До Устремския манастир „Света Троица“ в Сакар

Устремският манастир „Света Троица“ беше едно от многото интересни места, които видяхме по време на нашето посещение в Сакар планина.

Устремски манастир "Св. Троица"
Устремски манастир „Св. Троица“

Накратко за историята на манастира

Историята на манастира започва още в периода на иконоборството във Византийската империя през 8-9-ти век. По това време земите около днешния Устремски манастир са в пределите на Византия. Иконоборството е религиозно-политическо течение против култа към иконите в християнската църква. Негов държавен идеолог бил византийският император Лъв III, който през 726 година забранява иконопочитането, вследствие на което биват унищожени множество икони, мозайки, стенописи и статуи.

Има сведения, че през този именно период 8-9-ти век, много християни са се събирали за молитва във Вехтата църква – пещера на хълм, използвана за църква. Един от поклонниците бил козарят Петър, който скрил в тази скална църква две икони – на „Св. Троица“ и на „Св. св. апостоли Петър и Павел“ – и заживял в нея. По-късно Петър продал козите си и в подножието на хълма, под Вехтата църква, построил първия храм „Св. св. Петър и Павел“.

Предполага се, че съвременният облик на манастира започва да се изгражда през 14-15-ти век. По време на турското робство, манастирът бил многократно сриван до основи и изграждан. През 18-19-ти век манастирът е бил използван за убежище от многото хайдути, действащи в района на Сакар. По-известни хайдути, намерили подслон в манастира са Индже войвода, Кара Кольо, Христо войвода, Кара Добри и др. По тази причина, едно от имената, с което е познат манастира е Хайдушки манастир.

Пред манастира
Пред манастира

Един от тези славни хайдути – Христо войвода – през 1812 година, в напреднала възраст, се отказал от хайдутството и станал монах с името Хрисант. Той положил основите на новия манастир. Старата църква била съборена и на нейно място била построена нова, но със същото име „Св. св. Петър и Павел“. Монах Хрисант починал през 1813 година.

По време на Руско-Турската война от 1828-1829 година манастирът бил разрушен, но през 1836 година бил изграден отново. През тази 1836 година била построена сегашната църква на манастира – „Света Троица“ на мястото на старата църква.

Освен Устремски, манастирът е познат още под името Вакъфски манастир по старото име на село Устрем – Вакъф.

Устремски манастир
Устремски манастир

В наши дни манастирът е действащ, девически. Манастирската църква „Света Троица“ е една от най-просторните манастирски църкви в България. В архитектурно отношение, тя е трикорабна едноабсидна с притвор. Комплексът се допълва от жилищни и стопански сгради, камбанарията на входа и подредения и много добре поддържан двор.

Устремски манастир: църквата
Устремски манастир: църквата

Как се стига до Устремския манастир „Света Троица“

Устремският манастир „Света Троица“ се намира на 12 километра югоизточно от Тополовград. До манастира се стига с кола. Идвайки от Тополовград, след село Мрамор има отклонение вдясно за манастира. Има си и табелка. Пред манастира има обширно място за паркинг.

Карта: Тополовград - Устремски манастир
Карта: Тополовград – Устремски манастир

Впечатления

Манастирът се намира в много красива местност. Пред него тече малка рекичка – река Манастирска, а от другата му страна е хълмът с пещерната Вехта църква, чиито скали се виждат от двора на манастира. Ние, за съжаление, нямахме достатъчно време, за да се изкачим отгоре на хълма до Вехтата църква.

Манастирският двор на фона на хълма с Вехтата църква
Манастирският двор на фона на хълма с Вехтата църква

Църквата е доста пищна, с красив иконостас с множество икони. В притвора на църквата има кът-костница на Каракольовите четници. Там се съхраняват и останките на игумена Хрисант и негова паметна плоча – неговата е първата на пейката зад костницата. Една монахиня ми обясни, че най-големият череп в костницата е неговият.

Хубаво и спокойно място, с някаква особена енергия. Ако имате път към Тополовград, препоръчвам ви да се отбиете и в манастира.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към До Устремския манастир „Света Троица“ в Сакар

  1. Милена Колева Димитрова каза:

    Много хубав манастир.Ние там се венчахме и там кръстихме двете си деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *