Забележителности в Доспат, които да направят почивката ви невероятна

Доспат е родопско градче, което много харесвам. То е красиво, с прелестни гледки, пълнещи окото, подходящо за релакс и презареждане, и в същото време тихо и спокойно. За първи път отседнахме там преди десетина години и останахме с много добри впечатления и често си го припомняхме със снимките. След време го посетихме отново. Искахме да минем по Дяволската пътека – отдавна планирана – и решихме пак да се установим за няколко дни в Доспат. И пак ни хареса 🙂 .

Забележителности в Доспат: язовир Доспат привечер
Забележителности в Доспат: язовир Доспат привечер

Тази статия е посветена най-интересните забележителности в Доспат и наоколо, от които имам лични впечатления.

Накратко за Доспат

Град Доспат е разположен в Западните Родопи и се намира на близо 200 км югоизточно от София, които се изминават с кола за малко повече от три часа. Градът е разположен на 1348 метра надморска височина, което го прави най-високо разположеният град в България.

Язовир Доспат
Язовир Доспат

Освен живописните хълмове на Родопите, голямо обаяние на градчето придава и едноименният язовир.

Язовир Доспат
Язовир Доспат

Ако идвате към градчето от от север, може да подходите откъм Батак по шосето Батак – Доспат и пътьом да видите още няколко язовира.

По пътя Батак - Доспат: язовир Широка поляна
По пътя Батак – Доспат: язовир Широка поляна

Също така, може да подходите откъм Велинград и Сърница и така да видите горната част на язовир Доспат откъм Сърница.

Язовирът откъм Сърница
Язовир Доспат откъм Сърница

Хотелите

В Доспат има немалко места, където може да отседне човек – имам пред вид предимно прилични хотели и вили за гости. На разположение на туристите са няколко хотела и къщи за гости около язовира.

Преди време, когато за първи път посетихме района нямаше много места за настаняване, но когато бяхме там за последно през този май видяхме доста нови хотели и къщи за гости. От преди време си знаехме „Тихият кът“ – хотел-ресторант с прекрасен изглед към язовира, добра кухня и прилични цени. Не пропуснахме да похапнем там и при второто ни посещение.

Вижте актуални оферти за настаняване в Доспат в карето по-долу и си изберете най-подходящия вариант за вас.

Booking.com

Забележителности в Доспат и туристически атракции

Туристическите атракции в Доспат и наоколо са нещото, което предстои да се разработи и според мен има огромен потенциал за развитие в региона. Към момента тези атракции са малко, а  разработени туристически маршрути липсват.

Нощна панорама към язовир Доспат
Нощна панорама към язовир Доспат

Малкото налични към момента туристически забележителности в Доспат и наблизо са:

  • панорамна гледка към язовира – на влизане в Доспат (откъм Батак или Сърница) има обособена  панорамна площадка с чуден изглед към язовира и с няколко пейки;
  • язовирът и стената;
  • разходка с лодка в язовира – преди време нашата разходка с лодка продължи около 30 минути и платихме по 5 лв. на човек – бяхме десетина души.

Какво още?

Това, което ми липсваше беше разработени туристически пътеки около язовир Доспат, ресторанти с местни специалитети, разни малки сергии и павилиончета за местни неща –  мед, билки, сувенири, въобще неща и атракции, които биха запълнили няколко дневна активна почивка в това красиво планинско градче.

Личен опит

За най-запалените туристи мога да препоръчам кратка разходка покрай язовира по необлагородена пътека. Как да намерите пътеката? Към пътеката има няколко подхода откъм главната улица покрай язовир Доспат. Най-лесно ще я намерите, ако се насочите към хотел-ресторант Тихия кът и продължите надолу по улицата към язовира. Малко след ресторанта улицата свършва и преминава в широка пътека, която води до брега на язовир Доспат.

Преди там на брега на язовира имаше дървена платформа за наблюдение на язовира, но сега тя е полуразрушена, за съжаление. Все пак, има достатъчно местенца на брега, където може да се установите за кратко или по-дълго и да го погледате.

Залез край язовира
Залез край язовир Доспат

Ние се възползвахме от красивата водна панорама на това място и там посрещнахме един от залезите, които хванахме в градчето.

Залез в Доспат
Залез в Доспат

Ако ви се разхожда още, като слезете до язовира може да завиете надясно по пътеката, която от там насетне следва брега. Няма указателни стрелки и маркировка, но голямото изкуствено езеро е достатъчно ясен ориентир.

Забележителности около Доспат, които да посетите

В този раздел ще ви запозная с още няколко по-малко популярни, но пък интересни забележителности в Родопите, близо до Доспат, които биха обогатили вашата активна почивка в района.

Побит камък

От името си личи, че става въпрос за неестествено стърчащ от земята камък. Камъкът е толкова забележителен, че е дал името на родопското село, край което се намира – село Побит камък. Разположен е в една тучна ливада до селото и си стои тихо и малко самотно там насред тревата. Предполага се, че е древен мегалит.

Феноменът Побит камък
Феноменът Побит камък

Как да стигнете до Побития камък? Селото се намира на около 37 км северно от Доспат и на 15 км след град Сърница. За да стигнете до камъка, на влизане в селото преди моста над реката трябва да поемете вдясно по черния коларски път. Не след дълго ще видите камъка в ливадите откъм селото.

Феноменът Побит камък край едноименното село
Феноменът Побит камък край едноименното село

Пролетно време мястото около Побития камък е мочурливо и трудно можете да го приближите.

Когато ние посетихме селото ни направи впечатление, че е доста оживено и в него има много деца. Ние, по различно време, се заприказвахме с две от тях – интелигентни и така любезни, помолихме ги да ни упътят. Указанията и съветите им бяха съвсем точни, за което благодарим.

Скален феномен Жабата

След село Побит камък по пътя за село Медени поляни, на брега на река Доспат има още един скален феномен – друг голям камък, известен под името Жабата. Намира се на около 2 км след селото – в ляво от шосето и на брега на реката в дясно от нея. Не е много лесна за намиране тази Жаба. Да не говорим, че на мен изобщо не ми приличаше на жаба, но все пак ми беше любопитно да я видя.

Скален феномен Жабата
Скален феномен Жабата

Още нещо, което мен лично много ме впечатли, докато изследвахме околностите на село Побит камък – през селото минава река Доспат, която споменах и по-горе и която захранва заедно с многобройните си притоци язовир Доспат. Край Побит камък реката представлява малко поточе. Другото интересно за нея е, че протичайки през този район тя прави доста завои.

Водопад Късак

Водопад Късак е чуден малък водопад край едноименното село Късак, което се намира на около 6 км източно от Доспат. До водопада се стига за около 15 минути пеша по пътека, която започва от самото начало на селото.

Водопад Късак
Водопад Късак

Ето подробно описание на маршрута до водопад Късак.

Римски мост Кемера

Мостът се намира до шосето в покрайнините на близкото село Змеица на по-малко от 10 км източно от Доспат.

Мост Кемера
Мост Кемера

Дяволската пътека

Ако търсите красота, интересни форми на релефа и леко екстремни преживявания, запознайте се с Дяволската пътека в Родопите. Към нея има два подхода – единият е до село Борино, на 17 км източно от Доспат, а другият – в Буйновското ждрело до село Ягодина.

Дяволската пътека - стръмно надолу
Дяволската пътека – стръмно надолу

Повече информация за пътеката ще намерите в тази статия.

В заключение

Това са накратко моите впечатления от Доспат и възможностите за активна почивка и туризъм в това чудно планинско градче и най-близките му околности. Градчето е разположено сред много красива природа. Малко е, но има доста места, където да се отседне. Има какво да се види, въпреки че има и какво да се желае откъм туристически атракции, но това си е потенциалът за развитие на града. Като цяло Доспат и близките му околности са още едно хубаво и зареждащо с положителна енергия място в Родопите, планината с душа.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Забележителности в Доспат, които да направят почивката ви невероятна

  1. Зара каза:

    Благодаря за статията! Скоро бях в Доспат, като предварително прочетох Вашия материал. Определено ми беше от полза, като за напред винаги ще проверявам тук за допълнителна информация при предстоящи пътувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *