Водопад Казанките в Сакар – красив, доволно скрит, но достижим

Много обичам водопадите. Ако и друг път сте попадали на страниците на блога, сигурно сте го забелязали. Не малко водопади сме посетили като интересни дестинации за прекрасна еднодневна разходка. А за останалите ще разкрия нашето неписано правило, че тръгнем ли за някое по-далечно място с преспиване, винаги търсим някой (или няколко) водопад наблизо.

Водопад Казанките
Водопад Казанките

Точно такъв беше случаят с водопад Казанките. Планирахме посещение в Сакар планина, известна повече с долмените и тракийските скални светилища. Все пак, планина е, мислехме си. Не може да няма някой водопад. Попитахме Гугъл и той си каза – водопад Казанките. Само дето информацията за неговото местонахождение беше изключително оскъдна. Там, където я имаше, беше по-скоро объркваща. Нескромно се надявам, след тази статия, вече да не бъде така 🙂 .

И така, решихме да се пробваме да видим водопада. Е, не стана от първия път. Тръгнахме веднъж и не стигнахме, защото замръкнахме. Но пък видяхме красиви залезни картини.

В Сакар по залез
В Сакар по залез

На следващия ден, опитахме пак и успяхме. Пак беше привечер, но малко или много използвахме опита от предния ден. GPS-ът също ни помогна донякъде, но и той не беше съвсем „в час“. Ако използвате OFRM Geotrade карта за Гармин, водопад Казанките го има в списъка със забележителности, но в действителност самият водопад се намира на около 300 метра след посочената в картата цел.

В следващите редове ще ви разкажа за нашето посещение до водопад Казанките и ще дам подробно описание на маршрута. Надявам се, ако и вие тръгнете натам един ден, да ви е по-лесно и да имате повече време да му се наслаждавате. Ако ви се получи така, ще се радвам да споделите в коментарите.

Как се стига до водопад Казанките

Пътеката за водопад Казанките започва от една отбивка на шосето Тополовград – връх Вишеград. Самото шосе започва на около километър след Тополовград в посока Хлябово от едно Т-образно кръстовище точно пред фургон с надпис полиция. Ако идвате от Тополовград на това кръстовище трябва да завиете в ляво по въпросното шосе и след това да продължите около 8 километра по него (изминават се за около 10 минути с кола). След тези 8 километра ще видите отбивка в ляво от пътя. Това е началото на пътеката, която всъщност е черен коларски път.

Началото на пътеката за Казанките
Началото на пътеката за Казанките

Няма табелка за водопада. Има единствено червена табелка за опазване на горите от пожар. Там около тази отбивка трябва да оставите колата. Следва пешеходен преход до водопада.

Маршрутът отскоро е маркиран с червена маркировка.

Пешеходният преход може да се раздели на следните основни етапи:

 • етап 1: началото на пътеката – първи разклон в ляво: 5 минути;
 • етап 2: първи разклон в ляво – втори разклон вляво: 25 минути;
 • етап 3: втори разклон вляво – горската нива с хранилка: 20 минути;
 • етап 4: горската нива с хранилка – водопадът: 10 минути.

Целият пешеходен преход до водопада е с дължина около 3,5 километра в посока и се изминава за около час (пак в посока).

Eтап 1: началото на пътеката – първи разклон в ляво

Етапът е съвсем кратък и се изминава за не повече от 5 минути. Той започва от шосето с отбивката и завършва до първото разклонение на черния път, на което трябва да свиете вляво и да продължите по черния път.

Първото отклонение в ляво
Първото отклонение в ляво

Ще отворя една скоба, нали съм си математик – не мога без формули 🙂 , и ще кажа, че от това разклонение в посоката направо има частично маркирана пътека. Тя също би била опция за маршрута до водопада и би спестила разстояние, но на места тази пътека е много обрасла и се губи. Ние изпробвахме първо нея, като тръгвахме и се връщахме в различни нейни части на няколко пъти. Затова препоръчвам „царския“ черен път, този най-утъпкания.

Етап 2: първи разклон в ляво – втори разклон вляво

През този етап вървите изцяло по черния път около 25 минути, след което стигате едно място, на което в този път от дясно се включва друг черен път – нещо като У-образно горско кръстовище.

Пак ще отворя скоба и ще кажа, че онази по-пряка горска пътека, спомената по-горе, в един момент се включва в черен път, който е десния клон на това У-образно горско кръстовище. Само за информация. Иначе, отново препоръчвам „царския“ черен път, който в този етап е описан в предния параграф.

Етап 3: втори разклон вляво – горската нива с хранилка

След У-образното горско кръстовище черният път продължава през вече не чак толкова горска местност, гората се отдръпва и се появяват по-голи места. На този етап стигате до горска нива с хранилка за диви животни в средата на далечната страна. Стигнете ли далечния край на нивата, трябва да завиете надясно по пътеката надолу покрай нивата.

Разстоянието от У-образното горско кръстовище до този завой надясно покрай нивата се изминава за около 20 минути.

Етап 4: горската нива с хранилка – водопадът

Завиете ли вдясно и надолу покрай нивата, знайте, че вече сте близо до водопада, макар и все още да не го чувате. Остават ви някакви си 10 минути, докато го видите, дори по-малко – зависи от скоростта на ходенето ви. По време на този етап подминавате нивата и продължавате по пътеката надолу към дерето. В този момент шумът от падаща вода е вече част от пейзажа. Още няколко минутки и сте там до водопада.

Насладете му се … Страхотен е, нали?

Водопад Казанките отблизо
Водопад Казанките отблизо

Обратният път (разбираемо) има същите особености и се изминава за същото време.

Красотата на водопада

Водопад Казанките се намира в подножието на най-високия връх на Сакар планина – Вишеград. Реката, която го захранва е  Здравчевско дере. Тя е малка и непостоянна. Най-буйна е през пролетта и след обилни дъждове. В разгара на лятото и през есента реката пресъхва, така че планирайте посещение до водопад Казанките още през пролетно време!

Водопадът е много красив с двата си пада. Красотата му се допълва от скалите под падовете с форми, подобни на казанчета. Оттам и името на водопада, че и на цялата местност.

Водопад Казанките не е от добре познатите водопади, но разходката до него си струва. Ще ми бъде любопитно, ако знаете други такива водопади – красиви, но непознати. Споделете по-долу!

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


19 Коментара към Водопад Казанките в Сакар – красив, доволно скрит, но достижим

 1. Kostadin каза:

  Някакви координати засякахте ли все пак за ориентация.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, ето координатите:

   26.334744, 42.022502 – първата отбивка
   26.352427, 42.014147 – отбивка в дясно към поляната с хранилка
   26.354592, 42.008942 -водопад Казанките

 2. Ася каза:

  Мога да предложа Иваниловски водопад край Габрово. Има кратко описание в интернет как да се стигне до там, макар че е малко неясно и ние също се губехме на 2-3 пъти докато стигнем крайната точка. По мое наблюдение не е често посещаван, защото повечето хора няма как да го намерят, знаят го местните. Може би и за Вас ще е приключение да го откриете, както за нас.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ася, благодаря Ви за интереса и предложението. Миналата година посетихме Иваниловските водопади – https://drumivdumi.com/?p=3251 . Права сте, няма много описания на маршрута, а самите водопади, особено този големият, са много красиви.

 3. Христо Тодев каза:

  Малко известен до миналата година водопад в Крумувградско. По пътя за с. Долна Кула се достига последната му махала Метла, където пътят свършва. Водопадът е на 25 минути пеша, ще ви упътят местните- последните 300метра си носете мачете. Водата може да изтънява през лятото, но през пролетта е много красив с П-образния котел от базалтови кули, през който пада водата в оазис от зеленина. Снимки в албум в профила ми https://www.facebook.com/hristo.todev.5/media_set?set=a.10209708047801337.1073741876.1334510927&type=3 .

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Христо, много благодаря за споделената информация и интересните снимки. Въобще не бях го чувала този водопад до Крумовград. Вече ще го имам пред вид 🙂 .

   • Верис каза:

    Благодаря за хубаво описание, вчера посетихме водопада и намерихме заради вашите координати. Супер, струва си.

 4. Милена Сидеова каза:

  Има много хубава каскада от водопади над село Подкова Община Кирково. Водопада се намира много близо до пътя над селото. Като се движите в посока от с. Подкова по старият път към Момчилград. Хубаво е да се посети пролета. Минава се покрай овчарници и много интересни скали. Препоръчвам… Мен ме упътиха местни.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Милена, благодаря Ви за отзива и полезната информация! Не знаех за този водопад край село Подкова, но вече ще го имам пред вид, ако тръгнем пак натам.

  • Пепи Аврейска каза:

   Здравейте, Милена! Ще ви бъда изключително благорарна да ми опишете малко по-подробно как се стига до водопада до с.Подкова.В картата на Гугъл е отбелязан като природна забележителност, но не става ясно по какъв път се тръгва, за да се достигне до водопада! Предварително Ви благодаря!

 5. Мария Илиев каза:

  Днес благодарение на подробното ви описание посетихме водопада.

 6. Виктория Йончева каза:

  Здравейте,
  Благодарение на вашето подробно упътване, днес стигнахме без проблем до водопада, а той се оказа изключително красив и със собствено очарование, което не съм срещала досега (може би заради т.нар. „казанки“, в които водата пада). Когато ние стигнахме там, вече имаше посетители, а когато тръгвахме – идваха още две групички хора, така че явно вече е по-популярен. 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Виктория, много благодаря за отзива! Радвам се, че съм помогнала и сте останали доволни от посещението. Желая Ви да посетите още много интересни места! Поздрави!

 7. Росица каза:

  Чудесен водопад има вече червена маркировка

 8. Ралица каза:

  Здравейте, инструкциите са наистина подробни и точни и мястото е чудесно. За щастие, вече (май 2021 г.) има и червена маркировка, която почва вляво от пътя на 8 км по шосето за Вишеград (както сте посочили) и с нейна помощ се стига съвсем лесно. Поздрави!

 9. Лили каза:

  За Тайните водопади на Малко градище. Лек , приятен преход. За възрасни, за малко деца, за гъбари.

 10. Ели Асенова каза:

  Вчера посетихме водопада. Вече има указатели табели и стрелки, много красиво място. Благодаря за препоръката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *