковачевица

Накрая спряхме в Ковачевица и отново приложихме горната формула – паркирахме колите на мегдана и тръгнахме бавно по тесните калдъръми. Ковачевица се намира на около 8 километра от Лещен навътре в планината.

Ковачевица
Ковачевица

Тук ми се стори най-тихо и спокойно, дори прекалено усамотено. Повечето къщи изглеждаха или стари и необитаеми, или пък бяха вили и къщи за гости. Обиколихме го за по-малко от час.

Ковачевица
Ковачевица

Това беше последната спирка от разходката. Следобедът преваляше, а следваше работен ден. Трябваше да се отправим обратно към София.

Ако и вие разпускате в района на Банско и Добринище, може да си отделите половин ден, за да се потопите в тази приятна и различна обстановка на всяко едно от трите селца.

Две години по-късно направихме още едно посещение на всяко едно от селата. Хванахме ги в друг сезон, но те самите не се бяха променили. Заплениха ни отново.

Ковачевица през зимата
Ковачевица през зимата

Да споделя още, че в района има много красив водопад – Делчевският водопад, до който води приятна и лека за ходене пътека.

Ако търсите други подобни автентични села със запазена старовремска архитектура, препоръчвам ви да се разходите също в село Долен, недалеч от Гоце Делчев, Старо Стефаново, ловешко, и странджанското село Бръшлян.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

13 Коментара към По селата в планината: Делчево, Лещен и Ковачевица

 1. Румяна Пеева каза:

  Били сме в Ковачевица преди години-рай под небето.В Добринище пристигнахме миналото лято с влакчето от с.Варвара-красота,която трябва да се види!Красива е България-това е мястото,което трябва да пазим,ценим и о б и ч а м е!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Румяна, благодаря Ви за интереса и отзива! Така е, имаме толкова много забележителности, само трябва да им се наслаждаваме и да ги пазим!

 2. Мариана каза:

  Здравейте! Искам да попитам според вас дали е удачно да оставим колата в Лещен и да си направим разходка до Ковачевица? Като разстояние не е много, но дали пътят е подходящ, особено през лятото?
  Много благодаря предварително!
  ПС: Блогът ви е супер, винаги го преглеждам преди да предприем пътуване:)))

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Мариана, разстоянието между Лещен и Ковачевица е около 8 километра, но, според мен, едва ли ще е много приятно да ги вървите по шосето, особено в жегите. Бих Ви посъветвала да отидете с кола до Ковачевица и там да се разходите. Има и водопад наблизо – Сини вир. Ние нямахме време да го видим, но там в Ковачевица имаше информационни табелки за него. До колкото си спомням, до водопада се стига за около час и половина. За съжаление, нямам поглед върху маршрута до водопада и не мога да дам точна информация. Ще се радвам да споделите, ако стигнете до водопада. Поздрави!

   • Мариана каза:

    Много благодаря за съвета, Ели. Ще проуча маршрута за този водопад и ако отидем, обещавам след това да ви споделя впечатления! Пожелавам ви прекрасно лято и нови, интригуващи дестинации! Поздрави!

    • Ели Иванова каза:

     Благодаря, Мариана, ще очаквам новини! Хубаво и интересно лято и на Вас! Поздрави!

 3. Невероятна красота и приятно удоволствие в горещите дни. Тук може да се върнем и замислим към миналото си. Трябва да пазим тези места и учим историята им.

 4. Маргарита каза:

  В село Ковачевица се намира къщата на писателят Георги Данаилов. Там той е написал книгата „Къща отвъд света“. Невероятно четиво!

 5. Виолета Каменова каза:

  Здравейте! Преди години ходихме на почивка в Делчев. Имахме време да разгледаме околностите. Мога да ви препоръчам да видите параклиса, който се намира над селото. Върви се около час пеша. До параклиса има маса, пейка, огнище, дърва, вода. Може да се седне и нахрани, човек на спокойствие. А гледката е неуписуема красота. Параклиса е изографисан. Вътре има свещички. Оставате стотинки и палите за здраве.
  На другия връх има издигнат кръст, с голяма височина. Заслужава си да се посети селцето. Интересното е, че по почти всеки кръстопът има съградена чешма, която е посветена на някой. Разгледайте селцето и няма да съжалявате!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Виолета, благодаря Ви за препоръката и информацията!

 6. Стела Н. каза:

  Здравейте!
  Винаги ми е интересно тук при Вас.
  Имам малко по-друг въпрос обаче:
  С автобус ако се пътува до Лещен и Ковачевица къде може да спре автобуса, дали може да обърне, изобщо удачно ли е?
  Благодаря предварително!
  Ps: А водопадите ще са за друг път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *