Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest – ревю и полезни съвети

Някъде бях чела, че първата екшън камера била измислена от сърфист. Не знам до колко това е вярно, но със сигурност видео кадрите от сърфиране, каякинг, рафтинг и въобще от активно действие с подобни камери са впечатляващи. От там и името им – екшън камери или спортни камери.

В тази статия ще ви запозная с една малка, удобна и достъпна откъм цена екшън камера и моите впечатления от нея.

Екшън камера

Екшън камера

Първи впечатления

Екшън камерата Xiaomi Mijia Mini 4K ми направи добро първо впечатление, още с външния си вид – черна, с приятен дизайн – истинско малко бижу. След като я разгледах отвън пристъпих към по-динамични действия – поставих батерията и започнах да я тествам. Макар че, в кутията нямаше инструкция на английски (само на китайски), не беше трудно да се сетя как да започна – камерата има единствен голям и добре видим бутон. Най-напред, разбира се, трябваше да настроя език за употреба. Няма български, но и английският върши работа.

Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest

Екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K от GearBest

След това започнах да си я „ръчкам“. Първите ми стъпки бяха в TimeLapse видео клиповете. Много ми бяха забавни. После пробвах и другите режими на заснемане. Много е лесна за използване.

Основни характеристики на екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K

Камерата е с резолюция 4К, което означава, че резолюцията по хоризонтала е от порядъка на 4000 пиксела. Тази висока резолюция позволява от видео клипчетата да се изкарват стоп кадри, които впоследствие могат да станат сравнително добри снимки. Камерата има стабилизатор на картината, което позволява да се снима видео без много „тръскане“ в кадрите – все пак, хубаво е да не ви боли глава и да не висе вие свят, докато си гледате впоследствие видеото.

Екшън камерата е с широкоъгълен обектив, осигуряващ хоризонтален ъгъл на виждане от 145 градуса. Устройството си има 2.4 инчов екран с touch screen за управление. За съхранение на видео продукцията, екшън камерата поддържа микро SD карти до 64 G. Карта, обаче, няма в комплекта, така че трябва да си осигурите, преди да започнете да снимате.

Батерията издържа в режим на работа 2 часа.

Камерата има настройка да излъчва Wi-Fi сигнал, посредством който можете да свържете телефона си към нея и съответно да я управлявате отдалечено от телефона. Разбира се, за целта ви трябва и съответното мобилно приложение. Приложението се казва „Mi Home“ и може да си го изтеглите от съответния App Store.

С пълния списък с характеристики може да се запознаете тук.

Плюсове и минуси на екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K

Основни предимства на камерата Xiaomi Mijia Mini 4K:

  • тя е с висока резолюция и прави добри клипчета;
  • малка, лека и компактна – тежи по-малко от 100 грама, а размерите й са 7.15 x 4.27 x 2.95 cm;
  • лесна за работа – има един единствен функционален бутон, два екрана с настройки и един галерия;
  • на достъпна цена – струва малко под 200 лв.

Ако обичате да правите видео клипчета, екшън камерата Xiaomi Mijia Mini 4K ще ви свърши по-добра работа от телефон, защото е лека, малка и много удобна.

Ето едно от първите ни клипчета с нея, посветено на фонтаните в центъра на София.

С течение на времето ще ви споделям повече клипчета.

За да съм коректна докрай, ще споделя с вас и някои недостатъци, на които се натъкнах. В комплекта има само батерия и USB кабел, няма никакви допълнителни аксесоари, като най-необходимите, според мен са: поставка, водоустойчив корпус, ленти за закачане към дрехи или тяло, лепенки за прикрепяне към равна повърхност. Все пак този проблем е лесно решим, ако заедно с камерата поръчате необходимите ви аксесоари, които се предлагат на сайта на GearBest в допълнение към екшън камерата.

Друг минус е, че няма инструкция на английски, но можете да си я изтеглите от интернет тук.

Също така, имайте пред вид, че 1 минута клипче на пълна резолюция заема около 400 МБ памет.

Снимки

Като цяло, спортните камери са предназначени за заснемане на видео клипове. Все пак, екшън камера Xiaomi Mijia Mini 4K прави прилични снимки, особено при добра светлина.

Кадър на Северния парк в София с екшън камерата

Кадър на Северния парк в София с екшън камерата

Сами се досещате, обаче, че снимките с нея няма как да се конкурират по качество и яснота със снимките от добър DSLR фотоапарат. Екшън камерите са по-скоро за „бързи“ снимки – на интересен момент, предмет или ситуация, а не за заснемане на пейзажи, като цяло.

Поръчка и доставка от Gearbest

Тук е мястото да споделя, че бях потърсена от магазина с молба за тест и ревю на камерата. Все пак, преди да приема, се запознах основно с техния електронен магазин, условията за покупка и доставка. На „гръб“ изпитах доставката, така че имам преки впечатления от нея – в моя случай отне 2 седмици, за да си получа екшън камерата по пощата.

Основният метод на доставка от Gearbest електронен магазин е по пощата, като срещу всеки продукт е отбелязана цената за доставка и приблизителен период за доставка. Да, малко е тромаво да чакаш 2 седмици, но пък цените са атрактивни и си заслужава чакането. Ние покрай тази камера си набелязахме още няколко неща.

Немалко от стоките в GearBest са с безплатна доставка, но имайте пред вид, че може да се окаже, че посочената цена не е крайната цена, която ще заплатите – може да се наложи да заплатите допълнително ДДС или мито. Повече информация за приложимите данъци и такси и може да прочетете тук.

Заключение

Eкшън камерата Xiaomi Mijia Mini 4K предоставя много добро съотношение между цена и качество. Тя ви позволява да заснемете хубав и интересен любителски видео клип. В допълнение, тя е малка, лека и много удобна за управление. Може да си я поръчате от GearBest – един от най-големите китайски електронни магазини.

Много е лесна за използване, но все пак ви съветвам да заделите малко време, за да я разучите и за да ви е комфортно да я ползвате, преди да се втурнете да снимате следващото ви приключение.

Публикувано в ревю. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *