Пролетна разходка до Златния водопад и Пиринешки джендем

Пролет. Време за водопади.

Тази статия е посветена на два интересни по форма и обкръжение водопада – Златният водопад и водопад Пиринешки джендем, които за жалост са на малки реки (ляв и десен приток на Голяма река). Затова, от сега ви казвам, че трябва да се посещават в периоди на снеготопене или да се дебнат след обилни дъждове.

Златният водопад
Златният водопад

За първи път посетихме двата водопада преди две години на връщане от морето. Тогава те бяха доста оскъдни. Тази пролет ги навестихме отново с надеждата да ги сварим по-пълноводни. Така си беше – имаха повечко вода от първия път, но вероятно могат да се видят в още по-добри периоди. Тази зима просто нямаше чак толкова обилни снегове.

Къде се намират водопадите и как се стига до тях

Двата водопада се намират между търговищките села Пиринец и Иванча, на около 60 километра североизточно от Велико Търново и на около 50 километра западно от Търговище. Ако идвате от Велико Търново по главния път за Варна, малко след Антоново, точно след една бензиностанция на Петрол, трябва да се отбиете наляво (северно) към Пиринец. Има указателна табелка към Попово. На разклонението при с. Семерци държите ляво – има табелка за Пиринец, но е малка и не се различава добре отдалеч.

По-долу ще опиша пътеките към двата водопада.

Златният водопад до село Иванча

За водопадите, подминавате село Пиринец и продължавате към Иванча. Най-напред е отбивката за водопад Пиринешки джендем.

За да стигнете до Златния водопад продължавате от отбивката за Пиринешки джендем по шосето към Иванча още около километър, като преди да се влезе в село Иванча се отклонявате от шосето вдясно по път с трошено-каменна настилка. Има табелки, сочещи водопада и перилото до него. По черния път карате още съвсем малко и стигате широка и дълга поляна по протежение на реката със зони за отдих и мрежа за волейбол.

До с. Иванча - поляната край Голяма река
До с. Иванча – поляната край Голяма река
Край Голяма река между Пиринец и Иванча
Край Голяма река между Пиринец и Иванча

Там някъде трябва да оставите колата и да пресечете реката по един от мостовете.

По моста над Голяма река към Златния водопад
По моста над Голяма река към Златния водопад

На другия бряг продължавате по пътеката покрай реката, която не след дълго завива леко вляво и се движи по тесен приток на Голяма река.

По пътеката
По пътеката

Малко по-нагоре по този приток се намира Златният водопад. От поляната с мрежата за волейбол до водопада се стига за не повече от 10 минути.

До водопада
До водопада

Златният водопад е много красив, когато има вода. Висок е около 15 метра. Скалите, по които се спуска са пясъчни и имат златист цвят, откъдето и името на водопада. Водите му падат в малко езеро. Самите скали образуват полукръг около езерото. Много е свежо. Има и немалко растителност, допълваща картината.

Златният водопад и езерото под него
Златният водопад и езерото под него

Пътеката до Златния водопад е част от екопътека Голяма река, изградена през 2006 г. по европроект и с маршрут от 14,5 километра.

Златният водопад край село Иванча
Златният водопад край село Иванча

Водопад Пиринешки джендем

На около километър и половина след с. Пиринец започва пътеката към водопад Пиринешки джендем. Има указателна стрелка вляво от шосето. На това място може да се паркира, макар че не е много широко.

На отбивката към водопад Пиринешки джендем
На отбивката към водопад Пиринешки джендем

От шосето започват две пътеки – обозначени са с табелки. Пътеката вдясно и надолу през горичката след няколко минути ходене стига до панорамна площадка с хубав, макар и далечен изглед към водопада. От тази площадка ще видите водопада в целия му ръст с красивите му къдрави води (ако е пълноводен).

Водопад Пиринешки джендем до село Пиринец
Водопад Пиринешки джендем до село Пиринец

Още от тук голямо впечатление правят две неща:

 • неговата височина – висок е около 34 метра;
 • трудната му достъпност – заобиколен е от много високи брегове.
Към водопад Пиринешки джендем
Към водопад Пиринешки джендем

От тази площадка трябва да се върнете в изходна позиция до шосето и от там да поемете по втората пътека, която се спуска вляво и надолу към реката, пресича я и минава на другия бряг. Реката е тясна, така че пресичането не представлява трудност. Близо до мястото, където пътеката пресича реката има изградена масивна беседка.

За да видите горната част на водопада, продължавате още малко по пътеката. Пътьом ще видите още един малък водопад и дървена платформа за наблюдение на … не е ясно на какво, защото от нея нищо не се вижда.

Горната част на водопад Пиринешки джендем
Горната част на водопад Пиринешки джендем

Ако искате да слезете до подножието на водопада, в случай, че е пълноводен и оправдава усилията, трябва да продължите по пътеката. След няколко минути тя навлиза в гъста горичка и започва да се спуска много стръмно надолу по склона. Като се стигне реката, трябва да се завие надясно към водопада.

Името на този водопад – Пиринешки джендем – идва от факта, че се намира до село Пиринец и от арабската дума „джендем“, навлязла в българския език от турски и означаваща буквално ад, а преносно се употребява в смисъл на „затънтено място“.

Ако имате път към Антоново и Попово и искате да се разходите и да видите красиви природни картини, имайте предвид гореописаните два маршрута, съвсем близко един до друг.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Пролетна разходка до Златния водопад и Пиринешки джендем

 1. Йорданов каза:

  Над златния водопад има още един, но е трудно достъпно. Лично аз се покатерих отдясно на водопада и излязох точно на върха му. Около 50м по нагоре има втори водопад(съжалявам че щракнах само една снимка на самия водопад). За снимки и повечко инфо 0878475430

 2. Janeta RUJCHEVA каза:

  Много красиво място. ЗАСЛУЖАВА СИ.

 3. Кристиян каза:

  Трябва ми номера за връзка с човека там някой може ли да ми помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *