Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

Връх Орфей, висок 2188 метра е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в Родопите, на която може да се качи човек, защото на първенеца Голям Перелик (2191 м. – само с 3 метра по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Връх Орфей е изключително панорамен и до него се стига сравнително бързо и леко. Преходът е съпроводен с красиви гледки от високо. Ние го изкачихме в средата на този октомври, невероятно слънчев и топъл като за есен.

Връх Орфей в Родопите
Връх Орфей в Родопите

Връх Орфей е известен още с имената Карлъка и Широколъшки снежник. По-долу ще опиша маршрутът до него с начална точка малко след хижа Перелик. Има и друг маршрут, тръгващ от село Гела, който обаче е по-труден, заради голямата денивелация.

Как се стига до хижа Перелик и до началото на пътеката към връх Орфей в Родопите

Отправна точка за началото на маршрута към връх Орфей е един параклис на около километър и двеста метра след хижа Перелик, до който се стига с лека кола.

За хижа Перелик от Смолян поемате в посока село Стойките. За хижата трябва да завиете наляво на около 6-7 километра след Смолян. Има табелка. Продължавате по тесен, но добър асфалтов планински път. След около 4 километра асфалтът преминава в път с трошенокаменна настилка – равен и твърд. След още един километър стигате хижа Перелик. Продължавате още около 1 километър и 200 метра и стигате параклиса. Общо от отбивката за Перелик до параклиса са около 6,5 километра. До параклиса има заравнено място, удобно за паркиране, а срещу него от другата страна на пътя – беседка с чешма.

Параклисът в началото на маршрута
Параклисът в началото на маршрута

За информация, параклисът се намира на 2000 метра надморска височина, а неговите приблизителни координати са: <41.603255, 24.591371>.

Може да оставите колата и пред хижа Перелик и от нея да продължите по червената маркировка, която на места скъсява разстоянието по пътя, но според мен това са излишни 20 минути ходене, при това в тази част кой знае какви красиви гледки няма. Освен това, в самата хижа не може да се влезе за отмора – тя вече е частен обект. Поне такава табелка заварихме ние, а портата към двора беше закована, което недвусмислено говореше, че посетители там не са желани.

Накратко за маршрута към връх Орфей

Описваният маршрут за изкачване на връх Орфей е дълъг малко над 6 километра, изминава се за около 2 часа и 20 минути и може да се раздели условно на следните два основни етапа:

 • етап 1: параклис – седловина Говедарника (1 час и 20 минути);
 • етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей (1 час).

Към това време е хубаво да си предвидите 15-20 минути за почивка. Преходът е сравнително лек, без големи денивелации, пътеката е мека в по-голямата си част – пръст или трева. По маршрута се следва червената маркировка към хижа Ледницата. Подсичат няколко родопски върха, затова се редуват кратки изкачвания и спускания, като най-сериозното изкачване е преди самият връх Орфей.

Обратният път отнема около 2 часа и 10 минути без почивките. Времето за изминаване е малко по-кратко, което се дължи на факта, че в тази посока спусканията са повече като разстояние.

Ние изминахме целия преход от параклиса до връх Орфей за около 2 часа и 40 минути с една голяма и няколко по-малки почивки. Върнахме се до колата за 2 часа и половина, като на връщане кривнахме към една чешма (етап 2) и към ръба на една от поляните, за да видим още панорамни гледки.

Надълго за маршрута

Следва подробно описание на маршрута.

Етап 1: параклис – седловина Говедарника

За начална точка приемам беседката с чешма (в нашия случай чешмата не течеше) до черния път срещу параклиса.

Началото: беседка с чешма
Началото: беседка с чешма срещу параклиса

На това място маркировката – червена и колова – напуска черния път и тръгва по поляната надолу. Насреща е връх Голям Перелик – ще видите част от военните съоръжения. Ние си следваме маркировката.

Първи метри от пътеката към връх Орфей
Първи метри от пътеката към връх Орфей

Пресичаме един поток и започва първото изкачване по маршрута.

Поглед назад към параклиса и беседката
Поглед назад към параклиса и беседката

Следва друг поток, а ние си следваме маркировката (знам повтарям се, но по целия маршрут тя е наш ценен гид), която някъде в средата на хълма завива леко надясно през клека и влиза в горичка, за да подсече по-нататък върха от дясно (северно).

На това място право напред и нагоре продължава широка пътека към връх Перелик (в случай, че някой се интересува). Ние сме към връх Орфей.

Пътеката е добре маркирана
Пътеката е добре маркирана

Върви се през гората, следва ерозирал участък, пак гора. Където гората оредява се откриват и първите панорамни гледки.

По пътеката - първи гледки надалеч
По пътеката – първи гледки надалеч

В далечината назад се откроява кулата Снежанка над Пампорово. Като се излезе от гората се вижда обширна седловина. Там долу-горе се пада средата на маршрута. Може да си направите почивка.

Седловина Говедарника
Седловина Говедарника

Според картата на bgmountains.org седловината се казва Говедарника, върхът пред вас е Шабалиева Каба, а зад гърба ви е връх Малък Перелик, който също сте подсекли.

По пътеката - мека в по-голямата си част
По пътеката – мека в по-голямата си част

Етапът се изминава за около 1 час и 20 минути.

Етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей

Продължаваме напред през седловината – имаме леко спускане, после равен участък, малко изкачване.

По пътеката - цветни багри на 2000 метра височина
По пътеката – цветни багри на 2000 метра височина

След това пътеката влиза в още една гора, след 10-15 минути излиза от гората на поляна и не след дълго стига до отбивка вляво към чешма. Според табелката, това е Мефраб чешма (чешмата се пада стотина метра надолу, ние я посетихме на връщане). Преходът в откритие участъци е съпроводен с много красиви панорамни гледки надалеч.

Мефраб чешма
Мефраб чешма с бистра ледена вода

За връх Орфей продължаваме напред. От това място следва най-сериозното изкачване по маршрута – за кратко разстояние се преодоляват около 100 метра денивелация, тук е и по-каменисто, за разлика от преобладаващата мека пътека. Излизаме на билото, откъдето вече върхът се вижда вдясно. Има и стрелка към него.

Отбивката към връх Орфей
Отбивката към връх Орфей

Тук напускаме червената маркировка и тръгваме право нагоре към връх Орфей по ясно видима пътека.

Последни метри към върха и красиви гледки
Последни метри към върха и красиви гледки

Имаме още 50 метра денивелация, но наклонът не е стръмен. След по-малко от 10 минути сме на върха.

Връх Орфей
Връх Орфей

Етапът се изминава за около час.

От връх Орфей - поглед назад
От връх Орфей – поглед назад

Горе на върха

На връх Орфей има поставена каменна пирамидка със знаме и плоча с името на върха и височината му – 2188 метра.

От върха - гледка към село Гела
От върха – гледка към село Гела

Невероятни гледки се откриват във всички посоки.

Поглед към Пампорово и кулата на връх Снежанка
Поглед към Пампорово и кулата на връх Снежанка

Виждат се Роженската обсерватория, кулата на връх Снежанка, връх Перелик, множество заоблени родопски хълмове на юг – югозапад.

Гледки напред северозападно от връх Орфей
Гледки напред северозападно от връх Орфей

Още по-далече на югозапад – високите върхове на планината Боздаг в Гърция, на северозапад се вижда хижа Ледницата, а в далечината и Девин.

От върха - още гледки
От върха – още гледки
Съседният връх Шилестата чука
Съседният на връх Орфей в Родопите – връх Шилестата чука, висок 2178 метра.

И още: как да изкачим връх Голям Перелик – първенецът на Родопите

Краткият отговор е няма как – точно на върха има военно съоръжение и достъпът е забранен. Ето как да се доближите максимално до върха.

Ако искате да го направите пеша, вижте по-горе етап 1 – до това място, където се отделя широката пътека към Перелик се върви около 15 – 20 минути. От там нагоре ограждението на военния обект вече се вижда и е на около 300 метра. Не можете да минете по-нагоре от оградата.

Другият вариант е от параклиса да продължите с кола нагоре по черния път. Той е твърд и добре поддържан от военните. На места има неравности, но бавно и внимателно може да се измине с лека кола в по-голямата си част.

След около 2 километра, считано от беседката, се стига до бариера и табела за забранен достъп. Връх Перелик се вижда в далечината сред военните постройки и съоръжения.

Ние се качихме по пътя с колата и стигнахме на 100-на метра преди бариерата. Там оставихме колата, защото пътят натам стана доста неравен. Последните метри ги взехме пеша. При бариерата останахме няколко минути, разлаяхме кучетата, поогледахме и после се върнахме при колата и от там към хотела. Беше вече залезно време и небето розовееше. Красив финал на един много приятен ден в най-високите части на Родопа планина.

Есенен залез в най-високия дял на Родопите
Есенен залез в най-високия дял на Родопите

Други интересни места

В района на Смолян може да посетите още:

Къде да отседнете

Когато ние се разходихме до връх Орфей и още няколко забележителни места край Смолян, бяхме отседнали в много добър малък хотел – Семеен хотел Кристал в квартал Езерово, на брега на едно от Смолянските езера. Той ни предложи уют и спокойствие на много добра цена.

Семеен хотел Кристал***: Booking.com рейтинг 8.4, цена за двойна стая 80 лв.

Финални думи

С връх Орфей и старото му име Карлъка е свързана една от най-хубавите родопски народни песни, превърнала се в химн на Родопите. Песента е свързана със стара легенда. Било времето на османското робство. Случило се така, че в едно родопско село мъжете били на гурбет далеч от къщите си, а в това време башибозуци кръстосвали селата. Една възрастна жена от селото, за да спаси момите от позор и безчестие, ги повела към близкия връх Карлъка и ги скрила недалеч от него в една пещера. Накарала ги да облекат овчи кожи и да се намажат с въглен. Така девойките били спасени. Когато мъжете се завърнали от странство, тръгнали да търсят любимите си в пещерата, но не ги познали с тези черни лица в овчи дрипи. Ала една девойка видяла любимия си, позабърсала си лицето, излязла напред и запяла:

Бела съм, бела, юначе,
цела съм света йогрела.
Един бе Карлък останал
и той не щеше остана,
ам беше в могла утонал.

В моглана нищо немаше,
сал едно вакло овчарче.
Сиво си стадо пасеше,
с меден кавал свиреше,
кавален дума думаше:

Галени га са ни зьомат,
технону бално колко е!

Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


20 Коментара към Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

 1. Гергана Попова каза:

  Прекрасни пейзажи!

 2. Руми каза:

  Много хубаво описание! Но името Орфей е „самозванско“, ако ще и подкрепено с табели – официалното все още си е Карлъка. А хижа Перелик това лято работеше и стопаните бяха невероятно гостоприемни.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Руми, благодаря Яи за отзива и полезната информация – хубаво е, че хижата отново работи.

 3. Васко каза:

  Здравейте, чешмичката с/у параклиса работи. Има вода, но слабо, на моменти спира. На 20-30 м. от дясно на нея, по склона има нещо като преливник и от там с маркуч идва до дървеният чучур. Хижата работи. Има и печат за 10-те и 100-те. Има опасност още в началото за Орфей да се обърка човек, тъй като може човек слизайки от Г. Перелик да зацепи малко напряко пропускайки първите дървени колове боядисани в гоният край в червено и в основата си с три подпорки. Не е грешно и по тях да се върви следвайки широка каменна пътека и след това да се свие на ляво и на горе по широк и стръмен път, наподобяваща ски писта, от ляво и от дясно гора, по средата „пистата“. Тя се вижда от въпросният параклис. По лесният вариант е да отидете до първият от горепосочените колове и вместо на дясно, продължавате на право, като се вижда и табелка. Като изключим това, пътят е супер лек и много маркиран. Най лекият от всички първенци и най маркираният. Особеност, е че няма интернет връзка на много места по пътя, както до Перелик, така и до Орфей, но няма и нужда да има.

 4. Ники каза:

  Здравейте,много добре описан маршрут.Малко ме бе страх да не объркам пътеките но се оказа че дори да няма табели пътеката е така отъпкана че няма как да се обърка човек.Колкото до интернета си го има навсякъде.Аз като местен се обърквам с тез имена Карлък и Орфей,май накрая и някое дело ще се заведе за това име.Едни искат върхът да се казва Орфей други казват че това е Карлък,а тез които казват че е Орфей казват че Карлък бил на друго място.В крайна сметка някой бе премахнал и плочата.Но едно е вярно както и да се казва върхът природата наоколо е уникално красива.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ники, напълно споделям Вашето мнение, че независимо как точно се нарича върхът, природата и гледките наоколо са невероятни! Благодаря Ви за отзива!

 5. Ани каза:

  Здравейте! Може ли връх Орфей да се изкачва зимно време

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, виждала съм зимни снимки от върха, но не съм го качвала през зимата и не мога да дам съвет, за съжаление.

 6. Пламен Чингаров каза:

  Здравейте,
  Информацията в описанието на маршрута е точна. Актуална информация от днес 14.08.2021
  Маркировката е обновена от доброволци на местното Алпийско дружество. Оформени пътеки, лесно за ориентация. По маршрута минава и трасето на маратона Тракия Ултра, чиито табелки също са полезни.
  Лек приятен и зареждащ маршрут с хубави гледки
  Хижа Перелик работи с туристи. Капацитет 40 легла /3*5+1*10+1*15/ 15 лв/легло.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за актуалната информация за маршрута към връх Орфей!

 7. Тихомир Тодоров каза:

  Здравейте! Изкачихме върха на 15.08.2021 г. в чест на Света Богородица! Уникално изживяване! Направи ни впечатление работата на двама мъже, които непрестанно сновяха по трасето, почистваха и подновяваха маркировката!

 8. Деяна Дорева каза:

  Здравейте! Благодарим за страхитното описание! Водихме се по него и потвърждаваме, че всичко е точно описано. Към 27.08.2021 хижа Перелик отново не работи.

 9. Светослав каза:

  Здравейте,

  Подходящ ли вр. Орфей за изкачване с дете на 4 години и половина ?
  Поздравления за подробното описание на изкачването до върха!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, зависи си от опита на детето по планините. Принципно по маршрута няма опасни или много стръмни участъци.

 10. Ани Йорданова каза:

  Преди два дни го изкачихме, невероятно място което те зарежда заслужава си да бъде посетено!

 11. Руска Гергова каза:

  Здравейте,

  Знам че в околните села има много сигнали за мечки. Безопасно ли е сега да се изкачва връх Орфей?

 12. Светла Иванова каза:

  Здравейте, Ели. Както винаги описанието Ви е точно и лесно за следване, за което сърдечно благодаря! Маркировката е отлична – освен коловата друг ориентир е тази на маратона Тракия Ултра. Гледките са спиращи дъха по целия маршрут, а връх Карлъка (според мен името е без значение) е невероятно панорамен и си струва да бъде посетен! ! ! Случихме страхотно време и се насладихме на тази невероятна красота!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря, Светла, за отзива! Радвам се, че Ви е харесал маршрутът до връх Орфей / Карлъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *