Деултум – едно от чудесата на България

Точно на първия учебен ден тази година имах щастието да присъствам на изключително интересен урок – и теоретичен, и практически. Той се състоя в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“ и бе проведен от особено ерудиран човек – Красимира Костова, директор на историческия музей в град Средец и главен отговорник на археологическите разкопки край село Дебелт.

Национален археологически резерват "Деултум-Дебелт"

Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“

До този момент само бях чувала за античния и средновековен град Деултум, там някъде, недалеч от Бургас, но не предполагах, че този обект ще се окаже толкова значим и мащабен. Оказва се, че Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България. Не случайно, през 2011 година Деултум е избран чрез национално електронно гласуване за едно от чудесата на България. (Чудесата на България беше инициатива на в-к Стандарт.)

В тази статия ще ви представя голяма част от всичко онова, което видях и научих в Дебелт.

Деултум: музеят

Деултум: музеят

С какво е интересно мястото

За първи път мястото е описано от братята Шкорпил в края на 19-ти век. По това време те са споменали, че крепостните стени на града са били около 2 метра високи. Съвременни проучвания започват да се провеждат през периода 1981-1985 г. покрай строежа на близкия завод, който е построен по програмата за заселване на Странджанско-Сакарския край.

Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди началото на новата ера. По-късно, през втората половина на 1-ви век, при управлението на римския император Тит Флавий Веспасиан , е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на днешна България.

По думите на Красимира Костова, ръководител на проучванията, колонията се изгражда за период от около 50 години. Крепостните стени на колонията са изградени при Марк Аврелий в средата на 2-ри век. Изграждането на колонията започва с оформяне на публичните пространства – с площада, местния сенат, римските терми – място, което редовно се посещава от гражданите – преди обед жените, след обед – мъжете. Населението на колонията е с висок статут – на гражданите от колонията са се давали по 50 югера земя (равностойни сега на около 12 500 декара). Тези земи са били разпределени от Босненския рид на Странджа (най-северният рид на планината) до Стара планина – това е територията на колонията. Колонията е стигала до днешната автогара-Запад в Бургас. Самата колония е била пряко подчинена на римския император и затова е била посещавана нерядко от него.

Деултум: съдове

Деултум: съдове

Първата половина на 3-ти век е времето на невероятен разцвет на колонията. По това време е имало култове към различни богове. В северната част на колонията са идентифицирани останки от два храма, като се предполага, че единият е на Асклепий, а другият – на Атина.

През 195-та година император Септимий Север посещава колонията. Очаквайки го, местните колонисти са направили негова бронзова статуя, която са поставили в храмовото пространство в чест на императорския култ. От тази статуя оцелява бронзовата глава, понастоящем – уникален експонат в музейната експозиция. Освен нея, са намерени и 3 бронзови крака – всичките леви, което показва, че са от различни статуи.

Уникалната бронзова глава от музея в Деултум

Уникалната бронзова глава от музея в Деултум

На 9 август 378 г. в битката при Адрианопол готите разбиват византийската военна част, а император Валент е убит. Ще отворя една скоба, за да припомня, че се след тази битка той е пренесен смъртно ранен във вила Армира, където умира. След тази битка готите се заселват на Балканите като „федерати“ (съюзници) на Римската империя и остават там в продължение на около 200 години. От този период на територията на колонията Деултум има намерена керамика със специфични орнаменти.

В края на 4-ти век стават съдбоносни събития за Римската империя – тя се разделя на две части – Източна и Западна, като Константинопол става столица на Източната. По това време Дебелт се обособява като епископски център – той е 3-ти по големина град в провинция Хемимонт и важен комуникативен морски град. Стандартът на населението е плаващ заради честите варварски нашествия.

През 812 г. тук идват българите.

Смята се, че районът е тясно свързан с Покръстването на България през 864 година. Някои историци изказват хипотезата, че в района на бившата римска колония Деултум е покръстен самият цар Борис Михаил Покръстител. Със сигурност се знае, че именно от тук е минала делегацията за покръстване към столицата Плиска – все пак, това е точка от най-късия път между Константинопол и Плиска.

Как се стига до Деултум-Дебелт

Националният археологически резерват „Деултум-Дебелт“ се намира в източните покрайнини на село Дебелт, община Средец, на около 20 километра югозападно от Бургас и на около 390 километра източно от София. До обекта се стига с кола. В село Дебелт има указателни табели за останките от античния град.

Цени и работно време

Обектът е отворен за посетители всеки ден от 9 до 18:00 часа. Цената за посещение е 5 лв., за деца и пенсионери – 2 лв. Беседата се заплаща допълнително – 10 лв. общо за музея и руините.

Какво да видим в старинния Деултум край Дебелт

Ние започнахме разходката в археологическия резерват „Деултум-Дебелт“ с посещение и интересна беседа в музея към резервата.

Деултум: зарове за игра

Деултум: зарове за игра

В залите на музея са изложени предмети от бита и ежедневието, включително и от забавленията, на римските граждани в колонията Деултум. Най-интересните (поне за мен) са лампите, съдовете за вино, заровете за игра, разкрасителните пособия, използвани от дамите. Интересен експонат в музея е огледало с надпис „Красавице, вземи ме!“

Извън музея, на път към разкопките и останките от градската част на колонията видяхме лапедариума с басейн от римска вила тип суб-урбана и няколко старинни колони.

Деултум: басейн от вила суб-урбана

Деултум: басейн от вила суб-урбана

Деултум: останки от антична канализация

Деултум: останки от антична канализация

Разходката ни продължи към основната градска част покрай терми, нимфеум, солидна канализация, широка улица и останки от източната порта на града.

Деултум: разкопките

Деултум: разкопките

Деултум: разкопките

Деултум: разкопките

След това се насочихме към горната част на обекта, в която видяхме останки от търговски улици и бойна кула – това е северозападната кула на античния град с няколко амбразури.

Деултум: горната част

Деултум: горната част

Други интересни места наблизо

На територията на община Средец има много забележителности, които да се видят – все пак, това е една от най-големите общини в България. Да не говорим, че голяма част от община Средец се намира в мистичната Странджа. Тук ще спомена няколко интересни обекта, от които имам лични впечатления и които бих препоръчала.

Църквата „Всех святих“ в град Средец

Църквата „Всех святих“ в град Средец

Църквата „Всех святих“ в град Средец

Църквата се намира в централната градска част. Построена е през 1858 г. Самата сграда има възрожденска архитектура. До нея се издига кула-камбанария. Около църквата има приятен парк, а до нея – паметник на Софроний Врачански (той е живял известно време в района).

Камбанарията на църквата „Всех святих“ в Средец

Камбанарията на църквата „Всех святих“ в Средец

Изложбена зала Гейманова къща в град Средец

Изложбена зала Гейманова къща

Изложбена зала Гейманова къща

Това е възрожденска къща, понастоящем – изложбена зала. Когато посетихме изложбата, фокус беше експозицията „Военните сандъци разказват“, представяща автентични вещи и информационни табла, свързани с гарнизона в Средец (преди Грудово) – един от върховете на известния в миналото „Триъгълник на смъртта“.

Изложбена зала Гейманова къща

Изложбена зала Гейманова къща

Църквата Рождество на Пресвета Богородица в с. Долно Ябълково

Това е красива църква с интересна архитектура, построена през 1892 г.

Марков камък

Марков камък

Марков камък

Марков камък е тракийско светилище и представлява огромен камък, висок 8 м., закрепен върху други две скали. Намира се на около 2 км от с. Долно Ябълково.

Долмен Змеюва дупка

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Долменът се намира на около 3 километра и половина югозападно от село Кирово и е един от най-добре запазените долмени в Странджа.

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата

Намира на около 4 километра и половина югоизточно от село Голямо Буково и е единственият действащ манастир в Странджа.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


7 Коментара към Деултум – едно от чудесата на България

 1. Филип каза:

  Само да направя следната поправка:Категорично вече е доказано от наши историци например Юлия Хаджидимитрова и Асен Чилингиров, че т.н. готи са гетите,т.е.траки,т.е.българите,т.е.Валент се е бил с нашите предци ,а не с някакво германско племе.Време е и екскурзоводите да са в крак с новите изследвания…

 2. Пламен Генов каза:

  Една поправка: 50 югера са около 150 днешни декари, а не 12 500. Разликата е чудовищна.

 3. Алена каза:

  Очень интересный сайт. Давно люблю Болгарию, много путешествую и вот с интересом читаю…Только на карте надо изменить: метка стоит на Беглик-таш, а рассказ идет о Змеюва дупка

 4. Алена каза:

  Много интересно! Читала про Деултум, но у вас более интересно и подробно написано. Надеюсь, я в этом году смогу увидеть это старинное место…

 5. КОТКАТА каза:

  Лапедариум?!.!
  Освен с кола, до там може да се стигне и с обществен транспорт от Бургас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *