До Шияковския манастир край Костинброд

На километър от Костинброд по пътя за Годеч се намира Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ – интересно и приятно място за посещение, разположено съвсем близо до София. Манастирът е действащ и е част от Софийската епархия. Изграден е в средата на 19-и век на мястото на средновековен български манастир от времето на цар Иван Шишман.

Шияковски манастир

Шияковски манастир

Как се стига до Шияковския манастир

Отбивката за манастира се намира на около един километър след Костинброд, вляво от главния път за Годеч и точно на разклона за Драговищица. На отбивката за Шияковския манастир е поставена кафява обозначителна табела. От тази отбивка до манастира разстоянието е около 600 метра.

Табелата за манастира при отбивката

Табелата за манастира при отбивката

До манастира води твърд и окаменен черен път, така че не е проблем това разстояние да се измине с лека кола.

Черният път до манастира

Черният път до манастира

С какво е интересен Шияковският манастир

Сградите на манастира са видимо нови. Отдалеч блестят със своята чистота и белота. В двора на манастира има много хубава детска площадка.

Входът на Шияковския манастир

Входът на Шияковския манастир

Храмът също е обновен. Според едно информационно табло вътре в църквата, тя е била построена и осветена през 1929 година при голяма тържественост. Интересна е камбанарията към църквата, която изглежда малко по-стара и контрастира на белите стени.

Особено приятно за окото е малкото езерце в рамките на манастира, в което плуват патици и се виждат множество пасажи с рибки.

Шияковски манастир - езерото

Шияковски манастир – езерото

Шияковски манастир - езерото

Шияковски манастир – езерото

Мястото е изпълнено със спокойствие и тишина.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

6 Коментара към До Шияковския манастир край Костинброд

 1. Л Димитрова каза:

  В тази духовна обител човек наистина се чувства окрилен Толкова близо е до столицата а ние него знаем

  • Ели Иванова каза:

   наистина, едно съвсем близко до София място, където човек може да намери мир и спокойствие.

 2. Ирина каза:

  Мястото е наистина много красиво, но за съжаление към днешна дата е занемарено. Водата в езерото е намаляла значително (може би заради сезона), няма патета. Тревните площи не са окосени навсякъде. Все пак си заслужава да се види. 🙂
  Един съвет към всеки отправил се натам, хванете първата отбивка, точно на излизане от Костинброд има табела – Манастира на ляво 3 км.
  Следващата възможна отбивка ви вкарва в черен път, който е непроходим след дъжд, рискувате да затъване в калта…

 3. Здравейте ,тъй като сме решили да посетим Манастира в периода от 12.10-17 .10 .2020г.може ли да получа информация дали ще има някого там,дали ще има кой да ни отвори, да си запалим по свещичка за здраве и въобще една разходка да си направим.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, за съжаление нямам информация и не знам към кого да Ви насоча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *