Екопътека Струилица и водопад Самодивско пръскало край Девин: толкова много красиви гледки и впечатления

Това беше второто ни посещение в Девин. За първи път се отбихме в градчето преди няколко години при поредната ни обиколка в Родопите, но за кратко – колкото да добием представа от него. Този път си дойдохме специално в Девин. Искахме да видим водопад Самодивско пръскало и да се разходим по екопътека Струилица, за която бяхме чували, че е интересна. Бяхме си набелязали още няколко забележителности покрай Девин, но времето не ни позволи да ги посетим, така че – остават за друг път.

Екопътека Струилица - водопад Самодивско пръскало
Екопътека Струилица – водопад Самодивско пръскало

Този декемврийски ден беше наистина вълнуващ и с много впечатления. Ден, през който времето беше благосклонно към нас, за разлика от останалите два дни, които прекарахме в Девин.

В тази статия ще ви разкажа подробно за маршута на нашата прекрасна разходка, която си направихме в околностите на Девин, за водопад Самодивско пръскало, за живописната екопътека Струилица, за гледките, които се откриват от местността Калето, за Мечешкия водопад и за самата разходка, как да се подготвите и какво да очаквате. В края на статията ще споделя и информация за места за настаняване.

Как се стига до екопътека Струилица

Екопътека Струилица започва на около 3 километра западно от центъра на Девин. Отправна точка е мостът над река Девинска пред сградата на общината. Ако пътувате в посока центъра на Девин, преди да минете по този мост, трябва да свиете по улицата в ляво. Тя се казва Васил Левски и продължава по протежение на реката, като реката ви остава в дясно. От там насетне карате все направо докато стигнете комплекс Струилица – това е Спа комплекс с два открити басейна. Малко преди комплекса има обширен паркинг, на който да оставите колата. Екопътека Струилица започва от паркинга – там ще видите информационни табелки.

Разходката по пътеката

Общата дължина на маршрута е около 4-5 километра, което отнема около 2-3 часа за обхождане в зависимост от темпото и от това, кои части от пътеката решите да посетите. В следващите редове ще ви опиша в детайли различните участъци от екопътека Струилица.

В началото на екопътека Струилица
В началото на екопътека Струилица

Екопътеката преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката, затова някои източници я именуват като пътека Струилица-Калето-Лъката. Ето основните етапи на маршрута:

 • етап 1: паркинг – беседка;
 • етап 2: беседка – водопад Самодивско пръскало и обратно;
 • етап 3: беседка – Калето;
 • етап 4: Калето – Лъката;
 • етап 5: Лъката – Мечешки водопад и обратно;
 • етап 6: Лъката – беседка;
 • етап 7: беседка – паркинг.

Етап 1: паркинг – беседка

Началният етап от маршрута представлява черен път, който върви покрай река Девинска. Пътят е равен и се върви лесно. Гледките още от тук са обещаващи. Почти в самото начало на пътеката човек може да се наслади на един сравнително висок водопад.

Водопадът в началото на пътеката
Водопадът в началото на пътеката

Етапът приключва до една беседка и каменна къщичка срещу нея. Изминава се за около 15 минути.

Беседката и каменната къщичка
Беседката и каменната къщичка

Етап 2: беседка – водопад Самодивско пръскало и обратно

От беседката, пътеката продължава направо и все така покрай реката. Ако тръгнете по нея, ще минете през красивия каньон на река Девинска и ще стигнете до местността Лъката. Това е единият вариант, но ако изберете тази посока, ще изпуснете красивия водопад Самодивско пръскало и панорамните гледки от местността Калето.

Затова аз ви съветвам първо да кривнете към водопада. Той е на рекичката, която се влива в река Девинска точно при беседката. Пътеката към водопада започва зад каменната къщичка. За информация, там от каменната къщичка, но от другата страна на рекичката – след мостчето – започва пътека, която се изкачва нагоре до местността Калето.Тази пътека съм описала по-подробно в следващия етап.

Да се върна на пътеката към водопада. Тя е тясна и хлъзгава, но не е опасна. На места има прокопани в пръстта стълби, на други е укрепена с дървета. От беседката до водопада се върви около 15 минути. Има маркировка.

Към водопад Самодивско пръскало
Към водопад Самодивско пръскало

Обратният път се взема също за около 15 минути. Така, целият етап до водопада и обратно се взема за около 30 минути ходене. Но имайте пред вид, че трябва да си предвидите още толкова, за да се порадвате на водопада.

Водопад Самодивско пръскало
Водопад Самодивско пръскало

Той е много красив. Водите му падат от високо, пръскат се на много струи. Аз лично, едвам успях да откъсна очи от него, не ми се тръгваше от това вълшебно място.

Водопад Самодивско пръскало
Водопад Самодивско пръскало

Според информационните табелки, водопад Самодивско пръскало е най-високият в Родопите. Водите му падат на два пада с обща височина от 70 метра. Аз бих допълнила, че в подножието на водопада се вижда втория пад, който е с височина от около 45 метра. Другият пад, според табелката е висок 25 метра.

Водопад Самодивско пръскало
Водопад Самодивско пръскало

Тук бих искала да направя едно лирично отклонение с елементи на разсъждение кой е най-високият водопад в Родопите. Според информационните табелки по екопътека Струилица, това е именно водопад Самодивско пръскало, който се състои от два пада с обща височина от 70 метра.

Друг претендент за титлата най-висок родопски водопад е водопад Сливодолско падало, недалеч от Бачково, чиято височина е 50 метра. Той е с един пад.

Трети претендент е водопад Орфей, който може да се наблюдава по екопътека Каньона на водопадите и който е с височина 68 метра.

Аз, за щастие, при това – не случайно – съм посещавала всички тези водопади – знаете, водопадите са моя страст! Ако приемем, че един водопад може да се състои от няколко пада – а има доста такива случаи, например водопад Попина Лъка до Сандански, Бачковският водопад и др. – трябва да приемем, че водопад Самодивско пръскало е най-високият водопад в Родопите, тъй като общата му височина е 70 метра.

Моля, ако имате други впечатления и разсъждения, да ги споделите!

Етап 3: беседка – Калето

От същата беседка, но от другата страна на рекичката на водопад Самодивско пръскало започва пътека, която се изкачва нагоре до местността Калето. Пътеката е маркирана.

След около 20 минути ходене, пътеката се разделя на две – вляво и нагоре е към Калето, а ако се продължи напред, след 5 минути се стига ръба на хребет, откъдето се открива панорамна гледка към водопад Самодивско пръскало в целия му ръст, като се виждат и двата му пада.

Към Калето и хребета
Към Калето и хребета

Това е интересен друг поглед към този красив водопад. Като си под водопада, горната му част изглежда като плато, нищо не се вижда по-нагоре. А от този ъгъл, освен споменатите два пада, се вижда и още един пад по-нагоре.

Водопад Самодивско пръскало - поглед от високо
Водопад Самодивско пръскало – поглед от високо

Над водните падове се извисяват три хълма. Красота.

От беседката до Калето се върви около 25 минути. В тях не включвам кривването към хребета, от който се наблюдава водопада.

Етапът завършва отгоре на хълма, по който се изкачва пътеката. Като го изкачите, ще видите стрелка-табелка „м. Калето 200 м“.

Табелката
Табелката

Зад тази табелка надолу по същия хълм продължава пътеката към местността Лъката. От там се вижда река Девинска и двете къщи в местността Лъката.

Местност Калето - гледка към Лъката
Местност Калето – гледка към Лъката

Ако от табелката продължите наляво, според нейните указания, ще стигнете до останки от старинна крепост (откъдето идва и името на местността). Интересни са, безспорно.

Калето
Калето

Но (поне за мен) по-интересни са панорамните гледки в почти всички посоки, които се откриват от това възвишение. Вижда се река Девинска, няколко високи хълма, а и водопад Самодивско пръскало отдалеч.

От там ние видяхме още един водопад – доста по-нагоре от водопада на самодивите, но на същата река. И той беше внушителен, красив и мощен. Видяхме го с бинокъла, не успяхме да разберем има ли пътека до него, но гледката беше внушителна.

Етап 4: Калето – Лъката

Ако сте стигнали останките от крепостта, трябва да се върнете до табелката-стрелка, която споменах по-горе, за да хванете пътеката зад нея, водеща до местността Лъката.

Този етап представлява спускане, като дължината му е около 800 метра и се изминава за около 15-20 минути. Етапът завършва в местността Лъката. Точно преди нея се пресича реката по стабилен дървен мост.

Местност Лъката
Местност Лъката

Етап 5: Лъката – Мечешки водопад и обратно

В местността Лъката има две стари къщи и една беседка. На беседката е окачена табелка с надпис „Водопад 400 м“. Ние не бяхме наясно първоначално кой е този водопад, а и времето драстично напредваше, но някак изобщо не се замислихме и хванахме пътеката вляво и нагоре за към водопада.

Местност Лъката
Местност Лъката

След 5 минутно изкачване пътеката се разклонява – нагоре и вдясно, според указателната стрелка е към хижа Орфей, надолу и вляво е към водопада. И към водопада има дървена стрелка-указател, но е малко невзрачна. Хората са провесили на стрелката някакъв зелен парцал, вероятно с цел да се забелязва по-добре, но той по-скоро я прикрива, отколкото да заостря вниманието на нея. Ние в първия момент не я видяхме и се насочихме нагоре, но скоро се върнахме и продължихме в правилната посока. Още 5 минути ходене и се озовахме в подножието на водопада. Красив и интересен, водопадът е висок около 20 метра. Водите му падат от живописен скален венец.

Мечешки водопад
Мечешки водопад

Докато бяхме там, не знаехме, че това е Мечешкият водопад. Часове по-късно прочетохме по интернет, че това е той и в него се къпят мечките, та затова и името му. Ние, за щастие, не срещнахме някоя изгладняла мечка 🙂 .

Да уточня отново – от Лъката до Мечешкия водопад се върви около 10 минути в посока, т.е. около 20 минути общо. И тук не включвам почивката покрай водопада.

Етап 6: Лъката – беседка

Тази част от пътеката е лека и приятна за ходене, а и много живописна, защото се точи покрай реката, минава от единия на другия й бряг по дървени мостчета и най-интересното – река Девинска в тази част е прокопала тесен и много красив каньон.

Екопътека Струилица: каньонът на река Девинска
Екопътека Струилица: каньонът на река Девинска

В каньона са прокарани стабилни дървени мостчета.

Екопътека Струилица: каньонът на река Девинска
Екопътека Струилица: каньонът на река Девинска

Като цяло, това е вече обратният път. Етапът се изминава за около 40 минути.

Етап 7: беседка – паркинг

Това е етап 1 в обратна посока. Изминава се за същото време – около 15 минути.

Общото време на гореописания кръгов маршрут, включващ посещението на водопад Самодивско пръскало и хребета с гледка към водопада, се изминава за около 3 часа спокоен ход. В това време не включвам почивките.

Разбира се, може да направите и обратната обиколка – първо да отидете до Лъката и Мечешкия водопад, а после да се изкачите до Калето и да слезете до беседката, но аз препоръчвам първо да изкачите трудните места, докато сте с по-свежи сили и после спокойно да се наслаждавате на красотата на каньона и меандрите на река Девинска.

Кратък вариант на обхождане

Ако не разполагате с много време или пък поради някаква друга причина не ви се изкачва до водопад Самодивско пръскало и до Калето, може да направите краткия вариант на разходката по екопътека Струилица. Той включва следните етапи.

 • етап 1: паркинг – беседка (същият като по-горе);
 • етап 2а: беседка – Лъката;
 • етап 3а: Лъката – беседка (обратният на горния етап);
 • етап 4а: беседка – паркинг (като етап 7 по-горе).

Тук ще се спра на етап 2а, който започва от беседката и свършва в местността Лъката. Етап 1 и етап 4а от този маршрут ги описах по-горе, а етап 3а е обратният път на вариант 2а.

Етап 2а: беседка – Лъката

Както споменах и по-горе, от беседката, където започва пътеката към водопад Самодивско пръскало и другата пътека към крепостта Калето, може да продължите направо покрай реката. Там маршрутът е по-лек и много приятен.

Екопътека Струилица
Екопътека Струилица

Около 20 минути след беседката пътеката преминава по дървен мост по другия бряг на реката и навлиза в красивия каньон на река Девинска. В тази си каньонска част пътеката представлява предимно дървени мостчета над реката, близо до скалите. Много е красиво.

В един момент, пътеката се връща на десния бряг на реката и продължава така до местността Лъката. В този участък, в дясно от пътеката може да видите долната част на Мечешкия водопад.

От началото на каньона до местността Лъката се върви още 20 минути. Така, целият участък от беседката до местността Лъката се изминава ориентировъчно за около 40 минути спокоен ход. В това време не съм включила почивки, ако имате нужда.

Това е, в общи линии, краткия вариант на обхождане. Ние искахме да изследваме цялата пътека и да се порадваме на всичките й красоти. Имахме на разположение няколко часа в кратък декемврийски ден, които ни бяха достатъчни, за да я опознаем.

В заключение, изкарахме един прекрасен зимен ден с много впечатления. Съдбата ни подари чудесно време в този ден.

Девин в бяло
Девин в бяло

През останалите два дни, когато времето беше студено и валеше сняг, ние си подарихме кратка спа почивка в Девин, така че, всичко в крайна сметка се получи много добре 🙂 .

Недалеч от Девин, в района на село Борино и Буйновското ждрело има още една приключенска пътека – Дяволската пътека.

Къде да отседнем в Девин

По време на нашия престой, бяхме отседнали в Спа хотел Девин, от който останахме много доволни. Бяхме си взели пакет с нощувка, закуска и вечеря. Храната беше добра. СПА центърът ни хареса много – голям басейн, в който човек може да поплува. В допълнение хотелът разполага с много добра сауна и парна баня.

Може да разгледате и резервирате нощувки в Спа хотел Девин тук на линка. Още места за настаняване в Девин вижте в карето по-долу.

Booking.com
Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


51 Коментара към Екопътека Струилица и водопад Самодивско пръскало край Девин: толкова много красиви гледки и впечатления

 1. Валентин Несторов каза:

  Ей, откога чакам да напишеш статия и за това местенце. Хвърлил съм му отдавна око да го посетя, но тази година не остана време, надявам се напролет да успея, а тук си описала толкова подробно полезна информация, която съм сигурен, че ще ми е от полза. Чел съм за водопада, че е най-добре да се посети април-май, ама като гледам снимките и сега не е малко водата като за този сезон. И Мечешкият водопад е красив, а представям си какво ще е напролет при пълноводие…
  Благодаря за точното описание по етапи и времетраене!
  Желая ти успешна Нова Година и много нови пътешествия (бях ти препоръчал Сувчарско пръскало – много ще ти хареса) !

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Валентин, благодаря за хубавите думи! Наистина, пътеката е много живописна. Ние случихме на пълноводие дори и в това малко нетипично за водопадите време, защото наскоро валяха и снегове, и дъждове. Сувчарското пръскало – така и не успяхме да го посетим тази година, но догодина, живот и здраве – непременно! Желая всичко най-добро през Новата 2018-та година и на теб!

   • Радостина Митева каза:

    Здравейте, искам да попитам има ли много високи и стръмни участъци?

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, пътеките към двата водопада – Самодивско и Мечешки са малко по-стръмни, както и изкачването до калето, но според мен – не са толкова високи, нито трудни. Все пак, всичко си е индивидуално като усещане.

     • Ралица каза:

      Тоест първо да се посети етап 6(Лъката-беседка)

   • Ралица каза:

    Привет, може ли да се посети първо точката с мосчетата, които вървят покрай реката и после чавек да се върне в начялото при самодивското пръскало?

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, то от беседката до водопада е отиване и връщане по една и съща пътека, кръговата част на маршрута е етапи 3, 4, 6. Така че Вие си преценете в коя част на прехода ще го посетите – в началото или като се връщате, но според мен в началото е по-добре, защото ще бъдете с по-свежи сили.
     Ели

 2. Ани Ничева каза:

  Ели, за сетен път, толкова подробно и увлекателно сте описала всичко, че на човек му се приисква да стегне багажа и да поеме на път! Благодаря ви!

  • Ели Иванова каза:

   Ани, благодаря много за хубавите думи! Отзиви като Вашия ме зареждат с още енергия да продължавам с блога.

 3. Преслава каза:

  Здравейте и аз посетих Самоковския водопад и успях да го видя когато се появяваше и дъга ,беше невероятно усещане.

 4. Преслава каза:

  Самодивското пръскало имах в предвид! 🙂

 5. Христо Тодев каза:

  Има още една поредица от водопади в района. След Азисова лъка, на няколкостотин метра от ляво в основната река се влива рекичка. 2-3 километра нагоре е приказно девствена (но и по-трудно достъпна) с много малки каскади и по-големи водопади. Най-високият е около 13 метра.

 6. Велин Янев каза:

  Относно високите водопади в Родопите – има един условен до с. Безводно в Източните Родопи. Той тече по скала с внушителни размери, но е маловоден и според някои източници е висок 25-28 метра, а според други 60-70 метра. Посещавал съм го два пъти и предполагам че при определени условия като например необичайно дъждовна пролет или необичайно обилно снеготопене, той би придобил вид на истински водопад. Неговото посещение може да се комбинира с изкачване на връх Чиляка (от върха се открива гледка към местността) и запознанство със скала „Гъбата“. Трите обекта са описани в сайта на община Черноочене, но общината само ги е описала. Ако човек реши да ги посети е желателно добре да планира посещението си, защото липсват указателни табелки за тях и някои от местните хора не говорят добре български език.

 7. Тихомира Милева каза:

  Здравейте, чудесно описание. Смятам ако е живот и здраве да посетим със семейството ми тази екопътека. Искам да ви попитам(малко се обърках, извинете ме ако ви се струва смешен въпросът ми) маршрутът нещо като в кръг ли обикаля или от където отиваме, от там се връщаме? Предварително благодаря за отговора!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, от беседката в етап 2 и 3 може да продължите в кръг до Калето, после да се спуснете до Лъката и да се върнете по каньона на реката пак на същата беседка. Това е кръговата част. Ако решите да видите двата водопада – Самодивско пръскало и Мечешкият водопад – ще трябва да излезете от този кръг и до всеки от тях да стигнете по отделна пътека и по нея да се върнете в кръга.

 8. Никола каза:

  Благодаря за информацията, ще се посети 🙂

 9. Тихомира Милева каза:

  Здравейте, вече мога да споделя, че ходихме до Девин и посетихме екопътеката на 26.05.2018г. Само че , на нас ни отне всичко 4ч. и 30 мин., това е времето от слизането от колата(паркинга до басейните) до момента, в който се качихме отново. Гледките са уникални, природата е много красива! Благодаря ви за подробните упътвания! Те бяха моето основно ръководство по пътя!!! Върнах се емоционално заредена!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Тихомира,

   Благодаря Ви за отзива, хубавите думи и споделените впечатления за екопътека Струилица! Относно времето за обхождане на пътеката, аз бях дала по-горе ориентирочъчно време за ходене, без да се смятат почивки, а си зависи и от темпото. Иначе, и ние с почивки и време за снимки го взехме за долу-горе толкова. Тогава, въпреки че беше зима и цветовете наоколо бяха доста оскъдни, пак си беше много красиво. Сигурно сега е още по-хубаво. Дано и водопадите са силни!

   Поздрави,
   Ели

 10. Петър каза:

  Здравейте! Вдъхновихте ни и днес посетихме екопътеката точно по вашите стъпки. Голямо благодаря – няма такава августовска красота!

 11. Радослав от Варна каза:

  Здравейте, ходил съм много по нашите планини, но толкова точно описание на маршрут подкрепено с разкошни снимки не съм срещал. За мене беше истинско удоволствие да прочета и да разгледам този материал, за което Ви благодаря. Два пъти сме ходили до Девин с цел посещение на Самодивския водопад. Първия път пропуснахме пътеката до къщичката, която води до водопада и се качихме до калето. Там разбрахме , че сме сгрешили, върнахме се и намерихме водопада. Беше есен и водопадът едва струеше. Отново бяхме тук през пролетта на 2017г. Самодивският водопад беше в пълният си блясък. Опитахме да намериме и другия водопад около Лъката, но безуспешно. Търсихме го от другата страна по левия брягт на Девинска река.
  След като се запознах с описанието на този маршрут сигурно ще дойдеме отново да видиме двата пада на Самодивското пръскало и да намериме Мечешкия водопад. Още един път Ви благодаря.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Радослав, много благодаря за Вашия отзив и хубави думи!

 12. Елена каза:

  Благодаря ви за прекрасното описание. Направихме преходъд според вашите инструкции и беше чудесно

 13. Ники каза:

  Благодаря ви за прекрасното описание,ако човек разчита на многобройните и изчерпателни табели трудно ще види нещо.Колкото до маршрута той ми прилича на други два от този район Дяволския мост край село Борино и Каньонът на водопадите край Смолян.И при трите пътеки има етап от който постоянно се вижда нещо красиво и такъв при който ходенето е повече а след се вижда нещо малко но красиво.За мен етапа който започва от беседката и свършва в местността Лъката а след това и до Мечешкия водопад а на връщане крепостта Калето е по добър защото не е толкова трудно изкачването до крепостта.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много благодаря за отзива! Да, това също е вариант. Въпрос на предпочитание.

 14. Пепа каза:

  Здравейте! Благодаря много за подробното описание. На 15.06 посетихме пътеката и направихме точно вашия маршрут. Буквално си гледах телефона за отделните етапи и преведох група от 20 души по пътеката. Всички са много доволни, а такова подробно ръководство едва ли някъде бихме намерили. Нямахме много време за ескперименти, така че вашето описание ни свърши чудесна работа. Само ще отбележа, че водопадите, въпреки скорошните дъждове, бяха доста слаби. Мечешкия имаше чалко повече вода от Самодивския, макар и по-нисък.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Пепа, благодаря Ви за отзива и хубавите думи, а също и за актуална информация за състоянието на екопътека Струилица и водопадите по нея в този сезон от годината. Поздрави!
   Ели

 15. Donka Kehayova каза:

  Здравейте.Прочетох упътването за водопа,но имам въпрос към Вас.Имам дъщеря която е влюбена във водопадите,но има проблем.Оперирана е от тумор в мизъка и малко трудно върви.Трябва някой да я придържа.Затова се обръщам към Вас дали ще можем да стигнем до водопада

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, преди всичко – желая бързо възстановяване на Вашата дъщеря! Пътеката към водопад Самодивско пръскало не е съвсем лека, защото е тясна и малко стръмна; може и да се окаже трудна за дъщеря Ви, ако към момента трудно върви. Щом обича водопадите, ето тук съм направила списък с леснодостъпни водопади в България – https://drumivdumi.com/?p=2173 . Може да пробвате с разходка до някой от тях. Желая здраве на Вас и дъщеря Ви!

   • Пепа каза:

    Пътеката към Самодивското пръскало е неприятна и разкаляна на места. А и вода почти няма във водопада, затова не си струва усилието, особено във вашия случай. До Мечешкия е по-добре, но си е тясна пътечката и водата – пак малко. Като леснодостъпен бих препоръчала водопада до Сопот – https://drumivdumi.com/сопотски-водопад/ или Фотинските водопади, но 2 и 3 – 1 не, защото пътеката до него е адски стръмна и хлъзгава.

 16. Сечил Фаредин каза:

  Вие сте страхотна, толкова добре написано и подредено!Благодаря Ви от сърце за труда,който сте положила! Предстои ми една приятна обиколка по тази живописна екопътека, а с вашата помощ съм сигурна,че ще бъде и незабравима!
  Бъдете жива и здрава и все така да ни радвате с интересни инструкции и точни описания за красивите места на България !

 17. Здравейте и Благодаря за прекрастната статия!
  Днес преминах този маршрут уникално е!
  Поздрави!

 18. Фил каза:

  Чудесно описание и обяснение. Там сме, веднъж нещата да се нормализират.

  Всичко добро!

 19. Мимс каза:

  Здравейте! Екопътеката подходяща ли е за разходка с малко дете?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, зависи от възрастта и опита на детето. Има равни участъци от пътеката, където няма проблем, но има и по-стръмни, които при влажно време може да се окажат хлъзгави.

 20. Анна каза:

  Здравейте, дали ще има вода на водопада сега? Струва ли си да посетим пътеката идния уикенд или да изчакаме да запролети?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не мога да кажа колко е активен в момента. Виждала съм снимки с доста малко вода. Ако това не Ви притеснява, може да отидете и сега – мястото е много красиво – самият каньон, хълма Калето. Ако държите на хубав водопад, по-добре оставете за пролетта. Поздрави.

  • Ивайло Захариев каза:

   Здравейте,
   Мечешкия беше пресъхнал, а Самодивското пръскало имаше вода САМО да малкия пад съвсем малко 🙁 😉 на 22.11.2020г.

 21. Ивайло Захариев каза:

  Здравейте и благодаря за прекрастната статия! Тази неделя-22.11.2020г. преминахе този маршрут уникално е! Улучихме и супер време-топличко и много приятно за този период от годината. Единственно тъжно ни беше че бе доста безводно, водопадите пресъхнали 🙁 Самодивското пръскало големия пад и Мечешкия напълно. Единственно пръскалото имаше малка лека струйка на малкия пад. Друго, което ми направи впечатление : ние изпълнихме изцяло вашия маршрут (и не само този, а още доста други), но мисля че и обратния маршрут също е много добре и ще се аргументирам. На отиване след като се посети водопада Самодивското пръскало може да се изкара целия маршрут само напред, направо и успоредно на реката от беседката до местността Лъката и втория дървен мост /единия е над реката при живописния участък/, което е най-лекия участък. И след като се посети Мечешкия водопад да се изкачи човек до Калето. Ние обратния марщрут го свалихме за 10 мин., което означава че изкачването на обратно ще отнеме 15-20 мин. и след това ще е само приятно спускане в гората. А ние като направихме по вашето описание този участък сигурно го направихме около 1 час и половина с доста почивки и мрънкане от страна на жена ми и децата, тъй като сме запалени по екопътеките, но начинаещи и този участък от беседката до водопада пръскалото до Калето ни дойде леко тежичко изкачване 😉 🙂 Така че и обратния на вашия маршрут също ще е супер. Изобщо всичко е добре щом човек е в планината и сред природата, а Родопите са ужасно красиви, магнетични. Да споделя че видяхме доста деца в града с въдички и наловена доста пъстървичка което много ме изкефи. Стана ми много любопитно и разпитах възрастен човек, стоящ на пейка до реката в града и той ми сподели че се лови напълно разрешено, но САМО събота и неделя! Поисках да им платя 2-3 рибки да ги метнем на едно от многото барбекюта по екопътеката, но не ми дадоха децата 🙂 защото искаха да си я хапнат. Тази пътека я направихме втория ден като ,,по-лекичка“, а в събота : Батак-Доспат/транзитно/-водопад Късак-също много красив, живописен и учудващо пълноводен сега. Много приятно не стана като видяхме библиотеката във вид на дървена къщичка до самия водопад. Особенно магнетично и не ни се тръгваше, но програмата бе доста натоварена. След това римския мост Кемера (имаме слабост към такива мостове) и правия път на Дяволската пътека само по край реката, която доста ни натъжи колко бе мръсна, с неприятна миризма и ужасно много боклуци-гуми и петролни продукти, които така и не разбрах от къде идваха в този еко район. Не можахме да минем даже малкия кръг, поради опастност да затъмним в гората и не посмяхме. Но това е повод следващия път да го направим като остамим колата на входа този път от към Буйновското ждрело и минем през участъка с панорамите към Орлово око и дървото на Орфей и се спуснем към счупения мост в началото на малкия кръг и се върнем през Дяволския мост. Но това следващия път в комбинация с пешеходно изкачване на Орлово око/преди 10-ина г.се качихме с джип/ и малко СПА в Девин. Изобщо има много какво да се види в Родопите, а екопътека Струилица-Калето-Лъката е едно приказно местенце и най сърдечно го пожелавам на всеки. Но да се има предвид следното : в сухите и малко по студени периоди водопадите са безводни или маловодни, но пък е супер приятно и спокойно за разходка, защото през тесните пътеки НЕ се разминаваш с много хора. А през пролетта най-вече водопадите ще са ужасно красиви, но тогава ще е пренаселено с хора и едвам ще се разминава човек. Особенно не ми се мисли по Дяволската пътека през най-атрактивния участък със многото и стръмни стълбичики колко ще се изчаква.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ивайло, много благодаря за отзива и споделената информация! Желая Ви да посетите още много места както в Родопите, така и в останалата част от България! Поздрави на Вас и цялото семейство! Бъдете здрави!

 22. Виктор каза:

  Здравейте,

  Първо, благодарим за хубавите упътвания (не само за тази пътека).

  Днес минахме по пътеката, но открихме, че етап 6 от описанията ви е прекъснат поради свлачище. Около 50м от дървеното мостче го няма и минаването по скалите/ през реката ни се стори твърде опасно.

  • Ели Иванова каза:

   Много жалко, дано скоро оправят последиците от свлачището! Благодаря Ви за актуалната информация!

 23. Владимир Иванов каза:

  По тази пътека може да се прехласвате, ако ви е първата в живота. ….и да ви предпазя от едно разочарование – пропуснете Калето.

 24. Магдалена Гаджонова каза:

  Здравейте,
  на къде води пътеката в ляво от Мечешкия водопад?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *