До Клисурския манастир край Банкя – една мързелива разходка

Усмихнат слънчев майски ден. Най-топлият през тази година до момента. Беше неделя след работна събота, така че нямаше много време за отдих. И все пак ми се искаше да бъда поне малко сред природата, да видя някое ново за мен интересно място. За щастие около София има немалко такива привлекателни места, до сами които може да се стигне и с кола. Мързелив туризъм …

Клисурски манастир Света Петка Параскева

Клисурски манастир Света Петка Параскева

Клисурският манастир Света Петка Параскева е едно такова интересно място, с красива природа наоколо, недалеч от София, до което се стига с кола.

Клисурски манастир - поглед отдалеч

Клисурски манастир – поглед отдалеч

Как се стига до Клисурския манастир

Манастирът се намира на 5-6 километра от Банкя. За да се стигне до него, от Банкя трябва да се хване булевард Варна, който отвежда до един от изходите на Банкя. Пътят върви все направо. Разклонът за манастира е след около 3 километра след последните къщи на Банкя. На този разклон трябва да се поеме по десния път. Има си обозначителна табелка. Манастирът се намира на върха на хълма нагоре по пътя, на около още 3 километра.

Клисурски манастир - портата

Клисурски манастир – портата

Левият път от споменатия разклон води към село Клисура. Между другото селото се намира долу в ниското в клисурата и явно от това носи името си.

Пътят към Клисурския манастир е много приятен поради многото зеленина в този период от годината, големите и хубави планински ливади и прекрасните панорамни гледки към южните склонове на Западна Стара планина и западните склонове на Витоша. Иначе като път е леко окаян – тесен е, асфалтът има доста дупки и на места е много изронен.

Накратко за манастира

Манастирът е от времето на Второто българско царство. Има легенда, че цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в столицата Търново. Литийното шествие с мощите на светицата поспряло за почивка край сегашния Клисурски манастир и станало чудо – мястото било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Тогава местните построили на това място църква, а по-късно и манастир.

Клисурски манастир - чешмата

Клисурски манастир – чешмата

Клисурският манастир Света Петка Параскева е много приятен за посещение, тъй като е красиво изографисан, с добре поддържан и подреден двор, с много интересна чешма, гостоприемен и с отворени врати. Църквата е малка, но с хубави стенописи и олтар. В момента в двора на манастира се изгражда още един храм, който по вида си до момента обещава да бъде също много интересен.

Клисурски манастир - изглед към Стара планина

Клисурски манастир – изглед към Стара планина

Пред Манастира се разкриват прекрасни панорамни гледки към околните планини. В околностите на Манастира има много подходящи за пикник места.

Клисурски манастир - изглед към Витоша

Клисурски манастир – изглед към Витоша

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


13 Коментара към До Клисурския манастир край Банкя – една мързелива разходка

 1. Здравка Тодорова каза:

  Заслужава си да се посети и да бъде разгледан

 2. Йорданка Спасоша каза:

  чудесно място за кратка неделна разходка

 3. Йорданка Спасоша каза:

  Трябва да се види, не може да се разкаже

 4. Румяна каза:

  Манастира е затворен за посетители в понеделник.

 5. Кристина Христова каза:

  Благодаря ви за прекрасното описание. Моля ви, споделете, има ли връзка с градски или крайградски транспорт!
  Благодаря предварително!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, до колкото знам, до самия манастир няма автобуси, но има автобуси до Банкя и после евентуално пеша.

   • Цвета каза:

    Здравейте! До манастира може да се отиде с автобус №42 до Банкя и от центъра с автобус №49 до Клисура. От там е на половин час път пеша. Също може до центъра на Банкя и после с такси до манастира. Заслужава си!

 6. Вера каза:

  Много чисто, сградите са пребоядисани – бели, със стенописи и цитати. В двора е построен нов храм „Въведение на Пресвета Богородица“ с красиви стенописи вътре.

 7. С автобус за Клисура от метростанция Сливница. Слизате на разклона за манастира, има табела и вървите 3км пеша по асфалтов път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *