До Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е един от двата манастира в района на град Бухово. Посетихме го в деня на Трифон Зарезан, заедно с другия Буховски манастир „Св. Мария Магдалина“. И за двата буховски манастира се предполага, че са били част от Софийската Мала Света гора.

Буховски манастир Св. Архангел Михаил

Буховски манастир Св. Архангел Михаил

Как се стига

За да се стигне до Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“, се минава по централната улица в Бухово, подминават се гробищата и мотопистата в края на Бухово и се поема по черния път за хижа Мургаш. Малко след пистата има един каменен паметник с чешма до него, след който черният път се разклонява и там трябва да се поеме по десния път. Пътят в този участък е проходим с лека кола, като има 2-3 лоши „прага“, през които трябва да се внимава.

След разклонението вдясно, коларският път се изкачва на един хълм, на върха на който пътищата отново се разклоняват – пътят направо е за хижа Мургаш, а този – надясно и надолу по склона е за манастира. На това място трябва да се остави колата, защото пътят надолу към манастира е много лош.

Начало на пешеходния маршрут: направо е за х. Мургаш, а надясно за манастира

Начало на пешеходния маршрут: направо е за х. Мургаш, а надясно за манастира

За ориентир – разстоянието, което изминахме с колата от мотопистата в края на Бухово до високата част на хълма, където я оставихме е около 1100 метра.

От там до манастира са 10-15 минути пеша: 5 минути спускане по хълма до реката, завой надясно след моста на реката и още десетина минути ходене до манастира.

Завой надясно след моста на реката и алея Батенберг

Завой надясно след моста на реката и алея Батенберг

Тази пътека е наречена „Алея Батенберг“ заради бълграския княз Александър Батенберг, оставил следа в историята на манастира.

История на Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“

Като цяло сведенията за манастира са доста оскъдни. Според някои изследователи, Буховският манастир „Свети Архангел Михаил“ е основан през Ранното средновековие, а според други – при управлението на цар Петър I (927 г. – 970 г.). Засега единствените сигурни писмени източници сочат, че манастирът е съществувал в началото на 17-и век. Знае се също, че през втората половина на 19-и век е притежавал доста имоти и добитък.

Останало до днес

В момента от Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“ е останала църквата и гостоприемницата, която е в много лошо състояние. Южно от църквата личат останките от магерницата. Малко пред тях е било монашеското крило, заемано днес от навес за пикник.

Буховски манастир Св. Архангел Михаил - църквата

Буховски манастир Св. Архангел Михаил – църквата

Буховски манастир Св. Архангел Михаил - църквата

Буховски манастир Св. Архангел Михаил – църквата

Навесът за пикник на мястото на някогашното монашеско крило

Навесът за пикник на мястото на някогашното монашеско крило

Батенберг и манастира

В края на 19-век манастирът става известен с факта, че съвсем за кратко в една от стаите му за гости пребивава княз Александър Батенбер, веднага след неговото детрониране на 9 август 1886 г.

Ето защо и пътеката към манастира носи името „Алея Батенберг“.

Князът остава в манастира две нощи и един ден, след което е откаран в Румъния.

Седмица след напускането на княза, в манастира за кратко е затворен Търновският митрополит Климент, председател на привременното правителство след детронацията на Батенберг. Митрополит Климент е управлявал само няколко дни, след което под натиск се е оттеглил от властта. Светското име на митрополит Климент е Васил Друмев – българският възрожденски писател, революционер и общественик.

Сегашно състояние

За съжаление, сегашното състояние на манастира не е никак завидно. Той е без ток, гостоприемницата е пред разруха, църквата се руши, манастирът е много рядко посещаван, а църковна служба в него има само веднъж годишно – на Архангелов ден.

Буховски манастир Св. Архангел Михаил - запазено до днес

Буховски манастир Св. Архангел Михаил – запазено до днес

Иначе мястото е много приятно, спокойно и благоприятно за разпускане и размисъл.

Буховски манастир Св. Архангел Михаил

Буховски манастир Св. Архангел Михаил

По време на нашето посещение ние се запознахме с Любчо – човекът, който се грижи в момента за манастира и от когото научихме много неща за района. Той ни показа също и голямата скала над манастира, от едната страна на която има следи от вкопани стълби, което според него говорело, че скалата не е паднала там случайно, а е била някакво светилище много отдавна.

Отидохме да видим отблизо скалата и наистина видяхме следи от стълби по нея. А как е попаднала там и дали е била нещо повече от обикновен голям камък – кой знае … Все пак, не може да се отрече, че буди загадъчност.

Забележка: за историята на Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“, съм използвала като основен източник на информация книгата на дългогодишния изследовател на град Бухово Димитър Марангозов „Крепители на духа“, изд. „Пропелер“, 2002 г.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


8 Коментара към До Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“

 1. Владимир Бенев каза:

  Благодаря Ели,
  Когато посетих манастира през м.май 2017, пих от сладката вода на манастирската чешма издигната
  от софиийско църковно дружество през 1936г. Гледах вековните секвои засадени в двора опасан от
  каменна ограда и си мислех за примера. Примера на тези хора преди нас, които не са били по-заможни,
  нито по-можещи от нас, но са създавали. Когато отворихме църквата и видях замазаните с варова мазилка стенописи
  и сребърните звездички на тавана се запитах защо? Защо след като създаваме толкова малко си позволяваме да
  унищожаваме и да не се грижим за това, което тези преди нас са имали времето, вярата и доблеста да създадат.
  Буховския манастир „Свети Архангел Михаил“ не е забравено от Бог, но е забравено от хората място.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Владимир, благодаря за трогателния коментар! Така е, много сте прав!

 2. Албена Михайлова каза:

  Здравейте,прочетох написаното за манастира и ми беше полезно защото бих искала да направим там и раздадем курбан на храмовия празник 8.11. Знае ли някой към кого мога да се обърна за съдействие и как мога да намеря споменатия човекЛюбчо?Благодаря предварително ако някой ми отговори

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Любчо си живееше там в Буховския манастир, когато ние се разходихме до светата обител. Мина доста време от тогава и не знам дали е още там. Не мога да кажа и към кого конкретно да се обърнете, но ако се свържете с кметството в Бухово, вероятно ще Ви упътят.

 3. Албена Михайлова каза:

  Благодаря ви,Ели!

  • Елизабет Мизова каза:

   Здравейте, искам да попитам дали сте успели да се свържете с кметството и дали ще организирате курбана? Интересувам се, тъй като, ако ще го организирате и нямате нищо против бих искала да дойда снимам ритуала. 🙂

   • Албена Михайлова каза:

    Здравейте,не съм успяла още да се свържа с кметството.

 4. Тодор каза:

  Здравейте!Кмет съм на град Бухово! Любчо е там! Служебния телефон ми е 0889006935

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *