Изкачване на връх Вежен – обширното тревисто плато на Балкана

Връх Вежен ми се беше загнездил в мислите доста отдавна, но някак не успявах до този момент да материализирам тези мисли. Преди време го видях отдалеч от хижа Ехо и после някакси забравих за него. Но това лято върхът сам напомни за себе си. Видяхме го от още по-далеч от една екопътека над Тетевен и старите мисли се подновиха и малко по-късно се превърнаха в план и съответно в реализация.

Хижа Вежен
Хижа Вежен

Връх Вежен се намира в централна Стара планина и представлява голямо високо тревно плато, чиято най-висока кота е 2198 метра. Маршрутите към него започват от доста ниско – 800-900 метра надморска височина. Затова до платото си е стабилно изкачване, а денивелацията, която трябва да се преодолее е над 1200 метра.

Ние изкачихме връх Вежен откъм Рибарица през хижа Вежен и после по зимния стръмен маршрут, подсигурен с въжета. За сметка на това, слизането ни беше лежерно – включихме се в пътеката от хижа Ехо към хижа Вежен. Тази статия е посветена на маршрута към връх Вежен от северната му страна и слизане по източната пътека.

Имайте предвид, че става въпрос за лятно изкачване. През зимата част от описаните по-долу пътеки са с висока лавинна опасност.

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Връх Вежен е разположен на главното старопланинско било и попада в Национален парк „Централен Балкан“.

Докато се подготвяхме за изкачването и прехода установих, че към върха има три основни подхода – два от юг, от град Клисура и от гара Копривщица, и един от север – от село Рибарица. Ние подходихме откъм Рибарица, който маршрут описвам тук.

Началото на пешеходния маршрут започва на около 5,5 километра южно от село Рибарица. За целта, в покрайнините на Рибарица трябва да се отклоните от главната улица вдясно (южно, към планината). На отклонението има информационно табло и указателна табелка към хижа Вежен. Това отклонение може да видите на Гугъл стрийт вю тук.

След отбивката продължавате по тесен планински път, който е много лош на места, но все пак проходим с лека кола. След около 3 километра се стига дървената арка, обозначаваща входа към Централен Балкан. Асфалтовото шосе минава под арката и продължава още 2,5 километра до малък паркинг край река Заводна вляво от пътя. Там трябва да оставите колата и да продължите пеша. Пътят също продължава нагоре, но от това място насетне е покрит с трошено-каменна настилка и е предимно за високопроходима кола.

Маршрутът към връх Вежен: Рибарица – хижа Вежен – връх Вежен

Ние изкачихме връх Вежен по класическия маршрут – по скалистото северно ребро, който тук ще опиша подробно. На слизане използвахме източната пътека. Тя е обект на следващия раздел.

Накратко за маршрута

Изкачването на връх Вежен може да се раздели на два основни етапа:

  • етап 1: начало на пътеката – хижа Вежен: 2 часа;
  • етап 2: хижа Вежен – връх Вежен: 2 часа.

Времената, които давам за изминаване на отделните етапи са тези, за които ние ги изминахме без почивките. На табелките към върха са дадени по-оптимистични варианти за необходимо време. Имайте предвид, че всичко е индивидуално. Все пак, посочените стойности са добър ориентир.

На отиване се върви стръмно само нагоре. Връщането е реципрочно. Затова, в общи линии времето за изкачване на връх Вежен е същото като времето за слизане.

Маршрутът е добре обозначен и маркиран. До хижа Вежен се следва синя маркировка, а след това – червена и после колова по самото ребро.

Ето и подробности за всеки от етапите.

Етап 1: начало на пътеката – хижа Вежен

Тук е мястото да кажа, че до хижа Вежен може да се стигне с високопроходима кола по черен път, дълъг около 18 километра, считано от покрайнините на Рибарица. Пешеходният маршрут се движи за кратко по пътя, а после по стръмна пътека, която съкращава значителна част от разстоянието по пътя.

Етап 1 от пешеходния маршрут се състои от няколко по-малки етапа.

1.1. От паркинга се тръгва по широкия път с трошено-каменна настилка. След 10-15 минути се стига до голям почти обратен завой на пътя. Точно преди върха на завоя вляво се отделя тясна стръмна пътечка, която ви извежда по-нагоре по пътя, съкращавайки известно разстояние по него. В началото на пътеката има указателна стрелка.

1.2. Продължавате пак по пътя. След още 10-15 минути стигате до мост над реката и малко след него до втори мост точно на завой. Преди втория мост има пейка и информационно табло и от там се отделя пътеката към хижа Вежен. В началото ѝ има указателни стрелки.

Разклонение към хижа Вежен
Разклонение към хижа Вежен

1.3. На тях пише, че до хижа Вежен остават час и 15 минути. Ние се справихме за час и 30 минути плюс пет минути почивка.

По пътеката след моста започвате много стръмно изкачване. Тя се вие на серпентини, но наклонът е значителен. След 20-на минути се стига до сравнително равно място с две пейки. Тук е подходящо да направите почивка. От едни хора разбрахме, че на тези пейки им викат „царската почивка“.

Царската почивка
Царската почивка

Пътеката след тях продължава почти все така стръмно около 30 минути, докато идва момент, в който наклонът намалява и се върви леко. В този много приятен участък допълнителна свежест идва от близкия поток – Христова долчина, успореден на пътеката.

Следва още едно кратко изкачване – за около 10 минути – и се излиза на поляна. До хижа Вежен остава още малко. Минавате през поляната, тя навлиза в горичка и малко след това се включва в черния път до хижа Вежен. Още 5 минути по пътя и сте пред хижата.

Целият етап се изминава за около 2 часа.

На хижата - хижа Вежен
На хижата

Хижа Вежен е разположена на 1640 метра надморска височина, т.е. стигайки до нея вече сте преодолели долу-горе половината от височината от Рибарица до връх Вежен.

Етап 2: хижа Вежен – връх Вежен

Първо ще направя едно разяснение: от хижа Вежен тръгват три основни пътеки: западна с жълта маркировка към хижа Бенковски, средна (северна) с червена маркировка директно към връх Вежен и източна със синя маркировка към хижа Ехо. По-долу описвам директния маршрут с червената маркировка, който се движи по северното каменисто ребро на върха и по него се стига до тревистото огромно плато на Вежен и главното старопланинско било.

Другите две пътеки също извеждат до билото, но са по-плавни, и също осигуряват добър подход към връх Вежен – едната откъм запад, другата от изток.

Етап 2 (червена маркировка) също може да се раздели на 3 по-малки етапа.

2.1. В началото пътеката е една с три маркировки – синя, червена и жълта. Тръгва се нагоре през гората над хижа Вежен, а после се върви, пак нагоре, през един малинак. Най-напред вдясно се отделя пътеката с жълта маркировка към хижа Бенковски – западната пътека, която извежда до билото западно на връх Вежен. Там се включва в червената маркировка Ком-Емине, която води на изток към върха, а на запад към връх Братаница и хижа Бенковски. – На около 30-35 минути след хижа Вежен се стига до второ разклонение – направо продължава пътеката със синя маркировка към хижа Ехо и към Клисура, а надясно се отделя пътеката към връх Вежен с червена маркировка. Ние сме към Вежен.

Направо е към хижа Ехо, а надясно се отделя средната пътека
Направо е към хижа Ехо, а надясно се отделя средната пътека

2.2. От тук започва интересната и най-стръмна част от изкачването на върха. Пътеката става все по-стръмна и камениста и постепенно напуска гората. Съответно, панорамите следват една след друга във всички посоки.

По стръмното - поглед назад към хижа Вежен
По стръмното – поглед назад към хижа Вежен

Назад се открива гледка към Тетевен и Рибарица, към хижа Вежен и поляната край нея, на изток започва да се показва хижа Ехо, връх Кавладан над нея и връх Юмрука пред нея. Погледът стига в един момент до арката на Беклемето и още по-далече до Ботев връх.

Поглед назад - гледките в северозападна посока
Поглед назад – гледките в северозападна посока

Тези гледки обаче си имат своята цена – наклонът е голям, а реброто – силно каменисто. За улеснение и опора е опънато дълго и стабилно стоманено въже.

Към връх Вежен по въжетата
Към връх Вежен по въжетата

Участъкът не е опасен – няма пропасти, просто е много стръмен. Въжето е удобно и помага.

Към връх Вежен: поглед назад от високо
Към връх Вежен: поглед назад от високо

На два пъти човек има усещането, че още малко и стръмнината свършва, но това усещане е измамно – като стигнеш до въпросното място виждаш, че има нагоре поне още толкова.

Покрай въжетата - остава още малко от стръмния участък към платото на връх Вежен
Покрай въжетата – остава още малко от стръмния участък към платото на връх Вежен

С много пот, усилия и малки почивки за около 50-60 минути стръмният участък се преодолява и се излиза на голямото тревно било на връх Вежен. До тук сме следвали червената маркировка. Има и колова, тъй като маршрутът е зимен.

2.3. На билото продължаваме наляво (източно) по коловете. Все още има наклон до самия връх, но той е съвсем плавен. След толкова преодолени висоти ни се струва, че е равно като тепсия. Гледките се простират вече и от южната страна на билото. След около 10-15 минути по платото и се озоваваме пред пирамидката на връх Вежен. Тя си има табелка.

Голямото тревисто плато
Голямото тревисто плато на връх Вежен

Целият етап се изминава за около 2 часа.

Връх Вежен
Връх Вежен

Така общото време за изкачване на връх Вежен от покрайнините на Рибарица отнема около 4 часа без почивките. Аз ви съветвам да си отделите поне един час за почивка, като по-голяма част от тази почивка е хубаво да направите на хижата, за да съберете сили.

Връщането отнема долу-горе същото време. За него си отделете повече време за почивка, защото денивелацията е голяма и умората се натрупва.

Гледка от връх Вежен: в центъра е връх Юмрука, по средата най-вляво е хижа Ехо,  над нея леко вдясно е хижа Козя стена, горе вдясно се белее арката на Беклемето
Гледка от връх Вежен: в центъра е връх Юмрука, по средата най-вляво е хижа Ехо, над нея леко вдясно е хижа Козя стена, горе вдясно се белее арката на Беклемето

Горе на върха

Горе на върха гледките бяха омайващи. Случихме на хубаво и сравнително ясно време. На север се виждаха върховете над Тетевен, на юг – гънките на Средна гора, на югозапад различих река Тополница, а на югоизток – се виждаха две села – може би Розино и Христо Даново, далече на изток се издигаше връх Ботев. Невероятна панорама надалеч във всички посоки!

Гледки от върха
Гледки от връх Вежен

Наобратно: слизане към хижа Вежен по източната пътека

След стръмното изкачване си избрахме лежерно спускане по източната пътека – хем да ни е леко, хем да видим и друг маршрут. Ще се повторя, но е важно да се знае, че тази пътека е с висока лавинна опасност през зимата и в никакъв случай не трябва да се използва в периоди със сняг.

Гледка на изток: седловина Каменна порта, в далечината се събират горната и долната пътека
Гледка на изток: седловина Каменна порта, в далечината се събират горната и долната пътека

От връх Вежен на изток продължават червената и коловата маркировка. Пак от върха на изток се вижда и пътеката към хижа Ехо, която е на по-ниско ниво от коловата маркировка. В далечината тези две пътеки се събират. Там е и отбивката към Клисура. Седловината след връх Вежен се нарича Каменна порта.

Гледка от върха на югоизток: долу е село Розино, след съседното възвишение се спуснахме към долната пътека, идваща от хижа Ехо
Гледка от връх Вежен на югоизток: долу е село Розино, след съседното възвишение се спуснахме към долната пътека, идваща от хижа Ехо

Теоретично, а и във време с мъгла, надолу към хижа Вежен се тръгва по коловата маркировка и при събирането на двете пътеки се завива наляво и в почти обратна посока се тръгва по синята маркировка.

На практика, ние предпочетохме да спестим няколкостотин метра и малко след като подминахме възвишението с колова маркировка след Вежен се спуснахме 20 метра надолу без пътека през тревистия склон и директно се включихме в синята маркировка.

От този момент пътеката бавно и полека за около 60-70 минути се спуска надолу към разклонението на двете пътеки със синя и червена маркировка над хижа Вежен от етап 2.1 по-горе. От разклонението до хижата надолу са около 20 минути ходене.

Тази пътека през цялото време подсича голямото тревисто плато на връх Вежен. Тази пътека е част от маршрута на едни от най-масивните лавини зимъска в Балкана. Тази пътека също си има своите гледки, но главно на север от Вежен.

Наобратно по укрепения римски път
Наобратно по укрепения римски път

Част от пътеката е стар запазен римски път пресичащ Балкана от Клисура към Тетевен. На места където има свлачища все още са запазени изградени от огромни каменни блокове подпорни стени.

По пътеката със синя маркировка надолу
По пътеката със синя маркировка към хижа Вежен

Точно тази пътека беше яко „минирана“ с кравешки „късметчета“ по време на нашето спускане от връх Вежен. Колкото и да ги прескачахме си отнесохме по малко. В един участък се засякохме и с въпросните крави. Какво да се прави – част от пейзажа и обстановката. Все пак, имахме достатъчно време до хижа Вежен да се изчистим.

Други варианти за изкачване на връх Вежен

От Рибарица към хижа Вежен и обратно

Ако не ви се изкачва по стръмните участъци към хижата, може да вървите само по черния път след паркинга. Той е дълъг около 12,5 километра и за около 3 часа би трябвало да стигнете хижата.

Също така, в Рибарица предлагат извозване с джипове до хижата. Обадете се в хижа Вежен за повече информация (контактите са по-долу).

От хижа Вежен към връх Вежен

Ако не ви се катери по камъняка, може да използвате другите две пътеки – източна и западна. Денивелацията по тях си е същата, но те се изкачват значително по-плавно. Интересна забележителност по западната пътека е изворът на река Заводна, който се намира малко под билото.

Аз нямам лични впечатления от западната пътека. Повече подробности за нея може да научите от Кремена и нейния готин блог Светоглед – тя е слязла от Вежен по нея.

С преспиване на хижа Вежен

Вариант е да преспите на хижа Вежен и да разпределите маршрута в два дни. Хижата е разположена на заветливо място в подножието на връх Вежен. В нея се предлага храна и подслон – има реновирани стаи за двама, трима и четирима, като нощувката е 20 лв. на човек, а за баня се доплаща допълнително по 2 лв. Хубаво е да се обадите предварително на хижаря (тел. 088 296 6248) и да питате за наличност.

Хижа Вежен привечер
Хижа Вежен привечер

Ние изкачихме върха и слязохме до хижата, където преспахме, а на сутринта с презаредени сили тръгнахме надолу към колата с лежерно темпо и повече почивки. След баирите на места успявахме да доближим и някои от многото водоскоци на река Заводна, които чувахме и виждахме отдалеч по пътя нагоре.

Водоскоци на река Заводна
Водоскоци на река Заводна

За финал

Изкачването на връх Вежен си беше не само вълнуващо приключение, но и добро кардио упражнение с преодоляване на повече от 1200 метра денивелация нагоре за един ден. Във високите части на Балкана бяхме възнаградени от невероятни гледки във всички посоки. По маршрута се срещат хора от време на време, но няма тълпи. Изживяването е страхотно, но все пак, бъдете подготвени и следете прогнозата за времето – това си е маршрут до високите части на Стара планина.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Изкачване на връх Вежен – обширното тревисто плато на Балкана

  1. Доста дълъг преход, но гледките са уникални!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *