Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

Връх Орфей, висок 2188 метра е втори по височина в Родопите. Това е и най-високата точка в Родопите, на която може да се качи човек, защото на първенеца Голям Перелик (2191 м. – само с 3 метра по-висок) има военен обект и достъпът е забранен.

Връх Орфей е изключително панорамен и до него се стига сравнително бързо и леко. Преходът е съпроводен с красиви гледки от високо. Ние го изкачихме в средата на този октомври, невероятно слънчев и топъл като за есен.

Връх Орфей в Родопите
Връх Орфей в Родопите

Връх Орфей е известен още с имената Карлъка и Широколъшки снежник. По-долу ще опиша маршрутът до него с начална точка малко след хижа Перелик. Има и друг маршрут, тръгващ от село Гела, който обаче е по-труден, заради голямата денивелация.

Как се стига до хижа Перелик и до началото на пътеката към връх Орфей в Родопите

Отправна точка за началото на маршрута към връх Орфей е един параклис на около километър и двеста метра след хижа Перелик, до който се стига с лека кола.

За хижа Перелик от Смолян поемате в посока село Стойките. За хижата трябва да завиете наляво на около 6-7 километра след Смолян. Има табелка. Продължавате по тесен, но добър асфалтов планински път. След около 4 километра асфалтът преминава в път с трошенокаменна настилка – равен и твърд. След още един километър стигате хижа Перелик. Продължавате още около 1 километър и 200 метра и стигате параклиса. Общо от отбивката за Перелик до параклиса са около 6,5 километра. До параклиса има заравнено място, удобно за паркиране, а срещу него от другата страна на пътя – беседка с чешма.

Параклисът в началото на маршрута
Параклисът в началото на маршрута

За информация, параклисът се намира на 2000 метра надморска височина, а неговите приблизителни координати са: <41.603255, 24.591371>.

Може да оставите колата и пред хижа Перелик и от нея да продължите по червената маркировка, която на места скъсява разстоянието по пътя, но според мен това са излишни 20 минути ходене, при това в тази част кой знае какви красиви гледки няма. Освен това, в самата хижа не може да се влезе за отмора – тя вече е частен обект. Поне такава табелка заварихме ние, а портата към двора беше закована, което недвусмислено говореше, че посетители там не са желани.

Накратко за маршрута към връх Орфей

Описваният маршрут за изкачване на връх Орфей е дълъг малко над 6 километра, изминава се за около 2 часа и 20 минути и може да се раздели условно на следните два основни етапа:

 • етап 1: параклис – седловина Говедарника (1 час и 20 минути);
 • етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей (1 час).

Към това време е хубаво да си предвидите 15-20 минути за почивка. Преходът е сравнително лек, без големи денивелации, пътеката е мека в по-голямата си част – пръст или трева. По маршрута се следва червената маркировка към хижа Ледницата. Подсичат няколко родопски върха, затова се редуват кратки изкачвания и спускания, като най-сериозното изкачване е преди самият връх Орфей.

Обратният път отнема около 2 часа и 10 минути без почивките. Времето за изминаване е малко по-кратко, което се дължи на факта, че в тази посока спусканията са повече като разстояние.

Ние изминахме целия преход от параклиса до връх Орфей за около 2 часа и 40 минути с една голяма и няколко по-малки почивки. Върнахме се до колата за 2 часа и половина, като на връщане кривнахме към една чешма (етап 2) и към ръба на една от поляните, за да видим още панорамни гледки.

Надълго за маршрута

Следва подробно описание на маршрута.

Етап 1: параклис – седловина Говедарника

За начална точка приемам беседката с чешма (в нашия случай чешмата не течеше) до черния път срещу параклиса.

Началото: беседка с чешма
Началото: беседка с чешма срещу параклиса

На това място маркировката – червена и колова – напуска черния път и тръгва по поляната надолу. Насреща е връх Голям Перелик – ще видите част от военните съоръжения. Ние си следваме маркировката.

Първи метри от пътеката към връх Орфей
Първи метри от пътеката към връх Орфей

Пресичаме един поток и започва първото изкачване по маршрута.

Поглед назад към параклиса и беседката
Поглед назад към параклиса и беседката

Следва друг поток, а ние си следваме маркировката (знам повтарям се, но по целия маршрут тя е наш ценен гид), която някъде в средата на хълма завива леко надясно през клека и влиза в горичка, за да подсече по-нататък върха от дясно (северно).

На това място право напред и нагоре продължава широка пътека към връх Перелик (в случай, че някой се интересува). Ние сме към връх Орфей.

Пътеката е добре маркирана
Пътеката е добре маркирана

Върви се през гората, следва ерозирал участък, пак гора. Където гората оредява се откриват и първите панорамни гледки.

По пътеката - първи гледки надалеч
По пътеката – първи гледки надалеч

В далечината назад се откроява кулата Снежанка над Пампорово. Като се излезе от гората се вижда обширна седловина. Там долу-горе се пада средата на маршрута. Може да си направите почивка.

Седловина Говедарника
Седловина Говедарника

Според картата на bgmountains.org седловината се казва Говедарника, върхът пред вас е Шабалиева Каба, а зад гърба ви е връх Малък Перелик, който също сте подсекли.

По пътеката - мека в по-голямата си част
По пътеката – мека в по-голямата си част

Етапът се изминава за около 1 час и 20 минути.

Етап 2: седловина Говедарника – връх Орфей

Продължаваме напред през седловината – имаме леко спускане, после равен участък, малко изкачване.

По пътеката - цветни багри на 2000 метра височина
По пътеката – цветни багри на 2000 метра височина

След това пътеката влиза в още една гора, след 10-15 минути излиза от гората на поляна и не след дълго стига до отбивка вляво към чешма. Според табелката, това е Мефраб чешма (чешмата се пада стотина метра надолу, ние я посетихме на връщане). Преходът в откритие участъци е съпроводен с много красиви панорамни гледки надалеч.

Мефраб чешма
Мефраб чешма с бистра ледена вода

За връх Орфей продължаваме напред. От това място следва най-сериозното изкачване по маршрута – за кратко разстояние се преодоляват около 100 метра денивелация, тук е и по-каменисто, за разлика от преобладаващата мека пътека. Излизаме на билото, откъдето вече върхът се вижда вдясно. Има и стрелка към него.

Отбивката към връх Орфей
Отбивката към връх Орфей

Тук напускаме червената маркировка и тръгваме право нагоре към връх Орфей по ясно видима пътека.

Последни метри към върха и красиви гледки
Последни метри към върха и красиви гледки

Имаме още 50 метра денивелация, но наклонът не е стръмен. След по-малко от 10 минути сме на върха.

Връх Орфей
Връх Орфей

Етапът се изминава за около час.

От връх Орфей - поглед назад
От връх Орфей – поглед назад

Горе на върха

На връх Орфей има поставена каменна пирамидка със знаме и плоча с името на върха и височината му – 2188 метра.

От върха - гледка към село Гела
От върха – гледка към село Гела

Невероятни гледки се откриват във всички посоки.

Поглед към Пампорово и кулата на връх Снежанка
Поглед към Пампорово и кулата на връх Снежанка

Виждат се Роженската обсерватория, кулата на връх Снежанка, връх Перелик, множество заоблени родопски хълмове на юг – югозапад.

Гледки напред северозападно от връх Орфей
Гледки напред северозападно от връх Орфей

Още по-далече на югозапад – високите върхове на планината Боздаг в Гърция, на северозапад се вижда хижа Ледницата, а в далечината и Девин.

От върха - още гледки
От върха – още гледки
Съседният връх Шилестата чука
Съседният на връх Орфей в Родопите – връх Шилестата чука, висок 2178 метра.

И още: как да изкачим връх Голям Перелик – първенецът на Родопите

Краткият отговор е няма как – точно на върха има военно съоръжение и достъпът е забранен. Ето как да се доближите максимално до върха.

Ако искате да го направите пеша, вижте по-горе етап 1 – до това място, където се отделя широката пътека към Перелик се върви около 15 – 20 минути. От там нагоре ограждението на военния обект вече се вижда и е на около 300 метра. Не можете да минете по-нагоре от оградата.

Другият вариант е от параклиса да продължите с кола нагоре по черния път. Той е твърд и добре поддържан от военните. На места има неравности, но бавно и внимателно може да се измине с лека кола в по-голямата си част.

След около 2 километра, считано от беседката, се стига до бариера и табела за забранен достъп. Връх Перелик се вижда в далечината сред военните постройки и съоръжения.

Ние се качихме по пътя с колата и стигнахме на 100-на метра преди бариерата. Там оставихме колата, защото пътят натам стана доста неравен. Последните метри ги взехме пеша. При бариерата останахме няколко минути, разлаяхме кучетата, поогледахме и после се върнахме при колата и от там към хотела. Беше вече залезно време и небето розовееше. Красив финал на един много приятен ден в най-високите части на Родопа планина.

Есенен залез в най-високия дял на Родопите
Есенен залез в най-високия дял на Родопите

Други интересни места

В района на Смолян може да посетите още:

Къде да отседнете

Когато ние се разходихме до връх Орфей и още няколко забележителни места край Смолян, бяхме отседнали в много добър малък хотел – Семеен хотел Кристал в квартал Езерово, на брега на едно от Смолянските езера. Той ни предложи уют и спокойствие на много добра цена.

Семеен хотел Кристал***: Booking.com рейтинг 8.4, цена за двойна стая 80 лв.

Финални думи

С връх Орфей и старото му име Карлъка е свързана една от най-хубавите родопски народни песни, превърнала се в химн на Родопите. Песента е свързана със стара легенда. Било времето на османското робство. Случило се така, че в едно родопско село мъжете били на гурбет далеч от къщите си, а в това време башибозуци кръстосвали селата. Една възрастна жена от селото, за да спаси момите от позор и безчестие, ги повела към близкия връх Карлъка и ги скрила недалеч от него в една пещера. Накарала ги да облекат овчи кожи и да се намажат с въглен. Така девойките били спасени. Когато мъжете се завърнали от странство, тръгнали да търсят любимите си в пещерата, но не ги познали с тези черни лица в овчи дрипи. Ала една девойка видяла любимия си, позабърсала си лицето, излязла напред и запяла:

Бела съм, бела, юначе,
цела съм света йогрела.
Един бе Карлък останал
и той не щеше остана,
ам беше в могла утонал.

В моглана нищо немаше,
сал едно вакло овчарче.
Сиво си стадо пасеше,
с меден кавал свиреше,
кавален дума думаше:

Галени га са ни зьомат,
технону бално колко е!

Публикувано в екскурзии и почивки, изкачване на върхове, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


20 Коментара към Изкачване на връх Орфей: най-високият достъпен за туристи в Родопите

 1. Гергана Попова каза:

  Прекрасни пейзажи!

 2. Руми каза:

  Много хубаво описание! Но името Орфей е „самозванско“, ако ще и подкрепено с табели – официалното все още си е Карлъка. А хижа Перелик това лято работеше и стопаните бяха невероятно гостоприемни.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Руми, благодаря Яи за отзива и полезната информация – хубаво е, че хижата отново работи.

 3. Васко каза:

  Здравейте, чешмичката с/у параклиса работи. Има вода, но слабо, на моменти спира. На 20-30 м. от дясно на нея, по склона има нещо като преливник и от там с маркуч идва до дървеният чучур. Хижата работи. Има и печат за 10-те и 100-те. Има опасност още в началото за Орфей да се обърка човек, тъй като може човек слизайки от Г. Перелик да зацепи малко напряко пропускайки първите дървени колове боядисани в гоният край в червено и в основата си с три подпорки. Не е грешно и по тях да се върви следвайки широка каменна пътека и след това да се свие на ляво и на горе по широк и стръмен път, наподобяваща ски писта, от ляво и от дясно гора, по средата „пистата“. Тя се вижда от въпросният параклис. По лесният вариант е да отидете до първият от горепосочените колове и вместо на дясно, продължавате на право, като се вижда и табелка. Като изключим това, пътят е супер лек и много маркиран. Най лекият от всички първенци и най маркираният. Особеност, е че няма интернет връзка на много места по пътя, както до Перелик, така и до Орфей, но няма и нужда да има.

 4. Ники каза:

  Здравейте,много добре описан маршрут.Малко ме бе страх да не объркам пътеките но се оказа че дори да няма табели пътеката е така отъпкана че няма как да се обърка човек.Колкото до интернета си го има навсякъде.Аз като местен се обърквам с тез имена Карлък и Орфей,май накрая и някое дело ще се заведе за това име.Едни искат върхът да се казва Орфей други казват че това е Карлък,а тез които казват че е Орфей казват че Карлък бил на друго място.В крайна сметка някой бе премахнал и плочата.Но едно е вярно както и да се казва върхът природата наоколо е уникално красива.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ники, напълно споделям Вашето мнение, че независимо как точно се нарича върхът, природата и гледките наоколо са невероятни! Благодаря Ви за отзива!

 5. Ани каза:

  Здравейте! Може ли връх Орфей да се изкачва зимно време

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, виждала съм зимни снимки от върха, но не съм го качвала през зимата и не мога да дам съвет, за съжаление.

 6. Пламен Чингаров каза:

  Здравейте,
  Информацията в описанието на маршрута е точна. Актуална информация от днес 14.08.2021
  Маркировката е обновена от доброволци на местното Алпийско дружество. Оформени пътеки, лесно за ориентация. По маршрута минава и трасето на маратона Тракия Ултра, чиито табелки също са полезни.
  Лек приятен и зареждащ маршрут с хубави гледки
  Хижа Перелик работи с туристи. Капацитет 40 легла /3*5+1*10+1*15/ 15 лв/легло.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за актуалната информация за маршрута към връх Орфей!

 7. Тихомир Тодоров каза:

  Здравейте! Изкачихме върха на 15.08.2021 г. в чест на Света Богородица! Уникално изживяване! Направи ни впечатление работата на двама мъже, които непрестанно сновяха по трасето, почистваха и подновяваха маркировката!

 8. Деяна Дорева каза:

  Здравейте! Благодарим за страхитното описание! Водихме се по него и потвърждаваме, че всичко е точно описано. Към 27.08.2021 хижа Перелик отново не работи.

 9. Светослав каза:

  Здравейте,

  Подходящ ли вр. Орфей за изкачване с дете на 4 години и половина ?
  Поздравления за подробното описание на изкачването до върха!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, зависи си от опита на детето по планините. Принципно по маршрута няма опасни или много стръмни участъци.

 10. Ани Йорданова каза:

  Преди два дни го изкачихме, невероятно място което те зарежда заслужава си да бъде посетено!

 11. Руска Гергова каза:

  Здравейте,

  Знам че в околните села има много сигнали за мечки. Безопасно ли е сега да се изкачва връх Орфей?

 12. Светла Иванова каза:

  Здравейте, Ели. Както винаги описанието Ви е точно и лесно за следване, за което сърдечно благодаря! Маркировката е отлична – освен коловата друг ориентир е тази на маратона Тракия Ултра. Гледките са спиращи дъха по целия маршрут, а връх Карлъка (според мен името е без значение) е невероятно панорамен и си струва да бъде посетен! ! ! Случихме страхотно време и се насладихме на тази невероятна красота!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря, Светла, за отзива! Радвам се, че Ви е харесал маршрутът до връх Орфей / Карлъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *