До извора на река Арда под Ардин връх – да отпиеш от недрата на Родопите

Изворът на река Арда е място, което отдавна беше влязло в списъка ми с места, които непременно да посетя. То се намира над село Горна Арда в Западните Родопи. Ходили сме няколко пъти преди в този район, но все не оставаше време за извора.

Извор на река Арда под Ардин връх
Извор на река Арда под Ардин връх

По време на лятното ни приключение в Родопите, когато ги преминахме от край до край по Родопската магистрала, наш чест спътник беше река Арда и красивите ѝ проломи и меандри – естествени картини, даряващи невероятна наслада за окото. Именно тогава реших, че искам да видя извора ѝ възможно най-скоро, да видя нейното начало.

Не знам точно дали съдбата се намеси, но тя ни подари един почти летен октомври – едновременно слънчев и цветен. Време, което сякаш крещеше „вървете и вижте“! Направихме го. Отидохме. Видяхме. Жадно пихме ледени изворни глътки вода и черпихме от силата на планината. Беше си едно малко приключение.

Китна есен в Родопите - гледки по пътеката
Китна есен в Родопите – гледки по пътеката

По-долу ще ви разкажа подробно за маршрута до извора на река Арда или по-точно до един от многото извори, най-известният.

Къде се намира и как се стига

Пътеката за извора на Арда започва от покрайнините на махала Билянска на село Арда. Селото се намира на около 35 километра югоизточно от Смолян, които се изминават с кола за около 50 минути – в планината се пътува бавно. За махала Билянска, минавате през цялото село и се насочвате към съседното Горна Арда. Отбивката за Билянска махала се пада вляво от шосето на около километър след крайната табела на село Арда. На разклона има табели за махалата и за барбекю Дядова ряка.

След като се отклоните пътувате все по тесния път – асфалтов, но лош, който след около километър и половина ви отвежда в края на махалата. Асфалтът свършва при един разклон надясно. Точно преди завоя има удобно място да оставите колата. От това място започва пешеходния маршрут до извора на река Арда – хващате черния път надясно. Има стрелка-табелка. За всеки случай, това са ориентировъчни координати: <41.4489042, 24.6192079>.

Малко отклонение – пътят от Смолян до село Арда минава през редица села. Едно от тях е село Кошница с няколко за посещение места – крепост Калето, каньон Горло, пещера Голубовица.

Маршрут до извора на река Арда

От покрайнините на махала Билянска до извора на Арда се върви около един час, разстоянието е около 3 километра. Широкият черен път в началната част постепенно преминава в широка горска пътека. Пътеката като цяло е мека и лека. През цялото време се изкачвате плавно, като постепенно преодолявате около 360 метра денивелация. През по-голяма част от маршрута сте в гора. Има и гледки тук-там.

В началната част на маршрута: поглед назад към село Горна Арда и Билянска махала
В началната част на маршрута: поглед назад към село Горна Арда и Билянска махала

По време на нашето посещение гледките бяха доста цветни – беше разгарът на есента и хълмовете се бяха силно изпъстрили.

Поглед назад към барбекю Дядова ряка
Поглед назад към барбекю Дядова ряка

Някои детайли от маршрута – в началото на прехода вървите по широкия черен път. Маркировка няма в тази част, но няма и какво да объркате. След около 10 минути виждате напред масивна дървена къща – това е барбекю Дядова ряка. Малко преди нея пътят се разклонява – вие сте по дясното разклонение, което започва да се изкачва нагоре по хълма. В тази част се появява добре видима маркировка. От тук насетне до извора на Арда следвате синята маркировка. В участъка след Дядова ряка има и зелена маркировка, но по-нагоре в гората двете маркировки се разделят. Вие сте си по синята.

По пътеката към извора на Арда
По пътеката към извора на Арда

На 20 минути ходене след дядова ряка пътеката излиза от гората на една поляна с беседка. Това е долу-горе половината от началото на маршрута до извора.

След още 15 минути пеша пътеката пресича поток по дървен мост и след това още един поток. При сушаво време тези ручеи, също извори на река Арда, може да са пресъхнали. При всички случаи те са ваш сигурен ориентир, че наближавате извора-цел. След още малко ходене пътеката излиза на малка поляна и завива плавно наляво. Там наблизо ще видите беседка и дървен мост.

Беседка преди извора
Беседка преди извора

Продължавате още минута по пътеката и сте до извора на Арда – тя извира изпод голямо вековно буково дърво.

Изворът на Арда
Изворът на Арда

Обратният път от извора на Арда до Билянска махала отнема доста по-малко време – около 40 минути, защото имате само слизане и то по горска мека пътека.

При извора на река Арда

Мястото е тихо и много свежо. Въздействащо е да видиш бликащата от недрата на Родопите вода, която дава началото на една от най-големите реки в България.

Изворът на река Арда отблизо
Изворът на река Арда отблизо

Толкова отдавна исках да посетя това място. Накрая му дойде ред. Не ме разочарова, напротив.

При извора на Арда
При извора

Ние стояхме покрай извора, пристъпвахме оттук-оттам за да огледаме всичко, снимахме, гледахме сълзящата от земята вода. В един момент решихме да я пробваме. Отпихме по няколко глътки – кристално-чисти, свежи и много студени. Напръскахме си очите. Това се оказа невероятно зареждащо.

И още

Изворът на Арда се намира на 1540 метра надморска височина в подножието на Ардин връх. Според сайта на община Смолян, това е един от 17-те извора на реката. Според информационното табло на място, температурата на изворната вода е 4 градуса.

Поглед към Ардин връх
Поглед към Ардин връх

Над извора видяхме табелка към върха, но нямахме представя колко е дълъг маршрутът до върха, а и времето ни притискаше. Решихме да оставим за друг път.

Там над извора се включва и зелената маркировка, идваща от родопския Черни връх и продължаваща към границата и връх Юрта.

Поглеждайки от извора на Арда към близката поляна в посока противоположна на тази, от която дойдохме, видяхме дървен кръст, издигащ се върху камара от камъни.

Гробът на магарето на Настрадин ходжа
Гробът на магарето на Настрадин ходжа

Решихме да отидем да видим какво е това. Пътьом пресякохме още един поток от изворите. И го видяхме – това бил гробът на магарето на Настрадин Ходжа. Май по-добре да не бяхме го видели – стои някак не на място, според мен.

Наобратно към беседките недалеч от извора на Арда
Наобратно към беседките недалеч от извора на Арда

Както и да е, тръгнахме наобратно, а цветовете на есента продължиха да ни пълнят очите.

Публикувано в екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


8 Коментара към До извора на река Арда под Ардин връх – да отпиеш от недрата на Родопите

 1. Ивайло Христов каза:

  Привет!
  Една малка поправка – изворът Арда баши, който се води за основен на реката и е туристическа атракция се намира на 1450 м. НВ. За справка – ЕТК 1:5000.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за уточнението! На информационното табло до извора бяха написали 1540 метра надморска височина и това посочих в статията.

 2. Teodora каза:

  Здравейте! Благодарение на вашия пътепис се запознах с природната забележителност извора на р.Арда и той ми служеше, като ориентир как да стигна до въпросното място.
  За съжаление бих искала да споделя, че този материал е подвеждащ. След барбекю Дядова ряка и след потвърждение от страна на хората, които стопанисват мястото за правилната посока, в която се движим, наистина има много добре маркирана пътека, в синьо, по която, вървейки, няма как да се объркаш или изгубиш. НО следвайки обозначената пътека в синьо повече от 50 мин., така и не стигнахме до „средата“ на пътя и въпросната беседка, за която се споменава в пътеписа. Вървейки близо час и нестигайки и средата на маршрута просто се отказахме и се върнахме обратно.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Теодора, описала съм времето за маршрута така, както ние го изминахме, при това – без да бързаме, но и без да включвам почивките. Темпото на различните хора е различно. Някои биха взели тези 3 километра за по-малко от половин час, ние ги взехме за близо час. Благодаря Ви, все пак, за споделеното впечатление!

 3. Славик каза:

  Здравейте!
  И аз ще трябва да го търся наново извора на Арда. Малко омагьосано като Белинташ ми идва на мен. Един път се озовахме в гръцко дори. А веднъж ни застигна проливен дъжд с градушка и се отказахме в нищото, но май и тогава бяхме тръгнали погрешно към връх Ком… Покрай заставата през рекичката, покрай беседката… половин час проливен дъжд и обратно 🙂

 4. Марин Бенчев каза:

  Срещнали се Хитър Петър и Настрадин Ходжа и започнали да се надлъгват, толкова дълго се надлъгвали че магарето остаряло и умряло. Затова му е там гроба.

  • Цветомир каза:

   Взехме коне и водач от Гераница. Минахме по стръмния маршрут по границата и се върнахме по описания от вас маршрут. Приятно изживяване беше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *